Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

klopotec
Vandrovc zmenjeno. Ko se malo sestavim, kreneva.

Bilo pa je tako. Prvič sem se peljal z vlakom iz MB do Dravograda. Lepa vožnja. Ob dveh popoldan na Košenjak, tokrat preko Ojstrice. Preko Urbana na Pernice, kjer sem si povezal pokostnico leve noge. Nekaj se je oglašala, tekel pa sem z vrha Košenjaka vse do Pernic in nato v Bistriški potok.Razmere idealne, potem pa se je začelo. Ko sem zagrizel v hrib Sv. Jerneja se je vlilo. Voda, blato, kamenje. Ampak, ker sem imel še začetno energijo je to šlo z lahkoto. Na vrhu sem se v hiši kjer je žig preoblekel, striček s pipico pa me je vprašal kje imam avto. Ko sva si razjasnila kako in kaj mi je najprej ponudil šnopček nato pa rekel da se naj vpišem v knjigo, da bodo vedeli kje me bodo iskali, če se ponoči izgubim. Noč se je ravno začenjala. Ko sem se vpisoval pa me je domači ovčar mimogrede zagrabil za peto. Tako, opozorilno.
V momentu sem bil nato na Bricniku in spodaj pri Pernatu popil kavo. Gazda je jamral, da so imeli točo že trikrat in da je zbilo vse sadje. Zdaj me že pozna, pri njem sem kavo pil tretjič. Potem pa sem prvič zgrešil. En odcep prehitro sem zavil v desno, po travniku navzdil in tam iskal vhod v gozd, kjer nato skozi eno močvaro prideš do lovske koče in tiste lepe lovske preže. Vsako drevo sem obsvetil z lučko pa ni bilo markacije. Čez travnik se vzpnem navzgor do kmetije in mi tam povedo, da moram nazaj na glavno cesto, navzdol in nato pri drugem odcepu desno in pridem do koče. To priporočam vsakemu. Ne rint v tisto močvaro, lepo po glavni cesti tečeš navzdol, nato pa je tabla lovska koča in si po suhem tam morda še prej. Pot je malo daljša, ampak si hitrejši in ne gaziš po močvari. Od tam v Radeljski graben je pa grozljivka. Tema kot v rogu, strmina, blato, desno pod teboj grmi hudournik. Če se sam znajdeš tam je kar malo srhljivo, ampak nimaš časa mislit na to, ker moraš premerit vsak korak, drugače si do kolen v blatu. Ko nekako prilezem do dna olajšanje, nato pa nova past. Radeljski potok je narasel in ne morem čez. Tam ni brvi in moraš nekako stelovadit po kamnih. Ko je navaden vodostaj gre, zdaj pa je bilo vode precej več. Hodim gor in dal in iščem prehod. Ko prideš čez si pri Žohari v 15 minutah in tam bi lahko še kaj pojedel. Potem pa napaka. Grem po cesti na levo ob potoku navzgor, misleč, da cesta vodi po ovinkih do Žohara. Pa ne vodi, gre nekam povsem drugam. In to sem ugotovil po več kot eni uri, nakar se odločim in tečem nazaj na izhodišče. Precej vstran vržene energije in časa in Žohar bo gostilno že zaprl.
Z lučjo še enkrat preiščem potok in najdem primerno razporejene skale preko katerih bi šlo, ampak ena ni trdno stala na dnu in sem do kolen v vodi. Na drugi strani pa se spomnim da ne vem v katero stran moram iskati markacijo, breg pa zaraščen s koprivami do glave. Nazaj čez potok, itak sem moker, poiščem izhodišče in potem kar tam zabredem nazaj. Na drigi strani najdem markacijo on do Žohara. Zaprto. Sezujem čevlje, ožmem nogavice in na Kapunar. V življenju nisem prehodil težjega dela, kot je bil ta vzpon na Kapunar. Na kratko, blato, voda in dež od zgoraj. Pot je lil iz mene ko sem vlačil noge iz blata. Na kači Hubenlentz sam nameraval napraviti počitek, ker nisem še prav počival in sem vedel da tako dolgo ne bo šlo. Izgubil pa sem ogromno energije. Blato je hudič. Pa sem naredil napako in šel v tisti zmešnjavi markacij preveč navzdol. In zgrešil kočo. Do Pankracija se je vleklo in vleklo, malo sem se usedel na eno klop in opazoval Avstrijo ponoči. Avstrijske lučke ponoči. Po par minutah me je mokrega začelo trest in sem potegnil naprej. Prečkanje ograjenega travnika polnega svetlečih kravjih lučk. Na prejšnjem prečenju ni bilo težav, krave so ležale, jaz pa v miru mimo njih. Tokrat so stale in me nekaj časa gledale, nato pa se začele preganjat ena za drugo. Mater sem se prestrašil in še jaz v tek do ograje na spodnji strani. Krave pa v tropu na zgornjo stran. Zgleda da smo se bali eden drugega. Ograja je bila iz bodeče žice in bi se v sili lahko izmuznil pa ni bilo treba. Na drugi strani ograje sem se oddahnil. Mimo Pankracija proti Kaplji, vmes dremež na gugalnici. Pol ure, nato pa se sem zbudil dregetajoč. Danilo se je, vse cunje na sebe (vse mokro) in nato v drncu naprej da se ogrejem. 10 minut in že sem se slačil. Do cilja nato razmere idealne, nič blata, vzponi relativno lahki. Ja, nekaj blata je bilo še iz Ostrega vrha navzdol v smeri Žavcarja. Ampak podnevi s tem lažje opraviš. Od Kaplje naprej sem imel težave s pekočimi podplati. Mislim da kar znam prenesti bolečine, ampak to je bilo pa vse do cilja precej zoprno. Priznam, da sem trpel. Bal sem se, da gre za žulje in se nisem upal sezuvat čevljev. Ko sem se nato v Mb pri hčerki namakal v banji sem ugotovil, da nimam nobenega žulja, koža pa ji bila tam, kjer me je peklo čisto bela, okoli pa je bila koža normalne barve. Šlo je za neprekrvavljene otiščance. Al nekaj takega.
Na Urbanu nisem niti pomišljal, da bi iskal markacije, ali spraševal za pot do Maribora. Brez razmišljanja sem se spustil v Kamnico.
Resnični mislim da nima pravega smisla v takih razmerah iti čez Kozjak. Po teh vsakodnevnih deževjih je vse preveč razmočeno in ni takih GORE TEXK, ki bi zadržale vso to vlago.
Vandrovc, ko boš zbiral najino turo, bodi zmeren pri razdalji in brez blata prosim.
 klopotec
ZdravkoC napisal/-a:Čestitke. Res komaj čakamo na poročilo. :clap:
Dobro se regeneriraj, priporočam dvojno dozo korenja :D

Ha,ha, Zdravko. Zjutraj sva šla z ženo na vrt, nabrala korenje, cvetačo, nekaj kopriv, regrada, rdečo peso, solato in vse skupaj zmiksala. Najprej sem pojedel en krožnik take goste mase, ene pol litra pa sem si razredčil s pol litra vode in nalil v eno litrsko flašo z etiketo METLIŠKE ČRNINE. Zadeva je skoraj enake barve kot črnina in če bi me zdaj kdo videl, bi mislil da sem čisti kronik.
Take surove mikse jaz uporabljam za regeneraacijo. Sem je pa potreben, tako sesut sem bil redkokdaj v življenju. Žal jaz nisem iz takega testa, kot ste nekateri. Ampak kaj češ, moraš bit zadovoljen s tem, kar imaš.
 klas
Čestitam ti tudi jaz za velik podvig in zanimivo poročilo. :clap: :)
Kar nekaj hodca in trme :| mora biti v človeku, da se v taki čofti prebije čez Kozjak. Velika je tudi višinska razlika.

Sicer je pa ta površinska voda v "deževni dobi" zelo značilna za naš nekraški gorski svet (Kozjak, Pohorje, Smrekovec, Koprivna, Golica). Pred nedavnim sem se potikal po Svinji planini in je ista scena, še posebej če dežuje - sama voda spodaj in zgoraj.

Nekako se moraš prepričati, da si močerad :? , ki ljubi vodo, no potem pa gre...

Želim ti še veliko podobnih podvigov! LP
Uporabniški avatar
 semjul
:D

Lepo Istok, dobro si tekel po Kozjaku. Mogoče bi bil boljši termin plavajoče pohodništvo.
Tele avanture ti pa res ne zavidam. Ampak za sovražnika je pa vseeno malo premalo.
Še naprej uživaj ustvarjalen penzijon in javi kdaj in kam. Pa vsaj malo se ozri po vremenski napovedi, saj vem tako kot bi govoril meni :lol:
Uporabniški avatar
 IČA
Čestitke!!! :laola

Lepo živopisno si opisal svojo dogodivščino, tako da sem si lahko ustvaril kar precej konkretno sliko tvojega "trpljenja" na našem prelepem Kozjaku.
Ob takih vremenskih razmerah je del med Pernicami in Kapunarjem strahospoštovanja vredna etapa.
Uporabniški avatar
 vandrovc
Kjer je volja, tam je pot...Si imel pa res neugodne vremenske neprilike...

Srečno...
Uporabniški avatar
 IČA
klopotec napisal/-a:Ko nekako prilezem do dna olajšanje, nato pa nova past. Radeljski potok je narasel in ne morem čez. Tam ni brvi in moraš nekako stelovadit po kamnih. Ko je navaden vodostaj gre, zdaj pa je bilo vode precej več. Hodim gor in dal in iščem prehod. Ko prideš čez si pri Žohari v 15 minutah in tam bi lahko še kaj pojedel. Potem pa napaka. Grem po cesti na levo ob potoku navzgor, misleč, da cesta vodi po ovinkih do Žohara. Pa ne vodi, gre nekam povsem drugam. In to sem ugotovil po več kot eni uri, nakar se odločim in tečem nazaj na izhodišče. Precej vstran vržene energije in časa in Žohar bo gostilno že zaprl.
Z lučjo še enkrat preiščem potok in najdem primerno razporejene skale preko katerih bi šlo, ampak ena ni trdno stala na dnu in sem do kolen v vodi. Na drugi strani pa se spomnim da ne vem v katero stran moram iskati markacijo, breg pa zaraščen s koprivami do glave. Nazaj čez potok, itak sem moker, poiščem izhodišče in potem kar tam zabredem nazaj.

Klopotec, sem razmišljal ali bi ti povedal ali ne, pa verjamem, da te je sedaj že malo minil občutek vsega hudega :lol:. Radlejski potok IMA most :) in to samo 100m nižje od točke, kjer si ti po strmini prišel od lovske koče na cesto in do potoka, torej bi moral ob potoku navzdol do treh hiš, ki so na drugi strani in do njih pelje most preko potoka. Tam se potem tudi da lepo priti do poti, ki se vzpenja do Žoharja.

Želim ti več sreče prihodnjič na našem koncu. Tudi sam imam namen letos po tej poti, če bom čutil, da lahko zaupam v stabilnost desnega gležnja.
 klopotec
Aha, fajn tole z mostom.
Pa saj ni bilo tako hudo. A je res tako izzvenelo?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA