področje za vaše verbalne izlete. uživajte ...

Moderatorji: pegaz, Staša

Uporabniški avatar
 Dule
Nataša napisal/-a:Ti, Filipid, vse lepo in prav, ampak dej ti men povej, kje si bil zanč, ko si obljubljal, da prideš na analizo, a, a??? Da se nisi ti na tistem pregledu pri kakšni fejst medicinski sestri zataknu????? :D :wink:

Nta, včeri si bila pogrešana na Brdu :roll: :wink: :cry:
Nazadnje spremenil Dule, dne 12 Avg 2004, 08:56, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 Fotr
Franci, ali že kaj treniraš? Imaš kakšen plan, kako začeti? Si kaj veliko kondicije, vzdržljivosti, osnovne pripravljenosti izgubil? Kdaj računaš na prvi tek ali na prvo tekmo?
 Nataša
Dule napisal/-a:Nta, včeri si bila pogrešana na Brdu :roll: :wink: :cry:

če pa še kr ne morem teeeeečt!!! :cry: :cry: :cry: :cry:
Uporabniški avatar
 Dule
Nataša napisal/-a:
Dule napisal/-a:Nta, včeri si bila pogrešana na Brdu :roll: :wink: :cry:

če pa še kr ne morem teeeeečt!!! :cry: :cry: :cry: :cry:

Jaz ti želim vse dobr, da se čimprej pocajtaš :wink:
Uporabniški avatar
 Barb
Fotr napisal/-a:Si kaj veliko kondicije, vzdržljivosti, osnovne pripravljenosti izgubil?

Mene je tud mal groza glede tega.Še sploh,ko sem danes prebrala v Poletu:
"Pri ljudeh,ki so bili zaradi poškodb prisiljeni preležati v postelji 30-dni, so izmerili 28-odstotni padec aerobne zmogljivosti!" :shock: :cry:
Uporabniški avatar
 bosin
To velja, ce moras to obdobje prelezati v postelji !!
Ce se vedno hodis in razen teka opravljas ostale vsakdanje aktivnosti, je slika precej manj dramaticna.
Uporabniški avatar
 Filipid
Nataša napisal/-a:Ti, Filipid, vse lepo in prav, ampak dej ti men povej, kje si bil zanč, ko si obljubljal, da prideš na analizo, a, a??? Da se nisi ti na tistem pregledu pri kakšni fejst medicinski sestri zataknu????? :D :wink:

Ja Nataša sm obljubu, sam nisem bil pa čist siguren. Potem se je pa zgodl še to, da sem se spotaknu in se pri medicinski sestri kar dobr zataknu :wink: . Bom pa v nedeljo zato samo tvoj, če boš prišla v našo goro kranjsko :lol: :wink: .
Uporabniški avatar
 Filipid
Fotr napisal/-a:Franci, ali že kaj treniraš? Imaš kakšen plan, kako začeti? Si kaj veliko kondicije, vzdržljivosti, osnovne pripravljenosti izgubil? Kdaj računaš na prvi tek ali na prvo tekmo?

Na žalost ne še :cry: . Računam čez 14 dni. Zaenkrat nimam še nobenega plana, začel bom tako kot sem takrat, ko sem se začel prvič ukvarjati s tekom. Ali mi kaj predlagaš oziroma ponujaš Bogomir :wink: ? Kar se tiče kondicije jo počasi že dobivam nazaj, imam pa občutek da sem v slabši pripravljenosti kot takrat ko sem se prvič začel s tekom ukvarjati. Treba bo zelo paziti, da se bom dovolj ogreval in razgibaval, ker je možnost za nastanek poškodb zelo velika. Glede vzdržljivosti je pa tako, če si že po naravi bolj vzdržljiv potem to ne izgubiš tudi po tako dolgi pavzi. Jasno pa je da moraš to razvit in tudi na tem delat kot tekaški začetnik. Prva tekma naj bi bila enkrat septembra, sam letos ne bom tekmoval tako kot včasih, tako da je možno da me lahko prehitiš Bogomir :wink: . Tekel bom le na krajših progah. Je le treba začeti postopoma, sem pač zopet začetnik :cry: :evil: . Tako pač je s tem se moraš pač sprijaznit. Na tekme bom šel zaradi dobre forumovske družbe :lol: :toast: :juhuhu: in pa zaradi akcije Slovenija teče za zdravje. Vsekakor pa je lažje začeti, ko imaš že določene izkušnje za seboj in veš na kaj moraš paziti, tako da neke osnovne pripravljenosti ne izgubiš. Naj na koncu dodam še to, da je vsak trening ali tekma poglavje zase in težko sestaviš dva enaka treninga ali tekmi tudi kasneje ko si že v pravi tekaški formi.
Uporabniški avatar
 Filipid
Barb napisal/-a:
Fotr napisal/-a:Si kaj veliko kondicije, vzdržljivosti, osnovne pripravljenosti izgubil?

Mene je tud mal groza glede tega.Še sploh,ko sem danes prebrala v Poletu:
"Pri ljudeh,ki so bili zaradi poškodb prisiljeni preležati v postelji 30-dni, so izmerili 28-odstotni padec aerobne zmogljivosti!" :shock: :cry:

To drži in dodal bi še to, da ne samo ležanje v postelji tudi če tri dni ne greš na trening izgubiš 30 % svoje telesne pripravljenosti. Ta padec nekoliko omili če lahko vsaj hodiš ali opravljaš lažje fizično delo ter delaš telesne vaje. To lahko tudi sami preizkusite. Pretecite določeno razdaljo na istem terenu z enakim tempom pred tridnevnim počitkom in potem, pa boste videli razliko. Ni pa to tako hudo grozno, to se hitro nadoknadi. Če pa to traja več kot pol leta potem je pa to druga zgodba.
Uporabniški avatar
 cyc
Filipid napisal/-a:To drži in dodal bi še to, da ne samo ležanje v postelji tudi če tri dni ne greš na trening izgubiš 30 % svoje telesne pripravljenosti.

Čakaj, čakaj, tri dni?! Se ti je tole zapisalo ali kaj? :shock:
Uporabniški avatar
 Filipid
cyc napisal/-a:Čakaj, čakaj, tri dni?! Se ti je tole zapisalo ali kaj? :shock:

To sem že sam preizkusil in tudi vsak vrhunski tekač ti bo to lahko potrdil. Koliko izgubiš, pa je tudi odvisno koliko si pripravljen, tako da se začetniku to bolje pozna kot pa enemu tekaču ki trenira že nekaj let.
 Lučko
Franc, s tole tvojo tezo pa se jaz ne strinjam 100%. Kot verjetno vsi vemo, da obstaja razlika med poškodbo in boleznijo. V primeru poškodbe je izguba telesne pripravljenosti manjša (caa 3% v prvem tednu, v 1 mesecu si pa na začetku), v primeru bolezni se pa ta čas skrajša, ne pa toliko, kot si napisal ti, tri dni 30% (po caa 10 dneh). Se pa strinjam s tabo, da je pa zelo odvisno od pripravljenosti tekača, se pravi, je razlika med začetnikom in nekajletnem treniranem tekaču.
PS
Sem mal preveru tole zadevo :wink:
 Lučko
Evo podatki iz knjige Gallowaya.
On piše takole:
» Presenetilo vas bo, kako malo kondicije izgubite v petih dneh popolnega počitka. Vsak teden mirovanja izgubite približno 25% kondicije. Po enem mesecu boste kot popoln začetnik.« (Galloway, 2003, str.204).
Nadalje piše:
» Pravilo približne ocene: če niste sposobni izvajati nobene alternativne vadbe, potrebujete vsaj dvakrat toliko časa, da si opomorete in dosežete tisto stopnjo, kot pred poškodbo.« (Galloway, 2003, str.204).

V knjigi je tudi tabela:

Koliko kondicije ste izgubili?
Čas brez treninga+% izgube kondicije
1-5 dni - 0-1%
7 dni - 10%
14 dni - 35%
21 dni - 60%
28 dni - 85%
35 in več - 100%
Vir: (Galloway, 2003, str.205).
 Nataša
Filipid napisal/-a:Bom pa v nedeljo zato samo tvoj, če boš prišla v našo goro kranjsko :lol: :wink: .

Tkole Filipid, ko boš zaslišal strahovito škripanje bremz in se bo izmed dreves kazal velik ogenj izpod mojih bremzam-pomagajočih podplatov, to pomeni, da se peljem z biciklom z Vršiča direkt na navijanje v Kranjsko Goro.

Brez skrbi (ali pa lih obratno...kokr za koga) - jest bom tm!

:D
Uporabniški avatar
 Filipid
Staša, a imaš še kakšno manjšo sliko :wink: :roll: :?:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA