teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 tae
#82240
Govorili in pisali smo že o tako imenovanih energetskih napitkih, za katere smo večinsko ugotovili, da imajo takšno le ime, učinek pa ne kaj dosti oziroma zelo minimalno. Kako pa je dejansko z energetskimi ploščicami ala ENERVIT, ISOSTAR, FRUTABELA,... Meni osebno so vse dobre po okusu, moram pa priznati, da še nikoli nisem sploh pogledal kaj vsebujejo. Če jih imam pri roki, jih zaužijem po treningu. Vendar nisem opazil učinkov hitrejše regeneracije ali celo povečanja vzdržljivosti, moči ali česarkoli drugega. Ubistvu, kot bi pojedel navadno čokolado. Zanima me katere ploščice uživate vi (zakaj ravno te, je glavni razlog cena, okus, sestava, embalaža...)? Kdaj jih jeste ? Zakaj jih jeste? Pozitivne izkušnje ? Negativne izkušnje ? Ne da se mi več postavljat vprašanj, vi se sam mal razpište.
Uporabniški avatar
 perpetruum
#82244
Frutabello kupim in pojem iz dveh razlogov:

1. ker jo imajo v Mercatorju na polici zraven blagajne in je proročno med čakanjem v vrsti še kako stvar vreči v košarco....
2. ker imam zaradi kroničnega primanjkljaja časa (beri: slabo organiziranega življenja) skrajno neurejeno prehranjevanje....tako pa imam vtis, da sem vsaj nekaj dal telesu, če si že nisem vzel časa za topli obrok...

Kakih sprememb pa ne opažam....včasih je bila reklama: "...ne redi...daje pa občutek sitosti..." To bi lahko parafraziral: "Ne nasiti...ampak pomirja slabo vest..."

Sem pa prebral kaj naj bi bilo notri in je odvisno od tipa Frutabelle vsega po malem....malo B, pa OH pa še kaka vlaknina mineral in vitamin....

kaj pa vem?....naj še kdo drug kaj več doda....

lp...perpetruum
Uporabniški avatar
 Jure Bolka
#82248
Energetske ploščice se razlikujejo med drugim po vrsti ogljikovih hidratov, ki jih vsebujejo.

Optimalna kombinacija naj bi bila vsebnost obojih - kompleksnih in enostavnih hidratov, kar vpliva na nivo insulina, kar pa najbrž veste.

Primer za Maxim energy bar 55g, banana-jogurt:


Glukozni sirup, jogurtov obliv (20 % - sladkor, kakavovo maslo, laktoza, emulgator lecitin, citronska kislina, aroma), ovseni kosmiči (17,8 %), rozine (14,3 %), hrustljav riž (13,1 %), maltodekstrin, med, aroma, vitamin B1.

Sestava (1 ploščica):
# 214 kcal
# Beljakovine: 3,1 g
# Ogljikovi hidrati: 37,5 g (od tega sladkorji: 21,3 g)
# Vlakna: 1,3 g
# Maščobe: 5,7 g
# Natrij: 0,11 g
# Vitamin B1: 0,28 mg (20 % RDA)
Uporabniški avatar
 matej712
#82254
Jaz jih izbiram po naslednjih merilih:
- da nima preveč maščob,
- okus,
- cena

Trenutno sem najbolj navdušen nad CornyFree in Šparovimi Natur???? (mandelj-javorov sirup, čokolada). Več jih pojem na kolesu (1-2 na uro), kot med tekom. Vzamem jih tudi na smučanje, pohode, plavanje.
 marko teka
#82617
jaz mislim da so energecke tablice (naša družina jim reče tablice sreče) najbolša jet če smo lačni met tekom.
 marko teka
#82618
matej712 napisal/-a:Jaz jih izbiram po naslednjih merilih:
- da nima preveč maščob,
- okus,
- cena

Trenutno sem najbolj navdušen nad CornyFree in Šparovimi Natur???? (mandelj-javorov sirup, čokolada). Več jih pojem na kolesu (1-2 na uro), kot med tekom. Vzamem jih tudi na smučanje, pohode, plavanje.


jaz jih zbiram da sploh nimajo maščob.
Uporabniški avatar
 matej712
#82626
marko teka napisal/-a:jaz jih zbiram da sploh nimajo maščob.


take?
Slika
Uporabniški avatar
 aandreja
#82631
:D Morda ste brali v Žurnalu o njih. Prav tiste, ki so na sliki z okusom limonce so meni najbolj všeč. Drugače pa so še z okusom vanilija mandelj, čokolada arašidi. Vsebujejo sladkorje, ki so enostavni in pa sestavljene, da se lahko uživa med pred ali po gibanju. Vsebujejo pa še proteinčkov za mali zrezek, saj beljakovine(sojine in sirotkine<) dobro pomagajo pri obnovi mišic.
Ciao, Andreja :D
Uporabniški avatar
 Pina
#231906
No da osvežimo temo :)
Ali mislite, da je razlika v kvaliteti (učinku) med frutabelo in neko drugo energetsko ploščico (Enervit, PowerBar...itd) tako velika kot je razlika v ceni?...Ali je bolje pojesti 2 frutabele namesto enega PowerBara za isto ceno?
#231947
Razlike so, vendar minimalne, večinoma gre za placebo učinek, ker to pač vrhunski športniki uporabljajo bo očitno tudi nam pomagalo. Malo morgen.

Dejansko moraš ugotovit kaj ti paše. Ploščice višjega cenovnega razreda vsebujejo resda marsikaj in so lahko zato precej obremenjujoče za želodec, vsaj pri nekaterih športnikih. Cena je pač cena, isto kot pri vsem ostalem, ko gre za znamko.

Če ti ustreza na teku pojej frutabelo, vse je odvisno od tega kako jo bo telo sprejelo. Sam prisegam na simpl je najboljše in večinoma jem bobipalčke (no tudi z razlogom) in pijem vodo. Mi je želodec prej večkrat odpovedal, ko sem prisegal še na znamko, od kar sem črtal to pa se ni več oglasil.
 seb77
#233843
matej712 napisal/-a:
marko teka napisal/-a:jaz jih zbiram da sploh nimajo maščob.
take?

Slika


Podpišem;), pa še večjih težav načeloma ne dela v želodcu.
 Carlito
#233913
Energetske ploščice so namenjene nadomestku obroka,ne pa povečanju vzdržljivosti,regeneraciji....
Jaz jo zaužijem na poti ali,ko ni možnosti za drugačen obrok.Takrat pojem ploščico,ki ima 35g beljakovin,30g hidratov in 5g maščob.
Pojem jo tudi zmeraj dve uri pred tekmo,ki pa vsebuje več hidratov:52g hidratov,18g beljakovin in 5 g maščob.
Pred tekmo jo vedno zaužijem,kr se mi ne da več "zajebavati",če še naj pojem en kruh z medom več al ne,kr sem vedno v strahu,da me bo "napadel" želodec med tekmo,kar se mi je zgodilo že 2 al 3x.
Po energetski ploščici je priporočlivo spiti malo več vode.
LP
 ton
#234013
440 na 100 gramov je svetovni rekord - ampak kako jih pa stisnejo na tako majhen prostor? :mrgreen:
Sam imam z 'najbolj energetsko polnimi' dokaj mešane izkušnje, saj se hitro spremenijo v neprebavljiv cmok. Bom pa eno tole probal pa da vidim.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA