teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 spela*
#280246
StaraKost napisal/-a:Zame tud ne. Pred tekmo nič kave :D .


Tudi jaz pred tekmo ne. :nono:
Edino zjutraj, takoj ko vstanem, da grem potem hitro na WC, drugače bi me lahko stisnilo med tekmo. :)

Sicer pa ni ovir za kavo. :D
Uporabniški avatar
 Asparagus
#280280
Imam rada vse vrste kave, tudi tisto, ki jo večina ne pohvali(3 dcl ameriške kave v plastičnem lončku) :D in spijem dve do tri na dan. :D

Tudi če bi slabo vplivala na tek, se je ne bi odrekla. Na tekaške prireditve sicer ne hodim veliko, ampak do zdaj ni bilo težav.
 Jola
#280288
Jaz pa mislim takole: različni smo in prav je tako. Vsak najbolj za sebe ve, kaj, koliko in kdaj mu najbolj paše, če pa ne ve, je pa dobro, da "se posluša" in to ugotovi ! Sicer pa vsaka stvar v zmernih količinah koristi, če pretiravaš pa lahko še tako zdrava stvar škoduje !Jaz pred tekmo čaj, po tekmi pa ...mmmmm...ena dobra kava !
 miha_z
#280427
Kofein je "skoraj" doping :shock: . http://www.wada-ama.org/en/Resources/Q-and-A/2012-Prohibited-List/
Kavo pijem, ker mi je dobra. Tako bolj "plastično". Se pa kofein precej uporablja za hujšanje in podobno. Verjetno tudi pri tekačih. Ne vem. Vsekakor pa ta substanca pospešuje metabolizem. Vendar so neki efekti pri hujših dozah. Vprašanje pa je kako se dogajajo + in - efekti pri tekačih na dolge proge. Zame kot rekreativca je to samo ena od sladkih stvari v lifu o kateri ne razmišljam, ker je pomoje 1'-krat pomembneje kaj človek je in podobno...
lp,
Miha
Uporabniški avatar
 pelvis
#281025
No, doping... Pišejo, da opazujejo možnosti za nepravilno uporabo kofeina, kar lahko pomeni veliko stvari. Mislim, da tudi če se kofein vrne na listo prepovedanih, bo mejna doza zelo visoka. Nekaj kav pa očitno nikomur ne da odločilne prednosti.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#281113
Pred ene 12 imi leti se spomnim enega gorskega teka Eddelvajs na Koroškem ( tam nekje pri Pikovem se je dogajal ). Verjetno je to edini pokal, ki sem ga kdaj dobil ali ga bom na gorskih tekih. Takrat sem kot nov tekač v teh vodah opazoval in poslušal tekače z veliko več kilometrine kako so se nalivali s kavo pred tekmo. Pa sem rekel zakaj pa ne? In spil ene dve ...nekdo je imel v termoski cel liter. Tek ni bil dolg - mislim da trije krogi vsak po 2 km in drobiž. Ne spomnim se. Zato verjetno še nisem doživel stranskega učinka ( krči slabost ). Saj je letelo, je letelo...Ampak potem mi je tako bilo slabo, da sem rekel nikdar več.

Povečan metabolizem ja zato radi pijemo Colo mar ne? ...Pred lani sem na Balatonu rekoč to je priložnost, da bom neodvisen od Coca Cole s seboj prinesel Gvarano. Gvaranin pa še naravna in močan antioksidant. Pa še podoben kofeinu in v kritičnih trenutkih uporabil, da dvignem stanje iz otopelosti ko zadeve ne gredo najboljše. Spomnim se samo napihovanja- očitno ta metabolizem sprošča veliko plinov. Verjetno bi človek moral paziti na interakcijo s tistim kaj poje še ostalega. Namreč tiste mastne juhe na počivališču na stotki ..ne vem. Skratka ni preveč suverenosti okoli kofeina in njemu podobnih snovi. Sem pa bral in se pogovarjal z ljudmi , da s kofeinom resda počno stvari v težnji zdravljenja. Celo recimo tako stvar kot je uporaba za klistiranje debelega črevesa v primeru razstrupljanja s postom. Kava je namreč higroskopična. To poznamo mar ne, da je treba zaužiti potem veliko tekočine. In vleče oz. potegne tekočino nase. V debelem črevesu to pomeni, da ustvari razmere s katerimi lahko ustvariš pretočnost za večje izločanje snovi. Seveda moraš zagotoviti veliko esktra veliko tekočine tekočine. Jaz bi sicer uporabil kaj drugega kot klistir. Ampak so ljudje, ki stavijo na kavo in kofein s svojimi izkušnjami kot najbolj primeren in zdrav preparat za čiščenje.
Uporabniški avatar
 Misho76
#281117
Še dobrega pol leta nazaj sem spil 5 kav na dan, zraven pa pokadil še vsaj 10 cigaret :cry: :roll: odkar sem opustil oboje (zmaga :clap: ) se počutim veliko bolje. Ni zaspanosti, ni kisline, slabega zdaha itn. da ne govorim o tem, da se je moja pljučna kapaciteta močno izboljšala. Zjutraj samo zeleni ali metin čaj in je čisto ok. Se pa spomnim, da ko sem bil v v vojski smo dobivali Medexovo rjavo tubico - mešanica kave in medu => je bla prava energijska bomba na dolgih pohodih :shock: Sigurno zmerno pitje kave ne škodi, ampak črne. Kava z mlekom pa je pravi zmazek za jetra. V glavnem, jaz je ne pogrešam.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA