- 22 Sep 2009, 22:58
Berlinski maraton je bil zame eden od glavnih ciljev sezone, skupja s Triatlonom Jeklenih, zato sva tudi program z Jernejem iz Šmarjeških PRŠC naredila ciljano nanj. In seveda na PB, saj sem se po izboljšanju PBja na jeklenih za 16 minut dokončno odločil za napad na 3: 30. Berlin, hitra proga in velika tekma je tako in tako bila moja želja že od prej za tak pomemben korak. Po dveh prepsanih nočeh vem, da je bil pomembne korak, samo malo drugačen, kot sem si ga predstavljal. Sem se odločil, da tole tudi objavim, malo iz čuta dolžnosti, ker tudi sam zasledujem izkušnje drugih na tem forumu, malo iz neke skupinske solidarnosti in malo v želji deltii veliko doživetje s tistimi, ki ste tam bili ali pa nameravate biti v prhodnje.
V Berlin sva priletela v petek pozno zvečer, že na letu iz MUC na Tegel je bilo vzdošje v letalu maratosnko. Od Italijanov v rtenirkah in impecable mokasničkih, do anglosaksoncev tipa looking sharp acting cool. Prijetno. Tudi v hotelu se je naslendje jutro izkazalo, da je takih družinskih odprarv bilo kar nekaj, tudi priejtno. Dopoldne sem šel na Tempel po štartno številko, sejem je bil kramarski, cene navite, ampak organizacija kar OK, vsaj čakal nisem preveč. Popoldne sva šla s Tjašo na raviole Unten den Linden (res so lipe), gledala tekmo rolkarjer, kar zanimivo, še bolj pa bi bilo na kakšnem ostrem vogalu...Zvečer sem si privoščil tradicionalni tempo tekec, hotlel sem obiskati Darka v kamperju pri republiški hiši, pred Rechstagom pa sem na pločniku pogrnil, se potolkel in preživel minuto groze, kaj bo... Spat sem šel kar nervozen, dolgo okleval, kaj obleči itd.
Vstajanje ob 6h, zajtrk, kav, kava in malo pred osmo sem krenil. Organizacija je bila odlična, tako oddaja vreče z obleko, razgibavanje in ogrevanje, tarva je bila mokra, bilo je pirjetno toplo, nič ni pihalo. Če bi takat vedel... Tudi v štartnem prostoru nobene frke, nervoze, znajdem se med dvema zajcema za 3:30, hotel sem biti malo bolj spredaj, ampka bo že, scenarij B je, da se pač priključim enemu od njih. Štart 40 K+ presenetljivo miren, brez prerivanja in hiter, le nakej imamo v Ljubljani boljše: d.Stroj! Vzemite si eno uro, uživajte in pomirite se.
Prvi km malo nad 5, korigiram na povprečje 4:47 in potem gre kot singerica lepo do 10 km, občutek je dober, lahko uravnavam tempo po km časih. Pred 13. km prehitim Živjo! I feel Slovenia! in na postaji zgabim vodo, nekaj srkam zmažem gel in gremo naprej. Gel se mi spacka po prstih in obrišem si ga v mokre lase, uf, kako sem moker. Ne prepoznam nevarnosti. Na nadvozu po velikem rondoju se malo fightam z eno Angležinjo, desmo so Danci, zato imam do cilja zagarantirano glasno navijanje, večinoma smo ena gruča., malo prehitevamo, je OK. OK?. Na 18. km začutim vročino na hrbtu, nenavadno, v glavi mi nekaj šumi, moram stopiti na gas, čekiram čas, ups zadnji km čez 5. Fight! Napaka! Tečem proti PBju na 21, vendar se moram zanj potruditi bolj, kot to kaže danes izpis na Urkunde. V podzavesti se prikrade strah. Prehiti me Uljanik in nezgrešljiva hrvaška tekačica, nekja časa poskušam slediti njunemo prepričljivemu koraku, pa mi po 21 izgineta. Na 23 me čaka prva past, pogledam na uro, km čas je poskočil čez 5. Fight, fight! Proga gre navzgor, berem na displeju Gebre je v času za WR, mene pa kuha. Zmažem drugi gel, vendar se ne ustavim, le srkam vodo in polivam. Na oknu so punce in fršterkerija 500 W, jaz pa se borim z vročino in uro. Ustalim čas, vendar čez 5, postane jasno, da cilj 2:00 na 25 polzi med mokrimi prsti. Mimo zamišljenega Zwischenzeita sem 4 minute. Fight, fight, fight! Na desni strani ceste igra na bobne nekoliko prizadet fant, simpatično je in ploskammo mu. Malo naprej stoji še umetnik z napisom, ki je del te instalacije: Du bist nicht nur Koerper (nisi samo telo!). Bi mu odgvororil, pa ne morem, ker: Ja Mensch, nur noch meine Seele lautf! (Človek, le še moja duša teče!). 30 in kriza, ne morem izkoristiti proge, vroče je, grem pod gasilski tuš, ne briga me, da bodo nogavice mokre in da bodo žulji in kmalu zmažem tretji gel, zdaj končno normalno pijem. Čakam Potsdamer, ga ni nikjer, medtem na desni prvi na infuziji. Čas raste čez 5:30 na km. Na nadvozu me prehiti tekačica AK PIvka, pozdravim navijače z zastavo. Vidim napis: Papi, dafuer hast du treniert (Oči, za to si treniral). Ja, vem. In drugega malo kasneje: Vergiss 3:30, hab Spass (pozabi 3:30, zabavaj se). A me nekdo.... Potsdamer je dolg, izgubim orientacijo. Na 32 igra bend I like to move it move it, priljublejan nkova iz Madagaskarja. Jaz ne muvam, jaz se vlečem. Vroče je, pijem, na štantu mi poba da kozarec in pravi Prost, Danke. Šok:čas zadnjega km je čez 6, vzemi se v roke. Tole bo pa čez 3:50, groza! Diham na dva, puls je 15 do 20 nižji, kot v prvih km. Drugi na innfuziji, krči okoli mene. Prehitita me Estonec in Finec, ejga, sta pa dobro adaptirana. Na 40 voda, voda, potem do Unten den Linden, lipe ne cvatu in Brandenburška vrata se v neevklidskem, to je zakrivljenem prostoru izgubljajo tam nekje. Čas potisem pod 6, vzemi se v roke, tretji rešilec (pa en km pred ciljem!), okoli mene se borijo s krči, samo še to mi je manjkalo, me je strah. Sfightam se do vrat, glavo v roke in tistih 195 m do cilja ne levo ne desno naprej. Tu nekje je Tjaša, ampak ni šans, da bi vedel kje. Cilj, uspem se zbrati toliko, da ni le trenutek olajšanja, tudi zmagoslavja z zajemalko pelina, seveda. Vrti se mi v glavi, noge kot klade, voda, voda, voda, basica, basica, basica. Potem počasi naprej, srečam Uljanika in punco, Baš 3:30, kao što sam rekao. Simpatična sta, vesela, res žarita in privoščim jima, I tata bih, sine.... V šotorčku Japonec daje intervju za njgeov personal DVD, on ne ve, kaj ga punca sprašuje, ona ne, kaj odgovarja, je približno v taki koži, kot jaz. Pod tušem sem že napaljen, vržem medaljo v mokre gate, je pa res, da to lahko naredim stoje in sam od sebe, eni niso mogli, so pa res dobili infuzijo zastonj.... Pod tušem se malo sesatvim, kot opica planem po bananah in se odmajem do Famillientreffpunkta, tam me čaka Tjaša, jo skrbi, ker je videla, kako sem se majal kot Hanibalov slon v cilj. Odkorakava v hotel, končano je, zdaj hitro spokat in na letalo. Ko odhajava, pred hotelom stoji On - Gebre. Nasmejan, karizmatičen, pozitiven, navdušujoč. Za vse nas, ki se bolj ali manj vlečemo okoli. Škoda, ker ima intervju, sicer bi ga prosil za avtogram, nikoli tega nisem naredil, njega pa bi.
Na letališču se že med izbruhi frustracij in obžalovanja kuliram. Zraven naju sedi Indijec in vpraša Tjašo, medtem ko jaz odšepam do semaforja, če je Sir tekel maraton. Ja. In ona tudi, a ne? Še ta udarec,... Na Muenchenskem letališču mi pravi: veš, tale hotel je pa tako dobro lociran za priti na štart, da bi ga kar rezervirala za naslednje leto. Ej, Tjaša, you made my day, dvakrat (če si ga že sam nisem....). Zvečer sva doma in kljub vsemu, kar sem doživel, mi je žal, da je tega dneva konec. Naslednji dan ob 7h sem že na poti v službo, izjemoma grem z liftom, ampak sem boljši človek, kot sem bil v nedeljo zjutraj.
Tole sem napisal zato, ker pač rad napišem in ker verjamem, da je bilo in bo res lepo in dobro. Napisal sem tudi za vse tiste, ki so to doživeli ali želijo biti del tega velikega enkratnega dogodka.
Za analizo bo še čas, za občutek pa takole: v trailerju filma o maratoncih prarvi nek šampion: Martahon is greater than any human being! Res je, tudi Berlinski je daleč od lahko in hitre proge, bližje je ponižnost in spoštovanje do proge, do sotekačev, do vseh, ki ste in so bili del tega enkratnega dogodka. Jaz sem naredil nekaj napak, od tempa, nezadostne priprave o meni neznani progi, hidracije, predvsem pa prevelikega pričakovanja, neučakanosti in osredotočenostin na en sam cilj. Vse drugo: vročina, obleka, žeja, slabost iin tako naprej je dodatek, uspeh ali neuspeh leži v človeku. Zato Berlina ne bom več enačil s hitrostjo, lahkoto in podobnimi stereotipi. Enačil ga bom s pozitivno enrgijo, z milijonom tistih, ki ste bili del tega čudovitega dogodka, kjer v teh dveh dneh nisem občutil niti malo negativne enrgije, agresivnosti, nervoze in kar je tale navlake. Gledam svoje posnetke na netu in bi šel nazaj, takoj. Hvala vsem.
Pa ne pozabite: razpis bo zunaj že pozimi!
Runcalz