Tukaj bo pa težko dat pameten odgovor.Odvisno kaj so zate dolgi teki.Jaz tu do 25 km ne rabim nič.Za daljše teke tam od 30-40km pa večinoma kombinacija maltodextrin,malo glukoze,fruktoze,kompleksnih beljakovin in pa seveda bcaa,včasih kreatin,zadnje čase pa tudi glutamin.Pa še mogoče par dodatkov ginseng,taurin,kofein,čist po občutku.
Čeprav je za dolge teke (vsaj zame)najbolj pomembno tisto kar vzameš takoj po treningu,da je regeneracija čim hitrejša in učinkovita.
Seveda pa je velika razlika če daljši trening nardiš v nekem normalnem ali pa tekmovalnem tempu.
Ampak vsak tekač ima pač svojo filozofijo in pogled na to.Eni uspešno tečejo tudi samo na vodo.Spoznavat moraš svoje telo,pobrat od vsega nekaj,preizkušat stvari na treningih in pol najt neko svojo varianto,ki ti bo najbolj odgovarjala.
Več kot imaš kilometrov v nogah manj vsega potrebuješ.
Jaz na vse "praške",ki jih jemljem pač gledam s stališča regeneracije in dolgoročnosti. Rad bi pač tekel tudi ko bom star 60 ali 70 let.(če jih bom kdaj dočakal)
Če mi bodo vsi ti praški kaj pri tem pomagali pa je drugo vprašanje.
Če pa neka stvar dejansko deluje ugotoviš po kakšnih res težkih tekih (maraton recimo).Še pred leti si niti predstavljati nisem mogel,da bi recimo po maratonu šel drugi dan odtečt recimo še en maraton.
To vse skupaj je pač še eno od stotine različnih mnenj tu na forumu.Vsak po svoje.Glavno ,da se laufa