Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

Zdravo!

Po dveh prespanih nočeh, lahko danes zapišem par vrstic o mojem videnju Istre 2013. Kot ste že zapisali pred mano, lepa a težavna proga, super organizacija, prijazni ljudje, prekrasna pokrajina, preko hribov do morja. Zares lepo!

Prvič sem se podal na preizkušnjo, ki meri krepko čez 100 km, toliko lepih spominov, ki so za vedno ostali v glavi, super! Nekje na sredi sem si rekel, da pa je to le mogoče prevelik zalogaj, pa sem kmalu spremenil mnenje. Prav lepo je bilo, tudi ko nisem najbolj užival, zdaj vidim, da na nek čuden način je bilo prav zabavno.

Ne vem kaj zapisati, prav vesel sem da mi je uspelo priti okrog, vesel sem da nisem imel večjih problemov v glavi, na kratko vesel sem.
Hvala tudi navijačem, lepo je sredi Učke srečati znan, nasmejan obraz, hvala soborcoma Šumadincu in Mateju.

Huh, Učka 2014 se vidimo! :clap:
Poročil sicer več ne pišem pa vendar še kratek prerez tekme:
če bi imel boljšo kamero pa motorista za prevoz bi morda nastal spodoben film :lol:
Organizator bi se lahko bolje potrudil pri okrepčevalnicah in v cilju , kjer me je čakal trd parket za ležanje ter nekaj koščkov salame od obljubljenega obroka. :lol:
Tip z zanimivim imenom Gaston s katerim sva se prehitevala zadnji del tekme me je 200 m pred ciljem vprašal, če se bova "fajtala" (borila) do cilja. Ne vem kdo jo je bolje odnesel, glede na to, da bi mu lahko bil ata, je nekaj sekund zatem rekel, da naj grem naprej. :D Malo mi je žal za ta dvoboj.... :D kak bi ftrgal pubeca :lol: :lol: :lol:
Starejši, brez kilometrine, z 13 kg preveč sem predelal istrski kamen malo na blef :wink:
Drugo leto? Če organizator plača snemalca :lol:
Hmmm zdej sem pa še jest na vrsti pa sploh ne vem kako naj začnem :wink:
Štart ob 7:00...cilj 23:35...vmes pa...?!...žur! :D

V Koromačno sva prišla že v petek popoldne zaradi dviga številke, predvsem pa zato, da pozdravim, še kakšno rečemo in zaželim srečo vsem na ultra preizkušnji...sami carji! :clap:
Dobre volje in energije ne manjka...po odhodu avtobusov proti Umagu jo mahnemo še v iskanje praznega apartmaja in še zadnje večerne priprave...od spanja itak nič in že je ura zjutraj, ko je treba na štart...najprej še mal čveka zadnje priprave in gas...začelo se je kar hitro in tudi v prvem klancu tempo ne pojenja...uff če bo šlo takole do konca bo pa res še veselica :lol: ...priznam, da so me vzponi že takoj na začetku kar presenetili ampak ni kej, vsi smo na istem :D ...od začetne četvorke Jernej, Peter, Mitja in jest smo potem ostali še trije...Jernej jo je "usekal" po svoje :wink: ...na trasi pa ni manjkalo skalovja, šudra, snega,...vse kar si človek lahko zaželi :lol: ...vreme kot se šika...razgledi so bili res nori!...po cca. 60 km moja malo večja kriza ampak se ne damo kar tako in že smo spet v pogonu...ups pa smo že pri žuljih na podplatih...hmm neki časa študiram kako rešiti problem ampak če smo do sedaj naredili teh 70 km jih bomo pa že še 30...nč preobuvanja, flajštrov itd...gremo do konca...zadnjih 20 priznam, se je pa res kar vlekel...od Rabca naprej (zajle, spust za alpiniste :shock: ) potem pa še noč...in ko le pridemo mimo zadnjega CP-ja vem, da nas nič več ne ustavi...samo še spust in z nasmehom skozi cilj ob 23:35!!! :laola
Veselja in zadovoljstva kljub utrujenosti ne manjka, sledi zasluženo mrzlo pivo iz rok organizatorja...hmmm kolk je pasal! :clap:
Velik hvala lepa Petru, Mitju in Jerneju za super družbo...ostalim "soborcem in soborkam" na trasi velik poklon za premagane km-je, čase, uvrstitve! :clap: ...TF in ostalim navijačem za super navijanje in vzpodbudo, hvala za super fotke in seveda na koncu organizatorju za super organizirano in predvsem označeno traso!!! :laola

100 milj Istre 2014 ?!...hmmm nikoli ne reci nikoli! :wink:

p.s.
In zaključek moje prve ultra trail tekme...izkušnje štejejo...še bo treba pojest žgancev :wink:
Izabel mi je lani po UTMB-ju namignila na 100 milj Istre. Že takrat sem slutil, da sem pečen. Dva tedna pred dirko si na trekingu v Istri zlomim prst na roki. 'Mavec boste imeli do 15. aprila, takrat bo kontrola'. Tako mi pove mavčar. Vem, da se moti. Do 15. ne morem imeti mavca, saj je vikend pred tem 100 milj Istre. Še več, teden pred miljami je 6 ur Kališča. Ker mi daljših tekov manjka, sem tudi tu. Le dol grede sem zelo previden.
In zdaj sem v Koromaču. Sploh ne edini. Z avtobusom se peljem na start. Zaspan sem in utrujen. Super perspektivno, na nogah bom dve noči in ves dan. Moje upravljanje spanja je za v anale. Na začetku je proga utrjena in hitra, ne dolgo. Kmalu dežuje, zmoči teren. Pride Markovec. Ostri kamni štrlijo iz trat. Korak je težko kdove kako hiter. Kmalu spoznam, da sem se nekoliko preveč zagnal. Umirim konjičke. Kilometri padajo. Zgrešim progo, trakov ni več. Pridem do ene cerkvice. Se obrnem, poiščem pravi odcep. V Grožnjanu me ujame skupinica rojakov. Sami kleni tekači: MiroM, Semjul, Maryet in SrečoG. Pridružim se jim. Neham se zaganjati. Lepo premagujemo razdaljo, malo klepetamo, malo smo sami s seboj. Pred Buzetom nas čaka blato, strmi vzponi in strmi spusti. Pot je na nekaterih mestih tehnično zahtevna. Ko prispemo v Buzet, se pripravljajo na start lumpi teka. Spočiti, sveži, naspani. Malo se očedimo, najemo, napijemo, morda malo predolgo zadržujemo. Nekaj minut po startu tekme na 100 km, se odpravimo dalje. Višje nas ujamejo Žine, Meta in Mateja. Odidejo naprej in z njimi Miro. Prve tri kasneje večkrat ujamemo na točkah, a nam vselej utečejo naprej. Če hribe in doline v prelepem okolju pridemo do Korit. Začne kapljati. Oblečem lahek anorak brez rokavov. Na poti proti Velikem Planku, se vlije, še bolj vlije, zahladi, malo zapiha. Padati začne toča, okoli nas je sodra. Oblečem vetrovko, ki sem jo lani kupil za UTMB. Še vedno me zebe. Do kosti premraženi pridemo do Poklona. Tu me v vrečki čakajo oblačila za preobleči. Ostali trije jih niso imeli. Zato pa sta bili tu dobri vili: Loni in Marjan. Oblečeta kamerate. Žine, Meta in Mateja premraženi odstopijo. Na Poklonu se dolgo zadržujemo, potem pa gremo proti najvišji točki, Vojaku. Najprej se tresem od mraza, kmalu slečem vetrovko. Na vrhu je prelep razgled, a noč se bliža. Na poti z Učke srečam tekača iz Hrvaške, ki je bil tudi lani v Franciji. Zaklepetava se in hitro napredujeva. Oba skušava priti čim dlje za dne. Opazim, da sem izgubil trojico kameratov, s katerimi sem lep del proge delil skupno usodo. Nič, gremo dalje. Naj me Irena čaka čim manj časa. A cilj je še daleč. Vsaka točka vsebuje neke svoje finte, presenečenja se vrtijo, ni dolgčas. Prideš do Sisola na primer, sledi Plomin. Ta je ob morju. Torej bomo šli dol. Pa ja. Najprej strmo gor, potem v levo po na novo vsekani poti. Teren je zaguljen. Čez čas pa strmo dol po makadamu. Od Plomina do Standarda nad njim je nekaj kilometrov in slabih 500 m višincev. Sem podvomil, da bom sploh kdaj tam. Ampak zdaj sledi spust do morja do Rabca. To pa bo čudovito. Da si odpočiješ, za dušo. Najprej motamo po enih potkah, je bilo kar v redu. Sledi spust. In naenkrat nekaj podobno prostemu padu. Bi skoraj odletel. Previdno se spuščam kar nekaj časa in pridem do ceste. Kaj zdaj? Spodaj slišim glasove. Pa to so soborke in soborci. Spravim se čez ograjo. Smo globoko v drugi noči. Ljudje se oprijemajo žic, to storim še sam. Kakšnih dobrih deset nas binglja in se spušča, Žic ne zmanjka. Včasih naredimo prehod nekaj metrov vstran, pa spet zajle. Na enem mestu manjkajo. Nihče ne pade. Končno po precej izgubljenih višincih pridemo do potke, ki gre v levo po strani. Spet zastoj. Ja kaj se je pa zdaj zgodilo? 'Vidi, gdje su ju stavili!' CP30 je bila na drugi strani potočka nad slapom. Na nekakšnem orlovem gnezdu. Tja si se moral instalirati, v eni roki palice, v drugi perforator, nekje karton. Dogajalo se je marsikaj. Nihče ni padel. Po osvojeni točki smo vzleteli proti Labinu. Tako je, ko adrenalin prevzame nadzor. V Labinu nekateri obtičijo. Nekdo je v spalki, en drug leži na klopci. Večini se ne mudi. Grem naprej, hočem cilj. Res do konca manjka le še en hribovski mali maraton. Ni več pretiranih presenečenj, naredi se dan. Prebrodim še eno krizo zaspanosti in kmalu je tu cerkev v Skitači. To pomeni, da se le še spustimo po lepi potki do obale. Dejansko je bila pot kamnita. Po vsem, kar je bilo za nami, je delovala divje. Ko si se spuščal, si imel občutek, da gre dol. A ko si pogledal proti morju, se je zdelo, da si vseskozi enako oddaljen od gladine. Sledi le še užitek po potki nad zalivom. Ki tudi traja. Cilj lepo počaka. Tu je Irena, najboljša navijačica na svetu. Stiski rok, radler direktno v dušo. Umivanje nog v morju. Hrana. Klepet s slovensko kolonijo v ciljnem prostoru. Potem me Irena odpelje v bližnjo vasico. Zaspim za kakšnih 6 ur, zgrmim v globočine. Ko odkinkam, sledi kavica in pot domov. Kasneje zvem, da sem bil drugi v kategoriji. Zanimivo, sploh nisem vedel za kategorije. Slovenci smo se zelo izkazali. Rezultati so zagotovo vredni natančnejše analize. Med tekom, sem se vprašal, kaj me žene v tako hude napore, v spoznavanje področja onkraj lastnega dna. Odgovora še vedno ne vem. Kaže, da sem ponavljač.
Izredno sem hvaležen Ireni :heart , ki me spremlja ob podvigih. Vem, da jo je na trenutke strah.
Organizacija je bila za moj okus izvrstna. Sama dirka ni bila tako nedolžna, kot kažejo goli parametri: dolžina in višinci. Bila je prelepa, noro težka, brutalna. Iskreno čestitam vsem soborkam in soborcem. Ne glede na progo. Ne glede na to, do kod ste prišli. In velik poklon Izabel iz začetka zgodbe. Naredlila si 100 milj znotraj limita 48-ih ur. Za dobro minuto. Če pomislim, kako vroča je bila nedelja. Izjemno.
:laola
Ob letu osorej bom morda spet iskal odgovore na večna vprašanja na novih stotih miljah. :D
:D :D :D :D

Po enem dnevu in dveh nočeh kamnite avanture sonce že naznanja poletje, v očeh mi utripa znak "low battery", na radiu pa se vrti refren lokalnega šlagerja:

http://www.youtube.com/watch?v=s7TgWm7DIM0

Še nekaj tehnikalij:
Najprej pohvale organizatorjem. Naložili so si ogromen zalogaj in ga z manjšimi pomankljivostmi dobro izpeljali. Pohvale predvsem za odlično označeno progo (brez tega bi nas še cel teden pobirali po celi Istri) in prijaznost ter entuziazem prostovoljcev. Pogrešal sem slane prigrizke na okrepčevalnicah, ter obljubljeni tuš in konkretno hrano na cilju.
Na okrepčevalnicah nisi nikoli vedel kaj boš dobil, kokakolo, študel, banane, rogljičke, juho, čaj, pomaranče. Le navadna voda je bila stalnica. Jaz sem se itak bolj zanašal na svojo hrano in me to ni preveč motilo. Vreče z opremo so mi postregli takoj, ko sem se pojavil na točki in so mi jih na cilju tudi takoj vrnili. Meni je garmin nameril 165km in 6000m vzpona.

Teren je bil divji in izredno raznolik. V pomoč pri branju lokalnih zemljevidov:
makadamska cesta: cesta z ostrimi špičastimi kamni velikosti računalniške miške, ki so večinoma premični, nekateri pa tudi fiksirani v podlago
biciklistička staza: isto kot prej ali kolovoz z ostrimi skalami in blatnimi lužami
šumski put: ozka skalnata potka, ki poteka skozi trnasto grmovje
planinski put: kombinacija vsega zgoraj naštetega plus plezanje po obcestnih škarpah, spuščanje ob zajli po blatnem grabnu, elementi kanjoninga, plezanje po ostrih skalnatih grebenih...

Soudeleženci in soudeleženke so bili polni dobre volje in fair playa. Razen treh čehov, ki so mi pili živce v prvem delu. Po ravnini so dirkali, kot odvezani telički, na tehničnih delih pa bivakirali in niso spustili nobenega mimo. Dokler me me niso na kontrolni točki številka 16 spraševali za 15-ko, ki se je jasno nahajala na sosednjem hribu. :lol: Takrat sem jih zadnjič videl.
Slovenci smo imeli kar močno ekipo tako na progi, kot ob njej. :laola :clap: :clap: :clap:
V nedeljo zvečer so mi noge vzhajale, kot buhtlji. Malo leda in elastični povoji in danes lahko že normalno hodim brez bolečin.

Še ekrat čestitke vsem, ki so se uspešno spopadli s traso, navijačem, prostovoljcem in organizatorjem. Dogodek ima dobre možnosti, da postane tradicionalen. Množičen, pa verjetno ne bo nikoli, zaradi zahtevnega terena. Na ultra traile bom definitivno še šel. Mogoče naslednjič na kakega manj kamnitega. :D

Se vidimo na kakšni okrepčevalnici ali pod grmom sredi noči.
Še nekaj vrstic o mojem prvem lumpi teku! :lol:

O prvi 100ki sem začel razmišljati že lani po Logarski. Konec lanskega leta sem začel iskat prireditve ki bi se kar najbolj vklopile v koledar (3 maratone za 2013 sem imel že plačane).
Pa se je kot nalašč pojavila Istra. Primeren izziv za vse okrogle obletnice v letu 2013, hkrati pa zame prireditev nekoliko drugačnega tipa kot sem jo vajen...

V petek smo v Koromačno prispeli nekoliko prepozno da bi pozdravil vse, ki se bodo borili z miljami. :( Ob dvigu cifr organizator ni kompliciral ali pregledoval obvezne opreme.
Vstajanje pred 4 uro... noč je bila za vse prekratka. Pa kaj bi jamrali, miljaši so jo prebedeli na poti v ne najboljših razmerah!
Pred odhodom na bus malo debatiranja o taktiki z Aljošo in Jernejem, skupinska fotka za tem pa na bus. Med vožnjo so potekale debate o (ne)označenosti oz nočnem zgubljanju ultrašev.

Prihod v Buzet, iskanje WCja (v stavbo kjer je bila garderoba in toaleta so spuščali le miljaše), nekaj debatiranja... Vidimo kar nekaj naših ultrašev ki so bedeli celo noč.
Nagovor organizatorja dirke ki je zaključil z besedami "In ne pozabite uživati!", na katere sem se večkrat spomnil med tekom.

Štart nekoliko iz ozadja... po nekaj metrih pa že prvi padec enega od tekmovalcev spredaj. :? Eni so ga po ravnini žgali kot bi šlo za 5km dirko. :P
S prvim vzponom se skupina razreči. Pogledi na Buzet v megli so čudoviti, le tempo katerega diktira Aljoša je nekoliko hud. :D Kar naenkrat Jernej odpade, ostanemo le še trije (Mitja, Aljoša in jaz)...
Na srečo mi gre na spustih bolje. Že na enem izmed daljših spustov po prvi kontrolni točki ob prehitevanju zaslišim pozdrav, na hitro se obrnem in vidim Mateja. Za ovinkom pa zagledam še šumadinca in Alenovskega. Ročna! Par besed in že smo se zagnali naprej...

Čas je mineval, km pa tudi. :) Vsake toliko časa sem pojedel kakšno žitno ploščico, bobi palčko ali spil nekaj vode ali cocacolle. Temperature in vreme nasploh je bilo super vse do popoldneva, ko je postalo že nekoliko (pre)toplo. :) Umes je bilo nekaj kriz, najhujša se je začela na vzponu od Plomina. Pa smo se vsi trije z dvignjenimi rokami prebili do cilja naše prve 100ke (po dogovoru nismo uprizorili ciljnega šprita). 8)

Sledila je debata ob malici in zasluženo pivo! :beer:

Organizacija je bila super, sploh za prvič!! Odlično označena proga. Trakci so se nekoliko slabše videli le ponoči (tako da je prav prišel tudi Garmin Oregon 450).
Glede proge in podlage so več povedali že predhodniki, največ pa je razvidno s fotk. :)

Še enkrat hvala Jerneju za super družbo v prvem delu proge, Mitji in Aljoši pa za skozi celotno progo!!

Hvala Loni in Marjanu za prijetno presenečenje na progi! ;)

Posebna zahvala pa gre seveda še našim najboljšim in najglasnejšim navijačem!! :Fslo :laola

Morda pa se v Istri :heart vidimo spet prihodnje leto... ;)
Malo sem se pozabaval z uvrstitvami po kategorijah na prva tri mesta.
Za 100 milj in 100 km skupaj izpade takole:
slo 9 7 6
cro 9 5 4
ita 2 2 1
hun 1 1 1
lat 1 0 0
cze 0 1 1
aut 0 1 0
ger 0 0 1
pol 0 0 1
Tale Istra je nam Slovencem kar sedla. :clap: :clap:
Zanimivo je, da so naši severni sosedje imeli na startu za 100 milj
6 tekmovalcev. A nihče ni prišel dlje kot do Buzeta.
Morda sta svoje naredili orientacija in specifičen teren.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA