teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Bajsi
#12616
dpop napisal/-a:By see
dida ju heva enii program fora translejta... ora
ju dida baj henda....


Helou!
Aj dida baj šoftvera.
Ina frsta mesađa aj wrajta da linka dauna.
Ju sitinga on jur irsa or, betar ajza!
Čeka diz auta: http://www.twinpines.nl/chef/English/
Uporabniški avatar
 Bajsi
#15126
Helou!
Dva dneva, preživeta v prestolnici avstrijskega naroda, znanega po Habsburžanih, družini Strauss in Sacher torti, sta bila za naju z z Lidijo in najin želodec kar naporna.
V ponedeljek, tj. prvi dan sva se po odložitvi svakinje in prijateljice na dunajskem letališču zapodila v dunajski živalski vrt. Obilica živalskega sveta in izredna "doteranost" tega "znanstvenega" središča za otroke, sta pustila zvijajoče posledice v najinih trebuhih. Ker kakšne bolj ugledne restavracije v samem ZOO-ju ni bilo slutiti, sva zavila h kiosku s hitro prehrano. Odkrila sva zelo dober in precej bogato obložen hot-dog, imenovan "Bosna". V njem je namaz iz gorčice in curryja (khm, Bosna=Indija), narezana čebula in klobasica. Zraven pa pomfri, ki je v meni zbudil tisto nostalgijo po pomfriju iz zlatih socialističnih časov, ko smo ga kupovali v škrniclnu na železniški postaji, ali pa v Riu. Možakar za pultom pa nama je dal vedeti, da smo "svi mi naši ljudi". Lomljenje v nemščini je tako odpadlo.
Oglede za prvi dan sva končala v Schoenbrunu, v kraljevocesarski palači. Veličasnost prostorov in vživetje v tedanji čas nama je predelala bosanske vroče pse v atome in snov, ki skupaj z žolčem tvori.....
Zatorej sva se zapodila v pizzerijo, ki je bila na srečo tudi restavracija. Sprva sva razmišljala o pizzi, vendar, ker sva bila na Dunaju se je spodobilo, da okusiva kakšno jed, ki se priliči trenutni destinaciji. Padla sta dva "dunajska vineršnicla na bečki način". Moram reči, da je bil to eden boljših dunajcev, ki sem jih kdajkoli jedel. Zraven pa pivo.
Naslednji dan ni bil regionalno obarvan v smislu kulinarike, ali pač?!. Med ogledom mesta sva se podila od stojnic za pizze do stojnic za kebab. Za konec sva v neki slaščičarni uplenila dve celi zaherci (fi = 20 cm) in jih prinesla v Ljubljano, kjer ju bomo "stavelko" žlico snedli "za tren oka"!
Včerajšnji dan se je končal doma, ob osmih zvečer, ob praznem hladilniku.
Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 primus
#15151
Bajsi napisal/-a:... sta bila za naju z z Lidijo in najin želodec kar naporna...

c,c,c, to je prav neverjetna ignoranca naše literarne zgodovine in naukov vrlega Martina z Vrha, ki je že takrat vedel, da: "Kdor hoče iti na Dunaj, mora pustiti trebuh zunaj !".

Ampak potem tudi te zgodbe ne bi bilo, ne ?

:D :D :D

primus
Uporabniški avatar
 Bajsi
#15152
Helou!
Navkljub literarni NEignoranci, sem se prav literarno pozabaval in vse skupaj mogoče tudi malo pretirano domišljisko obarval.
Vseeno zelo dobro poznam Levstikovega Martina Krpana, ki pa se v dotičnem krpanovem besedičenju nadaljuje takole: ..."To sem slišal od starih ljudi. Jaz pa ga mislim s sabo nositi, koder bom tovoril in dokler bom tovoril!"
No, in jest sem to zelo upošteval. Nosim ga vedno s seboj , tudi ko tečem.
Uporabniški avatar
 primus
#15296
dodatno literarno pojasnilo popolnoma sprejeto (moram priznat, da sem na ta drugi del malo pozabil )

pa da ne bo pomote - prispevek je super, vse čestitke !

:D :D :D

primus
Uporabniški avatar
 Bajsi
#20726
Helou!
Dolgo je tega, kar sem se nazadnje oglašal in vam delal kanale za usmerjanje hudourniških potokov slin. Minil je tudi dopust, ki je bil kulinarično zelo naporen. Naporen je bil tudi alkoholno, saj sva en večer s prijateljem Ciletom izpraznila steklenico 12 let starega viskija. Začuda nisva bila pijana. Bila sva tako samozavestna, da bi se upala tudi za volan. Da ne bom še naprej dolgovezil, na primer o lepotah severnega Jadrana in prekrasnem sončnem vremenu, ki nas je spremljal skoraj vse tri tedne dopusta, bi vam na hitro opisal moj način priprave dopustniške ribe.
Brancina, Orado ali kakšno drugo ribo dobro očistite. Odrežete glavo, vse bodice, ostrgate luske in odstranite notranje organe. Dobro nasolite in dve uri marinirate v zmesi olivnega olja, česna, peteršilja in veliko limoninega soka. Iz ALU folije naredite "škrnicelj" in vanj položite v rožmarinove vejice ovito ribo. Dodate še nekaj soka, ki je ostal od marinade. Škrnicelj dobro zaprete in nad žarom vse skupaj cmarite kakih 10 minut po tem, ko se "škrnicelj" napihne do te mere, da izgleda kot, da bo eksplodiral. Ko ni več možnosti, da je riba še živa, "škrnicelj" odprete in jo brez rožmarina položite na krožnik, kjer je že lep kupček krompirja, kuhanega v koščkih, ter omaščenega z maslom in dodatkom cele kumine. Namesto kumine je lahko nasekljan peteršilj.
Za vlaženje sten grla in požiralnika je najboljše kakšno rujno vince!
Pa dober tek!
Nazadnje spremenil Bajsi, dne 21 Sep 2004, 07:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 bigfrik
#20761
Bajsi,upam da se zavedas da sem zdejle ko sem to prebral v sluzbi in da sem neskoncno lacen in to branje ni zadeve prav nic izboljsalo :!: :evil: Mascevanje bo hudo :!: :twisted: No ja,nej ti bo ko si ravno ti,sem ti pa kar mal fous za nazaj :!:
Uporabniški avatar
 bigfrik
#20824
No pa se moj prispevek Bajsijevemu kulinaricnemu koticku(da se ne bom skoz samo oblizoval in preizkusal receptov).Sicer ni nic posebnega,kar bi zraslo na mojem zelniku,ampak sej kej novega danes zelo tezko odkrijes.Pac mal improviziras po svoje,pa je.Stara dobra klasicna "slovenska" jed pita krumpiraca.V trgovini kupite vleceno testo(tisti pridnejsi,med katere ne sodim,ga seveda lahko naredite tudi doma).Olupite krompir(s tem nisem mislil samo enega :roll: ) in ga naribate narezance(kot jabolka za strudl),ga posolite in pustite stati da spusti vodo in ga ozamete,medtem v ponvi na olju preprazite na tanke rezine narezano cebulo da zastekleniin jo odstavite.Vzamete pekacga namastite in zacnete delati plasti testo(ki ga tudi naoljite vsako plast),krompir,cebulo,kislo smetano in tako naprej.Vmes dodajte seveda tudi poper in sol(jaz osebno dodam tudi baziliko,origano,cesen v prahu in pa veliko cilija;ker pa nocem biti kriv za pozar pri vas doma,ko boste bruhali ogenj,to storite po lastni presoji :wink: ).Zadeva je seveda tudi za vegeterijance;ceprav jaz vcasih dodam tudi malo naribanega sira,ali na kolobarcke narezano hrenovko(vegeterijanci ste tole preslisali,ane :?: ).Stvar okusa in umetniske svobode pac!Pecete na 200stopinj cca.45 minut.Deset minut pred koncem zadevo malo prelijete z prevretim decilitrom vode,pomesano z dvema zlicama olja.In to je to.Uporaba recepta je seveda na lastno odgovornost in ne prevzemam nikakrsne odgovornosti za morebitne posledice! :twisted: Pa dober tek!Se mi je pa ocitno hudo poslabsal,da pisem recepte :!: :bum:
Uporabniški avatar
 Bajsi
#20826
Helou!
Končno!
Končno je Bajsijev kulinarični kotiček dobil tisto pravo vsebino. Da tudi drugi kaj prispevajo. Mislim tako, kreativnega!
Kje ste ostali kuholjubci? Barb obvlada "sladko", zakaj ne deli skrivnosti z nami?
Izlijte svoje kulinarično gurmanske duše v tale kotiček. Ne bo vam žal!
Uporabniški avatar
 Barb
#20862
Bajsi napisal/-a: Barb obvlada "sladko", zakaj ne deli skrivnosti z nami?
!

A ti veš da naš forum bere cel vesoljni svet!
Pa da bi jaz razgaljala takole moje adute :ignore: :nono:

Drugače pa Bigfrik,tole pa ne bi blo švoh poizkusit. Se lahko zmenmo pa jaz vlečem,.....mislim testo, ti pa nadevaš......vse ostale sestavine v pekač,..pojemo pa skupaj,..ker midva itak ne bi mogla vsega :wink:
Ko bi to prej vedla,bi te pa za tekmovalni par na pikniku določla.....bi zighr zmagala...pa še veze imam pri organizatorci :P
Uporabniški avatar
 Bajsi
#20873
Barb napisal/-a:Pa da bi jaz razgaljala takole moje adute


Helou!
Sej pravim, nimaš kej! (z dovoljenjem Nataše)
Tipična slovenska foušija in egoizem! :
Uporabniški avatar
 runner
#20877
Olupite krompir(s tem nisem mislil samo enega ) in ga naribate narezance(kot jabolka za strudl),ga posolite in pustite stati da spusti vodo in ga ozamete,medtem v ponvi na olju preprazite na tanke rezine narezano cebulo da zastekleniin jo odstavite.Vzamete pekacga namastite in zacnete delati plasti testo(ki ga tudi naoljite vsako plast),krompir,cebulo,kislo smetano in tako naprej.


bigfrik pa to je krompiruša! Majke mi ... (odrastao na pitama PRESS)

LP runner
Uporabniški avatar
 bigfrik
#20969
Ja,ja itak da.Sej pravim da ni na mojem zelniku zrastl,ampak dobre ideje je treba pobirat!
Uporabniški avatar
 Bajsi
#21258
Helou!
Sobota mi je prinesla obilco dela z beljenjem in preurejanjem trenutnega bivališča. Ker za kosilo ni bilo časa, pa tudi želodec se ni nič oglašal, se je čas za prehranjevanje prevesil v pozne večerne ure. Taščin povratek domov je pomenil tudi košaro polno dišečih dobrot. Jurčki, lisičke, marele in še nekaj podobne šare se je našlo v njej. Manjkale niso niti zelene mušnice. :twisted: Nama z Lidijo je pripadel velik jur. Hja, dva palčka bi se komotno skrila pred dežjem. Ker že jako grozeča lakota ni hotela dati miru je podhranjene možgane preletela misel na gobe z jajci.
Jurja lepo operemo in razrežemo na lističe. Ravno tako eno srednjo veliko čebulo. 6 jajcem (za mene so najboljša jatina: ducat jajc za peko) ločimo beljak od rumenjaka. Beljaku dodamo malo mleka in dobro mero soli ter na rahlo razžvrkljamo.
Čebulo prepražimo na obilici olivnega olja in 1cm masla. Na prepraženo oz postekljeno čebulo stresemo jurja in ga dušimo ob obvezni prisotnosti rožmarina dokler ne spusti vode. Nato vodo izparimo ob pojačanem segrevanju. Ko je voda povečini izparela dodamo razžvrkljan beljak in mešamo dokler beljak ne zakrkne. Na koncu dodamo še rumenjake, jih dobro umešamo in pazimo, da se nam preveč ne zasušijo. Serviramo na krožnik, obilno popramo, zraven pa na debele kose narezan kruh (jest preferiram korenino), ki smo jih popekli v od jajc umazani ponvi. Kruh naj bo namazan z maslom in obložen z enim, dvema, ali tremi fileti slanih inčunov.
Ker slanost zahteva izdatne količine tekočine priporočam veliko vode ali nesladkega ledenega čaja. Za zaokrožitev izbranih okusov pa deciliter merlota.
Na koncu se mirne volje lotite kakšnega srednje velikega anansa.
Basali smo 2,5 človeka (po velikosti) oz. Lidija, Tim in jest.
Pa, dober tek!
Uporabniški avatar
 Bajsi
#21518
Helou!
Še poznate staro socialistično sladico, Sladka jajca!?!
Beljak ločimo od rumenjaka. Beljak stepemo v trdo tako, da lahko obrnemo posodo ne, da bi kaj ven padlo. Rumenjaku primešamo dve čajni žlici sladkorja in penasto umešamo. Rumenjak dodamo stepenemu beljaku in previdno premešamo. Zmes mora ostati čim bolj čvrsta.
Hitro pokunzumiramo.
Uporabljajte preverjena jajca. Salmonela press
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA