- 28 Maj 2006, 23:16
Tale tek sreče je malo izvenpovprečna stvar in zato zelo zanimiva. Jaz sem se ga lani udeležil in sem bil navdušen. Čeprav bi se dalo najti nekaj pomanjkljivosti, odvisno koliko si malenkosten in kaj pričakuješ, priporočam udeležbo.
Teče se v krogu od osnovne šole navzdol, na levo in ob cesti malo naravnost pa malo navzgor in spet na levo do šole. Na štartu je zelo veliko otrok, nekaterim ta tek zelo veliko pomeni, očitno jih v šoli spodbujajo v to smer. Nekateri so vztrajali presenetljivo dolgo, večina z nočjo odneha, tudi odrasli in se drugi dan vrnejo. Ob progi se odvija običajen promet... avtombili, traktorji, pešci, ponoči pa kakšen pijanček. Na prvi vtis se ti zdi to nekoliko čudno, ker moraš paziti, da se ne zaletiš v koga ali pohodiš v kakšnega otroka. Ker pa se teče dokaj počasi ni problema in ko postajaš utrujen je vse to nekakšna popestritev, da ni preveč monotono. Na kakšnem štadionu bi bilo to precej bolj mukotrpno. Lani smo imeli na roki zapesnico s črtno kodo, ki so ti jo vsak konec kroga in enkrat vmes odčitali, v izogib goljufanju in za sprotno prikazovanje časa - žal je to slednje malo zatajilo ampak brez bistvenih posledic. Zaradi zanesljivejše statistike, priporočam, da si kroge na kakšen način označujete, držati jih v spominu... 24 ur je lahko precej dolgih!
Tečeš kolikor moreš, potem malo počivaš, spet tečeš kolikor moreš in tako naprej. Večina je vsaj del noči prespala, v ta namen so si nekateri postavili šotore, jaz sem se zavlekel v spalno vrečo in pokril s šotorskim krilom, noč je bila lepa, jasna, okrog dveh sem šel spat, vstal ob osmih in tekel naprej. S sabo moraš imeti nekaj za pojest, pijače je bilo sicer dovolj, odvisno pa je od vsakega posebej, kaj mu odgovarja, vsekakor je bolje, da imaš kakšno stvar viška, kot da ti zmanjka. Da pa s tudi kaj pojesti v kakšni gostilni ali kupiti v trgovini - celih 24 ur tako ali tako težko tečeš, če pa že, pa vsega tega ne rabiš...
Za umivanje ali tuširanje menda lani ni bilo možnosti, jaz tega niti ne vem, ker nisem imel nobene take potrebe, resnici na ljubo mi pa ni bil niti malo simpatičen WC sredi igrišča, tako da ga nisem uporabljal, ne vem kako bo letos.
Posledice: močno ožuljeni prsti na nogah, mezinca sta bila popolnoma ožuljena, otečena, vsaj 14 dni sem moral počivati, nekoliko muskelfibra in odrgnine na notranji strani stegen. Vsekakor pa sem bil zelo vesel, da sem se udeležil take zanimive preizkušnje.
Letos žal ne morem iti, ker okrevam po poškodbi. Če pa bi šel, bi se posebej pripravil (npr. kakšen dolg tek...) mogoče izdelal kakšno taktiko, ne vem, za tiste, ki greste prvič, pa mislim, da je najbolje, da tečete po občutku, vmes dovolj počivate, pijete veliko tekočine, pomembna je zelo zelo udobna obutev, če bo vroče pa tudi zaščita pred soncem in pa resnično nekoliko dobre volje, da vam nebi nepomembnosti zagrenile bistva dogodka.
Vsem želim veliko tekaških užitkov in zanimivih srečanj z drugimi tekači!