teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Mimogrede Mirko1, ko si omenil da se tako veselo postite kar skupinsko v vasi. No upam da ni to govorli samo kaksen tvoj EGO...ampak me zanima tak ov vasi...to se mizdi kar velik vzorec na taksni mali kvadraturi...
Ali je tu odzadaj za taksno popularnostjo s postom kaksna kolektivna izpostavljenost kaksnim strupom v vasi vasi in posledicno kaksne maligne bolezni( kaksna industrijska zadeva ali kaj podobnega ). Ali pa ste tako kolektivno napredni v razumevanju cistoce telesa in sobivanja z naravo? Ce je to ta drugo ...potem pa mora biti super ziveti v taki vasi. Skratka kaj tici za to veliko stevilcnostjo?
 tigrca
Tud jest ne jem mesa in to je sigurno ena izmed mojih pametnih in zdravih odločitev, poleg tega pa sem vegeterijanka postala zaradi etičnih razlogov (če bi vsi vedel, kaj se dogaja v klavnicah in z živalmi, pol pomoje ne bi noben več mesa jedel). Tud doma se mi počasi pridružujejo. :) svojih načel pa ne vsiljujem drugim, saj je pogost očitek, nam vegeterijancem, da napadamo mesojedce, kar ni res in preveč generalizirano!
Uporabniški avatar
 namaste
še ena vegetarijanka (jem sicer mleko in mlečne izdelke)
Uporabniški avatar
 microwaved
@ namaste, saj vegetarjanci jedo mlečne izdelke. Vegani so tisti, ki jih ne.
Uporabniški avatar
 TicTac
Tudi sam sem vegeterijanec :D . Ok priznam, tu in tam pojem kakšno sardelo :oops: .
Uporabniški avatar
 tini
TicTac napisal/-a:Tudi sam sem vegeterijanec :D . Ok priznam, tu in tam pojem kakšno sardelo :oops: .

Pol lahko zanikas gornjo trditev. :)
Uporabniški avatar
 TicTac
Hm, nekako ne najdem 'nadomestnega' živila namesto sardel :roll: . Kakšne nasvet za opustitev te 'razvade :shock: ?
Uporabniški avatar
 tini
TicTac napisal/-a:Hm, nekako ne najdem 'nadomestnega' živila namesto sardel :roll: . Kakšne nasvet za opustitev te 'razvade :shock: ?

Mogoce ti bi kaksen odojce pasal - try it! :)
Al se bolje, prava janjetina iz Like al pa Dalme - priporocam tisto iz Klisa!

lptini
Uporabniški avatar
 TicTac
Točno takšen odgovor sem rabil. Hvala Tini. Pač potreben je miselni preklop. Če se da, ne jesti Tinijeve zadeve, potem se da, ne jesti tudi ribe :laola .
Uporabniški avatar
 namaste
microwaved napisal/-a:@ namaste, saj vegetarjanci jedo mlečne izdelke. Vegani so tisti, ki jih ne.

T.i. pesco-vegetarijanci uživajo tudi ribe, ovo-lakto vegetarijanci jedo mlečne izdelke in jajca, medtem ko vegani ne uživajo nobenih izdelkov živalskega izvora (odpade tudi med).
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
namaste napisal/-a:
microwaved napisal/-a:@ namaste, saj vegetarjanci jedo mleène izdelke. Vegani so tisti, ki jih ne.

T.i. pesco-vegetarijanci uživajo tudi ribe, ovo-lakto vegetarijanci jedo mleène izdelke in jajca, medtem ko vegani ne uživajo nobenih izdelkov živalskega izvora (odpade tudi med).

Joj ta terminologija se pa tako izpolpolnjuje samo za ceno pregreskov in nelagodnosti. Sicer saj je itak dovolj vsega se zdaj - obdobje obilja ampak ce ze mora clovek si dajati neke nazive...ne vem...

No ta o pesce-vegeterijancih pa je bolj bosa.
To po definiciji besede vegetarijanci nikakor ne morejo spadati v toi druzino.
Ribe so meso nic kaj manj razvite kot kaksna perjad nic kaj blize rastlinam...zivalske beljakovine, ...

Sicer pa ta debata hitro izgubi kredibilnost pri tekacih ce se uziva razne gel-e , sportne pripravke...skoraj vsak stabilizator v gelih ali power ploscicah je na zivalski osnovi. Ce ni na zivalski pa je z vsebnostjo GMO organizmov. PRoblem je ker niti izdelovalci ne tega ne vedo ker osnovne surovine samo dobavljajo oni pa samo skup zmesajo - kot ce bi si doma sam zmiksal pa dal v susilnik malo po vsega.
Ne mores narediti sprotnega pripravka ce mu ne dodas vitamina D.
In varianta ki je dovolj absorbljiva za cloveka v taksnih naporih je sigurno vitamin D3 - in kje ga dobis samo pri zivalih...stabilizatroji so vecinoma narejeni na osnovi gensko spremenjenih organizmov ...no kako pa je s temi sestavinami oz. alternativnimi raziskavami pa si lahko vsak sam prebere. Tako da nic se sekirati ce se kdo malo pregresi tako ...tega gresenja je se veliko da niti ne ves. Razen ce si jemljes k srcu in resno poskrbis za to zgodbo. Edino s temi nalepkami : SEM VEGETARIJANEC, SEM VEGAN , SEM LAkto-vegeterijanec, sem presnojedi vegetarijanec bo treba previdno...najboljse je reci: jem to pa to, regeneriram se s tem in tem in od tega ne odstopam. S cim pa se pregresis pa se pac naj ukvarja karma in psiha..hehehe

PA prijetno in ustvarjalno,...
Uporabniški avatar
 jozica
Da se še jaz vegetarijansko pofločkam :D . Samo ne vem katera sem po vrsti. Glede rib pa.... jaz jih ne jem, mojih sotrpink pa že ne bom jedla, sem namreč riba po horoskopu :P . No ta je bila mal neumesna, ampak na seznamčku sem pa le :wink: .
Uporabniški avatar
 microwaved
Saj jaz tudi pravim, da je vseeno, če me pa nekdo vpraša kaj jem, mu pa z veseljem razložim :wink: . Tisto o lakto-ovo-vegetarjancih pa sploh nisem vedela. Trudim se, da skupine delim kar se da enostavno :D
 BRINA
Všeč mi je odgovor , tek v snegu. Tudi sama sem že opazila razne izraze kaj kdo je in kaj kdo ni zaradi nekih takoimenovanih prekrškov, no pa saj je tudi tako v redu, samo včasih pa mi res čudno zveni. Mislim, da je ta terminologija nastala zaradi lažjega razumevanja, tistega kar pač ni običajno in je najlažje dati izraz-poimenovati in potem je reč normalizirana v povprečne okvire in razumljena tudi, menda.
Tako, da ko mi kdo začne komplicirat kaj da sem, enostavno rečem, ne nisem, samo mesa ne jem in razno raznih industrijskih umetnin tudi ne. Zanimivo pa je, da ljudje ponavadi niso zadovoljni z mojim odgovorom, tako radi bi me stlačili kam.

Lp vsem
 ton
Je pa treba priznat, da brezmesnežev svet ne gleda več kot na neke jehovce, cepljene s krišnovci. Pri nas doma je revolucijo povzročila 9letna hči, ki se je lepega dne odločila, da je vegetarijanka, potem sva, namesto da bi s palico lepo iztepla nore misli, podlegla še z ženo, problem imamo zdaj pravzaprav samo še v šoli, ko recimo tamali pri kosilu ne dajo štrudla, ker ni pojedla golaža...

Goljufamo pa pri ribah in muzgavcih, ki jih takole z napol slabo vestjo klasificiramo med 'morske sadeže'. Vsaj zase še ne najdem zamenjave še za to.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA