teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 lenka
#49167
Lep pozdrav!
No, pa sem že mislila, da se ne morem spomnit nobene še ne objavljene teme. Ampak tale me pa res zanima:

Post: Veliko sem prebrala o njem in tudi slišala iz prve roke. Kako bi se morali vsaj enkrat letno postiti; da očisti telo strupov in ga usposobi za ponovno 100% delovanje. Med njim (jemo nič, pijemo zelenjavne sokove za vitamine, elektrolite, energijo) se je priporočljivo ukvarjati s telesno dejavnostjo, seveda ne z eksplozivnimi športi ali s težkim fizičnim delom, vendar pa s potenjem (pijemo veeeliko vode) hitreje odplakujemo strupe... Traja menda lahko od enega ali pet ... enaindvajset... ali največ dvainštirideset dni. Ljudje so s to najstrožjo obliko celo premagali raka.

Kakšno je mnenje vas drugih forumovcev o postu? Zanimajo me vaše izkušnje, mnenja in če se trenutno kdo posti in lahko pove kaj iz prve roke.
Uporabniški avatar
 Nadj@
#49168
CIAO

No če misliš samo enodnevne poste jih jest imam kar precej čez leto. Za kaj več pa nisem še nikoli razmišljala.

Morda me pas kdo prepriča da se splača.

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
 tekačica
#49172
Jaz samo kakšen dan kaj več pa ne...že en dan se mi zelooo pozna na kilaži (kar ni najbolje, ne za nadalne rezultate ne za moje zdravje...teža se mi po enem dnevu sokcov vode spusti tudi do 47 kg :roll: ...kar pa je premalo).
Nevem no možno da je zdravo, samo zaenkrat o tem da bi to preizkusila še ne razmišljam. Strupe pa tako izločamo tudi s potenjem če se ne motim???
Uporabniški avatar
 katka
#49176
postenje je super, če imaš stvari poštimane v svoji glavi, a postenje ni in ne sme bit oblika hujšanja.
poišči z googlom, na webu se dobijo fini teksti na temo postenja (keyword: fasting). če ne najdeš, javi, pa ti pošljem svoje kopije v .doc formatu.
moj najdaljši post je bil 12 dni z vodo, letos pa prvič v življenju res lep, sicer samo petdnevni, post z vodo.
Uporabniški avatar
 Speedy
#49180
Mislim, da post samo enkrat na leto, pa naj traja kolikor časa že, ne more bistveno prispevati k splošnemu zdravju.... Mogoče so učinki pri bolj zaležanem delu naroda, če zadevo prakticirajo večkrat letno. Kaj pa vem, zgolj ugibam..

Pri bolj aktivnih ljudeh (tek) je potenje in črevo (in s tem odvajanje strupov) precej živahno, sploh če odmerki treninga trajajo preko 30 min. in če znamo stopiti tudi na plin, ko vse tudi napor naprej požene... Poleg tega se naučimo kaj je težko prebavljiva hrana, kaj lahka, kdaj se da opraviti kvaliteten trening in kdaj ne. Iz teh razlogov menim, da potrebe pri postu ni, saj naj bi že brez njega dovolj kvalitetno živeli. Poleg tega pa se zgodijo enodnevni posti mimogrede, ko je tekma zgodaj popoldne. Navadno si privoščiš normalen zajterk, kosilo spustiš da si ready za tekmo, po tekmi zaužiješ mnogo tekočine tako da ob tem zgine lakota, pa mine dan... in si 24 ur brez hrane. Seveda je drug dan volčja lakota.... a če bi nadaljeval s postom, adijo naporni treningi, adijo dobri rezultati. No, "šetanje" bi pa vedno šlo...
Uporabniški avatar
 katka
#49181
Speedy napisal/-a:Mislim, da post samo enkrat na leto, pa naj traja kolikor časa že, ne more bistveno prispevati k splošnemu zdravju.... Mogoče so učinki pri bolj zaležanem delu naroda, če zadevo prakticirajo večkrat letno. Kaj pa vem, zgolj ugibam..morda si rabiš kaj prebrat o vsem skupaj, bistvu, učinkih, koristih, pasteh... že zgolj kot branje je zanimivo, le KLIKNI!
Uporabniški avatar
 Speedy
#49184
Katka, o tem že kar dosti vem, saj sem pred leti "obdelal" to temo in si ustvaril mnenje, karšnega pač imam. Kot rečeno, pri svojem načinu življenja ne vidim prav nobene potrebe po postu. Mislim, da sem s tem odgovoril, kar je spraševala lenka.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#49193
lenka napisal/-a:Lep pozdrav!
No, pa sem že mislila, da se ne morem spomnit nobene še ne objavljene teme. Ampak tale me pa res zanima:

Post: Veliko sem prebrala o njem in tudi slišala iz prve roke. Kako bi se morali vsaj enkrat letno postiti; da oèisti telo strupov in ga usposobi za ponovno 100% delovanje. Med njim (jemo niè, pijemo zelenjavne sokove za vitamine, elektrolite, energijo) se je priporoèljivo ukvarjati s telesno dejavnostjo, seveda ne z eksplozivnimi športi ali s težkim fiziènim delom, vendar pa s potenjem (pijemo veeeliko vode) hitreje odplakujemo strupe... Traja menda lahko od enega ali pet ... enaindvajset... ali najveè dvainštirideset dni. Ljudje so s to najstrožjo obliko celo premagali raka.

Kakšno je mnenje vas drugih forumovcev o postu? Zanimajo me vaše izkušnje, mnenja in èe se trenutno kdo posti in lahko pove kaj iz prve roke.Post ...cool zadeva ampak velja jo dobro zacrtati predvsem pa moja izkusnja da se moras zanjo odlociti sam in tiho brez hrupa.

Jaz sem izvedel 12 dni cistilni post v marcu z zelenjavnimi sokovi.
Imam se nekaj v nacrtu ampak kot sem rekel ko zacnes omenjati nacrte potem se zgubi smisel posta ker gre za lastno intimno dozivetje.

S tem 12 dnevnim cistilnim postom mi je bil cilj preklopiti na drug prehrambeni rezim kar sem tudi naredil.

Kako je bila zadeva?

V bistvu nisem imel problemov ker sem ze nekako pred tem se uvajal na nek nacin da sem se vsak torek v tednu postil za eden dan in potem sem preprosto podaljsal ta torek do petka in videl da lahko se grem do torka in dodal se potem do nedelje in kar naenkrat sem zbral 12 dni.

Fajn oz. skoraj nujno je ce se lahko umiris in da ni hrupa in vprasanj okoli tebe zakaj in kako pa uboga pa ali res moras...
Skratka da si cimbolj sama sebi prepuscena.

Zdaj s cim se bos podpirala v postu kot sem se jaz z zelenjavnimi cistilnimi sokovi.

Fiziolosko bistov posta je da telo zacne funkcionirat kot pec za odvecno nepotrebno materijo v tebi in jih poskusi skuriti oz. odplaviti ( zato pomembna tekocina ). Ce je to voda je ta zadeva tvegana.
Namrec voda sama podobno kot na kaksnem maratonskem ali ultra-maratonskem teku od nekega trenutka postane nevarna ker zacne odplavljati elektrolite v secila in iz telesa. Zato utegne biti problem s krci.
Po drugi strani so ti lahko v veliko korist zivi encimi iz rastlinskih sokov.
Ampak po drugi strani ne zelis da se telo ukvarja z vlkaninami kaj sele s sladkorjem. In tako sem jaz prisel do zelenjave.

Tiste 12 dni sem tudi tekal in sicer zjutraj zgodaj sem opravil meditavini umirjen tek po gozdu ( sneg...).

Problemov nisem imel ( zelenjavni sokovi so bili pestri in za okus tudi neprijetni ). PRoblem sem imel s kruhom in cokolado ker jih nisem smel videti v blizini. To zeljo sem preganjal z polaganjem drobcev soli na jezik in da sem sel tekat do meje znojenja.

Mislim da bi moral ta post podaljsati se za kaksen teden ampak sem se cutil prevec samozadovoljnega kar ni dobro pa sem po 12ih dneh koncal.

SE to:

- veliko tusiranja zato svetujem tek, ker je zaradi odplakovanja iz notranjih organov ( ne vem kaj sicer jes ampak vse tisto meso, kuhani skrob, kristali ) vse to pusca vonj in je koza vedno malo mastna
( svetujem navadno glicerinsko milo ) pa tudi jezik postane taksen kot da si bolan.

Blato se ti lahko zasusi zato sem se lotil klistiranja da sem ocistil tudi debelo crevo koliko se ga je dalo v 12 dneh.

Dnevno pa sem spil po 2 in pol litra zelenjavnih sokov.

3/4 zjutraj v dveh dozah pred tekom in po teku, 1 liter popoldne ter potem se pol litra zavecer.


MEd tem pa sem se vlazil s cajem iz sipka ( namocil sem razrezan svez sipek ponoci - namrec pozimi se ga da utrgati v kaksni pozabljeni kotanji kjer sem sicer treniral tek poleti).

Se to ponoci me je zelo zeblo in sem bil dodatno pokriti.

Cez dan pa itak ze prej nisem vajen hladnega in sem dodatno oblecen oz.
sem bolj juznjaske sorte in sem odpornejsi na vrocino in manj na hlad
( zato sem bil dodatno oblecen ).

Prijetno in ustvarjalno
 lenka
#49230
O, mnenja o tem torej so! :D
Speedy - sama tečem že kakih šest let, pa sem v teh šestih letih kljub vsemu pridelala toliko strupov, pa tudi kilce se ne morejo odločit al naj grejo dol al gor :roll: , da sem že nekajkraqt poskušala s postom. Večinoma kak dan mimogrede. Nazadnje sem imela post en teden in že po sedmih dneh (intenzivnega čiščenja) sem bila veliko bolj čila in sveža. Živčnost je izginila, vse sem počela umirjeno in s pristnim zanosom, ki je izhajal nekje iz moje notranjosti ne pa iz nuje.

Začenja se mi novo delovno leto, pa letni čas se menja... se mi zdi, kot da je sprememba v zraku in me pravzaprav vabi k postu... :?:

tek_v_snegu : hvala za nasvete. Precej sem prebrala o metodi postenja po dr. Breussu in tvoj način se kar približa temu

Katka, hvala za namig, grem pogledat :idea:
Uporabniški avatar
 katka
#49239
lenka napisal/-a:Začenja se mi novo delovno leto, pa letni čas se menja... se mi zdi, kot da je sprememba v zraku in me pravzaprav vabi k postu... :?:


ja, jesenski čas je, poleg spomladanskega, idealen za očiščevanje.

glede klistiranja: to je med postom ne samo fajn, ampak nujno počet, vsaj enkrat dnevno! če ne, se strupi vračajo v telo.

glede elektrolitov: zelo je treba pazit nanje. se strinjam. moj zadnji post se je ravno zaradi tega prej končal, ker sem veliko časa preživela na soncu (zgodnji april je bil krasen), nakar me je dobesedno zvilo! (razlog sem pogruntala šele potem)
zdaj s to izkušnjo bi si tisti moment verjetno pripravila kakšno zelenjavno juho, pa malce solila in sem prepričana, da bi hitro okrevala.

sicer pa se post izključuje z napornimi treningi, če ne zaradi drugega pa zato, da ne izgubiš preveč mišične mase.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#49246
katka napisal/-a:
lenka napisal/-a:Zaèenja se mi novo delovno leto, pa letni èas se menja... se mi zdi, kot da je sprememba v zraku in me pravzaprav vabi k postu... :?:


ja, jesenski èas je, poleg spomladanskega, idealen za oèišèevanje.

glede klistiranja: to je med postom ne samo fajn, ampak nujno poèet, vsaj enkrat dnevno! èe ne, se strupi vraèajo v telo.

glede elektrolitov: zelo je treba pazit nanje. se strinjam. moj zadnji post se je ravno zaradi tega prej konèal, ker sem veliko èasa preživela na soncu (zgodnji april je bil krasen), nakar me je dobesedno zvilo! (razlog sem pogruntala šele potem)
zdaj s to izkušnjo bi si tisti moment verjetno pripravila kakšno zelenjavno juho, pa malce solila in sem preprièana, da bi hitro okrevala.

sicer pa se post izkljuèuje z napornimi treningi, èe ne zaradi drugega pa zato, da ne izgubiš preveè mišiène mase.


Ne vem ce je jesenski cas idealen je pa super ker imas veliko vodno bogatega sadja.

Bistvo post-a kot sem ga jaz dojel da je talo cim manj obrmenjeno ( notranji organi in transportni sistem ) torej cim manj obremenjeno z njegovo sicersnjo funkcijo kar pac je naloga in da se lahko cim bolj posveti odplakovanju strupov. Za odplakovanje strupov nujno potrebuje elektrolite , zelo in krasno v pomoc pa so naravni encimi.
KAr sem hotel povedati da je zato potrebno zaradi te potrebe enolicnosti najboljse se skoncetrirati na eno vrsto ( sadja, zelenjave, sirotka ).

Jaz sem se odplakoval z dvema vrstama sokov:
korencek in limona v prvem delu, v drugem delu ko sem dobil pogum pa se rdeca pesa in limona ter zelje in zelena.

Mislim da bi moral biti se manj pisan.

Klistiranje pa sem dojel tako.
Ce je blato in strupi ki so se nabrali otrdelo do te mere
( odvisno je to namrec kako je kdo uspel fentati crevesno floro in strukturo notranjih sten ). NAmrec po dolgotrajnem uzivanju sporne hrane se na crevesju naredijo vdolbinice imenovane vertikli. Eni to prezivijo in jim te stvari vdarijo sele pri starosti eni pac zivijo s tem enim pa bolj zogdaj eskalira in pac morajo prej kaj narediti. No bistvo teh vertiklov je da se v njih vsedejo ostanki hrani ki so tezje prebavljivi in zatrdijo.
OD tod recimo bolezni imenovane zapeka ali kaj pdoobnega.
In ce je tega kaj v debelem crevesu potem klistir potencialno pomaga.

Bistveno pac je da debelo crevo toliko ocistis da ima potem v regeneracijski fazi moznost okrepitve sten in takoj za tem okrepitve crevesne flore.
JAz sem post in vse z njim dojel kot eden maraton ali ultra-maraton.

Ce sem gledal kdaj bo konec ( koliko je se km-ov ) sem zadevo sfizil.
LEtnosji poskus je bil namrec ze tretji in komaj ta je recimo taksen da cutim od njega pozitivne posledice. PRej sem koncal ze po par dneh ker nisem se dobro pripravil. No torej kot maraton...Nisem sklepal koliko se imam ampak samo sem rekel se lahko grem ta dan in ta dan.

Pitje odplakovalnih sokov sem gledal kot na postaje za osvezitev.In jutranje teke sem gledal kot nek stretching na progi.

Bistveno je samo to da se imas priloznost posvetiti.

Mislim da post gre popolnoma sto % v miselnost enega aerobnega sportnika - maratonca. Celoten potek , in regeneracijska faza po postu je popolnoma meni enako prisla kot po kaksnem 30urnem pretecenem pocasnem teku ali pa po kaksnem 42km maratonu ko se potrudis maksimalno izcediti hitrost in vzdrzljivost.


Menim celo da tekac ki je ze odtekel kako zase naporno kilomtrazo je bolj pripravljen na post kot nekdo ki se z tako izkusnjo se ni srecal.

Ja tisto pa se full strinjam da s tekom prizgana pec ( nase telo ki tece ) ne sezge vseh strupov. Ni nobene logike. Ker strupi gredo pri teku ven dodatno samo skozi potenje. Uriniranje je skromnejse kot v mirnem hladnem telesu. To pa pomeni da bi morale ledvice delati za vso sporno prehrano ki je sla skozi nas. SEcna kislina ( produkt presnove beljakovin ) pa se nabira v misicah samo manjsi del gre skozi urin.

In post je cudovita stvar da se inicializiras.

SE to okoli spomladi in jeseni...Jaz ce bi ga naslednjic delal bi tocno to nareidl kar ti razmisljas . V casu ko imam najvec SVEZEGA POZOR SVEZEGA sadja ali zelenjave.
Jaz sem to izvedel spomladi ker sem pac bil pod vtisom literature in nekaj zgodb povezane z versko razlago ( postni cas velika noc ).
Kakorkoli neumno ali ne tako sem pac takrat pristopil.

Ni mi pa zal za izkusnjo. In nemara se ti naslednje leto pridruzim.

Sicer pa redno prakticiram tim. postne torke. Eden dan v tednu ko zivim samo od sokov ( ki si jih pac lahko pripravim ). Torej zato ker ce grem cez weekend na turo ali kaksen tekaksi dogodek potem imam nedeljo in ponedeljek za regeneracijo torek pa pac neke vrste inicializacija novega cikla.
Uporabniški avatar
 katka
#49250
tek_v_snegu napisal/-a:Ne vem ce je jesenski cas idealen je pa super ker imas veliko vodno bogatega sadja.


pomlad in jesen sta idealna kot tranzicijsko obdobje med poletjem (vročina) in zimo (mraz)... skratka, teh navezav na letna obdobja je več...

tek_v_snegu napisal/-a:In ce je tega kaj v debelem crevesu potem klistir potencialno pomaga.


kolikor razumem teorijo postenja - in kar sem lahko sklenila iz lastnih izkušenj - je klistiranje NUJA. dokaz bo verjetno lahko vsak našel v tem, da tudi še kar nekaj dnevov po zadnjem vnosu hrane v telo črevesje ima kaj za izločit, le da peristaltika ne dela več. itak je, baje, telo čisto-čisto šele potem, ko iz črevesja priteče "čista" klistirna voda.

v vsakem primeru bi rekla, da je post brez klistiranja igranje z zdravjem, in nedojemanje smisla postenja.

no, se pa moje izkušnje nanašajo na post z vodo, torej najbolj radikalno obliko posta.
Uporabniški avatar
 mirko1
#49265
meni osebno pomlad in jesen ne prideta v poštev,saj je to tekmovalno obdobje,v tem času je na sporedu 90 % vseh tekem v letu.bo pa predvidoma februar moj mesec za post.po do sedaj prebranem se bom odločil za post s sadnim sokom.
bom še poročal,ko pride ta čas,sedaj se mučim z odvajanjem kave in škroba.hudo.
lp.mirko
 lenka
#49288
:D
No, Mirko1, javi se februarja!
Za zdaj pa ti želim le čimvečjo voljo!! Bravo za tako zdravo odločitev!
Lp
 Tadeska
#50594
Tud jst že nekaj časa razmišljam o postu.
Jem vedno manj mesa (le kadar mi zapaše, salame mi že smrdijo), tudi kavo spijem samo še eno na dan (če se nimam za učit, gre tud brez).
Želim se postiti, ko bo Ljubljanski maraton za mano. Mislila sem začeti s postenjem, ko bo utrujenost minila. Ko se bo telo regeneriralo,verjetno čez nekaj dni. Bo to uredu?
Kako pa je s savnanjem, pred postom?
Sedaj še berem razne knjige, članke in seveda TF :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA