teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 milkec
Glede na to, da sem še pravi junior med vami in da mi je do še pred kratkim v večini primerov kuhala mama ali pa študentske menze me zanima za kakšne prigrizke ali obroke, ki bi potešile lačne poglede in ne bi najbolj škodovale zdravju.

S tem mislim, da namesto, da si narediš sendvič, poješ dve jabolki. S tem si prebrodil tisti občutek, da moraš nekaj pojesti, po drugi strani pa nisi zaužil mesa in sira, temveč zdravo sadje.

Ali pa na primer, velikokrat sem se popoldan naredil topel sendvič, pa ker eden ni noben sem pojedel dva. Zdaj raje skupam testenine in jih pojem skupaj s tuno. Mislim, da je to vsekakor bolj zdravo, pa še s tem poješ že zgodaj popoldan večji obrok, tako da je za večerjo potrebno le malo sajda in je dan popoln.

Vsaka ideja ali recept dobrodošla!
Uporabniški avatar
 Tjaša
Hja, Milkec!
Jaz prisegam na zmrzovalnik in mikrovalovko, ker mi že dolgo ne kuha več mama. Kuham 1x do 2x na teden, hrano zmrznem, nato pa jo vsak družinski član po svoje greje in kuha v mikrovalovki. V hladilniku pa vedno čaka skleda riža in solate. Ali pa skuhamo 5 litrski pisker (jota idr.) in jemljemo iz njega, dokler kaj je. Imam srečo, da so moji lakotniki tako enostavni.

Moj jedilnik je tak, da vsako jutro začnem z jogurtom, sadjem in kornfleksom ali muslijem, za prigrizke pojem sadje, košček kruha ali kaj drugega konkretnega, nato jem kosilo (solata, riž/krompir/testenine in kaj dobrega zraven), vmes pade še kak kofe, zvečer pa, če mi mrak ne pade na oči, skuto in jogurt in sadje - poletna večerja ali sendvič - zimska večerja (v primeru mraka na očeh pa napolitanke in še kaj pregrešnega).

Vitka ravno nisem, sem pa ena redkih, ki kar naprej nekaj je, in to odkrito!
Pomembno pa je, da mi pri tem načinu prehranjevanja nikoli ne zmanjka moči in da sem redkokdaj lačna.

Pa "dobertek"!
Uporabniški avatar
 Fotr
O hrani se pa rad pogovarjam, četudi s polnimi usti. :? Moje izkušnje so take, da tek (tukaj mislim na laufanje ne na apetit) ni zato, da bi z njim hujšali, sicer pa se z dobrim tekom (apetitom) ne da hujšati, samo s pomočjo teka (laufanja) pa tudi ne. Za mano je namreč že toliko shujševalnih kur, da bi lahko začel s kokošjerejo ali celo nalezel ptičjo gripo. :( Vse kure (shujševalne) sem pripeljal do konca in do ciljnih kilogramov, ampak potem pa sem ali zbolel, ali oslabel, ali nisem mogel nabrati kondicije, že do takrat ne prav dobri časi pri teku so se še poslabšali, počutje pa tudi ni bilo nič posebnega. Ker nikdar nisem bil pretirano suh (razen v denarnici), je bilo pač telo navajeno na konstitucijo, kakršna je pri meni bila. :roll: Zato sem začel raje normalno jesti, vendar sem dal prednost zelenjavi, sadju, žitaricam, testeninam, jogurtu ter zmanjšal mesno hrano in jo razdelil na več kot tri obroke dnevno. Poskušam, da od 19. ure zvečer ne jem, gledam na to, da nisem lačen, pa tudi nažiram se ne. To je pripomoglo, da sem ohranil (bom uporabil bolj prizanesljiv izraz) nevitko :cry: postavo, ampak počutim se dobro, kondicija je stabilna, da pa se bom uvrstil med prvih 100 - 2000 na kakem maratonu (odvisno od udeležbe), na to pa nikdar nisem ciljal, ker pretirano hitro še v mladih letih nisem tekel. Glavno je dobro počutje, občutek lahkosti in dobra kondicija in seveda sodelovanje na tem forumu. :(
 t
Mmmm hrana...
Sendviči, namesto toplih obrokov, so strup za nabiranje špeha na stegnih.
In da bi se lahko bolj držala tega, do po 8 uri zvečer ne jem več. Ko so dnevi daljši je idelalno, saj grem zvečer lahko tečt, ne pa brskat po hladilniku.
Moja šibka točka je še zmeraj kava in cukr v vseh pojavnih oblikah.
Uporabniški avatar
 MihaPR
Sej če je kava brez sladkorja oz. veliko % maščobne smetane ni 0 narobe z njo :)
Uporabniški avatar
 nada
Fotr, zdajle se na glas smejem, ko berem tvoje pisanje in upam, da se kmalu spoznamo, (Vogrsko??), se bomo skupaj matrali in kakšno rekli o hrani.
Uporabniški avatar
 Fotr
nada napisal/-a:Fotr, zdajle se na glas smejem, ko berem tvoje pisanje in upam, da se kmalu spoznamo, (Vogrsko??), se bomo skupaj matrali in kakšno rekli o hrani.

Vogrsko še ne, :( sedaj planiram Sežano na 8 km, ker sem konec lanskega leta malo zabušaval, z novim letom pa spet na novo začel s programom, kot sem si ga zastavil, namreč bolj počasi in ne preveč na silo. Torej Sežana, saj bo kmalu! :D
 snela
Dejstvo #1 je, da vecina rekreativcev zacne tect zaradi tezave s prehrano.
Dejstvo #2 je, da nobena dieta ni dobra (razen, ce imas 130Kg :roll: )
Dejstvo #3 je, da ZDRAVA prehrana NE OBSTAJA :shock: Mnoge raziskave so potrdile, da se je vrednost zelenjave v zadnjih 50ih letih PREPOLOVILA (recimo paradiznik ima pol manj C-vitamina). Obstaja samo PRIMERNA hrana, glede na trenutni nacin Zivljenja (ce se tekac je eno, ce si builder je drugo, ce si pisarniski delavec spet tretje)
Dejstvo #4 je, da 99% ljudi na tem planetu nima blage veze o delovanju cloveskega metabolizma (razni indeksi, stetje kalorij, st. obrokov/dan).
Dejstvo #5 je, da se 99% ljudi noce soocit z realnostjo (lazejo same sebe). Vse se da, ce se hoce.
Dejstvo #6 je, da si lahko vsak privosci primerno prehrano. Izgovor, da je 0.5% skuta drazja od 20% ne drzi. Izgovor, da je "lazje" naredit sendvic s kruhom kot pa recimo zmiksat beljak s skuto in sadjem je podpiranje lastne lenobe.

Se bi lahko nasteval ampak vam raje priporocam ogled strani MojeTrener.com. Vecina napotkov za prehranjevanje je uporabnih za VSAKOGAR (ne samo za bodybuilderje). Zelo dobro je opisan tudi metabolizem in delovanje celotnega telesa. Za zacetek si lahko preberete sekcije pod "Zdrav nacin zivljenja".
Drugace pa je dosti clankov, ce klikate po zgornji sekciji strani (nad "isci").
Uporabniški avatar
 bojanu
Kolega je napisal zelo poljuden prispevekna temo prehranjevanja in z ustrezno prehrano (kombiniranje hrane po Montignacu) ter rednim kolesarjenjem izgubil precej kg in to težo tudi obdržal :!:

Za vmesne prigrizke so zelo primerni rženi Cryspiji z nizkim glikemičnim indeksom, malo kalorijami in tako prijetno hrustljajo :D Veliko jih pa itak ne moreš pojest :wink:
Uporabniški avatar
 matjaz
:D :D :D Takole, shujsas ce manj jes pa vec migas, vendar pa ni lepsega, kot kaj dobrega pojesti. Nisem pa se videl KURE, ki bi tekla samo na koruzo, sem ter tja kavsne kaksnega crva. Ne predstavljam si, da si po veliki kilometrazi ne privoscim kaj dobrega. Verjame, da vas ima veliko prav o zdravi prehrani. Ampak, klinc pa zivljenje brez greha!
Uporabniški avatar
 Tjaša
Bravo, Matjaž, ali ne živimo za te male sladke pregrehe, pa čeprav imamo okroglo rit!!!!
Uporabniški avatar
 milkec
brez zamere vseh drugih, ampak matjaževa misel mi je zelo všeč! Saj vem, da je to podpiranje lenobe!

S to temo se bolj kot na hujšanje mislil na to, kaj naprimer pojesti namesto dunajskega zrezka, da bi imel podobno zadovoljstvo po zaužitju. So pa vsekakor vsa mnenja zelo zanimiva.

Sam se trudim jesti čimveč polnozrnatnega kruha, pico doma pripravljam sam, ki jo naredim skoraj brez mesnih izdelkov in sira in dam veliko zelenjave nanjo. Pa najbolj všeč mi je to, da sem se odvadil jesti viki kremo za zajtrk in jem musli ali pa čokolešnik (pa taka hrana za djeca!!), predvsem pa mi je všeč, da nisem šel na horsa skoraj polno leto, kljub temu, da mi je najbližja malica v službi! Burek tudi jem od pečjaka, ki je zelo suh in ne tako masten kot od ostalih. S tem v bistvu se ne stradam, mogoče malo zmanjšam količine in jih bolj primerno razporedim čez dan (recimo če že jem burek, potem okoli 12.00 in ne zvečer). S tem nisem naredil vse najboljše za svoje telo, ampak imam občutek, da sem vsaj v hudem naredil najmanj hudo. No je pa res, da velikokrat namesto sendvila pojem jogurt, namesto hrenovk banano in podobno. In že to mi da krasen občutek.

Si pa ne morem, da ne bi kdaj kake sladkarije, pa že tukaj sem začel gledati na manj slabe kot recimo frutabelo namesto snickerska ali navadne čokolade.

No pa namesto raznih sokov pijem vodo z limono od mercatorja, ki ni posebno sladkana, vendar ima kar nekaj dodatnih mineralov od navadne vode, pa še po okusu zelo paše po obremenitvi. No pa k sreči še draga ni!

Res pa je, da s tako prehrano se ne da shujšati. No s primerno aktivnostjo gre zelo počasi, ampak če hujšanje ni tvoj primarni cilj, se mi zdi tak način prehrane pogojno zdrav :wink: če zamižimo na eno oko. Sicer pa kdo se pa bo držal vseh pravil (kot da vsi upoštevamo vse omejitve pro vožnji!)

En sit pozdrav vsem lakotnikom!
Uporabniški avatar
 Fotr
bojanu napisal/-a:Kolega je napisal zelo poljuden prispevekna temo prehranjevanja in z ustrezno prehrano (kombiniranje hrane po Montignacu)

Tako razumljivega, enostavnega in poučnega sestavka o prehranjevanju pa že dolgo nisem bral. Vse pohvale vreden članek!
Uporabniški avatar
 MihaPR
Ja jest sm se zdejle med našimi študijskimi "počitnicami" nekak navadu, vsaj v splošnem razdelit dan na 5 obrokov, samo bomo pa vidli kako bo to ratval ko bo spet faks :) drugace pa, v 7 mesecih 24 kg dol ;)
Uporabniški avatar
 Dule
Miha napisal/-a:drugace pa, v 7 mesecih 24 kg dol

Miha se ti ne zdi da imaš malo preoptimistični načrt :roll: ?

Jaz bi rad shujšal za 3-5kg, se trudim že par let pa se na tehtnici nič ne premakne dol :shock: .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA