Na željo enega izmed forumovcev objavljam vse dopisovanje med mano in organzatorjem Novoletnega teka v Dolskem. Lep pozdrav, Milena.
2008/12/1 Milena
Pozdravljeni, ste pa ustvarili pravi umotvor iz lestvice kategorij. Nekajkrat sem prebrala, pa še ne vem, če prav razumem. Zakaj moški in ženske nimajo enakih kategorij? Imajo ženske na dolgi progi eno samo kategorijo in je še ta netekmovalna? Kako se prijavim, če sem stara 57 let in bi rada šla na dolgo progo? Je to potem netekmovalna enota Ž4 skupina in zakaj? Upam, da nisem prav razumela, če pa sem, je to res pravo skrapucalo in godno za popravek. Milena
2008/12/1 Jernej
Zdravo! Najprej vas lepo prosim, da se pomirite in ne žalite naših prizadevanj.Tek je nastal in je še vedno samo za ljubitelje teka in je na volunterski osnovi.Prireditev skušamo čimbolj prilagoditi celotni populaciji in ravno zaradi tega je nastalo to kar je. Če ste bili v Dolskem, ste to morali občutiti. V kolikor se odločite, lahko tečete na dolgi progi. Potem se uvrstite v kategorijo Ž4, ki je netekmovalna. Za to kategorijo ne bo praktičnih nagrad za najboljše po kategoriji. Kategorija je nastala za tiste žene, ki ne dajete prednosti tekmovalnemu naboju, ampak v teku uživate. Vabljeni v Dolsko.Jernej Rebolj
2008/12/1 Milena
Živjo, sem popolnoma mirna in nikogar ne žalim. Lepo bi pa bilo, da bi tudi vi spoznali in priznali svojo zmoto in spremenili razpis. Iz tega torej sledi, da imate tek za tiste starejše ženske, ki tečejo ljubiteljsko in v teku uživajo, nikakor pa ne morejo tekmovati, ker ne spadajo v tekmovalno skupino. Kategorija je torej le zaradi uživanja. Mar ne velja za vse, da naj bi v teku uživali? Torej moški iste starosti lahko tekmujejo v tekmovalni skupini in ni nujno, da uživajo.. Bi bilo tako težko, da bi bile kategorije enake za moške in ženske. Nameravala sem se udeležiti vašega teka, ker sem ljubiteljica teka in v njem uživam in sploh nisem pomislila na nagrado. Tu pa gre za čisto diskriminacijo žensk, pa se tega sploh ne zavedate. Takega teka se ne nameravam udeležiti. Milena.
2008/12/1 Jernej
Zdravo!
Vidim, da imate čas se dopisovat. Si ga bom pa še sam vzel (če si ga že vzamem za celotno organizacijo prireditve)!
Pa vas bom za začetek povprašal, koliko časa že tečete, koliko prireditev ste dali skozi/pretekli?
Ste pomagali pri kakšnem teku kot organizator?
Odgovor na diskriminacijo:
Namig, kje lahko iščete razlog za (ne)diskriminacijo žensk:
St_už … Število žensk, ki so udeležile lanskega teka
St_um … Število moških, ki so udeležili lanskega teka
St_kž … Število tekmovalnih ženskih kategorij
St_km … Število tekmovalnih moških kategorij
St_už/st_um=54/208 = 26 % < St_kž/st_km=3/5 = 60 %
aliSt_už/st_us=54/263 = 21 % < St_kž/st_ks=3/8 = 38 %
Če pogledate pride na moško kategorijo 42 tekačev, na žensko kategorijo 18 tekačic.
Če bi se moral kdo pritožit, bi moral biti to moški.
Analiza:
Leto 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
moški 30 49 43 22 45 57 67 65 80 71 90 60 122 124 144 147 228 209
ženske 8 6 8 3 9 12 12 12 12 10 17 13 23 33 27 45 63 54
Skupaj 38 55 51 25 54 69 79 77 92 81 107 73 145 157 171 192 291 263
delež žensk 21% 11% 16% 12% 17% 17% 15% 16% 13% 12% 16% 18% 16% 21% 16% 23% 22% 21%
Odgovor na to, da se ne morete pomeriti v tekmovalni kategoriji:
Če preberete še enkrat razpis, so najprej napisane tekmovalne kategorije, kjer se vsak lahko najde. V vašem primeru je to kategorija Ž3.
Kot sem vam napisal, smo v prejšnjih letih dodali tudi kategorijo (letos imenovana Ž4 zaradi lažje obdelave rezultatov), kamor so uvrščene ženske, ki bi šle raje na 15 km dolgo progo (tudi to se nanaša na odgovor na diskriminacijo).
Posameznik lahko teče tudi na progi, na kateri ni razpisana njegova kategorija (netekmovalni kategoriji). Za te kategorije
organizator ni pripravil praktičnih nagrad. Moški nad 50 let lahko teče na dolgi progi pod kategorijo M3. Odločitev se posebej
sporoči pri prijavi.
Bi še kaj napisal, pa bom raje počakal na odgovor na vprašanja, ki sem vam jih napisal.
Lp Jernej Rebolj
2008/12/2 Milena
Živjo. Koliko časa tečem, koliko prireditev "sem dala skozi", pri koliko prireditvah sem sodelovala in če sem bila organizator, ni noben relevanten podatek. Vaš namig za (ne)diskriminacijo žensk naj bi bila nižja udeležba žensk. Jasno, da je nižja, saj se niti ne morejo prijaviti. Najprej jim je treba dati možnost, potem pa delati statistiko. Ženske so prvič tekle maraton na OI šele leta 1984, po vašem sistemu še sedaj ne bi, ker jih do takrat v statistiki sploh ni bilo. Kaj pa spodbujanje in množičnost teka, ni to tudi naloga organizatorjev? Lep pozdrav, Milena.
2008/12/2 Jernej
Zdravo!
Z vami se ne strinjam! Ko boste imeli toliko kilometrov za sabo, kot organizatorji v Dolskem, ko boste organizirali toliko prireditev, kot mi v Dolskem (poleg novoletnega teka, organiziramo še marsikaj drugega), ko boste motivirali toliko sovaščanov (in drugih) za tek (in druge dejavnosti), kot nam je uspelo v Dolskem in okolici, potem se bom pogovarjal/dopisoval z vami. In verjemite, v društvu aktivno vadi preko 30% žensk (tek, aerobika, odbojka), na kar smo še posebej ponosni in se za njih posebej trudimo, ker je težko pripraviti programe, ki bi žensko populacijo zmotiviralo, da se jih udeležijo. Ne strinjam se z vami, da se skrivate za masko diskriminacije, da ženske nimate možnosti, itn. Rajši pojdite laufat in se tam znebite odvečne energije, ki jo prevaljate na organizatorje.
Poglejte si ostale komentarje na forumu, ki nam govorijo v prid in potem kritizirajte tek. Še bolj primerno bi bilo, če bi se teka udeležili in potem komentirali, ne pa da to počnete iz naslonjača.
Zakaj ni noben relevanten podatek, pri koliko prireditvah ste sodelovali in če ste bili organizator?
Seveda je! Ker bi skozi to ugotovili, zakaj se večina organizatorjev volunterjev ukvarja z organizacijo podobnih prireditev in ne bi kritizirali kar povprek. Spoznali bi moto teh prireditev in trud, ki ga organizatorji v to vložijo. Če bi se ukvarjali zaradi dobička, potem teka v Dolskem (in marsikje drugje) ne bi bilo. Tek organiziramo za nas in za vse ostale. Da motiviramo sovaščane (in druge) in tudi same člane tekaške sekcije, da se začno ukvarjati s zdravim načinom življenja, in zdravim RAZMIŠLJANJEM, da najdejo motiv za to, in tekmovanje je eden izmed dejavnikov, za druženje s podobno mislečimi, da se zmotivira mlade z zgledom, da morda ostane še kakšen cekin, da se potem lahko za (tudi za mlade) kupi kako športno oblačilo, da se še bolj z veseljem odločijo za tek, itd. Upam, da se kje najdete.
Itak ste se pa odločili, da v Dolsko ne pridete.
Glede na vaše razmišljanje, se mi zdi kar prav, da ste se tako odločili!
Lp
Jernej Rebolj
PS 1: prekličem, da si bom vzel čas za dopisovanje.
PS 2: mi je žal, da nisem poslušal kolegic tekačic (Katja Lajovec, Irena Auersperger) in iz razpisa umaknil možnost udeležbe žensk na dolgi progi, češ da se itak samo zmišljujete. In kako prav so imele!