teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Tekačico lahko močno oslabijo motnje v prehranjevanju.Anoreksijo nervozo lahko sproži že nekaj nepremišljenih opazk trenerja, staršev ali vrstnikov oz. vrstnic.Ne pesti samo žensk, ampak tudi moške, čeprav manj pogosto.Definiramo jo kot "hudo motnjo v prehranjevanju" v resnici pa pomeni izgubo želje po hrani zaradi živčnih vzrokov.Dekleta oz. ženske, ki trpijo za anoreksijo, imajo občutek da so predebele, čeprav so v resnici predrobne.V glavnem so prepričane, da bi morale za uspešno ukvarjanje s športom shujšati bolj, kot je zanje dobro.Ko dosežejo dober rezultat, so prepričane, da bi lahko še boljšega če bi nekoliko shujšale.Hujšanje postane obsedenost, in celo če so rezultati zaradi tega slabi, menijo da bi lahko nekdanje dosegle le, če bi shujšale še bolj.Znamenja, ki nakazujejo možnost anoreksije nervoze, so:
- hujšanje
- nenehno tehtanje
- omotičnost - rezultat nizkega krvnega tlaka
- občutek šibkosti pri vadbi zaradi majhnega vnosa kalorij
- zadrževanje telesne tekočine in otečene noge ter gležnji zaradi pomanjkanja beljakovin
- zaprtje zaradi pomanjkanja vlaknin
- pritoževanje nad domnevno debelostjo, čeprav je oseba drobna
- koščen videz
- hiperaktivnost
- amenoreja ( izostajanje menstruacije )
- nemirnost
- modrikaste in na dotik hladne okončine ( cianoza )
- izogibanje prijateljem
- močne zlorabe odvajal
Kar se tiče zgoraj navedenega nenehnega tehtanja to ne velja za tiste, ki so že nekaj dosegli in se zavedajo, da ne smejo nihati v svoji telesni teži v prevelikih nihanjih.Kar na njihovo telo lahko deluje ravno nasprotno od njihove želje.Tehtajte se le toliko, da nadzirate svojo telesno težo in da obvladujete svojo težo in telo.Tako, da vam hujšanje ne postane resnično prava dnevna in nočna mora.Predvsem morate pogledati pri sebi kaj bi radi.Kakšno imate kostno konštrukcijo glede na želeno udejstvovanje.Tako, da nekdo ki ima izredno močne kosti ne more biti vrhunski atlet na dolge proge.Pardon-lahko pa z lahkoto preteče dolge proge s tem, da seveda ne more pričakovati ne vem kako dobrih rezultatov.In tedaj lahko vidi, da mora tečti za svojo dušo in za svoje telo.

Bulimia nervosa je skrajna oblika anoreksije, pri kateri pretiranem uživanju hrane sledi izzivalno bruhanje.
Čeprav sta tako anoreksija kot bulimija izjemna pojava , moramo nanju prežati ves čas in trener mora biti o njiju temeljito obveščen in poučen, da se ju lahko loti že ob najzgodnejših znamenjih.
Tako nekaj sem povzel iz mnogim že znane revije VRHUNSKI DOSEŽKI
maj/junij 2002 stran 17
.

Zgoraj pomodreno besedilo pa je napisano iz zapiskov, ki sem jih napravil iz drugih publikacij, ki delujejo na področju športne vzgoje in same atletike.
ČAO!
 sonata arctica
Na forumu sm nova tko da sele pregledujem teme in ne morem verjet da tuki ni nobenga komentarja-očitno ta tematika ni nobenmu blizu, jst si pa kar ne morem kej da ne bi kej napisala k me je kar srce bolelo k sm tole brala. pravzaprav sm se s tekom začela ukvarjat prav zarad mojega pobližnjega srečanja tako z anoreksijo kot z bulimijo. no sej to je danes na srečo že mimo, od tega je že par let sam še zmeri me kar zaboli k pomislim na to- nenehno tehtanje 15x na dan, 24 ur na dan misliš na hrano, kar je logično k si sestradan, štetje kalorij, obup ob pogledu v ogledalu, 6-mesečni zaostanek menstruacije... pol pa druga skrajnost:ogromne količine hrane, bruhanje...

sej jst ful nism ena ne vem kakšna tekačica, največ do zdej sm pretekla 10,5 km pa raje ne povem s kakšnim časom k me je kar sram :oops: tečem bl za svoje dobro počutje k drgač se sama sebi zdim kar nekam... mehka pa mlahava :) in moram rečt da je tek prav odrešilen- ful bolš se počutm, in to je zame glavno :wink:
Uporabniški avatar
 INOT
Glavno,da si ti premagala tisto zadevo.Čestitke!Pa ne obremenjuj se s tem koliko in v kakšnem času tečeš.Glavno da tečeš.
Uporabniški avatar
 Nadj@
sonata arctica napisal/-a:sej jst ful nism ena ne vem kakšna tekačica, največ do zdej sm pretekla 10,5 km pa raje ne povem s kakšnim časom k me je kar sram :oops: tečem bl za svoje dobro počutje k drgač se sama sebi zdim kar nekam... mehka pa mlahava :) in moram rečt da je tek prav odrešilen- ful bolš se počutm, in to je zame glavno :wink:

no no nč nej ti nebo naroden za svojim časom saj smo tukaj tudi zelo, zelo ful počasni pa vseeno hodimo na tekme in se trudimo morda bolj kot tahitri.

nas je kar veliko. POČASNI zbor.
Uporabniški avatar
 Snezinka
Sonata Arctica,
tudi jaz ti čestitam za zmago nad zmajem z devetimi glavami (ki vse hočejo/nočejo jesti)! Vem, da je bila vojna in ne bitka, zato si zmagovalka! :laola
Pred časom sem na to temo napisala post, tako da lahko vidiš, da nisi sama...http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?t=3345

Lep dan ti želim,
Darja
 sonata arctica
Darja ful ti hvala za link-sm vse prebrala in sm v tej izpovedi tud sama sebe dostikrat prepoznala. Res ful dobro si opisala svojo izkušnjo, vse-od tistega "srečnega obdobja", ko prejemaš komplimente, pa do tako hitrega preobrata. ras kruto kako hitro lahko človek podleže družbi in se oddalji od samega sebe, ful hitro lahko padeš v to luknjo in še sam ne veš kdaj si notri že tolk globoko, da potem, ko se zaveš položaja, preostane sam še obup.
Čestitke tudi tebi za zmago, res sm ful vesela ker do sedaj nism še uspela tako neposredno spoznat kakšnega človeka s podobnimi težavami. Najbrž se boš strinjala z mano v tem, da je treba v vsem iskat najboljše in tudi v tem je ena izkušnja, ki ti koristi v življenju. To seveda ne velja sam za motnje v prehranjevanju, ampak tudi za druge težave, ki nas lahko osebno zelo obogatijo, če se znamo pravilno sooočiti z njimi.

Jst priznam da ne vem, kako bi svoje probleme rešila, če ravno v tistem času ne bi spoznala fanta, s katerim sva začela hodit in sva še danes par. Ful pomaga če imaš nekoga ob strani. Hvala Bogu da obstaja ta forum in da ti je folk tako zelo pomagal. Na tem forumu sicer nisem dolgo, sem pa opazila, da je tuki stičišče ogromno pozitivne energije in mi je prav žal da ga nisem že prej odkrila. Pohvala vsem, ki na kakršenkoli način pomagajo drugim uporabnikom, jim svetujejo, polepšajo dan, spodbujajo itd. Občasno čekiram metalske forume in na nekaterih se dostikrat zgodi, da se folk skrega zarad enih življenjsko nepomembnih stvari, nemalokrat pride do žalitev... in prav zato še tolk bolj opazim razliko v primerjavi s TF.

Darja, še enkrat hvala in LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA