teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 tekacica57
#362608
Pozdravljeni!
Zadnje čase opažam, da planiran trening opravim precej zadihana in imam "težke noge" kar se mi pri taki hitrosti prej še ni dogajalo. Ne opazim napredka in zaradi tega težko zberem motivacijo. Skozi dan sem utrujena. Trener mi je predlagal pregled krvne slike, a še prej se hočem pozanimati o naslednjem:

Kako se je pomanjkanje železa pri vas najbolj opazilo predvsem med in po treningu? Ali so boleče mišice (precej bolj kot ponavadi) lahko posledica pomanjkanja železa v krvi? Kako dolgo traja, da se to pomanjkanje vspostavi na normalno raven? Ali bi lahko vzrok tem simptomom pripisali kakšni drugi stvari?

Že v naprej hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
 čara
#362614
Zdaj sicer sploh ne tečem, ker ne morem...Ko je bila slabokrvnost, sem imela tudi spokane ustnice, slaba koncentracija, spomin, nohti, utrujena in bi spala...Kakšen tek neki, saj ga nisem bila sposobna. :lol: me pa takrat mišice niso bolele in kosti tudi ne.

Zdaj ko me pa bolijo različni deli telesa, mišice, tetive, ponekod je vnetje in zateklo, podrugod zateglo in ponekod samo boli....Pa razmišljam, da bi še tretjič pognavila zdravnico (v roku slabega leta) naj razisšče klopne bolezni, druge bakterije, fibriomialgijo, preveri kri za vnetne procese-če je to sploh mogoče in me napoti na MRI celotne hrbtenice-tudi vratnih vretenc....in ker se mi rade pojavljajo tudi težave s kožo sem pomislila še na lupus....Ko ni diagnoze, pač iščeš sam in brskaš kam vse pašejo simptomi, se informiraš in greš po nekem času spet do zdravnika, poročaš simptome in prosiš za preiskave in upaš, da bo končno jasno in da bo plan zdravljenja, terapij...

Pri tebi bi pomislila še na srce (UZ srca ali vsaj obremenitveni test), zaklopke, poleg osnovne krvne slieke pa še D vitamin, železo, feritin, B12 in magnezij....manj zastrašujoča opcija je prehranska intoleranca ali kaka celiakija.
 arči
#362619
Živjo,
naj ti dr. preveri TSH, T3, T4 (Obvezno!), B12, folna, hemogram, feritin, železo, transferin, ev. vitamin D3.
Bodi odločna, ne se odgnati z odgovorom, da si toliko in toliko stara in da premalo počivaš, da moraš zmanjšati količino teka , več počivat, bla,bla, bla....
Poročaj.
 trac
#362626
Samo prosim, ne s takimi nasveti, da je počitek bla, bla ,bla
Če nekaj v telesu ni vredu, je počitek več kot dobrodošel, ker rabi telo dlje da se regenerira. Kar pa ne pomeni, da preležiš cele dneve v kavču, ampak npr. na tek, greš na sprehod. Veliko poškodb/nevšečnosti nastane ravno zato, ker pretiravamo in potem za ziher vzamemo še kakšen aspirin (ali kaj podobnega), da ne čutimo bolečin.
tekačica57 - če gre za tekmovalni šport, ali ni več rednih zdravstvenih pregledov?; če gre za rekreacijo, pa bo obisk svojega zdravnika in pregled krvi čisto dober začetek. Pri pomanjkanju železa so ponavadi suhe ustnice in se ti zdi, kot da nisi zadosti vdihnil oz. dobil zadosti kisika, zato si bolj počasen.
 tekacica57
#362638
Šla sem na krvno sliko in zdravnik mi je rekel da so vrednosti čisto normalne. Zaradi utrujenosti mi je predlagal vitamin C in B-kompleks. Ko sem izvide pokazala trenerju in drugim so rekli da so nekatere vrednosti premajhne, čeprav niso pod mejo. Predvsem feritin, ki je znašal 9 (4 nad spodnjo mejo). Torej, če nebi trenirala bi vrednosti bile čisto vredu, a ker redno in pogosto treniram bi vrednost feritina morala biti vsaj okoli 30. Zdaj sem začela uporabljati New Iron, ki ga je v lekarni mogoče dobiti brez recepta. Treninge imam prilagojene in upam, da se stanje hitro izboljša.
 short
#362643
Zena je imela nizko raven zeleza med prvo nosecnostjo, predpisali so ji tablete, rdeco peso, suhe slive, rdece meso in ne vem kaj se vse. Stanje se ni popravilo. Spravil sem se iskat literaturo na to temo in v enem clanku naletel na zanimivo izjavo, in sicer da ni tezava v kolicini zauzitega zeleza temvec v absorpciji. Za test je nehala jesti mleko in mlecne izdelke, vse ostalo je ostalo enako (brez dodatkov zeleza). Ponovni test je pokazal normalen nivo, po dveh letih ga ima pa se rahlo prevec :)

Glede prvotnega vprasanja, pri meni je bila podobna situacija, s tem da sem v neki tocki ugotovil da imam tezave pri vzpenjanju, recimo hoja v hrib. Opazil sem tudi da me boli v prsnem kosu ter levi rami, sploh ko se ulezem. Izkazalo se je da imam perikarditis s sumom na miokarditis. V kolikor imas podobne simptome ti priporocam da zdravnici reces za EKG ter UZ srca.
 trac
#362645
tekačica57:
tule imaš še dva članka o krvi in interpretaciji izvidov:
http://polet.delo.si/zdravje-prehrana/kdaj-je-kri-dobra
http://polet.delo.si/zdravje-prehrana/1 ... slabi-krvi

in kot je napisal short, marsikaj ovira absorbcijo železa (kalcij, kofein, fitinska kislina, nekatere jajčne in mlečne beljakovine...)

čara:
si morda raziskala, če imaš intoeranco na katero hrano. Zase sem ugotovila, da sploh ne prenesem pire (čeprav jo vsi hvalijo kot super super živilo), pa kokosa, arašidov... Dokler tega nisem ugotovila, je bilo res tako, da me je vse bolelo, trgalo po mišicah, v ustih so se mi pojavile ranice, pa tudi nosno sluznico sem imela prizadeto, izredno nizek pritisk...
Uporabniški avatar
 čara
#362649
Jaz sem lani zaradi hudih težav delala izločevalno dieto. Problematična je laktoza (ampak maslo lahko, je nima toliko, d abi imela težave), riž,pšenica, rž pa še bolj, sladkor kot tak, večina sadja, orehi, kvas.

Meni najbolj ustreza LCHF, tudi kronične utrujenosti ni več...te bolečine ki jih imam so se začele kasnej, grem pa probat še 1x zagnjavit zdravnico naj le ugotovi kaj se kuha. Sploh roka palec-zapesje, že 8 mesec zatečeno, brez polne gibljivosti in tudi upret se ne morem na roko, sezut čevlja, ker noro zaboli.
Uporabniški avatar
 svizec
#362662
@čara, nočem strašiti, ampak LCHF ni tak blagoslov, kot propagirajo.
Poskusi kaj poiskati na temo povezave LCHF --> depresija. In ni odveč omeniti možnost težav s hemeroidi.
Meni težave, ki jih opisuješ glede zapestja in palca zvenijo kot artritis oz. ena od podvrst artritisa.
Poznaš tole knjigo? -- KLIK
Uporabniški avatar
 čara
#362663
depresija-obširna tema. Lahko kot odziv na prehransko intoleranco (tudi pri pšenici, oreščkih....) marsikaj. Telesa se različno odzovejo. Prav možno je tudi, da jaz boleham za depresijo zaradi dolgotrajnega kroničnega stresa, hudih osebnih stisk, obupnih odnosov v družini in me zato marsikaj boli + se bolečine tudi selijo. Lahko pa mi nagaja borelioza ali kaj tretjega...se bom počasi spravila do zdravnice, potem pa od tam naprej.

O LCHF sem precej prebrala. Kvalitetne študije pa še dolgo ne bo, ker je predrago. So ljudje, ki odlično funkcinirajo (ukrotijo sladkor, revmo, Chronovo bolezen...) 10+ let z LCHF. Dejstvo je, da se veliko ljudi boji LCHF, tako kot se nekateri bojijo veganstva, presnojedstva....Vsakemu svoje, vsak mora zase ugotoviti kaj mu ustreza, na čem funkcionira in na čem ne.

En znanstvenik pravi A, drugi B, tretji C....za isto reč....Na nas pa je, da se po najboljših močeh potrudimo uglasiti naše telo.

Tisto knjigo sem tudi prebrala. Ampak diagnoze artritisa nimam. RTG dlani-prstov je normalen.

p.s. hemeroide, srčno popuščanje, visok, tlak, visok holesterol, prenizek testostoron, hipotirodizo, premalo kortizola, previsok sladkor ima moj foter-živi od mokastih reči, žit, mesa-predelanih mesnin...za LCHF še slišal ni :D
Uporabniški avatar
 svizec
#362664
Lepo si povzela vse tole!

Pri tebi torej ni bojazni, da bi se spustila v nekaj, česar ne poznaš. Dobro.

Jaz sem pisal na podlagi opazovanja znanca, ki je podlegel depresiji in hemoroidom. Samo shujšati je hotel. Ni pa ničesar prebral, le vrgel se je v LCHF, ker so mu prišla na ušesa informacije, da 'to deluje'.

Jaz se LCHF-ja ne bojim. Nisem vegetarijanec, kot tudi ne strogi mesojedec. Sem zagovornik vsejedstva, vendar vedno glasneje zagovarjam idejo, da sta sladkor in moderna pšenica strup.

Vem le to, da mi nekaj, kar jem, v telesu povzroča stalna vnetna stanja - boli me križ in nagaja mi ahilova tetiva. Vsi simptomi kažejo na ankilozirajoči spondilitis, vse značilnosti AS kažem, vendar nisem nosilec genskega označevalca HLA-B27. Potrjeno.

Ortoped tava v temi. "Nima kaj prijet", pravi.

Ostane mi le še testiranje prehrane.

Tebi verjetno tudi.

Srečno :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA