teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Bobek
Andreja_T napisal/-a:
se pravi, da med 40 in 70km teka pri 35° ne rabiš pit?
no, to bi res rada videla...

Rada provociraš?

Na ljubljanskih 42 nisem pil, na treningih preko 30km tudi ne, ne glede na vročino, če želiš pa pridi in glej v Radencih.
Uporabniški avatar
 tulček
Bravo Bobek, jaz ti popolnoma verjamem. :clap:

Meni pa se zdi, da bi lahko bil eden od poglavitnih vzrokov za odtujenost na vseh nivojih (v medčloveških odnosih, od narave, od lastnega bistva in sposobnosti razumevanja svojeja telesa) prav kuhana hrana.

Če pogledamo skozi zgodovino, opazimo, da je verjetno pripomogla k hitrejšemu napredku človeka, ali pa tudi ne (kako bi bilo sicer lahko le ugibamo), vendar pa se je v tem obdobju človek začel vedno bolj odtujevati od narave, sebe in drugih.

Moje izkušnje so, da te hrana v primarni obliki globje poveže z naravo in s samim seboj, kar se odraža v odnosu do drugih bitij in narave same.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
ni blo mišljeno kot pravokacija (razen če sam želiš tako videt), ampak me zanima...

ne trdim, da se ne da preteč toliko brez vnašanja tekočine. celo sama to zmorem, pa sem le navadna, od ljudi odtujena vsejedka. nepitje ima seveda pri daljšem vztrajanju svoje učinke. verjamem pa, da ni potrebno pitje, če dvaištiridesetko zmoreš v dveh urah petnajst...

pa ne tega vzet osebno in se takoj počutit hiperužaljenega, kot je navada pri večini "drugačejedcev" (vegijih, frutarijancih, itd.), ki odstopajo od ustaljenih vzorcev. vsak je zase najbolj pameten in nimam nič proti drugačejedcem. bistvo mojega vprašanja - kakšni so učinki nepitja oz. dehidracije na vsejedce (predvidevam, da na vsejedce, ker ni bilo drugače navedeno), je raziskano. lepo popredalčkano in v procentkih. gledanje tebe v radencih mi nič ne pomaga, pomagala pa bi kakšna raziskava na to temo, če veš zanjo.
Uporabniški avatar
 Bobek
Andreja_T napisal/-a:ni blo mišljeno kot pravokacija (razen če sam želiš tako videt), ampak me zanima...

Lahko da nisi mislila provokativno, vsekakor pa je zvenelo tako.
Jaz sem govoril o dolgih treningih in o tem da mi sedaj ni potrebno nositi nič sabo za pit, ti pa hop takoj na ekstremne pogoje in daljave. Verjetno je vsem jasno da ne pretečem 70 km po Sahari brez vode.

Moje navedbe so bile samo primerjava s preteklostjo. Pred leti sem bil prisiljen za daljše teke od 20 km (tudi pri temperaturi 20 st) vedno nosit s seboj bidon, ali pa sem moral tek načrtovat tako, da sem vsako uro pritekel do avtomobila se napil in tekel dalje.

Lani poleti, ko sem se pripravljal na ljubljanski maraton, pa sem ugotovil, da tega ne potrebujem več. Delal sem poskuse in čedalje daljše teke brez dodatnega vnosa tekočine. Tudi po 35 km teka po soncu, nisem čutil nobene dehidracije.

Na tujih presnojedskih forumih, sem zasledil nekaj tudi o tem. Menda je telo, ki je na presni hrani, tako zelo prepojeno s tekočino, da je zlepa ni potrebno dodatno vnašat med naporom.
Saj če pogledaš moj jedilnik.
Sestavljen je iz 95% vode.
Smoothiji so tekočina, sadje je od 80-95% voda, solata in zelenjava pa tudi. Poleg tega ne jem nič procesirane hrane in suhomesnatih izdelkov, torej ne vnašam dodatne soli, ki bi jo moral redćiti z vodo in ki povzroča žejo pri marsikaterem vsejedcu.

Če dobro premislim, se sploh ne spomnim kdaj sem bil zadnjič žejen.

Vem, da marsikdo težko sprejema take novice in sem tudi navajen da ljudje s posemehom in nejevero gledajo na to, zato se tudi skušam ne preveč izpostavljat s tem. Vendar, če kdo vpraša in ga stvar res zanima, mu z veseljem odgovorim.

P.S.
Da dodam še par bombic :--
- zobe si umivam dobro leto samo s slanico in so boljši kot kdajkoli, zadaha ni
- lase sem si s šamponom zadnjič umil pred pol leta, izgleda pa kot bi si jih včeraj, Za umivanje uporabljam samo razredčen jabolčni kis.
-deodorantov in parfumov ne poznam, a ne smrdim, niti po treningih
-za pranje žena ne uporablja mehčalcev, ampak teniške žogice :?: :lol:

Še se najde kaj, a mislim da bo za sedaj dovolj. Naštel sem samo nekaj tistih stvari, ki jih ljudje okoli mene najtežje sprejemajo :shock:
Uporabniški avatar
 Andreja_T
no, to da s takim prehranjevanjem potrebuje človek manj vode, (mi) je logično, saj telo že za samo predelavo mesa, alkohola :twisted: ipd., porabi več vode, kot za sadno-zelenjavne zadeve... sprašujem zato, ker mam "poklicno bolezen", da hočem met vse v številkah in grafkih, s subjektivnimi občutki si ne morem kaj dosti pomagat. :lol: :oops:
drgač pa vsaj 3/4 stvari, ki jih naštevaš, velja tudi zame, pa jem vse, tako da ne vem, če bo stvar (samo) na presnojedstvu. res pa, da tudi zame 95% predelane hrane in junk fooda ne pride v poštev.
kar se ekstremnih pogojev tiče: nad 40km treningi zame (že kar nekaj časa) niso ekstremni treningi :mrgreen: tko da je ta ekstrem mal relativen

emm... a teniške žogice ne smrdijo po gumi? :shock:

od marsikaterega človeka, ki se aktivno ukvarja s prehrano in sestavo - tudi od več presnojedcev, ki so na taki prehrani že okoli desetletja, sem slišala, da presnojedstvo ni ravno najboljša izbira za tiste, ki jih rado zebe, imajo že v osnovi malo nižji pritisk (recimo 110/70, ne bolezensko prenizkega), nizek % maščobe, imajo hitro prebavo, itd.
kaj pa meniš o tem?
Uporabniški avatar
 ROSI64
Andreja_T napisal/-a:od marsikaterega človeka, ki se aktivno ukvarja s prehrano in sestavo - tudi od več presnojedcev, ki so na taki prehrani že okoli desetletja, sem slišala, da presnojedstvo ni ravno najboljša izbira za tiste, ki jih rado zebe, imajo že v osnovi malo nižji pritisk (recimo 110/70, ne bolezensko prenizkega), nizek % maščobe, imajo hitro prebavo, itd.
kaj pa meniš o tem?

Ne razumem zakaj sprašuješ, če te stvari ne zanimajo, oziroma si že 100% prepričana, da je tako prehranjevanje škodljivo zate. :--
Uporabniški avatar
 stena
No pri temle brez pitja se pa moram vmešati.. Enostavno ni praktično mogoče, da bi telo izgubljalo toploto s hlajenjem samega sebe, pa mu je ne bi bilo treba nadomestiti... Če je to mogoče je potrebno na novo osnovati vse znanje na področju fiziologije pa še kakšne vede zraven.. Enostavno vode zmanjka prej ali slej in telo zaradi tega začne pešati.. Ker, če bi bilo tako, ljudje v puščavah in drugje ne bi umirali zaradi dehidracije.

Z vsem spoštovanjem ampak ta je malo bosa.

Kako se pa reče procesu, ko kao poješ zdravilo ubistvu je pa bonbonček in misliš ter se počutiš bolje se pa ne spomnim kako se reče..

Vsaka reklama je dobra, do neke razumne meje..
Uporabniški avatar
 tulček
ROSI64 napisal/-a:Ne razumem zakaj sprašuješ, če te stvari ne zanimajo, oziroma si že 100% prepričana, da je tako prehranjevanje škodljivo zate. :--

ROSI64, mislim, da si malo nahitro prebral.
Andreja je kar lepo vprašala.
Uporabniški avatar
 ROSI64
tulček napisal/-a:
ROSI64 napisal/-a:Ne razumem zakaj sprašuješ, če te stvari ne zanimajo, oziroma si že 100% prepričana, da je tako prehranjevanje škodljivo zate. :--

ROSI64, mislim, da si malo nahitro prebral.
Andreja je kar lepo vprašala.

Vse preberi, pa boš videla, kako provocira z vprašanjih in išče slabosti v presnem prehranjevanju. :argue:
Uporabniški avatar
 Andreja_T
rosi64, kar mirno kri, pa ne bit preveč živčen, je slabo za želodec :D ne mislim se kregat, pa tudi (samo) zase ne sprašujem za mnenje.

sama (zaenkrat) nimam namena it na presno (sem pa firbčna), jem kar se mi zdi, oz. kar mi telo pove, da potrebuje, včasih jem mal bolj presno, včasih pa malo bolj mesno :lol: pa še rima se :-- pa tudi ne spadam med zmrzljive in z nizkim pritiskom. :wink: in pršutku se tudi nimam namena odpovedat :--

resno:
omenjene nasvete je dobila moja sorodnica, ki zelo veliko da na zdravo prehrano, razmišljala je o presnem, pa ji je glede na navedeno nekaj presnojedcev to odsvetovalo. torej ni popolnoma nadomestila kuhanega, kljub temu pa spije precej teh miksanih kašic (zelenjava, žitarice, oreški, sadje) aka smoothijev in pravi, da se počuti odlično.
Uporabniški avatar
 Bobek
Andreja_T napisal/-a:

emm... a teniške žogice ne smrdijo po gumi? :shock:

od marsikaterega človeka, ki se aktivno ukvarja s prehrano in sestavo - tudi od več presnojedcev, ki so na taki prehrani že okoli desetletja, sem slišala, da presnojedstvo ni ravno najboljša izbira za tiste, ki jih rado zebe, imajo že v osnovi malo nižji pritisk (recimo 110/70, ne bolezensko prenizkega), nizek % maščobe, imajo hitro prebavo, itd.
kaj pa meniš o tem?

Začniva s teniškimi žogicami. Ne smrdijo, žena pa pravi da po prvem kuhanju malo spustijo barvo.

Nizek pritisk je težava vseh presnojedcev, ki se izogibajo soli. Prej so bili navajeni na procesirano, slano hrano, potem preidejo na surovo brez soli in če so imeli že od prej malo nižji pritisk, so težave tu. Sol je nujna tudi na presnem.

Presnojedce zebe, ker jedo izjemno malo maščob. Jaz imam zaradi tega v prehrani kokosovo mast, ki jo grickam kar pred računalnikom, kot malico. Od uvedbe te masti, me ne zebe več. Tudi rediti sem se začel.

Hitra prebava, lahko bi rekli ekstremno hitra, ne vidim slabosti pri tem, razen WC papirja porabim precej več. :D
Uporabniški avatar
 Bobek
stena napisal/-a:No pri temle brez pitja se pa moram vmešati.. Enostavno ni praktično mogoče, da bi telo izgubljalo toploto s hlajenjem samega sebe, pa mu je ne bi bilo treba nadomestiti... Če je to mogoče je potrebno na novo osnovati vse znanje na področju fiziologije pa še kakšne vede zraven.. Enostavno vode zmanjka prej ali slej in telo zaradi tega začne pešati.. Ker, če bi bilo tako, ljudje v puščavah in drugje ne bi umirali zaradi dehidracije.

Z vsem spoštovanjem ampak ta je malo bosa.

Kako se pa reče procesu, ko kao poješ zdravilo ubistvu je pa bonbonček in misliš ter se počutiš bolje se pa ne spomnim kako se reče..

Vsaka reklama je dobra, do neke razumne meje..

Pa si ti mogoče kje zasledil, da pravim da sploh ni treba več piti na presni hrani. Povedal sem samo, da meni ni treba piti na 42 km teka. Mogoče bom to raztegnil na 50, 60 ne vem, zaenkrat je 42 maksimum zame.

Poudarit sem želel, da sedaj potrebujem vodo mnogo kasneje, kot sem jo nekoč.

Malo bolj natančno preberi in potem kritiziraj.
Nazadnje spremenil Bobek, dne 13 Jan 2010, 23:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 stena
Ne kritiziram, navedel sem tako kot je. Tudi na 42km, če drugega ne zdravo ni, da nič ne piješ, če smo že toliko pri zdravju.. V Radencih jih že tako preveč odpeljejo ali jih leži v jarku, prosim ne trapaj, da ne bodo drugo leto tebe..
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA