Zdaj je pa cajt, da še jaz kaj izdihnem.
Vedno znova, po vsakem treningu Poletove ekipe 2004 hočem kaj napisat, pa mi ne rata. Ko pridem domov sem zmatrana in samo še na posteljo mislim, naslednje dopoldne v službi iz mene stisnejo zadnje kapljice energije in pisanje ne pride v poštev, zvečer pa spet trening, pa zmatrana, pa spat…. Le v kaj sem se podala?
No takole. Čeprav sem bila zelo vesela svojega mesta v Poletovi ekipi, moram priznati, da sem še vedno precej kaotična. Že v naprej sem vedela, da bom imela težave, ne v nogah,
v glavi. Glede na mojo tekaško pridnost so me razvrstili v skupino bodočih polmaratoncev, na kar sem zelo ponosna. Po drugi strani pa sem v skupini spet najpočasnejša in temu primerno s seboj nezadovoljna. Nenehno se ukvarjam z vprašanjem, kaj delam napačno in kaj naj storim, da bo drugače? Sem pa trmasta, bikica seveda, in bom cilj zanesljivo dosegla, le da se bom med tem pogosto smilila sama sebi.
Najbolj so me osrečila vsa ta testiranja in meritve. Končno vem, pri čem sem, čeprav na zgornja vprašanja, ki si jih zastavljam, še vedno ne najdem pravega odgovora. Dobila sem odgovor, da sem za tek primerno zdrava, brez holesterola in cukra in to mi ogromno pomeni.

Najbrž me ima dr. Škof poln kufr, ker ga kar naprej nadlegujem z vprašanji, je pa res, da prav z njimi veliko izvem. Tudi na analizi testov sem dobila od dr. Miliča ogromno informacij, ki jih sicer nikoli v življenju nebi. Da imam preveč špeha vem že celo življenje, da pa imam 28.000 kcal suficita

pa sem prvič slišala. To pomeni, da moram teči 4 mesece in nič jesti, če želim doseči uravnoteženo bilanco (idealno težo), kar bi mi pri teku nedvomno koristilo.

Dr. Milič in dr. Škof sta tudi ugotovila, da v primerjavi z drugimi (60-70%) pri teku kurim predvsem glikogen in le 30% maščobe – evo odgovor, zakaj s tekom nič ne shujšam!

Bistven odgovor pa je, da
nimam aerobne baze, ker sem že iz samega začetka s tekom štartala čisto prehitro. Moja domača naloga je, da vse tedenske teke, razen enega tečem v zelo počasnem aerobnem tempu – zdaj sem šele počasna. Začela bom teči kar ponoči, ker me je sram.
Še ena zanimivost, ki jo verjetno tudi vi ne poznate. Izvedela sem, da se človeško telo razvršča v tri temeljne komponente telesne zgradbe, ki so v različnem obsegu prisotne v vsakem človeku in so povezane tudi s potezami temperamenta:
-
endomorfnost (komponenta okroglosti) –
endo telesa so osredotočena okoli trebuha in bokov; endo pomeni rejenost in obline, kratke roke in noge, drobne kosti; okroglolični, počasni, sproščeni, topli, družabni, ektstravertirani ljudje,
-
mezomorfnost (komponenta mišičnosti) –
mezo telesa so trda, oglata, čvrsta, imajo masivne mišice in kosti, prsni koš prevladuje nad trebuhom, močne roke in noge; torej prevladuje mišičnost, ti ljudje so energični, zelo samozavestni in imajo zagon v osebnosti ter
-
ektomorfnost (komponenta dolžine) –
ekto telesa označuje ozek, plosk in kratek trup, če ga primerjamo z dolgimi rokami in nogami; ti ljudje so hitri tudi pri odločitvah, občutljivi in introvertirani.
Pomembno je to, da se vsaka komponenta ne proučuje ločeno. Vse tri komponente so prisotne v vsakem človeku. Ena od teh prevladuje, druga je sekundarna, tretja pa komaj zaznavna. Tako daje mešanica teh sestavin v različnih razmerjih vsakemu od nas lastne telesne sposobnosti, lasten stil mišljenja, čutenja in delovanja.
Torej meni prevladuje MEZO, sekundarni je ENDO, EKTO pa komaj zaznaven. Pa povejte, če to ni res?!

Kaj več bi lahko s psihološkega vidika osvetlila Matejka. Sama sebe bi razvrstila v čisti endo tip, zdaj pa imam priložnost, da začnem z body buildingom.

Dr. Škof je rekel, da sem počasna zato, ker sem švoh, ampak jaz se po dveh letih kvihtanja počutim zelo močno. Sicer pa, če mi pri teku ne bo uspelo imam na vidiku že nov šport.
ROŽNIK. Ja, tudi meni je tek po Rožniku nekaj zelo lepega. Ljubljančani, se sploh zavedate, kaj imate? Še na Celovški huda vročina, da se na parkirišče pripelješ čisto prešvican, potem pa hlad, mehka tla, ptički, pa veliko tekačev, ogromno različnih poti, ki jih lahko kombiniraš in nihče te ne gleda kot da si malo prismuknjen, ker tečeš. Sem šele na začetku raziskovanja Rožnika, ampak ob tako dobri družbi pridruženih Šiškaric ga bom kmalu do potankosti spoznala.