Prehrana pred "dolgimi" teki.

.
Dogi teki so tisti, ki trajajo 1h in več , torej 20km in več.
Za take teke je smiselno prilagoditi režim prehranjevana.
Toliko ,kot je tekačev,je tudi prehranjevalnih filozofij in vsak zagovarja svojo. Rekel bi da je učinkovita,če verjameš vanjo in predvsem v sebe.
Opisal pa bom svoje izkušnje (bolj na kratko). Sam pa tudi s svojimi tekaškimi prijatelji smo eksprementirali s hrano in pijačo pred , med in po dolgih tekih. Od 20 pa do 200km in to dobrih 20 let . Splošno znano načelo je " Da ne moreš izvajati poskuse pred pomembno tekmo"!
V zadnjih 20 letih so se razne razizkave in poskusi v svetu in tudi pri nas zelo spreminjali. Pred 20leti sva se tako pripravljala na maraton, da sva en teden prej spraznila vse zaloge v telesu s tekom (32km) v dveh urah, nato sva se tri dni hranila samo z beljakovinsko hrano in zadnje tri dni samo z OH. Narobe je že bil predolg izčrpavajoč trening in preveč dolg spremenjen način hranjenja.Vse to se je se je z leti krajšalo. Sedaj sem pristal na tej teoriji: Štirnajst dni pred maratonom začnem popuščati v trningu, prvi teden zmanjšam za polvico, zadnji teden pa se samo ogrevam vmes naredim kak kontrolni tek na 2 ali 3km nekaj dni pred maratonom. Ker svoje treninge vse evindetiram, lahko iz časa kontrolnega teka ugotovim, kako sem spočit. Če že grem na tekmo v zadnjih dveh tednih , tek ni daljši od 5km. Če pa je daljši, tempo ni več tekmovalni ampak kakšno minuto /km počasnejši.Tako da tek trojk pred Radenci ne koristi.
Sedaj pa h kopičenju glikogenskih zalog pred maratonom: Sam 24 do 36h pred startom naredim sledeče: Najprej se ogrejem z 15-20 min lahkotnega teka in nekaj stopnjevanji, nato opravim maksimalno hiter tek na 1000m, po 10 min. izteku in raztezanju .Po tem maksimalnem teku na 1 km naj bi bila vsa vrata v skladišča glikogena na stežaj odprta, rečeno v preprostem jeziku.Sedaj pa se začne polnjenje,ki pa se mora začeti takoj po takšnem teku, najpozneje pa 20min. po njem, ker se vrata začnejo po tem času zapirati.Jaz vzamem nekaj enostavnih OH s seboj na trening ,če ga opravim kje od doma.V naslednjih 24 urah zaužijem 10g. OH na KG svoje teže. Imam analize s vsebnostjo OH za posamezna živila in količinske kombinacije. Tako si sestavim jedilnik za 24h cca 4000 Kcal.
Pijem pa izključno navadno vodo.Zadnji obrok zaužijem 4 h pred startom 200kcal.Pol ure pred starom popijem izotonični napitek 1/2l.Imam pa tudi izdelano in preizkušeno teorijo o pitju med tekom (kaj,gdaj in koliko)
To so moje izkušnji, ki veljajo za mene! Vsak bo nosil posledice za svoje poskuse in napake.
Po vseh teh letih in maratonih sem prišel do spoznanja, da za rekreacijo vse te stvari kot so: rezultat, mesto, uvrstitev, intervalni teki, poškodbe, bolečine ne sodijo ( proti svoji volji se moram strinjati z nekaterimi ugotovitvami g, K.)
Vsem želim prijeten tek in se srečamo v Radencih.

Toda tudi sam ne morem iz svoje kože, dostikrat odšepam iz cilja maratona, a zadovoljen !:wink:
LP Stane