klopotec napisal/-a:Patra ne poznam, je pa lepo èe ureja markacije. Ja, pozimi sem šel tam èez in sem pri eni hiši vprašal, kako naprej za Remšnik. Ena gospa je prišla ven s psom in se je proti njenemu zakadil eden manjši èrni od župnišèa, pa je rekla, da je župnikov. Potem sem šel proti Remšniku (mimo bivše karavle in naprej), ampak sem se obrnil, ker sem se bal, da me bo noè dobila. Pa nisem imel luèke , pa snega do kolen, pa poti nisem poznal. Potem pa pridem nazaj v Kaplo in se napotim dol proti Ožbaltu (al kako je že prav, Ožbolt?) Župnikov pes pa za menoj. Do Ožbalta sem ga naganjal nazaj domov, pa se ni dal. Tam v Ožbaltu pa je pes kar izginil. Lepi spomini, èeprav me je v mokre noge tako zeblo, da bi tulil. Nisem imel prave obutve. Naslednjo zimo bo drugaèe. Si že ogledujem zimsko obutev za Pohorje in Kozjak. Si me zastrupil s temi hribèki.
p. Glasenènik, ...ah ni težko.
Oglasiš se v župnišèu zraven cerkve Sv. Katarine .
Rad pove kaj zanimivega o Kozjaku. Med drugim tudi zakaj so Kobanci Kobanci ( kobanica-kabanica iz lipovih vej ) in zakaj so Kobanci samo do Kaple po drugi varianti pa samo do Radelj oz. Kapunarja.
Pa tudi nekaj zgodb iz meje pozna. Poglobil se je v zgodovino teh krajev in tudi staro avstrijsko dokumentacijo.
Morda kdaj po maši ga pa ujameš. Si rad vzame èas.
Ko sva z Zvonetom daljnega 2003 sistematièno vsak weekend oz. mesec obdelovala ta teren sem se telefonsko najavil na razgovor za informacije, ki sem jih potreboval.
No zdaj si bo še za Pohorje potrebno sestaviti eno tako zgodvinsko sliko.
- Pohorska ozkotirnica do Podvelke i ndružina Brovet
- glažutarska naselja v Josipdolu, ki so izginila
- drvarsko naselje pod Klopnim vrhom ( še v 80ih letih so vozili otroke
v šolo )
- Pohorski bataljon pa tisti izdajalec-domaèin ki je menda znan pa se o njem ne govori
- pa zgodovina Skomarja najstarejšega Pohorskega naselja
- družine kamanosekov v Josipdolu kako so živele ...tudi zanimiva zgodba
namreè kapitalisti v SHS kako so imeli postimano disciplino in kdo
je kateri deèvi lahko šel vasovat ponoci heheh...
- ja pa zgodovina zadnjega medveda na Pohorju ( 50.leta ) je zanimiva
ne o tem letos s katerim nas strasijo...
- pa zgodovina spravljanja lesa po Lobnici in izdelava splavov na Dravi, ki
so se pridružili splavov višje ob reki...
- pa Ožbolt ko si že rekel
Veš da je tukaj Lackov odred preèkal Dravo in iz Nemškega rajha
iz Kozjaka prešaltal na Pohorsko stran...tukaj tudi se obrne
Koroška transverzala in prešalta pri elektrarni iz hribov nad levim bregom drave na desni breg ( Pohorje gor na Rdeèi Breg - edina toèka
( da reèem v predgorju Pohorja )ki jo
poznam da lahko z enim pogledom ugledaš celotni masiv Pohorja od
stolpa na bolfenku do Kop oz. Kremžarce )
Ja kar se tièe Lackovega odreda...enkrat sem sluèajno naletel na Duhu na èago ki so jo imeli še živeèi Lackovci. Pa veš da sem izkorsitil priliko in gnjavil tam nekaj junakov pri šanku èe je kdo sodeloval pri tem slavnem preèkanju Drave ponoèi ( pozabil dan in mesec ) ...lahko pa greš do elektrarne Ožbolt tam pri železniški psotaji stopiš iz vlaka pa od tukaj kreneš po gamsovih poteh gor na Rdeèi Breg boš naletel na znamenje...
no sem spraševal junake...da bi mi kateri pisal kako je tozgledalo ponoèi s èolni preko Drave...pa ga menda ni bilo živeèega na tej èagi ali pa nisem bil dovolj vztrajen...
skratka še materiala za sestavit v eno tako zgodbo za eden Pohorski-Kozjaški ultra-trekking v stilu Velebitskega trekkinga
( oni imajo mirila, ing. Premužiæa, Panos, pa kukove, Premužiæevo stazo..) mi pa tudi imamo zanimivo zgodbo...
No bomo se kaj našli na Duhu pa lahko skupaj stopiva do Kaple...
To je krasna zgodba te Dravske doline...ko to skupaj spravljaš ti kar kurja koža gre gor...tako na Kozjaški ( Kobansko je oèitno krivièno ime - nekak si ga krivièno lastimo v tem okolišu okoli Maribora in oznaèujemo menda tudi ostale ki nekak se ne izenaèujejo s tem imenom - saj èe boš povprašal na terenu boš sam videl ) .
Èe pa naletiš na kakšno tablo Pot Jakoba Aljaža, ki nima s temi kraji èisto niè pa je toliko zanimivega pa se te bolj navduši èlovek kot je Glasenènik.