teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 wind
klopotec napisal/-a:Meni se trije grafi in en sklep o zlomljenih kolkih ne zdi glih konstruktiven.

Ja, če se podatki ne prebijejo skozi živo-zelenjavno-zdravoprehransko-nekuhano-zakislitveno sito, jih je najbolje ignorirati. :mrgreen:

klopotec napisal/-a:Da je bolje uživati surovo mleko in mlečne izdelke izsurovega mleka, ker na ta način ohranimo v mleku vse, s pasteriziranjem ali steriliziranjme pa mnogo tega uničimo. Kalcij iz surovega mleka je mnogo bolj absorbljiv, kot iz kuhanega. To so argumenti ki mene pač prepričajo.

To niso argumenti. Argument bo, ko boš dal link na raziskavo, ki primerja absorbcijo kalcija iz (1) surovega mleka, (2) steriliziranega mleka in (3) steriliziranega mleka z dodanim kalcijem. (in če si ti zbolel za artritisom, je le tvoje mnenje, da je za to krivo prekuhano mleko; poznam tudi človeka, ki ni pil skoraj nič mleka, še kot otrok ga ni maral, le nekaj malega v kavi, pa je pokasiral enako diagnozo)

klopotec napisal/-a:In zdaj zlomljeni kolki. Finci in Švedi so na vrhu po porabi mleka. In oboji imajo mnogo zlomljenih kolkov.

Ne. Finci imajo manjše št. zlomov, ne mnogo, so bolj v sredini lestvice, čeprav porabijo največ mleka in mlečnih izdelkov.
Slika

klopotec napisal/-a: ni ponudil podatkov o tem kakšno mleko pijejo Finci in kakšno Švedi. In pa seveda podatkov o ostalih faktorjih, ki lahko povzročijo zlome kolkov.

No, poglej tale PDF, na drugi strani imaš absolutne številke, kakor tudi graf s št. zlomov/10000 prebivalcev in zraven z velikimi črkami piše "The number of osteoporotic hip fractures in the European Community..."

Jaz sem s statistiko ovrgel Erotovo absurdno trditev "da je v deželah z največjo porabo mleka največ osteoporoze"; ne zanima pa me, če imajo Finci raje surovo mleko ali kuhano, za potrebe te debate je to povsem irelevantno.
(boš pa že sam pobrskal, če te to zanima) :twisted:
 wind
INOT napisal/-a:Zdaj lahko preidete na pašteto. Polna je raznorazne svinjarije. Rad imam gavrilovičevo. :D Zdaj me lahko mirne duše pohodite :twisted: :rol:

Zdaj je čas za potico, zraven pa kozarec vročega mleka. Njami. :D
 klopotec
Wind ničesar nisi ovrgel, si pa pozabil na Špance.
Uporabniški avatar
 tini
INOT napisal/-a:Zdaj lahko preidete na pašteto.

Kako ze gre tist vic.. "pa steta" bi bilo sve ovo baciti! :)

Gavro je zakon :)
 klopotec
Tule je en tekst, ki kaže, da Erotova trditev le ni iz trte zvita. Pozorni bodite predvsem na vpeašanje o kalciju v mleku in o tem kakšen kalcij je v surovem in kakšen v kuhanem mleku. Sevda to ni noben znanstveni vir, je pa informacija, ki je lahko podlaga za kakšno nadaljnje brskanje.

"Po članku o zdravi prehrani v julijski številki Misterijev je prišlo v uredništvo kar nekaj vprašanj, ki terjajo odgovor na trditve, da so mlečni izdelki zelo nepriporočljivi, da je nezaželeno uživati kis in sladkor. Zato smo dr. Yurija Yatska povabili na pogovor, da nam to obširneje pojasni, kako in kaj je z mlekom in mlečnimi izdelki, v oktobrski številki pa bomo objavili odgovore na vprašanja o kisu in sladkorju.

Kdaj se je pojavil dvom o koristnosti mleka in mlečnih izdelkov?

Pomisleki so stari vsaj trideset let; tedaj je bilo to aktualno v ZDA. Mnenja o mleku so si nasprotujoča. Na splošno velja prepričanje, da je mleko izvrstna, zdrava in popolna hrana. Po drugi strani pa je recimo dr. Janez Rugelj pred časom v neki oddaji ocenil mleko in mlečne izdelke za škodljive.

Resnica pa je, morda, nekje na sredi?

V resničnosti ni nič absolutnega, kar bi veljalo vedno in povsod. Mleko in mlečni izdelki so lahko koristni, če se človek prehranjuje na "klasičen" način, po tradiciji, ki se je pojavila pred nekaj desetletji; malo je verjetno, da bo čez noč izginila. Če pa se človek začne prehranjevati na način, kot ustreza njegovi prebavi, tako kot smo v Misterijih že pisali, je mleko, predvsem kravje, škodljivo. In izdelki iz njega tudi.

V bolnišnici pa nam predpišejo mlečno dieto ...

V določenem primeru mlečna dieta koristi in učinkuje, v nekaterih primerih je smiselna. Ponavadi govorimo o kravjem mleku, ki vsebuje veliko količino kazeina. Tega je mogoče najti tudi v materinem mleku, a v tri tisočkrat manjši količini. Za razgradnjo kazeina človek v glavnem nima encima, razen do drugega ali tretjega leta starosti. Kazein organizem potrebuje za gradnjo velikih kosti, a v majhnih količinah. Kazein pa je znan tudi kot eno izmed najbolj kvalitetnih lepil. Prebavni trakt obloži, obloži pa tudi koščke hrane v prebavilih.

Torej izolira stene želodca in hrano, tako da želodčni sokovi nimajo dostopa do nje. Pri običajnem načinu prehranjevanja se hrana ne prebavlja, ampak gnije v prebavnem traktu, pri čemer nastajajo strupi v telesu, s tem pa tudi zdravstvene težave. Ko je človek bolan, je to še posebej škodljivo. Ob mlečni dieti pa obloga, ki se naredi na prebavnem traktu in koščkih hrane, povzroči učinek klasičnega posta. Klasični post, ko človek uživa le vodo, pa je že dolgo časa znana in koristna metoda zdravljenja.

Zakaj je post tako koristen?

Post vzpodbudi imunski sistem, saj spremeni način presnove. Zelo sprosti živčni sistem in pomiri stres, ki ga danes poznamo že skoraj vsi. Stres zmanjšuje delovanje imunskega sistema, post pa ta sistem vzpodbudi. Med postom se iz telesa izločijo strupi, kar je za telo zdravilno. Mlečna dieta pa povzroči, da je človek na postu, kljub temu da lahko veliko je. To pa je tudi edina korist mlečnih diet.

Ali lahko po uživanju mleka in mlečnih izdelkov očistimo obloge na prebavilih, da bi se izognili “postu”?

Znana sta dva načina. Če želimo, da se organizem očisti sam, bo to trajalo nekaj mesecev, sami pa si lahko pomagamo s celulozo v surovi zelenjavi. Ob mleku in mlečnih izdelkih moramo pojesti veliko surove zelenjave, današnji človek pa je zaužije desetkrat manj, kot bi jo potreboval. Če brez mleka in mlečnih izdelkov ne moremo, potem se rajši odločimo za ovčje ali kozje, kjer je kazeina do petnajstkrat manj kot v kravjem mleku. Če pazimo na pravilne kombinacije in imamo radi sir, ga lahko uživamo, saj vsebuje nekatere koristne snovi. Pojesti moramo trikrat toliko surove zelenjave kot sira.

Alergije na mleko so pogoste, alergij na maslo ali smetano pa skoraj ni. Zakaj?

Maslo in smetana sta maščobi, v katerih kazeina skoraj ni. Mleko je v naravi predvideno za prehrano dojenčkov, ne odraslih. Odrasla krava ali koza nikdar ne pijeta mleka, samo človek želi biti vse življenje dojenček. Človekov organizem le do približno tretjega leta proizvaja encim za prebavo mleka. Zato kasneje pride do alergij. Siliti starejše otroke ali odrasle z mlekom je nespametno. In še po nečem smo v naravi izjemni: v naravi nikdar ne boste videli psa ali žirafe, ki bi sesala kravo, to počnemo samo ljudje. Vsaka vrsta se mora hraniti s svojim mlekom, dojenčki torej potrebujejo materino mleko.

Mleko je pač najboljši način prehrane dojenčkov ...

Ženske pogosto zaradi izmišljene ideje, da dojenje pokvari obliko prsi, svojih otrok nočejo dojiti in velikokrat se sklicujejo na to, da jim je zmanjkalo mleka. Pogosto jim ga res zmanjka zaradi psihičnih vzrokov, ker tega ne želijo početi. To pa povzroči otrokom resne posledice, saj bi morale ženske dojiti do tretjega leta starosti otroka, saj se šele tedaj zmanjša število encimov, ki razgrajujejo mleko.

V naši družbi je to seveda nemogoče, ker mora ženska po enem letu v službo in tedaj lahko mlečni izdelki nadomestijo materino mleko. Seveda pa je vprašanje, v kakšni obliki. Pudingi, kreme z mlekom, mlečni riž, kosmiči z mlekom ali celo mlečna čokolada zagotovo niso primerni in zdravi. To seveda ne pomeni, da se je treba povsem odpovedati tem izdelkom, le paziti je treba, da to ni glavna hrana otrok.

Kakšno je pravilno uživanje mlečnih izdelkov?

Jesti jih je treba kot samostojno hrano, od prilog je primerna le kuhana zelenjava, ne pa riž, kruh, kaše in izdelki iz moke. Tudi kombinacija sadja in sira ni priporočljiva, saj se sadje zaradi vsebnosti kislin ne sme mešati z drugo hrano.

Pa vendar je mleko zakladnica vitaminov?

Da, če govorimo o surovem mleku, ki pa ga zaradi nevarnosti okužbe skoraj nihče več ne pije. Kot logičen zaključek teorije o mikrobih se je pojavila pasterizacija mleka. Nekateri strokovnjaki menijo, da pasterizacija mleku koristi, drugi, da ne, ker uniči večino vitaminov, ki so v mleku. V zadnjem času je vse več podatkov, da toplotna obdelava mleka povzroči razpad molekul vitaminov. Po pasterizaciji mleko vsekakor ni tako polnovredno, kot je bilo pred njo, saj se pri tem uniči skupina mlečnokislinskih bakterij, ki so v mleku nujno prisotne kot obrambni sistem mleka pred delovanjem drugih bakterij.

To povzroči razvoj bakterij, ki povzročajo gnitje. Po pasterizaciji naredijo še homogenizacijo mleka in dodajo različne snovi, ki mleko ohranijo dlje časa. Če gre za mleko, ki traja tri, štiri dni, potem je to še razumljivo, nenavadno pa se mi zdi mleko, ki je obstojno nekaj mesecev, saj mora vsebovati dodatke, ki to omogočajo. Če je to dobro za človeka ali ne, pa je seveda drugo vprašanje. Človek se mora nasloniti na svoje izkušnje in na logiko in se sam odločiti.

Za mleko pravijo, da je važen vir kalcija, mnogi trdijo, da to ni res. Res pa je ...?

To je res - in ni res. V litru mleka je 600 mg kalcija, odrasel človek ga potrebuje 900 mg. A v kakšnem mleku? V surovem! Po toplotni obdelavi se oblike molekul, kjer je kalcij, spremenijo. V naravi ni bilo predvideno, da bi mleko kuhali, in živali tega ne počnejo. Toplotno obdelan kalcij se po nekaterih virih spremeni in ni razgradljiv, ustvarja obloge na kosteh in povzroča osteoporozo, tako vsaj menijo nekateri znanstveniki in verjetno imajo razlog, da to trdijo. S stališča biokemije se kalcij res spremeni in telo ga sprejme težje kot neobdelanega. Kalcij lahko dobimo tudi drugje: v sadju, zelenjavi, oreščkih, lešnikih, sezamu ...

Je koristno nadomestiti maslo z rastlinskimi maščobami, margarino?

Ne. Rastlinske maščobe po vsej mogoči obdelavi nimajo skoraj nič skupnega z rastlinskim oljem, iz katerega jo delajo. Če želite namaz na kruh, vzemite maslo, če pa bi radi kaj spekli, je boljša margarina, saj maslo ob toplotni obdelavi izgubi vse vitamine, hitro oksidira in postane strupeno.

Ko govorimo o maščobi, se pogosto bojimo kalorij ...

Kalorije so pomembne le, če gre za peč. Če jemo nepravilno kombinirano, težko ali neprebavljivo hrano, nastane v telesu sluz; mimogrede, povzroča jo tudi mleko in izdelki iz bele moke. Ta je škodljiva in če smo velikokrat prehlajeni, nas boli grlo, imamo astmo ali ženske beli tok, je to povezano s preveliko količino sluzi.

Problem teže je pri ljudeh ponavadi povezan s sluzjo in ne z maščobo. To so dokazali s poskusi. Maščobe same po sebi niso škodljive, škodljive so le v nepravilnih kombinacijah. Če hrano nepravilno mešamo in ta v telesu gnije, je res potrebno uživati manj mastno hrano, ker v tem primeru maščoba zavira prebavo. Zato je treba ob mastni hrani jesti surovo zelenjavo, ki pospešuje prebavo.

Kaj pa holesterol?

Holesterola ni ne v olju ne v maslu in ne v slanini. Če jeste kruh z brezmesno slanino, nikdar ne boste imeli holesterola. Holesterol povzročajo problemi v presnovi, ko hrana v telesu gnije. Holesterol iz hrane živalskega izvora se ne more nalagati v telesu kot človeški holesterol, saj gre za različni snovi. Če bi bilo to enako, bi lahko živalske organe presajali ljudem. Holesterol je posledica "stare, dobre klasične" prehrane.

Naj se torej mleku in mlečnim izdelkom odrečemo ali ne?

Ljudje so vedno uživali oboje in verjetno bodo to vedno počeli, seveda pa je treba paziti na to, kako tovrstno hrano uživamo. Še posebej je treba paziti na hrano otrok, za to pa so odgovorni odrasli. Če ga ne moremo hraniti z materinim mlekom, poskusimo s kozjim ali ovčjim. Če pa otrok mleka ne mara, ni nič hudega, saj ga je mogoče nadomestiti s sadjem, naravnimi sokovi in zelenjavo. Otroke je treba naučiti pravilno jesti. Zavedati pa se moramo tudi, da v naravi čudežev ni in če se obrnemo proti njej, nas poplača s težavami ali boleznimi."
 ALEŠŠ
Se vam ne zdi ,da le malo preveč filozofirate pri tej temi :?: :?:
 klopotec
Meni se ne zdi. Hvalabogu je pa na forumu mnogo tem, tako da pač vsak bere tisto kar ga zanima.
Enim se morda zdi filozofiranje na temo fartlekov, tempo tekov, sekund gor in dol, intervalov. Enim se tek zdi čist enostaven. Kaj češ, različni smo.
 skorc
Misterije sem samo enkrat prelistal na hitro. Ko sem prišel do strani kjer so prodajali "informirane" kozarce, me je minilo do vsega. To, da na kozarec nalepši rdečo nalepko in rečeš, da je voda iz tega kozarcac informirana tako, da je dobra za kri (zaradi rdeče nalepke) je pa že malo preveč. :lol:
 klopotec
Jaz jih pa še nisem videl.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Meni je pa všeč ta tema. Tako lažje razumem nekatere ljudi, saj se odgovori ponujajo kar sami. :wink:

Odrasla krava ali koza nikdar ne pijeta mleka, samo človek želi biti vse življenje dojenček

Tudi jaz spijem kdaj malo mleka, zato mi ni za zamerit, če naredim tako :--

Pašteto sem pa malo opustil, čeprav se strinjam, da je Gavrilovičeva tista, ki te zelo okusno ubija. :nono:
Uporabniški avatar
 izzardly
Mlekomat se nahaja v enem lesenem kiosku zraven kioska s hitro hrano, nasproti Mercator centra Medvode. Je moder z narisano kravico.
Vidim ga samo, ko tečem mimo, žal več od tega ne vem, ker mleka ne pijem.

Gužve pa ni nikoli nobene, tako da se vedno lahko pride pogledat :D

LP
 skorc
Še razmišljanje okrog mlekomata, po včerajšnjem dneviku, obzorniku (kakorkoli se že reče tistemu ob 22.00). Gost je bil lastnik mlekomata.

Dva dejstva, ki ju je gospod omenil.

1.) Upa, da bo mlekomat zaživel.
2.) Z ženo sta sama na kmetiji in sama skrbita za 80 krav.

Torej?

Pod 1. Če upa, da bo mlekomat zaživel lahko sklepamo, da do sedaj še ni in da verjetno tudi ne bo (največji naval na nove zadeve je ponavadi prve tri dni od odprtja). Temu je razlog lahko slab marketing ali slaba kvaliteta.

Pod 2. Vsak, ki je vsaj enkrat čepel pod kravo ve koliko časa traja, da jo pomolzeš. Prav tako, koliko časa vzame, da "skidaš" in koliko časa, da nahraniš. Sam njune "štale" nisem videl a skoraj zagotovo lahko trdim, da dva človeka 80 krav, po stari kmeči metodi ne obdelata niti pod razno (dnevno).

Da lahko dva človeka obdela toliko krav morajo biti krave na mrežah, pod mrežami tekoči trakovi z lopaticami, korita po celi dolžini hleva in direktno kravi pod gobcem, za molžo pa molzni stroji, ki hkrati "obdelajo" več krav.
Ne verjamem, da dva človeka polek 80 krav lahko skrbita še za njihovo "bio" hrano. V industrijski proizvodnji je najlaže vzeti čebriček s krmili in se ob koritu sprehoditi od začetka do konca hleva. Kakšna je kvaliteta mleka in mlečnih izdelkov v tem primeru vemu. Vsaj tisti iz vasi. Nič neobičajnega ni recimo, da tako mleko, sir, smetana... smrdi po silaži.

Če povzamemo. Navala na mlekomat ni, temu pa je lahko krivo premajhno število "mlečnih fanatikov" ali pa slaba kvaliteta mleka.

P.S.: To je samo moje razmišljanje iz tistega, kar sem včeraj videl na TV-ju. Mlekomata in hleva od lastnika nisem videl tako, da sem lahko vsekal tudi čisto mimo. :D
 klopotec
Menda si res vsekal mimo. Kolikor mi je znano so te krave v prosti reji, torej so konstantno zunaj na pašniku. Tudi spijo zunaj. Kako to izgleda sem večkrat videl, ko sem prečil Kozjak. S čelno svetilko sem posvetil na travnik in je bilo pri tleh nešteto "lučk", odsevov kravjih oči. In sem razmišljal ali je varno stopiti čez ograjo in iti med kravicami čez travnik. Krave imajo namreč tudi rogove. Sem se odločil in so mi dale lepo mir, nič se ni zgodilo.

Tako da mislim, da je tako mleko boljše od tistega, ki ga dobimo v tetrapaku, kjer so zmešana vsa mleka, ki jih različni kmetje prinesejo v zbiralnice mleka.

Ne vem pa kaj si mislil z mlečnim fanatikom. Sem ta izraz razumel, kot da gre za malo mahnjene ljudi, ki želijo sveže surovo mleko. Tega si verjetno ne zaslužijo. Ampak, nima veze.
Rad bi te opozoril na prakso Ernsta Gunterja. On se je veliko ukvarjal s prehrano in je v svojih zdravljenjih uporabljal sveže mleko krav iz proste reje. In ga označil kot izvrstno živilo, v nasprotju s pasteriziranim. Ker mi je zelo sprejemljiv njegov celoten pogled na pravilno prehranjevanje, mu verjamem tudi v tem pogledu.
Fajn se mi zdi, da imajo sedaj ljudje možnost dostopa do pasteriziranega in do surovega mleka. Imajo torej možnost izbire. Vsak se pa seveda odloči sam.
 skorc
Pozimi pa travnik splužijo, da krave pridejo do trave? :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA