teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 TANJAO
Še 2 prisegava na Prasce- pečene,
tko pregovorno: dokler ne bom probala leva, je zame pujček kralj živali!

Tanja O+ MIRČ
Uporabniški avatar
 BoF
Glede definicije ali sem praseljubec ali ne, ne gre dvomiti! Nad ognjem zavrteno svinjsko bitje, ki je žrtvovalo svoje dobrine v slast kulinarike je nekaj tako občudovanja vredno kot oltar nad cerkveno klopjo. Ne, še več! Prase, ki se je pustilo (o tem, ali se je ali ni, ne bomo izgubljali besed...) zakruliti zadnjič in se potem spremeniti v hrustljavi zalogaj, je kot pogled najbolj privlačne ženske (pa četudi je ta vegeterjanka...)!

Kakopak mora biti prasence ravno prav zavrteno, posoljeno, nadišavljeno z najbolj premenitim bukovnastim ogljem ter potem jako izborno narazen dano in postreženo. Mnogi trdijo, da je prase dobro le toplo, drugi trdijo, da je še boljše, če je hladno, toda jaz sem neprepirljivo bitje in dam prav obema strujama: prase je najboljše, ko je hladno, mlačno, toplo ali še skorajda vrteče se na tisti relikviji vsakega poštenega mesojednika, ki se ji reče raženj!

Proti travojedom nimam nič, a ko bi vedeli, kaj zamujajo v življenju... :roll:
Uporabniški avatar
 Vlajko
V vašo rubriko (sam sem, namreč, morskihribljubec) prispevam še recept:

Hobotnica na srpski nacin

Sastojci

1 malo prase (od 15 kg )
1 veća hobotnica (cca 2 kg )
krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na ražnju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno
vode i posoljeno.

Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda
prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima, da ne smetaju dok zalogajimo.

Prase servirati uz hladno pivo.
 botolin
pujsek je car. se en vic in pesmica na njegov racun. mladoletnikom in vegetarijancem branja ne priporočam!!!

Prijatelj pride h Gorenjcu in se čudi: "Kako to, da ima tvoj pujs leseno nogo?"
Gorenjec reče: "Zaradi ene šunke pa že ne bom klal celega prašiča!"

Mi2 in Frajkinclarji: ODA GUDEKI

JE MINILA JESEN, VUNE ZIMA ZAVIJA
JE RATAL PROBLEM, PRAZNA JE ŠKRIJA.

MORAM VAM REČI, ME JE RES ŽE SKRBELO,
DOKLER NI K SREČI ENO NEDELO,
PRIŠO K NAM SREČO, KO NOSI NAM MLEKO,
SN MU MALO POJAMRAU, PA TAK MI JE REKO:

"NE BODI NO HECN, ZAKA SMA KOLEGA
BOM ZRIHTAL TAK, DA BO DOSTI VSEGA
SMA Z MICO SAMA, VEŠ FROCI SO ŠLI
ŠTALUNC PA TAK PUN, DA SE TI DUŠA SMEJI."

"PA VSE JE NATUR, SE VEŠ KAK JE, DOMAČE,
STOPEDESET KIL, ZA POL DELAVSKE PLAČE."

NI BLO KAJ ZA ŠTUDIRAT, SN V ROKO MU SEGO,
SMA ŠLA ŠE V GOSTILNO, DA BI POSL SE VLEGO.

PO ŠTIRIH GEMIŠTAH SMA ŽI VEDLA TERMIN,
KONEC NOVEMBRA STARIM CAJTOM V SPOMIN.

PA ŠE TO SMA POGRUNTALA, DA ON, BABA PA JES
SMO ZA FUREŽ PREMALO, ZATO KO PRAŠIČ NI PES.

TAK SE JES SPOMNEM NA PRJATLE Z Mi2,
JIM POŠLEM EMAJL PA SO ODMAH BLI ZA.

---

BLO JE GLIH PRAV HLADNO ZA FUREŽNI DAN
SN SE VSTAL NO MALO PREJ, ZAVERGLAL KARAVAN
ZLOŽO VEN OPREMO OD SNOČIŠNJEGA ŠPILA
DA SE NEBI PO NERODNEM KI S KRVJO POLILA.

DEČKI SO ČAKALI, BUDNI, SPOČITI
SAMO TONČA SN KO PONAVADI, MOGO ŠE ZBUDITI
FSELI SMO SE V AVTO, SE POGNALI PO RAVNICI
KO BI REKO EN, DVA, TRI, SMO BLI ŽE NA PEČICI.

Ajajaj

TAM SO PRED HIŠO SEDELI MESAR,
GOSPODARICA IN GOSPODAR.
KO NAS JE ŽENŠČE VIDELO PRITI
SE JE NA VSE GRLO ZAČELO JEZITI:

"PROKLETI DEDI AL VAS NI SRAM!
VAS BO DEVET, GUDEK PA SAM!"
(SE PA NE KOLEMO KRAVE, POL PREVEČ SI JIH PRPELAL, BUTL!)

"KA SE BOŠ DRLA!" JE GAZDA ZATULO
"LETI PRIPRAVI KROP PA ČEBULO!
NIČ NAS NI PREVEČ, GLIH NAS JE PRAV
SE BO POSL PRED TEMO KONČAL.

SRAJCA ZA ČREVE, DIMS ZA KOSTI,
FLIK ZA OCVIRKE, TONČ PA ZA KRI.
TA MALI NAJ GLEDA IN SE VIČI,
LEPO PO PAMETI, SE NIKAM NE MIDI."

Ajajaj

SMO PRIŠLI PRED ŠTALCO, NI ŠNOPS SMO SI SPILI
"I, JEBI GA GUDEK, ZDAJ TE MO VBILI."

"ŠTRIKEC NA TAČKO, TI, PRIMI ZA REP
DAJ VMAKNI SE FLICK NE STOJ TAM KO VDEP!"

GUDEK JE CVILO, V KOT SE JE STISKAL
V SVINJSKEM JEZIKU MILOSTI ISKAL:
"NE ME ŠE VBITI, NE ME ŠE VBITI
DAJTE MI CAJT SE ŠE MALO ZREDITI!"

"KOGA BOŠ JAMRAL!" JE ZABELO MESAR
"DANES MAM CAJT, CAJT JE PA DNAR!"

JE PIČO... UUUIIIIIIIIIII!!!
PIČO! UUUIIIIIIIIIII!!!
JE PIČO... UUUIIIIIIIIIII!!!
PIČO! UUUIIIIIIIIIII!!!

---

MALO OTOŽNOSTI V TAKIH TRENUTKIH
ZMIROM SE NAJDE V NAŠIH OBČUTKIH.
POMISLIŠ KAK HITRO ŽIVLJENJE BEŽI
ŠE VČERAJ SI KRULO, DANES TE NI.

"PUSTI ZDAJ LIRIKO, MLADI POET
NAREDI NI ŠLUK, PA BOŠ VIDAL TA SVET ČISTO VREDI."

"PRNESITE GUDEKA, KROPI SO KREDI!"

Ajajaj

NAD BANICO SMO ŽVALCO S KALOFONIJO POSULI
POLILI MALO S KROPOM, OSUKNLI OKOLI.
DVA PO DVA NA KETNO, JES SN ASISTIRAL
ČEZ EN CAJT JE BIL TAK GLADEK KO DA BI SE DEPILIRAL.

"DAJ GA ODPRI FRANC, DA VIDIM KAKI JE KAJ!"
"AH, KAKI JE JÉ, ZDAJ NE MORE VEČ NAZAJ, HA, HA!"

"U, JE LEPO MESO! JETRA ZDRAVA, ČVRSTA!
ŠPEHA PA SKOR NIČ, ZA SLABA DVA PRSTA."

"NA, NESI JIH VKUHNO, PA REČI NAJ SE POŠTELA
KO SMO MI, OSTALI, ZDAJ ITAK BREZ DELA."

DA SOSEDOV MAČEK DAL BI NAM MIR
SN FUKNO NA DREVO MU SVINJSKI MEHÜR

TE VIDIM PESA, KAK OKOLI SE GREBE
SN ZABELO: "MARŠ F KOČO, DRUGAČ BOM ŠE TEBE!"

DO TEME SMO GA REZALI, KOMADALI IN MLELI
NONŠTOP DOBRO PILI, PA ŠE BOLJŠE JELI.

JETRE IN HRTIŠOVNO, PEČENKO, KRVAVICE
KROMPIR IN ZELJE, PA ZA KONEC PEČENICE.

DA PA NEBI KEREMU BLO SLABO PO PRASICI
SMO VMES NAVAL'LI ŠE PO MLINČOVI POTICI.

BOLJ KO SO NOSILI K MIZI, BOLJ NAM JE DIŠALO
OB POLNOČI GA NI VEČ ZA NI AJMERČEK OSTALO.

---

TE PA SMO VSI DOBRE VOLJE VZELI INŠTRUMENTE V ROKE
INU VŽGALI FKUP ZA MIZO ENE LJUDSKE KARAOKE.

Ajajaj
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Ja res vsa èast mrhovinarjem tekaèem. Ce si ob vsem teku in treningu ima jajca da ubiti na "furežu" pujseka. Èe tega ni potem pa res ostane samo preštevanje frustriranih jajc na forumu.

Super sezone je konec prihaja uživanje v treningih. Sicer ob taki reklami ubijanja je pravi apetit za prehiteti vsakega jedca mrhovine-tud èe malo smrdi ko greš mimo. Èe ga pa ne uspeš ( ja z vse je še èas ha ) pa ja paè to cena reklame za ubijanje in uživanja èloveku bližje crkovine ( zato je svinjina nezdrava in od pamtiveka se na to opozarja v vsej literaturi od religiozne do moralno-etiène pa vse do kuharskih receptov, ki govorijo kako se oèistiti skisane crkovine v sebi ).

http://sellingstupid.files.wordpress.com/2007/05/pigs2.jpg

http://www.all-creatures.org/anex/pig-slaughter-18.jpg

http://www.universal-life.cc/english/animals/images/Pig_Electric_Tongs.jpg

http://www.aapn.org/images/pigs2.jpg

http://www.meatpaper.com/articles/2007/src/caserta_3.jpg
Uporabniški avatar
 Damijan
:cenz:
Nazadnje spremenil Damijan, dne 22 Okt 2007, 10:09, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Damijan
:driver:
Nazadnje spremenil Damijan, dne 22 Okt 2007, 10:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Vlajko napisal/-a:V vašo rubriko (sam sem, namreč, morskihribljubec) prispevam še recept:

Sastojci

1 malo prase (od 15 kg )
krompir

Ob vseh silnih receptih s hobotnicami me kar malce zaboli in se pogosto vprašam, koliko pa ti ljudje, ki jih tako radi vidijo na svojih krožnikih, o hobotnicah sploh vedo. V resnici so zelo posebne živali (kot je seveda vsaka žival zase). Predvsem spadajo med najbolj inteligentne nevretenčarje (po nekaterih mnenjih so celo najbolj), sposobne učenja in nikakor ne le med pač 'neke morske živali'. Kot vsem živalim tudi njim pripada pravica, da preživijo svoje življenje svobodno in kot jim je namenjeno. Tistim, ki pa si jih želijo na svojih krožnikih, pa bi svetovala, naj si raje naložijo malce več krompirja z blitvo, ki je res dobra in koristna primorska hrana.

Sicer pa mi je dalo misliti (sicer sem že skoraj dvajset let vegetarijanka, da ne bo pomote) posebno srečanje s hobotnico pred nekaj leti. Letovala sem na Mljetu in se z masko potapljala ob skalni steni, kjer se jezera izlivajo v morje. Zagledala sem eno posebej veliko hobotnico, ki je tičala v razpoki v skali okoli 2m pod vodno gladino in malce zaspano gledala v svet. Najprej sem si jo ogledala (z varne razdalje), potem pa mi je prišlo na misel, da bi jo lahko tudi slikala. Zaplavala sem do bližnje skale malo pod gladino in stopila nanjo, da bi poklicala, naj mi prinesejo podvodni fotoaparat. Trenutek kasneje sem začutila ob nogi nekaj takšnega, kot nežen vodni tok ali vetrič. Ko sem pogledala navzdol, sem bila rahlo šokirana. Gospa hobotnica se je navila okoli moje noge, njena glava je popolnoma zakrila moje stopalo, svoje lovke pa je raztegnila navzgor preko mojega kolena :shock: . Še sedaj mi je žal, da sem začela kriliti in čofotati, tako da se je hobotnica odločila, da gre naprej, namesto da bi malce užila to posebno srečanje. Hobotnica je najbrž bila samo radovedna, jaz pa sem jo tako grdo pregnala, čeprav sem malo pred tem jaz ob njej pasla svojo radovednost. Vsekakor je bil dogodek povod, da sem se malce bolj poučila o hobotnicah.

Naslednjič morda torej raje preberi kaj o hobotnicah, preden jo 'pripraviš' na kakršenkoli način pač. Morda se boš res potem raje odločil za blitvo s krompirjem.

Andreja
 luzr
AndrejaR napisal/-a:
Vlajko napisal/-a:V vašo rubriko (sam sem, namreč, morskihribljubec) prispevam še recept:

Sastojci

1 malo prase (od 15 kg )
krompir

Ob vseh silnih receptih s hobotnicami me kar malce zaboli in se pogosto vprašam, koliko pa ti ljudje, ki jih tako radi vidijo na svojih krožnikih, o hobotnicah sploh vedo. V resnici so zelo posebne živali (kot je seveda vsaka žival zase). Predvsem spadajo med najbolj inteligentne nevretenčarje (po nekaterih mnenjih so celo najbolj), sposobne učenja in nikakor ne le med pač 'neke morske živali'. Kot vsem živalim tudi njim pripada pravica, da preživijo svoje življenje svobodno in kot jim je namenjeno. Tistim, ki pa si jih želijo na svojih krožnikih, pa bi svetovala, naj si raje naložijo malce več krompirja z blitvo, ki je res dobra in koristna primorska hrana.

Sicer pa mi je dalo misliti (sicer sem že skoraj dvajset let vegetarijanka, da ne bo pomote) posebno srečanje s hobotnico pred nekaj leti. Letovala sem na Mljetu in se z masko potapljala ob skalni steni, kjer se jezera izlivajo v morje. Zagledala sem eno posebej veliko hobotnico, ki je tičala v razpoki v skali okoli 2m pod vodno gladino in malce zaspano gledala v svet. Najprej sem si jo ogledala (z varne razdalje), potem pa mi je prišlo na misel, da bi jo lahko tudi slikala. Zaplavala sem do bližnje skale malo pod gladino in stopila nanjo, da bi poklicala, naj mi prinesejo podvodni fotoaparat. Trenutek kasneje sem začutila ob nogi nekaj takšnega, kot nežen vodni tok ali vetrič. Ko sem pogledala navzdol, sem bila rahlo šokirana. Gospa hobotnica se je navila okoli moje noge, njena glava je popolnoma zakrila moje stopalo, svoje lovke pa je raztegnila navzgor preko mojega kolena :shock: . Še sedaj mi je žal, da sem začela kriliti in čofotati, tako da se je hobotnica odločila, da gre naprej, namesto da bi malce užila to posebno srečanje. Hobotnica je najbrž bila samo radovedna, jaz pa sem jo tako grdo pregnala, čeprav sem malo pred tem jaz ob njej pasla svojo radovednost. Vsekakor je bil dogodek povod, da sem se malce bolj poučila o hobotnicah.

Naslednjič morda torej raje preberi kaj o hobotnicah, preden jo 'pripraviš' na kakršenkoli način pač. Morda se boš res potem raje odločil za blitvo s krompirjem.

Andreja

Vlajkov recept razumem bolj kot šalo, z značilnim jedkim balkanskim humorjem, tako podobnim angleškemu.

Sastojci

1 malo prase (od 15 kg )
krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na ražnju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno
vode i posoljeno.

Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda
prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima, da ne smetaju dok zalogajimo.

Prase servirati uz hladno pivo.
Uporabniški avatar
 Bor
AndrejaR napisal/-a:naslednjič morda torej raje preberi kaj o hobotnicah, preden jo 'pripraviš' na kakršenkoli način pač. Morda se boš res potem raje odločil za blitvo s krompirjem.

Andreja

....jaz sem to razumel kot vic.....
....tudi vici od Mujota in Hasota so zelo hudi, pa vendar sem prepričan, da v življenju obstajajo tudi zelo pametni Mujoti in Hasoti....
lp
ps: pozdrav vsem vegetarijancem, toda jaz sem mesojed....ali je to prav ali ni, jaz ne vem, dejstvo pa je da mi tko PAŠE
 klopotec
To je zanimivo, kako se sklicujemo na to, da nam nekaj pač PAŠE. In ker nam pač PAŠE, potem to počnemo, recimo jemo hobotnice. Ampak tudi snifat kokain bi nam PASALO, ko bi ga poskusili. Pa bi to potem počeli. Nekateri že, večina pa ne, ker smo sedajže toliko podučeni, da to za tekača ne bi bilo ravno najbolje. Pa če bi nas sredi ulice močno tiščalo lulat, verjetno tega ne bi opravili kar na prvo steno, ženske pa na tla, čeprav bi nam to PASALO. Človek se od večine živali razlikuje prav po tem, da se lahko razumsko odloča in ne le po tem kar mu PAŠE.

Najbolj zanimivo pa se mi zdi to, kako ljubitelji morskega mesa živijo v prepričanju, kako zdravo je to za njih. V resnici pa ravno "morsko meso" vsebuje vse nesnage, ki jo je "civiliziran človek" odvrgel v morje. Pri tem se je zanašal, da je ocean tako velika voda, da prenese ves drek, ki ga civiliziran človek proizvaja. Tudi zato, ker mu tako PAŠE jesti meso.

Ne zaničujem in ne obsojam mesojedcev, razumem jih. Vseeno pa me veseli, ko vidim človeka, ki malo globlje razmisli o stvari in potem razumsko opusti meso. In takih je vedno več, ker vedo, da je to dobro za njih in našo majhno zemljico, ki bi jo s tem (pa ne samo s tem) zelo razbremenili. V končni fazi tudi rešili. Andrejina zgodba o hobotnici je lahko dobra osnova za začetek razmišljanja. Hvala Andreja.
Uporabniški avatar
 Vlajko
AndrejaR napisal/-a:... Naslednjič morda torej raje preberi kaj o hobotnicah, preden jo 'pripraviš' na kakršenkoli način pač. Morda se boš res potem raje odločil za blitvo s krompirjem. ...

Ne glej vse samo črno ali belo. :idea: To je bil vic. :!: Prejet po pošti in bržkone pobran iz interneta. :lol:

Bi pa najraje še nekaj dodal :arrow: Vam "rešiteljem" sveta. A bom raje sledil Damjanu in bom :ignore:
Uporabniški avatar
 Bor
klopotec napisal/-a:To je zanimivo, kako se sklicujemo na to, da nam nekaj pač PAŠE. In ker nam pač PAŠE, potem to počnemo, recimo jemo hobotnice. Ampak tudi snifat kokain bi nam PASALO, ko bi ga poskusili. Pa bi to potem počeli. Nekateri že, večina pa ne, ker smo sedajže toliko podučeni, da to za tekača ne bi bilo ravno najbolje. Pa če bi nas sredi ulice močno tiščalo lulat, verjetno tega ne bi opravili kar na prvo steno, ženske pa na tla, čeprav bi nam to PASALO. Človek se od večine živali razlikuje prav po tem, da se lahko razumsko odloča in ne le po tem kar mu PAŠE.

Najbolj zanimivo pa se mi zdi to, kako ljubitelji morskega mesa živijo v prepričanju, kako zdravo je to za njih. V resnici pa ravno "morsko meso" vsebuje vse nesnage, ki jo je "civiliziran človek" odvrgel v morje. Pri tem se je zanašal, da je ocean tako velika voda, da prenese ves drek, ki ga civiliziran človek proizvaja. Tudi zato, ker mu tako PAŠE jesti meso.

Ne zaničujem in ne obsojam mesojedcev, razumem jih. Vseeno pa me veseli, ko vidim človeka, ki malo globlje razmisli o stvari in potem razumsko opusti meso. In takih je vedno več, ker vedo, da je to dobro za njih in našo majhno zemljico, ki bi jo s tem (pa ne samo s tem) zelo razbremenili. V končni fazi tudi rešili. Andrejina zgodba o hobotnici je lahko dobra osnova za začetek razmišljanja. Hvala Andreja.

...kaj hočeš reči da sem KRETEN ker jem meso????
 klopotec
Ne, nočem reči da si kreten. Daleč od tega. Potem bi bilo čez 90% ljudi na zemlji kretenov. Mesojedci ste ćisto normalni ljudje, le da si niste nikoli vzeli časa in o tem malo globlje razmislili. Nikoli pa ni prepozno.
Zanimiv pa mi je Damjan, ki reče xxxx krat sem že rekel, da ne bom razpravljal o te, (ali nekaj podobnega), pa se vedno znova oglasi. Zakaj ne bi razpravljal o tem, če maš argument, ga napiši. Pa saj zato je forum.
Karkoli že jedli, jejte čimmanj mesa. Telo vam bo hvaležno.
Zmagovalec letošnjega Špartatlona je vegeterijanec. To je kar resna dirka in če jo zmagaš na "travni pogon", to kar nekaj pove. Da gre.
Uporabniški avatar
 Mija
pametnejši se ne vključujemo v debate med rastlinojedci in mesojedci, ker pač vemo, da gre za "never ending story". vsak ima svoj pogled na stvar, vsak ima določena dejstva ZA in PROTI, predvsem pa se vsak sam odloči, katerim načelom bo zvest.
tako da se mi osebno zdi škoda kreganja in prerekanja okoli tega, kdo je boljši človek, tisti, ki ne je mesa ali tisti, ki ga je. vsi, ki se (več ali manj) družimo na forumu, imamo določeno zavest o tem, kaj je zdravo in kaj ne in kaj je za nas primerno oziroma kaj ne. zato vsiljevanje svojih nazorov, kaj je BOLJ PRAV, niti z ene, niti z druge strani, ni potrebno. če bomo malo bolj tolerantni eni do drugih, bo življenje takoj lepše.
in lep pozdrav vsem, tistim z in tistim brez. mija
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA