teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 boginja39
Danes pa tudi jaz rabim pomoč in nasvet.
V dobrih dveh mesecih sem shujšala za 15 kg. Jedla sem po 4 obroke Nupo prehrane in po dva nizkokalorična obroka, ki sta vsebovala večino zelenjavo, malo sadja ali pustega mesa.
Vsak dan se rekreiram, zjutraj do 6 km počasnega teka, popoldan oziroma zvečer pa do 20 km na kolesu.
Veliko sem pridobila na kondiciji, saj pred meseci nisem pretekla niti 500 m, do danes pa se je to izboljšalo, počutim se odlično, bolečin ni..
Tu pa nastene problem, rada bi dala dol vsaj še 5 kg, vendar je teža obstala.že dva tedne se ne premakne niti za kg, s tem da sem v tem tednu naprimer zaužila po 1300 kalorij na dan, pretekla svoje km in vsak dan naredila še po 20 km, kar mi je pokazalo, da pokurim do 800 kalorij dnevno. Poleg vsakdanjih opravil pa recimo še po 1500 ali več...vendar učinka ni!!!
Po moji logiki porabim in pokurim več kalorij kot jih zaužijem, teža pa stoji že več kot dva tedna..a je to normalno?? Nočem da mi pade motivacija, ker sem ponosna na svoj uspeh, rada pa bi nadaljeval..kaj mi svetujete???
lp
Uporabniški avatar
 Classix
Telo se je adaptiralo. Potrebuje nov impulz. Poskusi omenjenih 6 K preteči v hitrejšem tempu, ali pa kolesarski turi dodaj nekaj kilometrov. Preverjeno pomaga. Srečno še naprej.

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 boginja39
ja, sem razmišljala o tem,najbrž bo potrebno, ker sedaj je moja teža manjša, se pravi da bo treba povečati treninge, ampak, da telo tok vztraja pr svojem :lol: , si pa nisem mislila. mogoče za teden, ne pa za dva :D
 vcobra
Poskusi z intervali, tekom v klanec, vajami za moč ali kakšno drugo obliko vadbe. Na tak način boš dobila novo motivacijo, telo pa bo podvrženo novim izzivom in bo zato še bolj pridno kurilo kalorije :)
Uporabniški avatar
 Scooby
Moje mnenje je, da je problem bolj verjetno v prehrani in kalorijah.

Pri taki aktivnosti je 1300 kcal občutno premalo in zaradi prevelikega pomankanja se sedaj telo brani. Jaz bi na tvojem mestu za kakše teden ali dva malo povečal vnos hrane...postopoma. Da se telo malo odvadi od pomanjkanja kalorij. spotoma spremljal težo, da ne bo šla preveč gor. Če se zrediš za kakšen kg ni problema. Potem pa zopet začenš nižat kalorije.
 RAJZL
Pri hujšanju je praviloma vedno tako kot opisuješ. Na začetku gredo kilogrami hitro dol, potem pa se vse skupaj ustavi. Pri tem ne smeš pozabiti, da so mišice tiste, ki te nosijo, kondicija ne pomeni v tem primeru nič drugega kot to, da si pridobila mišice - mišično maso, saj sama opisuješ, da pred časom nisi bila zmožna skoraj ničesar. Mislim, da ta tvoja stagnacija ne pomeni trenutno nič drugega kot to, da se maščoba spreminja v mišično maso, kar se pa na tehtnici ne vidi, se pa nedvomno vidi pred ogledalom.

Ne bi ti priporočal nekih drastičnih posegov v obseg in intenzivnost treninga, temveč le to, da vztrajaš. Navsezadnje teh odvečnih kg tudi nisi pridobila v parih mesecih. Kot je tudi Scooby napisal zna biti da imaš premajhen vnos kalorij, zaradi česar se lahko na koncu celo zlomiš.

LP Zlatko - RAJZL
 drola
Scooby napisal/-a:Moje mnenje je, da je problem bolj verjetno v prehrani in kalorijah.

Pri taki aktivnosti je 1300 kcal občutno premalo in zaradi prevelikega pomankanja se sedaj telo brani. Jaz bi na tvojem mestu za kakše teden ali dva malo povečal vnos hrane...postopoma. Da se telo malo odvadi od pomanjkanja kalorij. spotoma spremljal težo, da ne bo šla preveč gor. Če se zrediš za kakšen kg ni problema. Potem pa zopet začenš nižat kalorije.

Točno tako. Pa potem v drugem delu, ko zopet nižaš kalorije, imej recimo 4 dni nizek vnos in 5. dan višjega. S tem poskrbiš, da se ti metabolizem ne upočasni preveč. Pri dietah je nujna zmernost, sicer se pogosto pojavi jo-jo efekt.
 pettek
po mojem mnenju si že porabila vso odvečno maščobo, in če bi hotela še shujšati bi mogla stradat pa ne samo en dan , da bi telo jedlo samega sebe oziroma mišice,kar je v praksi zelo težko in tvegano.ker sam tudi tečem in(kao manj jem kot rabim)in teža ostaja ista.če pa tečeš lačen pa je vprašanje kako boš tekel, ker se telo zelo upira, vsaj meni se.
Uporabniški avatar
 StaraKost
...čeprav se imenuješ boginja, bi te jaz, če bil tvoje telo, poslal nekam, če bi z mano tako delala :evil: . V dveh mesecih si sjujšala 15 kg. Totalno nezdravo, sedaj pa bi na brzinu še dodatnih 5 kg :mrgreen: .
Zdravo hujšanje je takšno, da tedensko zgubljamo od 0.5 do največ 1kg maščobe. Kar bi zneslo 4-do največ 8 kg v dveh mesecih. Pri takšni hitrosti se telo še uspe adaptirati na novo nastalo težo in režim prehrane. Vse kar je več, nam poruši ravnovesje in imamo od tako nespametnega hujšanja, več škode kot koristi, ker telo ne sprejema tako hitre spremembe telesa za normalno in se brani na vse možne načine. Drugo mu tudi ne preostane, ko ima tako nespametnega gospodarja.
Praviloma bi morali zmanjševati težo toliko časa, kot smo jo pridobivali. Ti sigurno nisi v dveh mesecih pridelala teh 15 kg viška?
Ker si to delala počasi, dalj časa, se telo adaptiralo na to novo višjo težo in jo sprejelo za normalno. Sedaj ponovi vajo v obratni smeri.

V tej zgodbi je tudi nekaj pozitivnega. Zato ti za redno vadbo, ki si jo vključila v svoj pogram hujšanja poklanjam en veliki :laola . Upam, da boš pri njej tudi vztrajala.

@pettek,

Toliko maščobe je tudi teoretski nemogoče porabiti v dveh mesecih, da ne govorimo o realnosti..
 pettek
ja se strinjam s tabo stara kost. sam kaj pa gre iz telesa če shujšaš za toliko kot recimo omenjen primer.dvomim da samo vodo.razloži ker me res zanima. : :!: :?: :shock:
Uporabniški avatar
 boginja39
pettek napisal/-a:ja se strinjam s tabo stara kost. sam kaj pa gre iz telesa če shujšaš za toliko kot recimo omenjen primer.dvomim da samo vodo.razloži ker me res zanima. : :!: :?: :shock:

ja tole bi bilo dobro slišat :lol: (hecc)

Lepo je bilo prebrati vaša mnenja, in z vsem se strinjam, človek je zase vedno najbolj pameten in tako sem mislila tudi jaz.
Teh 15 kg sem dobila zelo na hitro, to je bilo v 4 mesecih, ker sem bila na hormonsken zdravljenju. ko pa se je to končalo, se nisem zavzela zase, dobila še nekaj kg in začel se je začaran krog.
veliko rekreacije si nisem privoščila, tudi služba me omejuje, sedaj pa, ko je poletje, zjutraj kmalu dan, so odpravim tudi pred 6 in temu se ne bom odrekla, to ti obljubim stara kost hehe.
ko vidiš svoj uspeh, dobiš motivacijo in ne bi rada, da mi pade. ne mudi se mi shujšat na hitro še teh 5 kg, že tako sem si zastavila cilj do novembra, ampak pač je šlo malo bolj hitro hehe. :D
Kar se pa izgleda tiče, se vidi da sem izgubila veliko maščobe, sicer se nisem merila, ker niti nisem pričakovala takih rezultatov, imam pa dve št. manjše hlače :lol: tak da ja, maščobe je v vsakem primeru šla stran..sedaj pa vztrajati naprej a ne??? :wink:
Uporabniški avatar
 StaraKost
pettek napisal/-a:ja se strinjam s tabo stara kost. sam kaj pa gre iz telesa če shujšaš za toliko kot recimo omenjen primer.dvomim da samo vodo.razloži ker me res zanima. : :!: :?: :shock:

...vsi vemo, da je v teh 15 kg maščoba samo v določenem deležu, zakaj?

Preprosto zato, ker 15 kg maščobe pomeni 15.000g * 9kcal/g = 135.000 kcal energije.

To je ogromno energije, ki jo ne moremo kar tako porabiti, zginiti tudi ne more.

Če ne bi nič jedli in dnevno porabljali na primer 1350kcal iz te maščobe, bi potrebovali
135.000 kcal/ 1.350 kcal/dan = 100 dni. Zaradi tega sem rekel, da je tudi teoretično nemogoče, da bi porabila vso maščobo :D .

V telesu se ne dogaja čisto taka matematika, kot je v tem primeru, pa vseeno, za občutek je ta matematika dovolj dobra. Dostikrat se pozabi koliko energije ima 1 g maščobe in koliko ur treninga potrebujemo, da porabimo 1 kg maščobe. Če med vadbo porabljamo na primer okoli 60-70% energije iz maščobnih virov, ker 100% ne porabljamo pogosto, posebej ne tisti, ki ne trenirajo desetletja in nimajo natreniran sistem, ki bi znal zelo učinkovito uporabljati maščobo kot gorivo.

Primer: Pri dnevni porabi od 800 kcal zaradi vadbe, je to 480 do 560 kcal iz maščob, kar pomeni, da potrebujemo: 9000kcal / 560kcal/h ali 480kcal/h = okoli 16-19 ur vadbe za porabiti energijo 1 kg maščobe. Veliko, veliko več, kot si večina želi priznati. Maščobe se ne moremo kar tako znebiti.

Po drugi strani, do katabolizma, ki ga ti navajaš, prihaja ko nam primanjkuje glikogena in ne maščob. Maščob se ne moremo in tudi ne smemo v popolnosti znebiti. Posebej ženske, zelo težko pridejo pod mejo od 10-12% maščobe od skupne telesne mase, zato je strah, da bi porabila vso maščobo popolnoma odveč :D .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 25 Jun 2012, 18:30, skupaj popravljeno 1 krat.
 NUTRICIONIST
popolnoma se strinjam s StaraKost!

@boginja39, članek zate http://www.siol.net/sportal/rekreacija/ ... dajte.aspx
To kar počneš oz kar si počela je bil velik šok za organizem in bodi srečna, da ni prišlo do česa hujšega. Da sedaj stagniraš je prvi zunanji znak telesa, da si počela neumnosti. Če boš šla sedaj še bolj obremenjevat telo s še manjšim vnosom kcal in s še večjim telesnim naporom, ti zagotavljam, da bo prišlo do bolezenskega stanja.

Ne bom sedaj razlagal kaj vse se je v telesu dogajalo (lahko tudi, če boš želela), ampak ti predlagam naslednje...izračunaj si bazalni metabolizem v mirovanju + porabo pri telesni aktivnosti in jej vsaj teden dni brez deficita (ne hujšaj!), potem pa imaš več poti (oglasi se po enem tednu, da predebatiramo).

Za ta čas pa postavi tehtnico v kot in se raje poglej v ogledalo in vprašaj do kam bi rada šla. Verejtno se vsi strinjamo (no, kaki vrhunski športniki ne), da šteje videz, ne tehtnica.

Pa še nekaj o Nupotih, herbalife in podobnih zadevah...če imate preveč denarja je to super zadeva, drugače pa se raje vprašajte: "Zakaj jaz to rabim?" Prekomerna telesna teža je v večini primerih odraz napačnega prehranjevanja in če želimo shujšati, dieta (razen v pravem pomenu besede) ni prava pot. Raje si uredite prehrano in boste celo življenje zadovoljni s svojim izgledom, vitki, mladostni ter polni energije. Če ne gre drugače, kot s prehranski dopolnili pa -go get them.
Uporabniški avatar
 StaraKost
boginja39 napisal/-a:Teh 15 kg sem dobila zelo na hitro, to je bilo v 4 mesecih

Kako čudna merila časa?
Ko pa je potrebno shujšat, pa je to prepočasi :D .

Kar se tiče tega, koliko kg je od tega maščobe?
Prosim enkrat povejte mesarju naj vam, da na tehnico 10 kg špeha. Potem boste razumeli, da ko hujšamo ne hujšamo samo v špeh :D .
 masaja
A se lahko malo vtaknem v to temo..

A naj ne bi bilo tako, da če pridobiš več mišic, mišice ˝pokurijo˝več in posledično lahko več poješ in se ne zrediš.. Po tej logiki bi moral, če poješ enako ali manj, vseeno malo shujšat.

Meni se zdi tudi čudno, da sedaj, ko recimo 2 meseca tečem cca 20km na teden in jem bolj zdravo - nisem nič shujšala.. V bistvu porabim precej več, jem pa približno enako..

Saj mi ni bistvo shujšat, ampak vseeno se mi pa včasih kar ˝za malo zdi˝, ko se zvagam in mi vaga kaže še raje pol kg več kot prej.. Saj si rečem, ok, mišice :) , ampak lahko bi vsaj ostala na istem in bi se mi maščoba zamenjala z mišicami.. :?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA