teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 yyyeb
Zdravo. sedaj sem se odločil,da malce shujšam.samo nekaj kilogramčkov. tečem redno že več let ampak moja prehrana je..bašem se z vsem. sedaj sem začel prakticirat, da se zvečer najem do sitega z kumarami in paradižnikom. brez solate,samo sveža zelenjava. mislite,da se na ta način lahko zredim? tudi zelenjava ima kalorije,če jih sešteješ jih je kar nekaj ampak nekdo mi je rekel, da to niso iste kalorije kot pri svinjini naprimer.

Tore: se lahko zredim od svežih paradajzov in kumar?
Uporabniški avatar
 Scooby
To je isto kot nekateri pravijo, da ima ananas negativne kalorije. :lol:

Kalorije so kalorije. Če boš zaužil več kalorij, kot jih porabiš, se boš redil. Če jih boš zaužil manj, pa hujšal. Je pa res, da je 300 kcal iz zelenjave veliko bolj zdravih, kot pa 300 kcal iz čipsa.
 abcd
Od same zelenjave se nikoli ne boš zredil, ker ima zelo malo kalorij. Poleg tega ti bo telo veliko bolje porabljalo maščobo če boš užival veliko zelenjave in sadja. Ne samo to, vse funkcije v telesu delujejo bolje. Najbolje da jo kar največ zaužiješ surovo.
Meso deluje ravno nasprotno. Razen če tvoje telo ni v dobrem stanju, meso vpliva dobro nate.
Negativne kalorije so mišljene tako, da za presnovo te prehrane telo porabi več kalorij kot jo ima sama hrana. Eno takšnih je kokosova mast. Verjetno tudi kakšna zelenjava, ki ima veliko vlaknin in malo kalrorij. Po moje ti bo prej slabo ob takšni količini paradižnika in kumar, kot pa da bi se zredil :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
... ne dopade mi se ta tvoja logika. Prej si se basal z vsem....
...sedaj se zvečer bašeš z zelenjavo ....
Zakaj ne bi počel tako kot je "normalno". Jesti več manjših obrokov v teku dneva s tem, da se večina energije poje v prvi polovici dneva, da zagotovimo energijo za čez dan in manj v drugi polovici dneva, saj zvečer gremo spat in razen za "domačo nalogo", ne potrebujemo veliko energije..
Uporabniški avatar
 ROSI64
StaraKost napisal/-a:... ne dopade mi se ta tvoja logika. Prej si se basal z vsem....
...sedaj se zvečer bašeš z zelenjavo ....
Zakaj ne bi počel tako kot je "normalno". Jesti več manjših obrokov v teku dneva s tem, da se večina energije poje v prvi polovici dneva, da zagotovimo energijo za čez dan in manj v drugi polovici dneva, saj zvečer gremo spat in razen za "domačo nalogo", ne potrebujemo veliko energije..

Se podpišem :clap: :clap:
 NUTRICIONIST
abcd napisal/-a:Od same zelenjave se nikoli ne boš zredil, ker ima zelo malo kalorij. Poleg tega ti bo telo veliko bolje porabljalo maščobo če boš užival veliko zelenjave in sadja. Ne samo to, vse funkcije v telesu delujejo bolje. Najbolje da jo kar največ zaužiješ surovo.
Meso deluje ravno nasprotno. Razen če tvoje telo ni v dobrem stanju, meso vpliva dobro nate.
Negativne kalorije so mišljene tako, da za presnovo te prehrane telo porabi več kalorij kot jo ima sama hrana. Eno takšnih je kokosova mast. Verjetno tudi kakšna zelenjava, ki ima veliko vlaknin in malo kalrorij. Po moje ti bo prej slabo ob takšni količini paradižnika in kumar, kot pa da bi se zredil :)

Mi je všeč, da se odgovarja iz več zornih kotov, ampak prosim, da se zadeve ne posplošuje tako kot v zgornjem postu, ker potem že tako majave informacije postanejo napačne ali celo zelo neumne. Se opravičujem, če sem včasih preveč natančen, a tokrat ne morem biti tiho.

Termin kot je na primer "negativne energije" je iz znanstvenega ali če hočete akademskega stališča popolnoma nesprejemljiv.
Nadalje, primer kokosove masti je totalno nesprejemljiv in napačen primer. Res je, da se kokosova maščoba v procesu presnove prebavi podobno kot ogljikovi hidrati, a to ne spremeni dejstva, da je kokosova maščoba zelo kalorična hrana in nikakor ne drži vode, da telo za presnovo porabi več energije, kot jo vnesemo.
Nazadnje spremenil NUTRICIONIST, dne 24 Jul 2012, 14:28, skupaj popravljeno 1 krat.
 NUTRICIONIST
yyyeb napisal/-a:Zdravo. sedaj sem se odločil,da malce shujšam.samo nekaj kilogramčkov. tečem redno že več let ampak moja prehrana je..bašem se z vsem. sedaj sem začel prakticirat, da se zvečer najem do sitega z kumarami in paradižnikom. brez solate,samo sveža zelenjava. mislite,da se na ta način lahko zredim? tudi zelenjava ima kalorije,če jih sešteješ jih je kar nekaj ampak nekdo mi je rekel, da to niso iste kalorije kot pri svinjini naprimer.

Tore: se lahko zredim od svežih paradajzov in kumar?

Da ne bom še bolj težil, bopm odgovoril samo na zadnje vprašanje. Če želiš še odgovore oziroma pojasnila na zgornje, boš moraš še malo bolj natančno zastaviti vprašanje.

Od svežih paradižnikov in kumar se je skoraj nemogoče zrediti. Prehrana oz dietiranje pa ni le en obrok ampak celotna dnevna, tedenska, letna slika...na primer toksini, ki jih pojemo, vdihavamo, mažemo nase itd. se v našem telesu, natančneje v maščobnem tkivu, shranjujejo celo življenje. Podobno je s hrano, samo da se upošteva še faktor porabe.
 abcd
@"nutricionist", že večkrat sem prebral v različnih medijih, da kokosova mast velja kot hrana z negativnimi kalorijami. Izraz, negativne kalorije je že leta prisoten v različnih člankih na netu, v časopisu, na tv itd....Če boš hotel ta termin spremeniti te čaka še veliko dela, sploh pa če boš hotel vse nutricioniste "naučiti", da kokosova mast nima negativnih kalorij. Če si sam odkril, da je tako, jim le posreduj te informacije, da ne bomo narobe obveščeni.
Uporabniški avatar
 StaraKost
...hrana z negativnimi kalorijami ne obstaja.
Obstaja pa hrana, ki nam pospeši presnovo in zaradi tega porabimo več energije kot bi porabili sicer. Med njo spada tudi kokosova mast. Prav zaradi tega, čeprav je maščoba je dobrodošla pri hujšanju. Pa ne samo pri hujšanju, pospešena presnova je na splošno priporočljiva za dobro in zdravo delovanje organizma.
 NUTRICIONIST
abcd napisal/-a:@"nutricionist", že večkrat sem prebral v različnih medijih, da kokosova mast velja kot hrana z negativnimi kalorijami. Izraz, negativne kalorije je že leta prisoten v različnih člankih na netu, v časopisu, na tv itd....Če boš hotel ta termin spremeniti te čaka še veliko dela, sploh pa če boš hotel vse nutricioniste "naučiti", da kokosova mast nima negativnih kalorij. Če si sam odkril, da je tako, jim le posreduj te informacije, da ne bomo narobe obveščeni.

A v medijih tipa 24ur, žurnal itn.? Očitno bereš same flance...to niti ni presenetljivo, ker dejansko je veliko mitov in nepravilnosti na netu. Jaz tega termina ne bom spreminjal, ker niti ne obstaja. Če pa si tako prepričan v svoj prav, pa mi posreduj kontakt od kakšnega slo nutricionista, ki je šolan in ga bom podučil ali pa napotil na izobraževanje.

StaraKost ti je razložil kakor je prav, to kar si ti flancal je pač napačno.
 abcd
Če so ti takšne stvari pomembne ti dam popolnoma prav. Za noben prehrambeni izdelek še ni pisalo, da ima -x kalorij. Važno, da je končni rezultat enak, "negativne kalorije". :D O kokosovi masti sem bral leta nazaj, tako, da se res ne spomnem kje vse sem to prebral.
Bom pa vesel razlage, zakaj telo pri hitri presnovi porabi več kalorij kot pri počasni, če je pa bilo iz fizikalnega stališča opravljeno enako delo? Se priporočam za kratko akademsko razlago iz fizike :argue:
Pa še eno opravičilo za smetenje teme :oops:
 NUTRICIONIST
Gre se mi za pravilnost uporabe besed, ker potem nekdo, ki se ne spozna toliko na to temo, razbere ven čisto nekaj drugega kot je imel v mislih pisoči.

O kokosovi masti si verjetno prebral nekaj podobnega kot sem ti napisal že prej -da se presnavlja kot OH in ne kot M ter s tem nekoliko manj "nahrani" telo, čeprav ima v teoriji še vedno 9kcal/1g, kot vsaka druga maščoba.

Zdej hitra/počasna prebava je spet termin, ki je uporabljen nekoliko bolj površno. Pri teh "negativnih kalorijah" se gre za več različnih "možnosti", ki zmanjšajo dejansko ali končno kaloričnost živila -tudi zato je ta termin napačen. Ena od "možnosti" zmanjšanja je tudi hitrejša prebava (imaš potem še povečan termični efekt, slabša ali ničelna prebavljivost, alergija, intoleranca...vse to bi lahko pasalo pod te "negativne kalorije"), ki je mišljena bolj kot krajša presnovna pot (v našem primeru kokosove maščobe) in s tem je nekoliko zmanjšana sama hranljivost ali izplen energije. Če želiš zdaj od mene cel podroben fiziološki postopek presnove kokosove maščobe z dopolnjeno razlago zakaj se zmanjša teoretična vrednost 9kcal, ti povem, da zahtevaš preveč. Razlaga je preobširna in nekoliko prezapletena za tu gor in po pravici povedano se mi ne da toliko ukvarjat s tem, da dokažem svoj prav. Npr. za vse to bi rabil napisat celo diplomsko nalogo...

PS.podal sem ti prehransko razlago, v fiziki nisem preveč podkovan
 abcd
Sem povsem zadovoljen z odgovorom. Sedaj vem kako si nutricionisti razlagate to, kar drugi razumemo malo drugače. Za vsebino v diplomski pa tako vem kaj bi pisalo, tako da vseeno hvala za odgovor.
Sedaj pa nazaj na paradajz. :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
abcd napisal/-a:Bom pa vesel razlage, zakaj telo pri hitri presnovi porabi več kalorij kot pri počasni, če je pa bilo iz fizikalnega stališča opravljeno enako delo? Se priporočam za kratko akademsko razlago iz fizike :argue:
Pa še eno opravičilo za smetenje teme :oops:

Ta matematika ni tako enostavna, kot si jo hotel "podtakniti". Vsi vemo, da je pri tem zelo pomembna ekonomija izrabe energije, in še mnogo drugih faktorjev, ki plivajo na količino porabljene energije v enoti časa, med njimi tudi hitrost presnove. Ekonomičnost povprečne osebe je komaj okoli 20%. Kar pomeni, da se večina porabljene energije ne odrazi kot mehansko delo.
Enako je pri avtomobilskem motorju. Za enako delo, vsak avtomobil porabi različno količino goriva. Tudi pod predpostavkom, da je enako težek, vozi enako hitro ima enak zračni in kotalni upor.

Pa še tekaški primer. Tekač, ki ima PB na 10 km okoli 35' je šel na tek s tekačem, ki ima svoj PB na 10 km okoli 45'. Tekača sta enako težka.
Na treningu pretečeta 10 km v času 46 min. Oba dva sta prenesla enako težo, enako daleč in opravila enako delo.
Ali sta za to porabila enako količino energije?
Ne. Zakaj?
Tekač, ki ima svoj PB 35' je na tem teku, tekel v za njega zelo počasnem tempu, pri zelo nizkem srčnem utripu in razadi tega porabljal malo kcal/min. Tekač, ki je tekel blizu svojega PB, je najbrž tekel okoli ali malo nad svojim anaerobniom pragom, torej pri visokem srčnem utripu in zato porabljal veliko kcal/ min.
Ne samo, da je boljši tekač porabil dosti manj energije od slabšega. Tudi viri energije so bili različni. Dober tekač je zaradi nizkega utripa porabljal energijo večinoma iz maščobnih, slabši tekaš pa iz glikogenskih virov, čeprav sta tekla vzporedno :D .

Iz navedenih primerih vidimo, da pri ljudeh, osnovnošolska fizika, odpove :D .
 abcd
Ta teorija mi je znana. Samo če primerjamo teorijo tekača s teorijo presnove, potem bi morala počasnejša prebava porabiti več energije za presnovo. :D V primeru, da pustimo druge pogoje, ki jih je navedel nutricionist.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA