teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Jazbec
Pozdravljeni

Ima mogoče kdo razlago, zakaj imam po 18 ali več kilometerskem treningu volčjo lakoto (hladilnik beži pred menoj), medtem, ko tja do 16 kilometrov lakote sploh ne občutim. Med samim treningom nikoli ne pijem, pa tudi ustavljam se ne.

Ne glede na dolžino treninga se prehranjujem enako.

LP, Jazbec
Uporabniški avatar
 Tatjana
Očitno je to meja pri kateri se "izprazniš".
Zanima pa me zakaj ne piješ med tako dolgimi treningi? Pa tudi kaj in koliko ješ pred samim treningom?
Pravilna hidracija pred, med in po treningu, pa tudi prehrana so ključnega pomena dobrega treninga. Priporočam ti da si prebereš članek o hidraciji in članek o regeneraciji (1. del, 2. del in 3. del)
 Jazbec
_Maja_ hvala za odgovor.

Glede na razlago v čalnku o hidraciji sem dehidrian, torej, pitje med tekom.

Zakaj, do se daj nisem nosil vode s seboj? No odgovor bo ..., ni se mi dalo prenašati dodatne pol kile, po drugi strani se pa še vedno bojim mokrega križa zaradi pasu za bidon. Imam to smolo, da vsako pregreho plačam z nekaj dnevnimi bolečinami v križu.

Moje prehranjevalne navade:
- zjutraj, pa nekje do 13 ure, tako bolj po občutku, sadje
- potem kosilo, kakršno pač imamo v menzi
- pridem domov, kakšna solatka, sadje, juhica ali jogurt (odvisno kaj se nama z ženo da pripravljati)
- po treningu vedno prvo bananin šejk, potem pa okoli 1 - 1,5 litra vode (po teku izgubim do 1,5 kg teže, odvisno od dolžine teka), pa kakšno rebro čokolade
- nazadnje mi pa zadiši še kakšna pomaranča ali mandarina

Se pa nekje držim pravila, da po 18 uri tiste dni, ko ne tečem, ne jem

E, to bi bilo to

LP
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Nimam kakšne znanstvene razlage ampak izkušnje imam takšne, da včasih med tekom postanem tako lačen, da bi najraje skočil med kakšne piknikarje in jim požrl vse čevapčiče. Ker pa tega ne upam storiti, tečem naprej in po nekaj km me lakota mine. Mogoče poskusi tako, da podaljšaš krog za kakšen km.
Če pa vseeno pridem do doma, ko sem še lačen, pojem žlico medu in spijem veliko vode, malo počakam in me ponavadi spet mine.
Če pa še to ne pomaga, se pa kar najem 8)
Uporabniški avatar
 mare
Jazbec napisal/-a:_Maja_ hvala za odgovor.

Zakaj, do se daj nisem nosil vode s seboj? No odgovor bo ..., ni se mi dalo prenašati dodatne pol kile, po drugi strani se pa še vedno bojim mokrega križa zaradi pasu za bidon. Imam to smolo, da vsako pregreho plačam z nekaj dnevnimi bolečinami v križu.

- pridem domov, kakšna solatka, sadje, juhica ali jogurt (odvisno kaj se nama z ženo da pripravljati)
- po treningu vedno prvo bananin šejk, potem pa okoli 1 - 1,5 litra vode (po teku izgubim do 1,5 kg teže, odvisno od dolžine teka), pa kakšno rebro čokolade

E, to bi bilo to

LP

Uf voda, mandarina in majhno rebro čokolade. To je pa res volčja lakota.
Uporabniški avatar
 mare
Jazbec napisal/-a:_Maja_ hvala za odgovor.

E, to bi bilo to

LP

Uf voda, mandarina in majhno rebro čokolade. To je pa res volčja lakota.
Uporabniški avatar
 Tatjana
Mare, se popolnoma strinjam.

Jazbec, moje mnenje je, da ješ premalo. Kot prvo zajtrka sploh nimaš - samo sadje za zajtrk ni zadosti, niti ni primeren zajtrk (priporočam ti moja dva članka na to temo: Pravi zajtrk za dober začetek dneva in Ste danes zajtrkovali? Ne? Preberite, zakaj bi morali), predvsem pa premalo poješ po treningu. Bananin šejk po treningu je ok, vendar pa bi potem moral imeti še en normalen obrok sestavljen iz kompleksnih ogljikovih hidratov in nemastnih beljakovin (npr. rižota s puranjim mesom, palačinke s skuto, ...), ne pa rebro čokolade in kos sadja.
 diler
ja, se strinjam, dejansko premalo ješ za tako dolge treninge... mogoče poizkusi pred in po treningu spiti kak mass gainer, ki je bogat z ogljikovimi hidrati, aminokislinami, ima tudi ravno prav beljakovin...
te smem vprašati, koliko si velik in koliko tehtaš? ker glede na težo si lahko izračunaš, kolk kalorij rabiš oz. celodnevno potrebo po beljakovinah, ogljikovih hidratih, maščobah in še čem...

imam pa sam tudi podobne težave, ker po intenzivnih treningih nad 15 km al pa tekmi tut kar mečem vase hrano in se kar ne morem najesti, pa lahko pojem tri krožnike makaronov,5 zrezkov, pa sem po 2 urah spet lačen kt volk... sm pa ugotovu, da mi beljakovinski šejki kr zmanjšajo lakoto, tko da.. give it a try :)

lp
 Jazbec
No ja, tisto opisano po treningu je normalno, kadar mam pa napad volčje lakote jem vse po vrsti, pravzaprav se od začetka prav tresem.

Opazil sem, da si hitreje opomorem, če pričnem s čokolado, ali pa žlico sladkorja, potem se prisilim da popijem šejk, nato se pa silim da pijem. Vendar je včasih tako "hud" napad, da jem vse po vrsti, se enostavno ne morem kontrolirati.

Glede višine in teže so mere sledeče, visok 180 cm, teža mi pa niha od 89 do 91 kg pred tekom.

Sem pa ob zadnjem teku upošteval navodila v članku o hidraciji, ter sem pretekel 18 km razdaljo za 5 min hitreje (skupaj 100 min) kot na prejšnjem teku (vmes en dan pavze brez teka), na koncu nisem bil utrujen, ne lačen.

_Maja_, bom pa prebral še navedena članka.

Hvala za nasvete,

LP, Jazbec
Uporabniški avatar
 Hudl
Offtopic, ampak:
__Maja__ napisal/-a:Pravi zajtrk za dober začetek dneva
Ker čez noč niste nič jedli (razen če ste nočni obiskovalec hladilnika), je zajtrk nujen tudi za vzpodbuditev metabolizma.

Ste danes zajtrkovali? Ne? Preberite, zakaj bi morali
Ali zajtrk pospeši metabolizem? Ne, vendar bomo verjetno, če bomo zajtrkovali, čez dan pojedli manj kalorij,...

Mojtrener.com je super stran, ampak ze nekajkrat sem videj takele nasprotujoce si clanke... Kako ze? Cum grano salis.
Hudl
PS: Oba clanka je na(pre)pisal isti avtor...
Nazadnje spremenil Hudl, dne 18 Maj 2006, 12:50, skupaj popravljeno 1 krat.
 Marko M
Zajtrk definitivno pospeši metabolizem! Vnos hrane in presnova sprožita povišano metabolno stanje organizma!!! Definitivno!!!
Problem nekaterih piscev člankov je predvsem mešanje načina prehranjevanja športnikov katerih funkcionalni sistemi so si popolnoma različni:
fitnes - poraba ATP CF anaerobni energetski sistemi
tek - poraba glikogena, glukoze prisotnost kisika in maščob pri obnovi ATPja.
Zato so prehranjevalne navade dveh različnih športnikov različne!

Raziskava Anstranda 1967 izčrpanje in količina glikogena pri treh različnih tipih prehrane.
Prehrana pretežno visoko beljakovinska - izčrpanje po 60 minutah - nivo mišičnega glikogena 50mmol/kg mišice
Prehrana normalna uravnotežena - izčrpanje po 100 minutah - nivo mišičnega glikogena 95-105mmol/kg mišice
Prehrana visoko hidratna - izčrpanje po 180 minutah (kar je tudi novo izčrpanja, če tečeš na 4mmol laktata - nivo mišičnega glikogena 210mmol/kg mišice
Tu je dokazano, da tekač potrebuje predvsem veliko virov OH.

Vpliv izotoničnih napitkov med aerobno aktivnostjo:
J.V.Ivy, D.L.Costill 1979
Testirali so dve skupini - prva je uživala placebo (vodo) druga je uživala OH napitek (obe skupini sta pili vsakih 15 minut)
1. placebo skupina 2. OH skupina
30min 9500klp/10min 9600klp/10min
60min 9000klp/10min 9300klp/10min
90min 8600klp/10min 8900klp/10min
120min 8000klp/10min 10.000klp/10min

HIDRACIJA
L.E.Armstrong, D.L.Costill, W.J.Fink 1985
Mirili so hitrost teka hidrirani so bili normalno hidrirani, dehidrirani pa so izgubili 2% svoje lastne teže.

DEHIDRIRANI HIDRIRANI
1 km 310m/min 318m/min
5 km 267m/min 275m/min
10 km 238m/min 258m/min

Zaključek: hidracija je pomembna, kakor tudi kvaliteta prehrane in seveda razmerje med OH,M in B.
Vsekakor je lažje zaupati raziskavam kakor člankom. (največkrat prepisanim iz različnih revij)
Podatke sem črpal iz KNJIGE - PHYSIOLOGY OF SPORT AND EXERCISE (tretja izdaja 2004) poglavje o metabolizmu in prehrani!
Lep pozdrav in pametno jejte in seveda tečite.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA