teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 bobsaap
#329268
Zdravo!

Imam težavo pri kupovanju olivnega olja in rad bi jo rešil. ;)

Mnogo krat slišim, da ljudje rečejo: "Ah, to olivno olje je tako dobro, da bi ga lahko jedel na žlice."

Pa je temu res tako?

Kupoval sem že olje v Hoferju, Lidlu, Sparu, a v kvaliteto teh olj malce dvomim. Potem sem 2x kupil olje v teh raznih "bio, eko, te on speko" trgovinah in naletel na ... fuj, fej, olje grenko za popizdit.

Dobil sem informacije iz primorske, da je olivno olje lahko grenko v dveh primerih:

- ali če je res sveže, da potem je grenko
- ali če se ga napačno shranjuje

Kupljeno olje je bilo res drago, bilo bi naj od nekega kmeta iz slovenskega primorja, ampak kvaliteta je ... bljak. :(

Kaj predlagate, kje naj kupim olje (denar ni problem, hehe), da ga bom dal z veseljem na solato in kje ter kako ga hraniti, da ne bo grenko ...

Vsakega nasveta bom vesel!

Hvala že vnaprej...

LP
 spela*
#329273
Ne vem, kaj naj ti rečem ... :D

Pravo olivno olje ima res malo grenkega priokusa, ampak ne sme pa biti grenko (ja, vem, čudno se to sliši, ampak) ... Je pa res, da je "mlado" kakovostno olje grenko in je dobro počakati nekaj tednov, da se uleže.

Ko enkrat poznaš olivna olja, lažje kupiš dobro olje, ampak to pojasniti prek foruma, je kar težko. Pravo olje ima pravi vonj in barvo (da o okusu ne govorimo).

Glej, tole Mercatorjevo olje je dobro in tudi cena je zelo ugodna:
http://www.mercator.si/si/znamke/bio/iz ... etail.html

Poskusi tega in če ti tudi ta ne bo všeč po okusu, potem se pač sprijazni s tem, da so okusi različni in da obstajajo tudi kakšna druga olja, ki so zdrava, npr. orehovo (ki pa je zelo drago).

Poročaj. ;)
 spela*
#329276
Šmarnagora napisal/-a:Če želiš nepozabno solato si kupi BUČNO OLJE. Tega bi pa res lahko z žlico jedu človek :P


No, ja ... glede na to, da bučna semena za olje tradicionalno pražijo, olive pa se stiskajo pri temperaturi do 40 stopinj, je vsekakor bolj zdrava druga možnost (bučna semena pa zraven poješ). :) Je pa res, da tam, kjer pridelujejo bučno olje, ravno zaradi tega praženja zelo lepo diši - ampak pregrete maščobe pač niso najbolj zdrava zadeva.

Razen če kupiš hladno stiskano bučno olje, česar jaz še nisem poskusila, mora pa biti precej drago.
 stari bor
#329279
Ampak, da ni denar vendarle problem-pa ne glede olja.Če hočeš olje jesti na žlico ,je menda posebno priporočljivo ricinusevo.Uredi prebavo in še kaj. :drink
Sicer pa je najmanj grenko olivno olje iz Goriških Brd in iz Istre(tudi iz okolice Gardskega jezera),pomembna je tudi sorta,to ti bo že (dober)oljkar razložil.Ta olja so zelo sadna in z nizko vsebnostjo kislin.V veletrgovinah pa ne išči zares dobrega olivnega olja,se da pa dobiti spodobnega,vendar ne za 6 evrov.Poleg cene preberi vsaj še poreklo,če je to" Evropska unija" ali narejeno" izključno iz italijanskega olivnega olja" ali kakšna podobna fantazijsko komercialna domislica,si mnenja o olivnem olju zagotovo ne boš popravil.
 bobsaap
#329292
Bučno olje - ga uporabljam, ampak tako kot je bilo napisano, gledam tudi na zdravje zraven okusa. :) Vseeno hvala za nasvet ...

Olivno olje - ta olja iz Mercatorja in podobna se mi ne zdijo ravno najboljša, zato pa sem se tudi odločil za tega, ki bi naj bil iz slovenske Istre, ampak kot kaže naletel na izredno svežega, ali pa ... mogoče imam pa jaz čuden okus. Hehe. :)

Kot kaže, bom moral raziskovati naprej in najti pravega za moj okus ... :)

PS. Ne bom jedel olja "na žlico", to sem dal zgolj kot primer.

PSS. "Ubilo" me je današnje jutro, ko sem si narezal avokado, mu dodal skuto in na vrh olivno olje. Vse skupaj se sliši odlično (zame), a je olje vse "ubilo". Bljaaak! ;)
 abcd
#329296
@bobsaap, glede na nick sem mislil da samo steroide in beljake iz kanistra piješ. :)
Dober avokado zelo redko dobiš v trgovini. Če jih najdem deset na leto je pravi čudež. Vsi so pretrdi in imajo okus po kuhanih jajcih, ko najdeš pa pravega je pa izvrstna povsem drugačna aroma. Vsi, ki ga kupijo prvič in poizkusijo jim je bljak, ker nam trgovine prodajajo shit.
Izvrsto olivno olje imajo bio trgovine. Ne vem kako se mu reče, je od našega pridelovalca, steklenica 0.5 ali 0.75 pa je okrog 17€. Je malo pikanten imajo pa tudi nepikantnega. Tako je dober, da ga jaz ne bi deval v solato, škoda. Direktno na kruh vlivaš in ješ. :)

@špela, tudi jaz sem imel zelo rad žgano bučno olje. Ko sem začel kupovati hladno stisnjenega mi zdaleč ni bil tako dober kot žgano. Potem sem enkrat spet kupil tačrnega pa mi je bil dost slabši kot hladno stisnjen, tako da se zadeve kar hitro zamenjajo. :)
V Sparu in Mercatorju ima Gea 0.25l, drugje pa ga še nisem zasledil.
 MARDUK
#329299
Kar se tiče eksotičnega sadja - vsak, ki je malo potoval v izvorne dežele tropskih sadežev se je lahko prepričal za male pare, kaj je to odlično in sveže sadje. Vse kar se kupi pri nas je samo podobno po izgledu orginalnemu sadežu, ostale lastnosti sadeža so se izgubile s prevodom. Ampak OK, dokler ne probaš ne veš!

Olivno olje je specifičen okus in morda človek potrebuje nekaj časa, da se ga navadi. Vsekakor je tukaj tudi faktor kvalitete. Kvalitetnega proizvajalca in prodajalca pa mislim da na območju jadranske obale ni tako težko najti :) Malo večji problem je pri nas, kjer olive niso domorodska vrsta. Je pa tropsko sadje na vsakem koraku!

In morda še za konec - Ni vsaka stvar za vsakega!

LP

MARDUK
 milk
#329313
Jaz se izogibam takega oljčnega olja, ki ni grenko, saj to ravno pomeni, da je kvalitetno. Je pa nekoliko razlike v tem, kdaj je grenko. Če je grenko samo po sebi, to ni dober znak, saj je ta grenkoba lahko umetno dodana. Olivno olje, če ga spiješ požirek, mora na koncu zagreniti in čim bolj zagreni, boljše je, saj ima v sebi več zdravilnih sestavin. Najboljša olja imajo tudi okus po olivah, ki ga cenena praviloma nimajo.
 bobsaap
#329314
Kar se tiče avokada, z njim nimam problemov - kupujem ga v Hoferju, tistega malce temnejšega (ne zelenega) in se mi zdi super!

In to z olivnim oljem nima nobene veze, hrano mi pokvari olje in ne avokado. :)

In ja, kot sem rekel, zadnje olje, ki ga imam, sem kupil v BIO trgovini in sem za 0,7L odštel 18€, drago kot pes, grenko kot ... bljaak. :)

Bi pa rad doživel to, kar omenjaš - da bi lahko olivno olje "vlival na kruh" ... no, jaz sicer ne jem kruha, pa vseeno, je nekako isto, kot sem jaz dal primer, "da bi ga jedel na žlico". :)
 ogi
#329315
Ker kot kaze ne razumem tega... zakaj za hudica bi olivno olje jedel na zlico? Ker je zdravilno? Ja zihr, samo zdravje je v olju. Ker je dobrega okusa? Kot kaze ti pac ni, zakaj potem se silit z necem kar ti ni vsec? Samo zato ker je to trenutno moderno odkar so zaceli pred leti vrteti Jamie Oliverja po TV, ki v vse kar naredi zlije pol litra olja?
 jezo
#329317
mislim da se je debata preveč obrnila na to ali se ga lahko je na žlico ali ne kot pa dejansko katero olivno olje ni grenko.
jaz ti težko pomagam ker mi nobeno ni pregrenko. zgleda je to odvisno od vsakega posameznika :)
 stari bor
#329318
Avokado +skuta+olivno olje :rol: Misl'm...tu mač in uboge okušalne brbončice.A ne bi za spremembo jedli skozi generacije preizkušene jedi npr.mediteransko prehrano,če smo že na tem koščku sveta.Vse spoštovanje nutricionistom,ampak jedilniki,ki jih sestavljajo, so vedno bolj podobni astronavtski prehrani.Vse ,da bi bili čimbolj polni energije za čim večjo storilnost,ki v glavnem koristi le izbranemu krogu superbogatašev.Ja,ta tema je nevarna za samozadovoljne in(pre)site :bolje,da neham :ignore:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA