področje za vaše verbalne izlete. uživajte ...

Moderatorji: pegaz, Staša

Uporabniški avatar
 Fotr
Staša napisal/-a:PS: rabim za delo: kako bi lepše rekla inherentno?

naravna zvezanost
neločljiva zvezanost
celovitost
enovitost
izoblikovanost
izkristaliziranost
združenost
homogenost
absolutnost
totalnost
popolnost
dovršenost
neokrnjenost
skladnost
dograjenost
......
Uporabniški avatar
 Fotr
ero napisal/-a:čak mal. se mi zdi, da brez konteksta tule ne bomo daleč prišli. in imam občutek, da tale 'inherentno' prihaja iz angleškega 'to inherit'...

Saj bo kar držalo, dedič je neločljivo povezan s svojimi predniki, posebno v primeru, ko je pride do dobre dediščine. :D

Sem šel gledat v Slovar tujk in tam piše:

inherenca: izhaja iz latinskega inhaerere, kar pomeni držati se, pritrjen biti
pomenov pa ima več: 1. naravna, neločljiva zveza ali povezanost, 2. povezanost lastnosti z njenim nosilcem, 3. vztrajanje pri čem

inherenten: neločljiv, neločljivo povezan s čim

inherirati: 1. nerazdružljivo pripadati komu, čemu; biti odvisen, 2. ostati pri čem, vztrajati, ne popuščati

inheritor: angleški izraz, izhaja iz starofrancoskega enheritier in iz latinskega heres, dedič

Staša nam je naložila toliko dela s to inherentnostjo, da to pa zdaj ni več hec. :D Povej ves kontekst, da bomo videli! :shock:
 marjan
Da se zopet vrnemo na stare dobre vice in basni :wink: :wink:

1.Vlomi vlomilec v neko hišo in s svetilko sveti po spodnjem nadstropju,
ko zasliši glas: "Jezus te gleda!"
Vlomilec posveti okrog sebe pa vendar ničesar ne vidi. Ko že misli da
je imel prisluhe, se ponovno zasliši glas: "Jezus te gleda!"
Vlomilec se ponovno zavrti okrog sebe in na drugi strani zagleda papagaja.
Vlomilec vpraša papagaja: "A ti govoriš?"
Papagaj: "Ja."
Vlomilec: "Kako je pa tebi ime?"
Papiga: "Joža sem."
Vlomilec: "Kako butasto ime za papigo!"
Papiga odgovori: "Sej je Jezus za dobermana tudi!"

2.Po gozdu se je razvedelo, da je medved naredil seznam gozdnih živali, ki jih bo pojedel. In to izve volk. Se odloči, da gre do medveda, in ga vpraša: "Medved, ali lahko pogledaš, če sem na tvoji listi, da me poješ?" Medved pogleda: "Mmmm... jap."
Volk: "Medved, mi daš prosim en mesec časa, da se poslovim od svojih sorodnikov in prijateljev?"
Medved: "Ni problema."
In res volk gre, se poslovi, pride čez en mesec nazaj in medved ga - HAM! -poje. Naslednja za "črno listo" izve lisica. Pride do medveda in ga vpraša: "Medved, ali lahko pogledaš, če sem na tvoji listi živali, ki jih boš pojedel?"
Medved: "Mmm... jap."
Lisica: "Medved, mi lahko prosim daš en teden časa, da se poslovim od svojih prijateljev in sorodnikov."
In res lisica gre, se poslovi, pride čez en teden nazaj in medved jo -
HAM!-
poje.
Naslednji za "črno listo" izve zajec. Pride do medveda in ga vpraša: "Medved, ali lahko pogledaš, če sem na tvoji listi živali, ki jih boš pojedel?"
Medved: "Mmmm... jap."
Zajec: "Medved, me lahko prosim odstraniš z liste?"

Nauk zgodbe? Kako veš, da je kakor je, če nisi poskusil drugače???
Uporabniški avatar
 ero
:) ko smo že pri gozdnih živalih - ena, v originalu hrvaška, basen:

stopi zajček v štacuno in se postavi v dolgo vrsto pred pultom. pride lisica in kar mimo vrste. zajček se zadere: "Ko se to gužva pored reda?" lisica se obrne in nevarno potiho vpraša: "Ko je to reka?" tišina...

lisica opravi svoje, vrsta se še vleče, pride volk in hop mimo vrste. zajček spet: "Ko se to gužva pored reda?" volk se obrne in zarenči: "Ko je to reka?" tišina...

zgodba se ponovi še z medvedom. zajček že ves živčen zacvili: "Ko se to gužva pored reda?" medved se obrne in zahrope: "Ko je to reka?" tišina...

naš zajček končno pride na vrsto in kupi gajbo pira. odšlepa jo v svoj skriti kotiček sredi gozda, spleza nanjo in začne prazniti vsebino. že bolj proti koncu gajbe se zadere: "Ko je to reka? Zeka je reka, ZEKAAA!!!"

nauk? po desetih pirih in iz varne razdalje je vsak junak :D
Uporabniški avatar
 Staša
Fotr napisal/-a:
ero napisal/-a:čak mal. se mi zdi, da brez konteksta tule ne bomo daleč prišli. in imam občutek, da tale 'inherentno' prihaja iz angleškega 'to inherit'...

Saj bo kar držalo, dedič je neločljivo povezan s svojimi predniki, posebno v primeru, ko je pride do dobre dediščine. :D

Sem šel gledat v Slovar tujk in tam piše:

inherenca: izhaja iz latinskega inhaerere, kar pomeni držati se, pritrjen biti
pomenov pa ima več: 1. naravna, neločljiva zveza ali povezanost, 2. povezanost lastnosti z njenim nosilcem, 3. vztrajanje pri čem

inherenten: neločljiv, neločljivo povezan s čim

inherirati: 1. nerazdružljivo pripadati komu, čemu; biti odvisen, 2. ostati pri čem, vztrajati, ne popuščati

inheritor: angleški izraz, izhaja iz starofrancoskega enheritier in iz latinskega heres, dedič

Staša nam je naložila toliko dela s to inherentnostjo, da to pa zdaj ni več hec. :D Povej ves kontekst, da bomo videli! :shock:

Hahaha, to ste si pa res naložili dela! V javni upravi pa je tako, da če zadevo preložiš za en dan, potem sploh ni več pomembna. Tako da...
:) :) :)

PS: No, naj bo, no... kontekst je bil, da ene podatke ob nekem vrednotenju najbolj inherentno potrebujejo ministrstva za svoje nadaljne usmeritve. Bom malce pregledala, da vidim... in popravila. Obljubim.

Hvala za pomoč!!!

Mimogrede, kako bi izvedli naj... (neeee, hecam se...) :wink:
Uporabniški avatar
 GTA
Kaže Haso Fati:
- Ajde jednu zagonetku, pa ako pogodiš, vodit čemo ljubav, a ako ne, nečemo.
- Ajde - kaže Fata.
- Šta je to: crno je, ima četiri noge i rep, lovi miševe i vrapce,
mjauče i pije mlijeko? - pita Haso.
- To je krokodil - kaže Fata.
- Pa ti, Fato, uvijek pogodiš!
 laufar
Pita Mujo Fatu: Fata, dal znaš šta je to SITUACIJA?
Fata: Pojma nemam, ajde objasni mi!
Mujo: To je kad ti stigneš kuči i zatekneš mene i susedku u krevetu! Ajde Fata, ponovi sad da vidim dal si pokopčala ovo!
Fata: Situacija je kad ti stigneš kuči i zatekneš mene sa susedom u krevetu!
Mujo: E, Fata, Fata, sad si pobrkljala situaciju i batine!
Uporabniški avatar
 GTA
Finale svetovnega prvenstva v nogometu, stadion je popolnoma razprodan. Nek gledalec pa se čudi, zakaj je sedež zraven njega prazen.

Vpraša moškega, ki sedi en sedež naprej, kako je to mogoče.

Ta mu odgovori : "Pravzaprav imam jaz karto za ta sedež. Bila je za mojo ženo, ki je 40 let vedno hodila z mano na vse tekme, zdaj pa je nenadoma umrla."

"Oprostite, moje iskreno sožalje. Ampak, ali nimate kakega drugega sorodnika ali prijatelja, ki bi mu lahko dali karto ?".

"Ne. Vsi so na pogrebu."
Uporabniški avatar
 Matevz
Staša napisal/-a:kontekst je bil, da ene podatke ob nekem vrednotenju najbolj inherentno potrebujejo ministrstva za svoje nadaljne usmeritve

To je pa napačna uporaba tujke. V tem kontekstu lahko to besedo iz stavka spustiš in bo stavek povedal vse kar bi moral.
Uporabniški avatar
 pegaz
Matevz napisal/-a:
Staša napisal/-a:kontekst je bil, da ene podatke ob nekem vrednotenju najbolj inherentno potrebujejo ministrstva za svoje nadaljne usmeritve

To je pa napačna uporaba tujke. V tem kontekstu lahko to besedo iz stavka spustiš in bo stavek povedal vse kar bi moral.

Matevž, tukaj imaš pa inherentno prav.
Staša, ne uporabljat tako sostificiranih tujk, da se ne flambiraš ;)

PP Legaz ;)

P.S.: Kistarski štrak man jo je zrdo gagodel.
Uporabniški avatar
 Staša
Hmm, vseeno, stavek je vzet iz konteksta, zato tudi ta besedica paše zraven, ker gre zato, da vsi zelo potrebujejo te podatke, še najbolj neposredno pa ministrstva. Ma kaj pa vem... sicer pa sem jaz to popravljala, nisem pisala - jaz te tujke prej še poznala nisem.. ;)

Hvala vseeno, bom še daj povprašala kakšno zadevo, ko bom imela težave. :) :) :)

PS: Tole ni za šalo, je pa v info: doma mamo končno novo kuhno in vsi vabljeni na kaj kuhanega!!! ;)
Uporabniški avatar
 Vlajko
Staša napisal/-a:..... Tole ni za šalo, je pa v info: doma mamo končno novo kuhno in vsi vabljeni na kaj kuhanega!!! ;) ....

Lepo...... :wink:
Povabilo sprejeto..... po Sežani bi lahko kar pri tebi organizirali ana-lizo, saj nas bo samo cca. 100. (inherentno press) :twisted: :wink:
Uporabniški avatar
 Vlajko
Mati je delala v kuhinji in je poslušala svojega 5-letnega sina, ki se je igral v dnevni sobi z svojimi vlakci. Slišala je, kako se je vlak ustavil in sina, ki je rekel:
Vsi kreteni, ki so zdele še not, naj se čimprej skidajo ven, jebemti, tukaj je zadnja postaja!
In:
Tisti bedaki, ki mislijo iti s tem vlakom, naj spravijo svoje lene riti not, ker zdele gremo.
Mama čisto popeni in reče:
Na tak način se ne boš pogovarjal v tej hiši, pojdi v svoji sobo za dve uri in razmišljaj, kako bi to lahko bolje rekel in ko prideš nazaj nočem več slišati takih besed!
Dve uri kasneje se sin spet igra z vlakom v dnevni in mama pozorno posluša, kako sin reče:
Dragi potniki, hvala, ker ste potovali z nami, prosim, ne pozabite na prtljago, upam, da boste kmalu spet potovali z nami.
In:
Za tiste, ki so ravnokar vstopili: Dragi potniki dober dan, ta del je za nekadilce, upam, da boste dobro potovali z nami.
V trenutku, preden se mama začne smejati, sliši:
In če ste čist besni zaradi dve-urne zamude, ne mene jebat, ampak povejte uni pički v kuhinji!
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 98

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA