Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

Pozdravljeni!

Na teh straneh sem nov, zato bo mogoče padlo kako vprašanje, ki se je do sedaj že pojavilo, vendar ga jaz do sedaj nisem uspel videti.
S tekom se rekreativno ukvarkam cca. 2 leti in pol. Bil sem 2x na Ljubljanskem maratonu oz. malem maratonu (21 km). Letos sem si zadal pa cilj preteči super maraton iz Celja do Logarske.

Vsem takačem dobre volje, bi zastavil nekaj vprašanj; in sicer:

-ali menite da je moja želja po takem nastopu realna, glede na to da še nisem nikoli pretekel niti 42 km, oz. menite da sem preveč predrzen?

-zanima me, kako se ljudje pripravljajo oz. kako so sestavljeni treningi za tako dolge razdalje?

-kdaj začnejo s treningi za takšne razdalje

Mogoče za lažjo predstavo oz. boljše svetovanje;

od lanskega maratona v Ljubljani, sem tekel cca. 4x na teden po 10 km, razen v decembru, ko sem zaradi bolezni moral prekiniti za 3 tedne.

Vsem tistim, ki se boste odzvali z komentarji oz. svetovanji na moja vprašanja, bom zelo hvaležen.

P.S. Doma sem iz okolice Ljubljane, natančneje iz Dolskega(Dol pri Ljubljani), zato bom vsakega kolega tekača, ki bi bil za kakšen skupen "korak" in nasvet zelo vesel!

Naj vam snežinke polepšajo zimsko pravljico!

Grega[/b]
Uporabniški avatar
 Deniz
Ni vse v nogah,velik je tudi v glavi. Go for it!
Uporabniški avatar
 grb
Se kar strinjam s predhodnikom, da je veliko tudi v glavi kar se tice dolgih razdalj.

Tudi jaz planiram za letos 42 km ali morda se kaj vec. Za enkrat imam dolzinski "rekord" cel krog po PST.

Spomladi se selim v Zaborst (ko bo bajta fertik 8) ) tako da bi se mogoce kdaj zmenla za kak daljsi trening.

G. (soimenjak) :)
Uporabniški avatar
 ZEBRA
Hoj,
za prvo info na kratko...
Ko govorimo o Logarski bi poudaril dva pristopa ki se ga poslužujejo udeleženci
prvi pristop je tekaški, drugi pa "tekaško-pohodniški". Pri prvem je cilj čim bolje preteči razdaljo 75 km, pri drugem pa premagati razdaljo 75 km. Oba pristopa seveda zahtevata predvsem pospravljeno glavo in veliko priprav.
Priprave? Zelo poenostavljeno. Če hočeš razdaljo samo premagati, to pomeni da bi rad v času 10 do 12 ur prišel iz Celja v Logarsko potem je lahko že sedanja intenzivnost teka dovolj. Seveda moraš biti pripravljen na soočanje z lastno glavo med Ljubnim in Logarsko... Ampak uspelo ti bo in konec dneva v Logarski boš car :wink:
Če pa hočeš razdaljo v celoti preteči potem pa... Kaj pa vem, tukaj se spuščamo v nekoliko subjektivne vode... Jaz bi na tvojem mestu pol leta nadaljeval s frekvenco teka 4x tedensko 10-15km potem pa zadnja dva meseca vse povečal in vključil daljše teke. Npr. 4x15 +1x30. Seveda je to teorija, ki ti jo bo kdo drug veliko bolje razložil.... Vsako telo reagira edinstveno in pri navadnih smrtnikih pride ponavadi do večjega ali manjšega telesnega upiranja, ki se kaže v obliki najrazličnejših poškodb, izgube volje in...
Moja prva Logarska je bila v veliki meri namenjena premagovanju razdalje. Konkretno to pomeni, da je bilo na odseku med Lučami in Logarsko malo hoje malo teka (beri več hoje in manj teka...) Ampak, če se vrnem na začetek, najprej si moram odgovoriti kaj bi rad in kaj od tega maratona pričakujem.
Občutki v cilju pa v nobenem primeru ne morejo biti slabi. :D
Se vidimo 5. septembra?

Lp,
Brane
 GODBENIK
Pozdravljeni!

GRB;
Takoj sem za to , da ko se preseliš, lahko skupaj zalaufama. Ko boš preseljen sporoči.

ZEBRA;
Hvala za razmišljanje. Definitivno sem odločen, da v Logarsko PRITEČEM.....no, za zdaj...ker upam, da ne staknem kakšnih večjih poškodb. V glavi imam pošlihtano oz. z psiho nimam večjih težav pri daljših tekih, tako da upam na najboljše. Po vsej verjetnosti bom pa poizkusil še najprej v Radencih na 42km, pa da vidimo kako se bojo moje nogice odzvale:-))

Lep dan vsem!

Grega
Uporabniški avatar
 grb
Ja se bom javil :-) Zdej mam za trening cez vikend razdaljo Litija - Zaborst, pol tam mal farbam, smirglam,... nazaj se pa peljem :)

Mi bo pa potem ko se preselim tudi prislo prav kako lokalno znanstvo da mi pokaze kak pameten krog tam naokoli.

G.
 GODBENIK
Zanima me, kakšne ure uporabljate?
Jaz trenutno čisto osnoven model RS 100. Kupil bom pa RS 400 ali RS 800, kaj menite, katera je po vašem mnenju "boljša"?

Grega
Uporabniški avatar
 grb
GODBENIK napisal/-a:Pozdravljeni!

GRB;
Takoj sem za to , da ko se preseliš, lahko skupaj zalaufama. Ko boš preseljen sporoči.

Ojla

A si v soboto za en krog po PST? Vec v temi Tek po PST

G.
Uporabniški avatar
 Radolca
jaz sem lani prvič pretekel 42-ko na lj-maratonu. Moje mnenje o logarski je, da moraš največ stvari urediti v glavi. kajti šele potem selahko podaš na tako dolgo razdaljo. jaz sem predljubljancem enkrat pretekel 47 km, pa nekajkratše 35 km. kljub nekaj kilometrov v nogah me je pri 25-em kilometru malo začelo načenjati, tako noge kottudi psiha. to je trajalo par kilometrov, potem sem bil pa spet v redu. to so samo moje izkušnje :!:
mogoče bom pa še jaz opravil s to progo :!: :?:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Radolca napisal/-a:
... jaz sem lani prvič pretekel 42-ko na lj-maratonu
... kljub nekaj kilometrov v nogah me je pri 25-em kilometru malo začelo načenjati
... trajalo par kilometrov, potem sem bil pa spet v redu

Evo, kljub nekaj dolgim tekom te že na 25 km začne načenjat, kadar začneš bolj hitro, kot je telo pripravljeno. Zame je zagotovo 25. km glavni pokazatelj (naslednji je 33). Če znaš in zmoreš pravilno zmanjšati tempo in skulirati glavo, se lahko v par kilometrih "apdejtaš". Nadaljevanje teka je lahko spet prijetno, vendar dvomim, da to velja tudi za začetnika v Logarski. Po tako hitri krizi je še preveč poti pred teboj in misel na to te ubija. Večja kriza lahko nastane v glavi, kot v nogah.
Dolgi bazni teki so obvezni, spoznati pa moraš tudi, v kakšnem tempu lahko funkcioniraš v "nedogled".
Logarska ima še eno zanko: Sveže hladno jutro in množica prijetnih ljudi, ki z lahkoto drvi ob Savinji, te potegne in z lahkoto tečeš v zase prehitrem tempu. Ko to ugotoviš, si že na 25 km in ... (beri zgoraj).
Uporabniški avatar
 Radolca
ZdravkoC napisal/-a:
Radolca napisal/-a:
... jaz sem lani prvič pretekel 42-ko na lj-maratonu
... kljub nekaj kilometrov v nogah me je pri 25-em kilometru malo začelo načenjati
... trajalo par kilometrov, potem sem bil pa spet v redu

Evo, kljub nekaj dolgim tekom te že na 25 km začne načenjat, kadar začneš bolj hitro, kot je telo pripravljeno. Zame je zagotovo 25. km glavni pokazatelj (naslednji je 33). Če znaš in zmoreš pravilno zmanjšati tempo in skulirati glavo, se lahko v par kilometrih "apdejtaš". Nadaljevanje teka je lahko spet prijetno, vendar dvomim, da to velja tudi za začetnika v Logarski. Po tako hitri krizi je še preveč poti pred teboj in misel na to te ubija. Večja kriza lahko nastane v glavi, kot v nogah.
Dolgi bazni teki so obvezni, spoznati pa moraš tudi, v kakšnem tempu lahko funkcioniraš v "nedogled".
Logarska ima še eno zanko: Sveže hladno jutro in množica prijetnih ljudi, ki z lahkoto drvi ob Savinji, te potegne in z lahkoto tečeš v zase prehitrem tempu. Ko to ugotoviš, si že na 25 km in ... (beri zgoraj).

hvala zdravko za mnenje in nasvet :!:
mislim da moči znam pravilno razporediti. tako da sem lani drugi krog pretekel hitreje kot prvega.
 klopotec
75 km je precej velika razdalja in za uspeh je potrebna dobra fizična in psihična priprava. Čeprav mnogi za moje pojme preveč povdarjate, da je vse v glavi, mislim da če se tega lotiš, potem v glavi že mora biti vse naštelano v pravilni smeri. Verjetno je večkrat še premalo v nogah. Pretečen maraton še ni garancija za uspeh na 75 km. Razlike je 33 km in to je treba imeti v nogah. Zato ni dobro hiteti, češ letos sem maraton, drugo leto pa kar cela Logarska. Bolje je še leto ali dve utrjevati maraton, pa še kakšno daljšo razdaljo, pa potem. Smo pa seveda različno sposobni. Meni recimo veliki preskoki v razdaljah glih ne gredo. Letos še s celo Logarsko ne bo nič. Mogoče kdaj pozneje. Če sploh kdaj.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Radolca napisal/-a: hvala zdravko za mnenje in nasvet :!:
mislim da moči znam pravilno razporediti. tako da sem lani drugi krog pretekel hitreje kot prvega.

Ojla
Res je, da nisem bil dovolj jasen. Jaz sem se samo navezal na besedilo, odgovarjal sem pa bolj splošno. Zanimivo, da me teh 25 km večkrat spremlja.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
klopotec napisal/-a: .. mnogi za moje pojme preveč povdarjate, da je vse v glavi...

Kje pa češ met več ?
... mislim da če se tega lotiš, potem v glavi že mora biti vse naštelano v pravilni smeri.

no vidiš :wink:
Pretečen maraton še ni garancija za uspeh na 75 km. Razlike je 33 km in to je treba imeti v nogah.

Garancije ni :!: je pa dobra popotnica :!: razlike od maratona do XY pa ne moreš natrenirat, če nimaš tega v ... ugani :wink:
Zato ni dobro hiteti, češ letos sem maraton, drugo leto pa kar cela Logarska. Bolje je še leto ali dve utrjevati maraton, pa še kakšno daljšo razdaljo, pa potem.

Previdnost je mati modrosti, al kak že gre ta ...
Dobro je najprej ugotoviti, če ti tak ultra tek sploh kaj pomeni. Saj to kmalu spoznaš. Kajti vse je v glavi :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA