teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
#319097
V času novoletnih obljub verjamem, da je bila katera tudi v smislu izgubljanja kilogramov. Pa če že imamo temo, kako smo danes tekli pa se gremo še kako smo hujšali. V družbi je vse lažje.

Sam se bom tehtal enkrat tedensko v soboto zjutraj, kar je iz psihološkega vidika lažje. Če ti med tednom pokaže tehtnica nekaj manj, se lahko hitro zavedeš in se pregrešiš, lahko pa je tudi obratno, a odločitev je na vaši strani. Vsi tisti, ki smo se ali se bomo odločili za hujšanje bomo 1x tedensko objavili svoje rezultate. Zanimivo bi bilo tudi napisati, kako smo do teh rezultatov prišli, seveda bo še bolj zanimivo videti, kako smo sposobni te rezultate obdržati.

Sem se za hujšanje odločil že pred novim letom. Tokrat sem strmel k temu, da bi namesto 2 ali 3 kg ki sem jih ponavadi pridobil v decembru te za spremembo izgubil. No v resnici je bil cilj še nižji…

Sam nikoli nisem hujšal. Od tistega debeluškastega dečka, ki se je s preveliko težo spopadal že v osnovni šoli je vedno šport bil tisti, ki mi je pomagal izgubiti vsaj nekaj kg. Tudi v najboljših ultramaratonskih letih sem sicer izgubil nekaj kg, a nikoli ni bilo to to. Več kot jasno je, da se samo s tekom ne da shujšati. Trebe je spremeniti tudi kaj na strani prehrane.

Sem začel z zmanjševanjem OH-jev. V resnici me vreče na Paleo stran. A čisto se OH-jem verjetno le ne bom odpovedal, sicer pa nikoli ne reči nikoli :D . V bistvu je kruh namazan kruh še vedno moj zajtrk, OH-jem se popolnoma odpovedujem v službi pri malici, tudi zvečer jih več ne jem (no prazniki so bili izjema). Če jih jem za kosilo so to izključno v smislu polnozrnatih žit. Odrekel sem se vsemu belemu in zamenjal z rjavim, tako v smislu sladkorja, moke, testenin. No k slednjemu nas je skorajda »prisilila« Ana :D

Torej trenutno sem na 97,1kg, kar pomeni, da sem izgubil, dobre 3,5 kg če pa prištejem še tista dva kilogram, ki sem ju pridobil ponavadi v decembru pa sem izgubil do sedaj dobrih 5 kg. :mrgreen:

In cilj? Prvi cilj je bil do konca leta 95 kg, pa mi ravno ni uspelo. Kljub temu sem zadovoljen. Teh dobrih 97 že dolgo nisem imel. Sicer pa imam za naslednji cilj, da bi na štartu Kraškega maratona konec meseca marca imel 90 kg, še prej pa bo treba prebiti zame magično mejo 95 kg, ki se me je držala kar nekaj let. In glede na to, da sem pričel spet redno tekat verjamem, da mi bo uspelo. :lauf:

Torej na kratko
24.10.2013
51 let
100,8 Kg
179 cm
Obseg pasu: 108 cm

Trenutno: 4.1.2014
97,5 kg
Obseg pasu: 102 cm

PS. Me pa res zanima, katera ženska si bo prva upala povedati svoje kg... :wink:
Nazadnje spremenil Vreme, dne 11 Feb 2014, 18:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 zz topka
#319099
Jast takoj povem, kolk kil imam.... In tudi v tej tvoji temi bom sodelovala... toda...
Sama sem si namreč zadala, da na vago ne bom hodila vsak vsak dan, niti vsak teden ne, niti mesec ne... niti leto.
Moje tehtanje je vsakih 13 mesecev. Zakaj 13? Da se v 12 letih obrnejo vsi letni časi.
In zaenkrat mi gre. Cilj je seveda kile ohranjati, ne glede na to, da imam po unih manekenskih normah 13 kg viška. Bi blo pej fejst še kakšno dol vreč, sam pole moj pravi, da se nima za kaj prijet :lol: :oops:
Ker bo tema po mojem živela, povem, da sem imela 6. junija lani (2013) 73,6 kg. (same mišice :lol: ) In te kile držim že leta.
Torej javim 6. julija, kaj in kako...
P.s. Zdej pa hujšam po občutku...in ker za praznike ne vem, kaj vse nisem zmetala vase :mrgreen: , grem danes hujšat na Golake iz Predmeje in pole za kazen še na Čaven... Pa bo. :clap:
 nana
#319168
Vreme napisal/-a:
PS. Me pa res zanima, katera ženska si bo prva upala povedati svoje kg...

No, jaz to gotovo ne bom :oops:

Sicer sem pa s tabo :D Sem se pa odločila, za razliko od tebe, da se bom tehtala ob petkih. Pa zaenkrat sem (za mesec dni) črtala samo sladkarije, da vidim, koliko to prispeva k nezadovoljstvu ob pogledu na tehtnico. Je pa hudičevo težko, kar pomeni, da je bilo tega zares preveč :(
Uporabniški avatar
 StaraKost
#319170
Vreme napisal/-a:
Trenutno: 4.1.2014
97,5 kg
Obseg pasu: 102 cm

PS. Me pa res zanima, katera ženska si bo prva upala povedati svoje kg... :wink:


Tvoje stanje ni tako slabo kot se sliši. Če upoštevamo tvojo višino od 197 cm je tvoja teža "normalna". Res da je to za rekreativnega tekača nekaj kilogramov preveč, ni pa zaskrbljojoče :).
Uporabniški avatar
 Vreme
#319172
StaraKost napisal/-a:
Vreme napisal/-a:
Trenutno: 4.1.2014
97,5 kg
Obseg pasu: 102 cm

PS. Me pa res zanima, katera ženska si bo prva upala povedati svoje kg... :wink:


Tvoje stanje ni tako slabo kot se sliši. Če upoštevamo tvojo višino od 197 cm je tvoja teža "normalna". Res da je to za rekreativnega tekača nekaj kilogramov preveč, ni pa zaskrbljojoče :).ha jaz ne bi bil jaz če ne bi nekaj napisal narobe :oops: . Moja višina je namreč 179cm. To pa je že druga pesem mar ne?

nana napisal/-a:
Vreme napisal/-a:
PS. Me pa res zanima, katera ženska si bo prva upala povedati svoje kg...

No, jaz to gotovo ne bom :oops:

Sicer sem pa s tabo :D Sem se pa odločila, za razliko od tebe, da se bom tehtala ob petkih. Pa zaenkrat sem (za mesec dni) črtala samo sladkarije, da vidim, koliko to prispeva k nezadovoljstvu ob pogledu na tehtnico. Je pa hudičevo težko, kar pomeni, da je bilo tega zares preveč :(


Res je težko, ni enostavno. Pa saj maraton preteči tudi ni enostavno. :wink:

ha pa se je le našla ena, ki ne upa povedati svojo težo :D , upam,da boš vsaj povedala koliko je šlo dol, ali bog ne daj gor :mrgreen:

zz topka napisal/-a:Moje tehtanje je vsakih 13 mesecev. Zakaj 13? Da se v 12 letih obrnejo vsi letni časi.


Tehtanje na 13 mesecev. Vu, že to je uspeh. Jaz komajda teden dni zdržim.
 nana
#319174
Vreme napisal/-a:ha jaz ne bi bil jaz če ne bi nekaj napisal narobe :oops: . Moja višina je namreč 179cm. To pa je že druga pesem mar ne?

Jaz sem tudi razmišljala, kam sem gledala, da nisem opazila teh 197 cm :D
Kar se pa tiče kg... gor ne sme it, to regulacijo menda še imam :roll: Če bo šlo pa kaj dol, bom pa obelodanila :D
 marom
#319178
Evo, mogoče bo ta tema dobra motivacija. Tudi sam imam močno željo, da končno enkrat uspe priti pod 60kg. Začel sem pri 67kg Maja13, Aug13 sem uspel priti do 62, potem Sep 64kg , Nov13 61.5, zdaj po bozicnih praznikih spet 63.5kg. Tam okoli 62 se mi ustavi.

Dosti experimentiram s prehrano, moj glavni problem je prenaziranje. Nacin prehranjevanja je zajtrk okoli 10, kosilo okoli 17, vecerja okoli 20, malica okoli 22. Preizkusil sem veliko variant ampak to mi najbolj ustreza, da nisem nikoli preveč lačen. Spat grem med 22-24, vstajam med 6-7.

Hrana je zadnje 3-4 mesece vecinoma beljakovine- piščančji/puranji zrezki, sir, veliko skutk,jogurta , kruh z nizjimi OH, +veliko solate. Zelo malo riza, testenin. Cez dan spijem ogromno (črnega) čaja z mlekom (2-3L). Problem so sladkorji, ki jih je bilo zadnji mesec prevec :D in se jih je tezko odvaditi.... Tudi sol sem zelo omejil ze dlje casa, samo tisto kar je ze v prehrani, ne solim dodatno ne mesa, solate, itd. Prej sem jedel vecinoma OH, kosmiče, itd., vendar je na tak način zelo tezko izgubit težo, ne glede na količino telesne aktivnosti. Pri meni se ta giblje 10h+/t. Od prehranskih dodatkov jem obcasno multivitaminske tablete od LL ter vsake toliko tablete za železo. Ter gele med treningi, ce so daljsi od 2 ur.

Ključ pri hujšanju je po moje v prvih 2 dneh, ko se začne. Takrat se izloči največ vode in drugih snovi iz telesa, skrči se želodec, občutek lakote je najhujši, in ce to zdrzis, gre potem veliko lazje.

Pa da vidimo kako bo slo.....lp
Uporabniški avatar
 StaraKost
#319179
@Vreme,
To pa je res druga pesem :).

@maron,
Za moje pojme napačna izhodišča. Hujšanje se mora začeti postopno, da ga komaj opazimo in se postopoma navadimo, na manjše obroke in na izogibanje določeni vrsti hrane. Samo tako lahko preidemo na nov in drugačen način prehranjevanja. Hujšanje ne sme biti "dieta", oziroma šok terapija, ki je lahko samo kratkotrajna rešitev, ker smo z njo obremenjeni in komaj čakamo, da se neha.
Kot drugo. Tvoj urnik obrokov bi moral premakniti za vsaj dve uri, kar pomeni, da je zajtrk malo za tem, ko se ustaneš. Zadnji obrok oziroma večerja ob okoli 20 ure ali prej, malica pa ob 10 namesto ob 22 uri :).
Uporabniški avatar
 gumpy
#319180
@maron;

Ja-že v vprašanju si navedel odgovor tvojih težav.
Največja težava, da ne shujšaš dovolj je tvoj URNIK PREHRANJEVANJA :!:
Tako kot je že @Staratkost napisal:
- zajtrk je zjutraj, ko vstaneš in ta mora biti obilen
- obrokov čez dan mora biti več (4-5), vendar se pri nobenem ni priporočljivo prenajesti. Pa veliko sadja in zelenjave priporočam. Tudi smoothije za zajtrk in za regeneracijo po treningih. Njami :D
- in tvoja največja težava pri po mojem mnenju neprimernem urniku prehranjevanja>nekje po 19.uri je KONEC S HRANO :!: Tako tudi odpadejo večerni prigrizki (sploh sladki). Pa še več volje imamo, da zjutraj pojemo konkreten zajtrk. Pa zjutraj zelo priporočam hidriranje z vodo PRED zajtrkom. Odvisno od teže od pol litra pa do en liter vode. Zelo dobro za športnike je tudi ''napitek Kenijskih maratoncev'': v pol litra limonade namočena CHIA semena-seveda na tešče. Sploh pred kakšnim jutranjim ali dopoldanskim treningom. Njami!

Kar se pa tiče zmanjševanja OH, pa menim, da je odvisno od števila treningov na teden in s tem povezanim pokurjenih kalorij. Jaz jih nič ne zmanjšujem, ker jih sproti pokurim s 3-4 treningi na teden. Je pa res, da ne jem sladkarij. Sploh sladkorja ne uporabljamo doma. Pijemo vodo, čaj in kava sta nesladkana. No, ja; sladkor vzamem v obliki energijskih napitkov, ploščic pri daljših treningih.

A-ja: pa težo sem pri višini 191cm in pri 95kg v oktobru 2013 z rednimi treningi in omenjenem načinu prehranjevanja znižal na 91kg. Načrtujem pa, da bom nekje do konca marca pri 88kg, kar bi bilo zame optimalno :D
 Jola
#319189
Ni problem, če to delaš postopno, brez šoka za telo, tako kot pravi StaraKost, telo se navadi na nov red , važna je volja in strpnost !
 brbr
#319198
Da še sam dodam od 1.1.2013 do 1.1.2014 je šlo dol 26 kilogramov. Za svojih 186 cm mam še vedno mal preveč kil. Je vaga trmasta in noče pod 94 kg. Ampak jo bom že uštimou de bo šla tud nižje :D
Vaganje pa je ob petkih na sporedu.
Uporabniški avatar
 danijel.hajdinjak
#319199
Tudi jaz sem od 1.1.2013 do 1.6.2013 spravil težo s 88,3kg na 64,2kg. Od takrat nekako vzdržujem težo med 64 in 66kg. Visok sem pa 172cm.
Vagam se pa večkrat, šteje pa vaganje ob sredah ;)

LP
Uporabniški avatar
 Medicius
#319201
Jaz sem pa zdaj nekje v zlati sredini ideala pri 182cm višine in 79kg. Septembra, ko sem začel nazaj trenirat sem imel 82kg in zdi se mi, da je bilo vseh 3kg viška na trebuhu. :lol:
Zdaj si pa želim obdržat to težo in da še preostalo maščobo zamenja mišična masa.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA