teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 stena
Rada tečeš, plavaš, kolesariš? TRIATLON!! (mogoče se že v Novigradu vidimo??) Ampak, kljub temu, da so triatlonci brez gramčka maščobe na sebi (tahude varjante), prazna vreča ne more zganjati tega.. Jaz mislim, da se, dokler ne boš imela 50kg ne bi smela rekreirati, razen po strogem programu, ki bi ti ohranjal mišično maso (nič aerobnega).
Uporabniški avatar
 Lojfer
Baina!

Le hrabro glej naprej.
Veliko dobrih in zdravih nasvetov so ti dali vsi...od zdravnika, furumašev itd...
Sedaj mogoče izgleda kot "misija nemogoče", vendar boš z pravilnim prehranjevanjem kar hitro dosegla boljšo krvno sliko in kar je še bolj pomembno, da se boš počutila bolje in zdravo. Upam (najverjetneje), da boš takrat spoznala, da je bobro in zdravo počutje vseeno boljše od izgleda. Tako boš znova dobila tisto energijo, da boš lahko uspešno pristopla k doseganju športnih ciljev (in seveda drugih), ki si si jih zadala. Pa srečno pri okrevanju.
Uporabniški avatar
 Starbucks
Pozdravljena spet! Očitno ti zdravnik ni povedal veliko o anemiji.Anemija ima posledice na celo telo, saj se po krvi prenaša kisik po celem telesu, ta kisik je pa vezan na hemoglobin v krvi in ravno hemoglobin je pri tebi zelo nizek. Zaradi tega se počutiš tako slabotno in dokler vsaj malo ne popraviš krvi, ne more biti boljše. Težave pri srcu so lahko zaradi anemije ali pa so posledica anoreksije. Kritično majhna teža vpliva na vse organe, ki se posledično zmanjšajo in telo ne more dolgo časa normalno funkcionirati. Skušaj zaradi tega jesti čimveč stvari, ki popravljajo anemijo in sčasoma boš opazila, da se boljše počutiš. Ne moreš pa tega pričakovati v 1-2 tednih. Še naprej se čimveč pogovarjaj, ker ti bo lažje in čimprej pojdi do terapevta, ker znajo pomagati na strokoven način. Prej poiščeš strokovno pomoč, prej se bo začelo izboljševanje počutja. Mogoče misliš, da ti solim pamet, ampak ti skušam le pomagati. Moja hči je bila skoraj na istem, približno enaka stopnja anemije, težave pri srcu, vrtoglavice, slabša zmožnost koncentracije. Ne predstavljam si, da se ji ne bi takrat začelo izboljševati. Sedaj jo je veselje pogledati! Vsaka anoreksija ima svoje vzroke, ki ji skušajo ugotoviti in že zaradi tega je zdravljenje lažje. Pravijo, da traja zdravljenje približno toliko časa, kot traja anoreksija, zato začni čimprej.
Želim ti veliko uspeha, veselja in skorajšnje izboljšanje počutja!
Uporabniški avatar
 miro
Baina,zadnji čas je,da se nehaš slepiti in iskati virtualno pomoč!
Brez strokovne pomoči tebi in tvojim staršem ni upanja na dolgoročni uspeh!
Ne vem zakaj se bojiš strokovnjakov? Te bodo mogoče prehitro "prečitali?"
Mogoče sem ti to povedal prevč na grobo,vendar je tako moje mnenje.
Seveda pa držim pesti da ti bo uspelo!
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Profil anoreksika. Igra dveh strani, tiste, ki popušča in tiste, ki vztraja na svojem. Iščeš pozornost, jo dobiš, vztrajaš naprej pri svojem saj ti nobeden nič ne more, imaš oblast nad njimi. Obljube, vsak dan nove, prepričanja kot črke v pesku. Veš da ne bo nič drugače, saj jih imaš pod svojo kontrolo, s tabo delajo kot v rokavicah. Močan si, to si zmeraj hotel bit, ali? Nasveti, kar dežujejo, jej saj ni težko, za "normalnega" človeka nek osnovni nagon, zate nočna mora. Košček kruha, kolko kalorij že ma? Voda, pil bom navadno, pa ne preveč, lahko se pozna na tehtnici. Številke, plus minus, integrali so mačji kašelj zate. Manipuliraš, samo da lahko vztrajaš pri svojem.
Blackout. Na tleh si. Ljudje te imajo poln kurac, presedaš jim. Zavedajo se igre, dobivaš protiudarec. Od tebe je odvisno ali se pobereš ali greš novo igro. Ravno v tem je hec anoreksikov, večina je povratnikov, uživajo v svoji igri, ker druge ne poznajo, ali pa je nočejo začet.

Pogled z druge strani.

Lp

Uroš
 silvij
Dekle, vse so ti že povedali - Uroš pa sploh! S pametjo in izkušnjo! To je resna bolezen in za bolezen so zdravniki in zdravila! Odločiti pa se boš morala sama! Vso srečo!
 Baina
Res je, se zavedam kaj počnem s svojim telesom. Čedalje bolj. Ker sem bolj slabotna, utrujena, slabo mi je, pa vrti se mi, še bolj mi je mrzlo, pa naj se oblečem kakor koli. Poskušam razmišljati drugače, nočem več misliti samo na to. Čeprav še vedno pomislim na to koliko kalorij ima kaj. Drugače pa je na stvari točno tako kot je napisal Uroš. Čeprav res jem več, teža ostaja enaka ali pa še pada (trenutno 44 kg). ne vem, kaj naj naredim. Naj vedno nekaj grickam? Še nekaj je. Zvečer oz ponoči se zelo potim. Res je tudi, da imam malo debelejšo pižamo, ker me pač zelo zebe, pa še nogavice in debelo odejo. A lahko to potenje vpliva na to, da mi kg ne gredo gor? Oz. zanima me, če s tem ko se zelo spotim tudi shujšam? Meni se to ne zdi glih povezano, ampak raje vprašam za mnenje drugih. :oops:
 Baina
No, da se vam po dolgem času malce javim. Najprej naj se vam res zahvalim za vašo pomoč in vaše nasvete. Zelo ste mi pomagali in me nekako spodbudili da sem spremenila svoj način življenja. Ker sem videla, da tako ne gre naprej, in ker mi je v glavi vse skočilo na pravo mesto oz. jaz temu kar rečem »klik v glavi«, da sem se zavedla kako zelo sem spet izrabila svoje telo in osebnost. Ja, ko sem videla oz. premišljevala o tem, kako zelo si želim spet teči, ko sem bila žalostna in razočarana in ko sem opazovala druge kako tečejo, telovadijo, kako so polni energije, se je v moje glavi posvetilo in glej ga, takoj sem začela drugače razmišljat.
Sedaj se mi teža dviga (sem se uspela zrediti za 1,2 kg, na začetku ni in ni šlo, sedaj pa tko do 1-2dag na dan), saj pojem skoraj dvakrat-trikrat več kot sem prej. Imam vsaj 5-6 obrokov, pojem res veliko sadja (3-4 sadeže na dan), privoščim si tudi puding, čokoladico, mlečno rezino in moram povedati,da sploh nimam slabe vesti in si niti ne pustim, da bi se spet sekirala zaradi tega. Ni vredno in poleg tega zelo uživam pri pripravi obroka in pri samem obroku. Zelo rada jem :oops: . Res sem se spremenila in sedaj vsak dan uživam, res se počutim stokrat boljše, vrti se mi še vse na tolko časa (verjetno še kri ni povsem v normalnem stanju, čeprav sem pojedla že celo stekleničko Retaferja), glava me ne boli več toliko (razen ob kakšnem učenju :lol: ), zebe me še, ampak kaj čmo sem bolj zmrzljive sorte pa še zima je huda :roll: .
Hja čeprav sedaj res pojem več kot sem jedla (sedaj se sprašujem kako sem lahko s tisto količino in kalorično vrednostjo sploh delovala in trenirala obenem) sem včasih po obroku še vedno lačna, oz se nikoli ne najem do sitosti. Ne vem, je to normalno? Potrebujem toliko energije? Saj telo samo ve, kdaj je dovolj? No jaz pač mislim, da telo samo sporoči če je sito ali lačno. Je tako? Si to dobro razlagam? No, ker imam rada sadje in zelenjavo me zanima koliko je priporočeno pojesti sadja in zelenjave na dan? In pa suho sadje in oreščki? A so dobri tako za med obroki? Namreč zelo rada imam suhe slive in marelice, pa ne vem, koliko je priporočeno, da se jih lahko poje?
Aja še glede treningov. Hja tu pa še žal moram počivat. Zdravnik mi je prepovedal treninge, dokler se ne zredim za 5 kg. ampak jaz mislim, da bom že kar prej začela, se pravi ko se bom zredila za 2 kg (še malo) začnem s treningi, ker že komaj čakam.
No to je za enkrat vse. Naj se vam še enkrat zahvalim, ker ste mi res zelo pomagali. Sem vesela, da sem povprašala za nasvete in da sem se kar hitro spravila k pameti (mogoče bi že sedaj bila v bolnici, če bi nadaljevala svoje nezdrave navade). Pa lep pozdrav! :D
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Baina napisal/-a:Ker sem videla, da tako ne gre naprej, in ker mi je v glavi vse skočilo na pravo mesto oz. jaz temu kar rečem »klik v glavi«, da sem se zavedla kako zelo sem spet izrabila svoje telo in osebnost.

Pozdravljena, tole pa je bilo hitro.

Baina napisal/-a:Ja, ko sem videla oz. premišljevala o tem, kako zelo si želim spet teči, ko sem bila žalostna in razočarana in ko sem opazovala druge kako tečejo, telovadijo, kako so polni energije, se je v moje glavi posvetilo in glej ga, takoj sem začela drugače razmišljat.

Torej je tvoj glavni razlog, da si se "pozdravila" samo to da lahko greš migat?

Baina napisal/-a:Sedaj se mi teža dviga (sem se uspela zrediti za 1,2 kg, na začetku ni in ni šlo, sedaj pa tko do 1-2dag na dan),

Tule se mi pojavi dvoumno vprašanje, govoriš o kliku v glavi po drugi strani pa spet navajaš dag :?:

Baina napisal/-a:Hja čeprav sedaj res pojem več kot sem jedla

Tole si napisala že drugič, kot da nas oziroma bolje rečeno sebe prepričuješ v nekaj.

Baina napisal/-a:Ne vem, je to normalno? Potrebujem toliko energije? Saj telo samo ve, kdaj je dovolj? No jaz pač mislim, da telo samo sporoči če je sito ali lačno. Je tako? Si to dobro razlagam? No, ker imam rada sadje in zelenjavo me zanima koliko je priporočeno pojesti sadja in zelenjave na dan? In pa suho sadje in oreščki? A so dobri tako za med obroki? Namreč zelo rada imam suhe slive in marelice, pa ne vem, koliko je priporočeno, da se jih lahko poje?

Toliko vprašanj...

Oreščki in suho sadje so visoko kalorična hrana zato ne gre z njimi pretiravat, so pa odlični in jih je fajn papcat.

Baina napisal/-a: ampak jaz mislim, da bom že kar prej začela, se pravi ko se bom zredila za 2 kg (še malo) začnem s treningi, ker že komaj čakam

Torej strah ostaja, kile grejo gor, ostalim (spet) ne zaupaš in ravnaš tako kot sama misliš, da je prav.

Ne vzemi kot slabo namerno, rad bi te pripeljal do tega, da malo bolj razmisliš o vsem skupaj.

Lp
 abcd
Lepo, da napreduješ.
Kaj pa če bi počasi pokukala v kakšen fitnes? Začneš z najmanjšo težo. V Sloveniji je že kar nekaj pravih strokovnjakov, na področju treninga in prehranjevanja.
Če ti res gre toliko za tek, so po raziskavah amaterski tekači, ki so pol manj tekli in delali vaje za moč, hitreje napredovali tudi v teku.
Samo glej, da boš naletela na res dobrega svetovalca, ki se spozna na tvoje probleme. Ko sem bral njihov forum, mislim, da je bil Mrak velikokrat omenjen, drugače se pa lahko tudi malo sprehodiš na Maximum portal in najdeš še koga drugega. Samo ne poslušaj kakšnega fanatika, ki je pripravljen vse narediti za mišično maso.
Vsekakor se pa o tem prej posvetuj z zdravnikom.
Zdej pa že zvenim kot reklama za zdravila. :D
 Baina
No pa da se spet malo javim. Prvo kot prvo naj povem, da sem težave premagala (vsaj zame oz. jaz vidim da sem jih). No ja teža še ni glih normalna, toda sedaj se ne pustim in res uživam ob hrani. Jem vse (tudi čokolado, puding, pecivo, krofe.. pa se ne sekiram, in se niti ne mislim sekirat, saj pa ni nič narobe s tem, pa tudi pokurim to ven), imam 5 obrokov, poskušam pa tudi čim več piti. Tako, da mi sedaj odlično gre. Res sem vesela, da sem se pobrala, saj sem redno izčrpala svoje telo pa tudi svojo psiho (pa mogoče še od koga :? ). Sedaj vidim, da ne gre drugače trenirat, če ne vneseš v telo energije in hrane.
Ja pa tudi gibat sem se začela. :D Tako, da sem zelo vesela, saj sem si to močno želela in to je bila tudi moja gonila sila, da sem se postavila na noge. Ja treningi so trenutno še v notranjih prostorih, se pravi orbitrek in pa kakšne vaje za krepitev (običajno vadim isto kot sem prej 1.5 h-2 h dnevno in mi tako tudi zelo odgovarja). Razmišljam, da bom nekje en mesec vadila na orbitreku in krepila telo, potem po enem mesecu pa horuk ven na zrak in laufat, laufat… :lauf:
Bila sem tudi pri osebnem zdravniku. Bil je zelo vesel, ker me že dolgo ni videl. Sva se lepo pogovarjala in res sem vesela, ker boljšega zdravnika si ne bi mogla želeti. Ja tudi krvna slika je približno normalna. Hemoglobina mi sicer še malo primankuje (ga imam 111), ampak sem zelo zadovoljna, saj je skoraj ali pa bolje rečeno že na normalni ravni. Tudi vrti se mi manj pa zebe me manj, kar pa me najbolj veseli, saj mi je bilo že zelo mučno, ko sem na sebe zvlekla 4-5 majc pa me je še vedno zeblo. Tako, da zdravstveno stanje se mi je popravilo.
Ja nekaj me zanima. Moj bazalni metabolizem je kot sem razbrala z Uroševega posta na začetku teme prib. 1400kcal. Če porabim na dan pri treningu nekje 1000, ali moram potem toliko še dodano zaužit, da mi teža ne bi padala? Ali kako je s to energijsko balanco? Vem Uroš bo spet rekel, da se ubadam s kalorijami, toda res me zanima, ker se ne spoznam na to. Pa ne gre za štetje kalorij tako da ne me kregat Uroš :oops: , ampak me samo zanima, koliko moram približno zaužiti, da spet ne bi padala teža.
Uporabniški avatar
 Popaj
Me veseli, da si O.K. Si mi prav polepšala dan.
Kot že veš imam dva sina, ki sta vrhunska športnika in to v športu pri katerem mora za na tekmo imeti točno določene kilograme. Pa je včeraj po treningiu eden še gonil sobno kolo 1 uro, pol je šel jest in se po eni uri stehtal. Niti besedice o kakšnih kalorijah, jih je spregledal, čeprav vse na ekranu pokaže- Jedel je pa makarone pa pomaranče. Samo v vednost!
Le tako naprej in uživaj!
 Baina
lepo je slišat in vedet da nekoga veseli, da mi gre na bolje. saj upam da bo tako še naprej. no ja, moram res priznati, da me to okrog kalorij še vedno malo muči in mi ne da miru, zato jih mogoče štejem, ampak zgolj za analizo oz me zanima koliko dnevno potrebujem. ne vem, pa tudi zanimivo se mi zdi, čeprav imam mogoče potem to v glavi in veliko razmišljam o tem. ampak se pa ne pustim, da bi se spet začela sekirat okrog tega (vsaj za zdaj še ne). saj sem na lastni koži več kot očitno spoznala kako je če treniraš na "prazen tank" in ne gre nikamor, telesu le škodiš in ga dobesedno izčrpuješ.hja sedaj se tega več kot dovolj zavedam in moram povedati da mi je zelo žal, da sem se tako otročje in neodgovorno obnašala do sebe in svojega telesa. zdaj vem, da če se gibaš potrebuješ bistveno več energije, kot pa nekdo, ki je manj ali pa nič aktiven.
tvoj sin pa mora imeti res dobro motivacijo, da je šel še gonit sobno kolo po treningu.take ljudi zelo spoštujem in jih cenim.vsaka mu čast.
aja zanima me samo to, kakšno uro za tek mi priporočate?namreč rada bi si kupila tako, ki bo kazala tudi pretečene kilometre. mogoče ima kdo kakšen nasvet pri nakupu le te?
pa lep pozdrav :wink:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA