marjanca napisal/-a:Oj!
Vprašala bi nekaj, kar se mogoče zdi komu zelo neumno, ampak me zanima, aj pravite.
A mislite, da je sadje (npr. jabolka, pomarače, suhe fige) dobra hrana za po treningu?
Kaj pa mislite o kruhu in medu?
Lp
Marjanca
Sveže in suho sadje ni najboljša kombinacija. Lahko bi jo uvrstili med tim. potencialne konflikte. Zakaj in kako bi morali sedaj odpreti debato alkalnosti v ustih, kislosti v želodcu, delovanje sadnih kislin in sladkorja ...blabla.. Bolj bi šla recimo skupaj zelenjava in smokve
...recimo sveže zelje in smokve...ne vprašaj kako sem to testiral in preizkusil
.
Sicer pa ti v zameno za to negativno osebno subjektivno
mnenje ponujam eden recept ko smo že pri smokvah...je pa ta pravi za kakšne tempo teke, kjer se sproti trošijo glikogenske rezerve pa ni odveč malo sladkorja in obramba pred hipoglikemijo. Sam se ne ustrašiti dela. Ker je izvrsnto in tudi hitro presnovljivo zato ima hitrejši učinek in ne pušča teže v želodcu. Pa vendarle ni čokolada
.
Torej namoči suhe smokve in suhe slive kakšen dan prej
( slive seveda razkošičiš ).
Potem namočene sadeže zmelješ v maso ( multipraktik, palični, nekatere vrste sokovnikov ....) . Kar vse skupaj...
Tista voda v kateri so bili namočeni sadeži...če nimaš kakšnih problemov z gljivicami ali gljivami lahko uporabiš kot napitek če dodaš še malo limone je prijeten. POZOR! Prej dobro vse operi ( in pazi kako so sušene smovke in sljive ) - preden daš namakat. Pri tem POZOR! imam v mislih konzervanse ( žveplanje ) ali pa kandiranje ( to sicer bolj običajno pri sušenem južnem sadju ne pa pri smokvah ).
Sedaj ko ste zmlela dobite eno tako zdrizasto maso.
To maso oblikujete v kroglice in date v sušilnik.
Sušite tako dolgo da drži obliko kroglice ...lahko pa pohitrite če si namesto kroglicnanaredite oblate. Ampak ni tako dobro oz. občutek mase mora biti večji...ponavadi sežemo po takih dodatkih za presnovo in energijo ko nam trda prede ...pa nam tisti oblatki ne bi bili preveč v zadoščenje
.
Potem pa še pokapate kroglice ali pa navlažite ( rahlo namočite ) v nek antioksidant ( recimo kombinacija limone in soka aloe vere ).
In to je to. Lepo zložite v škatlico in na turo s tem. POZOR! Pa ne se samo na to zanesti. To je samo za nujne primere
. Če je kakšna tura potem ne pozabiti na maščobne vire in proteinske vire
.
Ali pa ko ste na predavanjih v šoli ali pa se vam v službi pred računalnikom zapirajo oči ...ko je potreba po sladkorju katerega vir je obvladljiv ( glikemični indeks ). Pa tudi fajn je za ponuditi v službi na krožniku...
Drugače pa človek se na vse prilagodi tudi na kombinacijo svežih jabolk in suhih smokev. Ampak pač takrat bi to morala biti to ultimativna hrana, da se optimalno presnovi.
Prijetno in ustvarjalno,
Nekak dalje. Potem pa se bo boljše vidlo kak potle - alias tek_v_snegu - aha se že vidi bolje iz Pece