teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 wind
#320975
Končno ena kratka, enostavna anketa. Upam, da bomo videli tudi rezultate. Me prav zanima, če se Slovenci še vedno bojijo nasičenih maščob. :D
Uporabniški avatar
 čara
#320978
Me prav zanima koliko jih je pri tazadnji obkljukalo Becel. :) In seveda tečna jaz-pri mleku pogrešam opcijo direktno od kmeta, tist 3.5 v trgovini sploh mleku ni podobno.
Uporabniški avatar
 čara
#320998
Pri margarini moraš zelo, zelo paziti katero kupuješ-navadno tanajtadražjo, brez dodanih sterolov (otroci in nosečnice). Postopek je drugačen, bolj laboratorijski in umeten in imajo več škodljivih snovi za telo. To je kot bi primerjal laminat z akacijevim lesom ali pa pohištvo iz iverke, s pohištvom iz masivnega lesa. (margarina je laminat/iverka)
Uporabniški avatar
 vencelj
#321020
čara napisal/-a: To je kot bi primerjal laminat z akacijevim lesom ali pa pohištvo iz iverke, s pohištvom iz masivnega lesa. (margarina je laminat/iverka)


Izven teme, ampak ne morem biti tiho:
Zelo slaba primerjava: danes imamo že zelo lepe (skoraj identične lesu) laminate, predvsem pa zelo odporne in na drugi strani izjemno drage a praktično neuporabne parkete (masivni les!). Ga nočem v svojem stanovanju!
Tudi nekateri iverali so zelo kvalitetni in obstojni, masivni les pa (kljub pravilnemu sušenju in ostalim postopkom) še vedno deluje in po kratkem času sploh ni več lep, na svetlobi pa zelo hitro spreminja barvo ("obšlesa"). Ali ste že videli par let stare lesene stopnice, da so bile še lepe? Jaz ne.

LP, vencelj
 wind
#321041
aerorose88 napisal/-a:In kaj je narobe z maragarino saj je sestavljeno živilo isto kot štruca kruha :idea:


1. omega 6 polinenasičene maščobe iz rastlinskih olj, klik

2. to maščobo konkretno obdelajo:
Hydrogenation: This is the process that turns polyunsaturates, normally liquid at room temperature, into fats that are solid at room temperature—margarine and shortening. To produce them, manufacturers begin with the cheapest oils—soy, corn, cottonseed or canola, already rancid from the extraction process—and mix them with tiny metal particles—usually nickel oxide. The oil with its nickel catalyst is then subjected to hydrogen gas in a high-pressure, high-temperature reactor. Next, soap-like emulsifiers and starch are squeezed into the mixture to give it a better consistency; the oil is yet again subjected to high temperatures when it is steam-cleaned. This removes its unpleasant odor. Margarine's natural color, an unappetizing grey, is removed by bleach. Dyes and strong flavors must then be added to make it resemble butter. Finally, the mixture is compressed and packaged in blocks or tubs and sold as a health food.
(iz knjige "Nourishing traditions")

No, menda za Becel uporabljajo novejše in boljše postopke predelave v trdno obliko, ampak jaz še vedno ne vidim razloga, zakaj bi namesto masla raje jedel nek čuden zvarek iz rafiniranih rastlinskih olj.

Da je vsa zgodba o nevarnem holesterolu iz živalskih virov, o nevarnih nasičenih maščobah, hudo napihnjena oz. mit, pa tudi ni nič novega:
http://www.ravnskov.nu/myth3.htm
Uporabniški avatar
 StaraKost
#321074
Če bi bile nasičene maščobe tako nevarne kot sedaj eni govorijo, bi morala biti že polovica moje generacije "hin" ali srčni bolniki, saj smo zrasli na svinjski masti, ki smo si jo na debelo, mazali na kruh. Masla takrat ni bilo, oziroma je bilo tako drago, da ga je jedla samo "gospoda".
Uporabniški avatar
 vencelj
#321076
Pri vsej obsedenosti z zdravo prehrano postaja največji problem, da se pravzaprav ne ve več, kaj je sploh to, zdrava prehrana. Toliko je različnih mnenj, diet...
Prav danes berem v reviji tekač.si (stran 57) o nezdravi soji, ki naj bi imela več negativnih kot pozitivnih učinkov na telo, pa vedno so jo izpostavljali kot zdravo živilo...(soja samo kot primer, sicer je pa skoraj vsak dan nekaj na tapeti :roll: ). Kdo bi potem še vedel, kaj je res.
O prehrani, dietah itd. je zanimivo tole razmišljanje: http://ilive-uros.blogspot.com/

Ja, tudi obsedenost z zdravo hrano je vse pogostejša duševna motnja:
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-pre ... rtoreksija

In potem sem se lotil ankete, da ne opletam kar tako...in pri večini vprašanj pogrešam odgovor: ne vem.
Je pa res pohvalno kratka...

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 ZHAK
#321078
Glede soje: daleč največja pridelovalka soje na svetu so ZDA, zato je normalno, da je soja zdravo živilo. Sploh za tiste, ki verjamejo "neodvisnim" raziskavam, te pa v večini prihajajo iz iste države.
Uporabniški avatar
 muc
#321087
Vencelj se čist strinjam s tabo! Tolk enih teorij kaj je dobro in kaj ne,
da se ti lahko res zmeša...eni hvalijo paleo, drugi vegi, pa te maščobe pa ta olja...
In potem posledično nekako probaš slediti tem teorijam...greš na pregled krvi in ti ni nič jasno! No vsaj pri meni je tako...ker neki ni prave energije sem šel mal na pregled...hemoglobin na spodnji meji, holesterol povišan,...in zaključek...jejte tisto kar vam paše in vam ustreza...potem bo prišlo tudi dobro počutje...to je to! :wink:

p.s....del članka na netu... :?

"Soja je v zmernih količinah zelo zdrava za vse, ki ne jedo mesa, imajo težave s holesterolom, so preobremenjeni..."

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA