teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 eucerin
#324507
Spoštovani tekači- tekačice,

Potrebujem vaš nasvet glede hrane in njene količine.
Naj povem, da tečem že cc. 20 let. Vedno zgodaj zjutraj na tešče. Začela sem z 1 km, danes pretečem običajno 10 km/5 tedensko. Zadnje leto hodim zvečer tudi rekreativno plavat 2 krat tedensko po 1 uro.

Zdaj pa rabim vašo pomoč koliko lahko pojem, da bi mi uspelo kakšno kilo ali pol (na teden) spravt dol pa da pri tem ne bom v stresu zaradi lakote.

Kaj in kdaj in koliko naj jem, da bom zvečer lahko zaspala ne da bi umirala od lakote
posting.php?mode=post&f=29#.
 stari bor
#324508
Tudi,če boš shujšala "samo"pol kile na teden,ne boš umirala več kot nekaj mesecev :mrgreen:(resnejši nasveti sledijo).
Uporabniški avatar
 jurkokafro
#324519
Lahko ti povem, kako je uspelo meni. Prepričan sem, da je sicer odvisno od vsakega posameznika in od navad/razvad, ki jih ima.

Jaz sem imel še ogromno "lufta", zato ni bilo tako stresno, čeprav sem skoraj prehitro uspel izgubiti 15 kg. Spremenil sem pa malenkosti, ki se jih skušam držati še danes, čeprav priznam, da mi vedno ne uspe. Na vsake toliko se je pa treba pregrešiti :)

Na kratko:
- začel sem redno teči, tudi pozimi (prej rekreacija le občasno, le poleti)
- sladke in gazirane pijače sem zamenjal z vodo (dejansko jih ne pogrešam, prej sem jih spil ogromno), regeneracijski pir pa seveda ostane :9
- začel sem jesti zajtrke in nehal jesti po 18.00 uri (mogoče malo zoprno na začetku) oz. po 18.00 jem le še sadje (kar sploh ni ok baje, sam cukr ampak bolje od čokoladic, šunke, klobas in ostalega kar je bilo pred tem na jedilniku)
- v jedilnik sem vključil zelenjavo (prej je dejansko ni bilo 0). Tako, da poleg kosila pojem še solato, torej več kot prej :lol: :clap: :clap:
- prej grem spat - verjetno posledica pomanjkanja energije, ker ne jem zvečer. Nimam pojma, če to kaj vpliva tudi na težo :)
- za malico namesto pohanja, pomfrija in podobnega raje naročim jed na žlico in poleg ne pojem nič kruha (prej zmazal celo košaro)

ITM sem tako precej hitro zbil iz 30.2 na 25.7. Zdaj pa se ne premakne več, očitno sem prišel do točke, ko bi se treba strogo držati zgoraj napisanega ali spremeniti še kaj :drink :drink :argue: :FO: :--, a sem raje poiskal izgovor za neidealen ITM - imam namreč res močne kosti :lol: :lol: :lol:

Upam, da ti kaj od napisanega koristi. K sreči (če lahko tako napišem) je bilo pri meni OGROMNO prostora za izboljšave. Težje bo, če že zdaj živiš dokaj zdravo.
 eucerin
#324532
Hvala za odgovor.
Pravzaprav kar vse naštete točke dokaj uspešno tudi sama izvajam.

Vrag je v malenkostih oz. besedi dokaj posting.php?mode=reply&f=29&t=23174#

Zajtrk ni čist vedno, običajna posledica večernih obrokov...

Po 18 uri tudi jaz jem sadje...to sigurno ni OK. No pa še kaj drugega, ko je kriza (beri cuker v vseh oblikah) ta pa pride tudi do 3 krat tedensko

največji problem imam res zvečer....po moje je to ena hudičeva navada (kolesnica) iz katere težko pridem.

Ko si rečem zdaj je pa dost tega zvečer ne bom več jedla...ne morem zaspat, zjutraj komaj čakam da začnem jest (pojem absolutno preveče).

Rešitev torej ni v tem da večerjam ne. Kaj in koliko jest, da mi apetit zvečer ne podivja ?

Če ima kdo podobno izkušnjo bom hvalažna za nasvet.

lp,
Uporabniški avatar
 čara
#324535
Za hujšanje rabiš poleg tega obvezno visokointenzivne treninge (kvihtanje, vaje z lastno težo...) vsaj 3x na teden. Če narediš tek trening na tešče-potem čez dan kuriš več kalorij.

Pokukaj na stran od Vitje Sikovška-kjer je kar nekaj dobrih nasvetov.
Sadje si raje privošči za zajtrk (recimo s kosmiči in skuto)-za večerjo pa kaj bolj beljakovinskega.
Pokukaj v knjižnici za knjigo Proč s sladkorjem, Lahka GI prehrana.

Bistveno pri hujšanju je-da omejiš kalorije-toliko kot telo potrebuje, da ješ hrano z nizkim, do srednjim GI (to pomeni po domače, da si dlje časa sita), 5 obrokov dnevno, nikoli izpustit zajtrka, pred obrokom dc vode, lahko mlačne in z nekaj limone. Apetit se ukroti tudi z zadostnim pitjem tekočine čez dan (voda, voda z limono, nesladkan čaj). Najbolj je, da si nastaviš kozarec, steklenico in šlukaš tekom službe etc. Če imaš to možnost seveda. Če je nimaš-konec šihta najprej kozarec vode-za tem pa kaj za pod zob.
 tynle
#325164
Se strinjam z zgoraj napisanim, da moraš vključit visokointenzivno vadbo-intervali na štadionu + vaje za moč. Dovolj 2x tedensko (1x intervali, 1x vaje za moč npr. počepi, burpiji, plank). Ogromno vaj za moč lahko delaš z lastno težo, tako da za vzdržljivostnega tekača uteži niti niso potrebne. Obvezno pa konec tedna en daljši, počasen tek - npr. časovno x2 običajnega trajanja vadbe. Važno je, da je tek lahkoten, da se porabljajo maščobe in gradi vzdržljivostna baza za naporne treninge.
Lp,
Uporabniški avatar
 StaraKost
#325183
..... in prav Vitja Sikošek nima razčiščenih pojmov o učinku/koristnosti teka in aerobne vadbe, ki ne mora biti vedno samo nizkointenzivna :D .
V enem svojem članku je pisal o škodljivosti dalj časa trajajoče nizkointenzivne vadbe, konkretno teka. Ko sem članek komentiral in podal nasprotno mnenje, je meni nič, tebi nič, dotedanje komentare zbrisal in onemogočil komentiranje :mrgreen: .
Uporabniški avatar
 čara
#325264
Vide z raznimi vajami jaz pokoristim od Vitje :) včasih prav pride malo navdiha, da ne delam enih in istih reči. Spomin za vaje imam pa slabši od zlate ribice hehe.

Sicer pa precej rada prisluhnem Sandiju (menda je res Sandi) v oddaji živa.
 robitrik
#328666
Pa, če res toliko prelaufaš bi morala biti prava suhica :D

Drugače, pa 1,5 ti nebi smelo biti problem zgubit. Odvisno kakšne so tvoje navade oziroma razvade. Vedno lahko začneš uvajati manj sladkorja, manj bele pšenične moke in zdravo maščobo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA