Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

Zvone in morebitni sotrudniki,

Vse dobro na poti. Saj vem da to pričakuješ, toda od Pernice naprej bo obilo mokrega in gnilega snega. Na to je treba računat pri obleki in obutvi, sicer se zadeva ne bo končala tam kjer je plan.
Pozdravljeni Ultraši in ostali člani TF!

Včerašnjo (sobota) lepo, sicer nekoliko mrzlo in vetrovno, noč ter čudovito lep dan sem izkoristil za prečenje Kozjaka:

Maribor-Mariborski park-Piramida-Ribniško selo-Urban-Gaj-Tojzlov vrh-Žavcarjev vrh- Duh-Remšnik-Kapunar-Lipje-Pernica-Košenjak-Dravograd.

Točno ob 00:00 sem začel v , tudi v noči lepem, MB parku. Sledil je vzpon na Piramido. V jasni noči osvetljen Maribor in v daljavi cerkev na Urbanu sta mi dala lepo popotnico za naprej. V tihi noči so odzvanjali le moji koraki in palice, ki so tu in tam vznemirjale ponočnjaške kosmatince. Naprej sem uvideven in palic na asfaltu ne uporabljam. Žal, se je hitro pojavil tudi veter, ki me je spremljel celo noč, z druge strani, mi je pomagal, saj "ni dovolil ustavljanja". Minuli dež je progo dodobro namočil, ampak veter jo je hitro sušil. Proti jutru se je ohladilo, pojavila se slana, pa tudi veter je bil vedno bolj neprijeten. Na srečo je trava bila še vedno nizka in ni bilo sile za teniske in noge. Do Duha in naprej, da ne rečen na celi poti do Kozjaka je pot bila neverjetno dobro "očiščena" : ne spomnim se, da bi kadarkoli od mojih številnih pohajkovanj po Kozjaku , bilo boljše. Čudovito jutro me dočaka na Remšniku, naredi se lep sončen dan in naprej je pot bila le iz ure v uro lepša. Vzamem si tempo za bogove (beri uživanje) in si privoščim. Načrt je bil, da do 18 h pridem do Dravograda (avtobus za Maribor) ampak s tem nisem bil preveč obremenjen. Razgledi na Koralpe in Pohorje, pozneje na Uršljo, Kamniškosavinjske alpe in Peco so ves čas bili res izjemni. Narava se že prebujala in marsikje so pokukale zaplate zvončkov in drugih spomladanskih cvetlic. Na razglednih in drugih lepih točkah si privoščim počitek in fotkanje. Zajtrk si privoščim na avstrijskem kmečkem turizmu (kava , kolač, in marmelada- drugega niso imeli (?). Nekaj več si privoščim pri Žoharju. Tudi vzpon na Lipje je bil lep in tekoč. Nekoliko preglavic sem imel z vzponom na Pernice ( poznala se je utrujenost) in do vrha sem si vzel dva daljša počitka. Naletim tudi na krmišče z dobro ponudbo in en zlati delišes konča v meni. Tu sem že ugotovil, da do 18 h najbrž ne bom v Dravogradu. Kljub temu nadaljujem enako zavzeto in hitro sem pred vzponom na Košenjak.
Snežna meja se je kar dvignila, pobočja so tu in tam gola, pod drevesi je manj snega ter koriščam ponujeno priložnost in zavijam levo in desno ter gor in dol vzporedno z markacijo. Proti vrhu je sneg globlji, na srečo so z avstrijske strani stare stopinje in je lažje. Šlo mi je presenetljivo dobro in v pičli uri sem na vrhu Košenjaka. Tudi strmi spust v Dravograd mi ni delal preglavic in ob 19 h in 15 minut sem bil v Dravogradu.

Imel sem se res lepo, škoda, da se mi ni pridružil kodo od vas.

Pa kdaj drugič!

Statistika:

Dolžina: cca 85 km
Viš. Razlika : 4153 mvr gor in malo manj dol.
Čas: 19 ur in 15 minut

Lep pozdrav vsem! Zvone
Čestitam Zvone. Prečit Kozjak v enem dahu je vedno uspeh.

Me pa zanima Lipje. Kje je to, jaz nikoli ne grem skozi Lipje. Ali pa grem pa ne vem. Ta del Kapunar - Lipje - Pernice, oziroma od Žohara naprej.
Alja, Iztok, leon in Ivan!

Hvala za čestitke! Škoda, da niste bili "zraven"!

Iztok- Lipje?

Ko se po tranzverzali spuščaš s Kapunarja proti Radljam in naprej proti Lipju in Bistriškem jarku... naletiš na gostilno Žohar. Žohar je gostilna malo nad Radljami ob cesti za mejni prehod Vič in ob tranzverzalni planinski poti.

Kako do Lipja? (seveda, je pot markirana (1)!)

Od Žoharja se malo spustiš, prečkaš potok in sledi strmina proti Lipju. Najprej skozi gozd, potem čez travnik in mimo lesene preže, mimo ene domačije, potem spet skozi gozd, mimo lovskega doma , spet čez gozd in strmo na cesto. Iz gozda čez travnik in mimo lovske preže. Kmalu je lepo označeno križišče . desno navzgor do cerkve Treh kraljev, naravnost po cesti pa proti Lipju. malo pred Lipjem je tudi planinska postajanka - domačija Glavar. Tam lahko dobiš marsikaj za pod zob! Malo ( tristo metrov naprej je naselje Lipje, ki je dejansko krasna "dvojna cerkev" z izjemno lepo urejeno okolico ( lepi leseni kipi in drugo...). Naprej (bližnjica za Bistriški jarek) greš od cerkve naravnost mimo žage , se spustiš mimo ograjenega območja za rejo damjakov in desno navzdol do šumečega potoka. Prečkaš potok in si na asfaltni cesti (navzdol cca1 km) proti Bistriškem jarku. Naprej (od bivše šole v Bistriškem jarku sledi vzpon na Pernice (cerkev) in po cesti proti Košenjaku in vzpon na Košenjak (skozi gozd)) ti je pot znana... saj si bil "zraven"!

Ivan- sneg na Košenjaku?

Žarko je povedal "prav"!

Snega (gnilega) je bilo še kar veliko, predvsem na sami markirani stezi (na rvanem poteka po kolovozni poti), saj je ta očitno ta bila polna zametov in veliko snega se je tam še zdaj obdržalo. Tam sem propadal tudi dosti nad gležnji. Kot sem omenil, sam sem koriščal pobočij strmine in mesta, kjer je sonce sneg "pobralo" ( če se spomniš, je vetrolom pred leti je gozd zelo "razredčil", posledično je ponekod več sonca in manj sence).

Torej, čez teden dva -tri bo tudi Košenjak "zelen"!

Lep pozdrav! Zvone
Nataša, Rajko, Vencelj, Uroš, ZdravC, Inot in Jani!

Hvala za javljanje in čestitke!

Veseli me, da se boste podali po poteh lepega, prijaznega in tihega Kozjaka. Vsekakor zelo priporočam. Če bo priložnost, se vam sigurno pridružim.

Mogoče še to: (enkrat sem že omenil) večkrat opraviš s potjo - vedno lažje (in lepše)je!.

Jani,

ja avtobus sem zamudil. Dobil pa sem takoj štop do Mute (bencinska črpalka), tu pa se je ustavilo (?) in sem uporabil klic v sili (beri poklical prevoz iz MB za MB).

Torej dragi moji ultraši in tisti ki niste - čim prej na čudoviti Kozjak (kmalu vam posredujem še par fotk)!

Lep praznični dan še naprej in lp. Zvone

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA