- 25 Jan 2013, 17:25
Lp!
Na moj prispevek je kar buren odziv in kot je bilo za pričakovat deljen. Eni "nasprotujete" drugi pa mi date prav, zato nekaj pojasnil za boljše razumevanje. Bistvo mojega prispevka je razumela in ga v svojem prispevku opredelila "bombetka".
Sodeloval sem na 1.in 2.kraškem "maratonu" (kovečina vas najbrž še ni tekmovala ali pa bila na tem teku), ko je bilo še običajno. Potem je določena skupina prevzela ta tek in ga začela "komercializirati" na račun sodelujočih. Ker se stem nisem strinjal od takrat na tej prireditvi ne sodelujem več. Sprejel sem tako odločitev in se tega držim. Nikoli pa nisem nikomur branil prepovedoval, da bi na tem teku sodeloval.
Ne "nergam" nad startnino, ker je to stvar organizatorja. On se odloči po svojih kriterij, mi pa se odločamo kako in kaj. Ni mi pa všeč, da na takih prireditvah čedalje bolj ( po vzoru iz tujine) vsakoletno dvigujejo "oderuške" startnine, ker te ne pripomorejo k kvalitetnejši prireditvi niti ne v dobro sodelujočih. Gre v glavnem za dobiček. Naj mi nekdo pojasni zakaj moram za joto plačati tri mesece prej 26 pred tekom pa 46 € (gre le za eno in isto tekmo). To velja tudi za vse ostale stvari ( v glavnem), kraj, prireditveni prostor, proga, hrana, redarji,dovoljenja,ipd. Vse to ima eno vrednost neglede na čas prijave oz. višino startnine. Taka prireditve imajo sponzorsko pokrito finančno konstrukcijo, startnine so jim čisti dobiček-vsaj večji del. Tudi "vrečka" je sponzorska in jim je ni treba polniti iz startnin. Nekateri se (ste se) hvalili kako za to dobite (ste dobili) margarino in paket testenin vendar pri tem pozabljate, da je to za vas že prispeval sponzor in ne bi bilo treba plačati 26-46 € ( v trgovini bi to dobili zelooo ceneje).
Moti me, da nekateri kritizirajo in se pritožujejo nad višino startnine, na "vrečko", priireditev ipd.(nekateri na tej sploh tudi niso bili) na manjših prireditvah,kjer so organizatorji dejansko "bosi" in veliko odvisni od startnine in naroda potem ša "velikodušno" sodelujejo na "šminkerskih" prireditvah, zato da so "in" in nekaj več, pri tem pa spregledajo vse ostalo. Na tak način s tem samo "pomagajo", da do tega prihaja. Če tega ne bi počeli bi tudi organizatorji uvideli, da "pretiravajo", ker je jasno, da se da to izpeljati veliko cenejše in v dobro sodelujočih.
Jola - meni ni treba organizirati nobene prireditve, da bi dojel kako to gre. V svoji dolgoletni tekaški karieri sem bil že na tolikih, da to dobro vem. Tudi marsikateremu organizatorju sem pomagal pri izvedbi teh in vem kaj je dobro in kaj prav.
Saj tudi ni potrebno, da je 21 km, tudi na krajđše razdalje ( 10,15 km) je organizacija enaka. Treba je iti tudi na druge prireditve in si tako ustvariš svoje mnenje. Pri nas na Dolenjskem je veliko tekaških prireditev, tudi 21 km, ki so vzorno organizirane in z enakim standardom kot na "večjih" prireditvah. Takšno je mnenje sodelujočih, mogoče vaše ne bo takšno, vendar vseeno pridite, čeprav jih ne organiziram jaz.
Poskušal sem bolj na široko obrazložit svoja mnenja in poglede na to zadevo. Nikogar nisem imel namena osebno prizadeti, če je mogoče kdo tako razumel se mu opravičujem.