uradni program vadbe Poletove tekaške ekipe v letu 2004

Moderator: Fotr

#12770
OJ!

Kako kaj? Meni ob misli na prvi trening z ljudmi, ki jih sploh ne poznam kar malo pospeši pulz, hehe. Pa saj bo vse ok, samo upam da nam bo vreme vsaj prvic naklonjeno :)

Kako so sla testiranja? Vredno 16 tisocakov? No, informacije so koristne, vsekakor. Upam pa, da si polet ne domislja, da bo potem te podatke lahko se objavil. Zanima me, kako gledate na to. Jaz pravim: Brez sponzorstva naj pa kje drugje dobijo teme, ki povecujejo branost. 8)

Papa, se vidmo v sredo, lepo se mejte!
Uporabniški avatar
 GaGa
#12775
Jaz grem na testiranje sele v cetrtek. Pricakujem ga pa z mesanimi obcutki, ceprav me ful firbec matra, kakšni bodo rezultati :o
mislim pa , da v poletu ne bodo objavljal nasih rezultatov testiranj, in tud ce bi jih hoteli ne morejo, konec koncev smo samoplacniki in te podatki so precej osebni. Lahko pa, da bodo objavili kakšne grobe povzetke... :D :D :D

lepo se imejte in pridno nabirajte kilometre :D
Uporabniški avatar
 NatašaB
#12782
..... dan


Danes ob 13.00 grem na testiranje. Me je že pošteno strah, ker si ne predstavljam točno, kaj bodo delali z mano. Zdajle sem pojedla en sendvič, upam, da ni bilo prepozno. Kaj pa če mi bo slabo? Pa nekaj me hoče glava bolet!!


Poročilo sledi.

Nataša
Uporabniški avatar
 runner
#12794
Me je že pošteno strah...Kaj pa če mi bo slabo? ...Pa nekaj me hoče glava bolet!!


Korajža! Nič strahu. Nič ne bo narobe, saj te bodo samo malo pogledali.
Pa še cel Tekaski Forum je s tabo. Boš videla da bo vse lepo in OK.
Obljubim... :)

LP
runner
Uporabniški avatar
 Fotr
#12845
Danes sem opravil dve zadevi, ki sta nujni za začetek treningov za mali maraton. V laboratoriju Adria lab ( telefon 01 436 - 67 - 71) sem dal vzorec krvi za pregled vseh sestavin, ki so potrebne za analizo. Bil sem takoj na vrsti, reči je samo treba, da si iz ekipe dr. Škofa in stvar je urejena, stane pa okoli 2600 tolarjev, sem že pozabil natančno cifro. Ker sem bil tako hitro fertik, sem se hotel oglasiti še pri Tjaši, ki ima delovno mesto v isti stavbi na Parmovi 53, vendar sem imel tako parkiran avto, da je bilo nevarno za okolico. Zato sem hitro odšel, avto je bil k sreči še tam, pa tudi kakšnega listka ni bilo na šipi. Pregled sem imel ob 14.00 uri, bilo je še zgodaj, rekel sem si, da grem najprej gledat, kje je laboratorij na Fakulteti za šport, ker je bila pot do njega, ki nam jo je prejšnjič pokazal dr. Škof, precej zapletena. Ob 13. 00 uri sem bil že tam, kjer je tudi že čakala na teste Priseljenka. Najprej sva se čudila, ker nobenega od osebja še ni bilo, a kmalu je prišla medicinska sestra in Priseljenka je bila takoj na vrsti. Sam sem počasi šel po tekaško opremo in se vrnil pred laboratorij. Sestra mi je dala ključ za garderobo, da sem se preoblekel v dres z majico TF. Ko sem vstopil v laboratorij, je Priseljenka ravno tekla po gibljivem traku in izgledala je kot astronavtinja. Vsa je bila ovenčana z aparaturami, na obrazu pa je imela masko.
Potem nisem imel več časa gledati naokoli, kajti začelo se je natančno merjenje teže, višine, kožnih gub, mišic, kosti in srca z elektro kardiogramom. Nato so me opremili za hojo in tek po tekočem traku. Sestra mi je nataknila nahrbtnik, poln gumbov, stikal, lučk, majhnih ekrančkov in žic, okoli prsi sem ovil trak za srce, na glavo pa papirnati trak, da ob znojenju ne bi kapljalo na aparature, ki sem jih imel pripete na trebuhu. Sestra je povedala, kaj je treba storiti, če bo trak prehiter ali če bom omagal in korajžno sem stopil nanj. Nato se je trak vklopil in ker še nikoli nisem hodil po tekočem traku, je bila v začetku hoja kar nekam negotova. Zdravnik je dejal, naj hodim normalno, kot po cesti in potem sem se kmalu navadil. Trak se je premikal vedno hitreje, začel sem teči, tudi vedno hitreje, dihal sem z lahkoto, tudi tek ni bil preveč naporen. Ko sem bil že precej zadihan, je zdravnik vprašal, če bom zdržal še pol minute. V to sem bil prepričan in odločno sem pokimal. Kmalu se je trak ustavil, sledilo je še 5 minut lahke hoje in pregled rezultatov. Pri tem je bil navzoč tudi dr. Škof, ki je dejal, da bo za vsakega posebej sestavil program treninga, glede na rezultate testa. Samo merilne instrumente so mi še sneli in na vrsti je bil že naslednji čakajoči član Poletove ekipe.
Za tiste, ki še niste bili na testu: Nič hudega ni, kot da bi opravil krajši tek, ki bi bil na koncu malo hitrejši. Tako da nič bat!
Se vidimo v sredo, nato pa sledi novo poročilo.
Uporabniški avatar
 NatašaB
#12909
..... jutro

Testiranje uspešno prestala. Še dobro, da je bil Fotr že tam, saj je že nekaj besed dovolj, da se malo sprostiš. No, potem je pa kar nekako šlo. S tisto masko sem mislila, da sploh ne bom mogla dihat, ampak ni bilo panike. Zdravnik se mi je na začetku zdel malce bolj zadržan, na koncu pa sva se vse lepo pogovorila, sestra pa je bila zelo prijazna. No torej, priprave na začetek treningov uspešne. Aja, še v laboratorijj moram. Danes sem dan spet začela s kavico, verjetno bom šla jutri..

Vidimo se na prvem skupnem treningu.

Nataša
Uporabniški avatar
 Tjaša
#13447
Danes sem imela testiranje in to v družbi presvitlega "očeta martinovega lulčka". :shock: Res je taprau, uščipnila ga ravno nisem, sem ga pa zanesljivo videla. Ves čas sem mu mižikala v morsejevi abecedi, da sem od Poleta, pa revež z masko na nosu ni in ni mogel oddati povratnega signala. :cry: :wink:

Doktor, ki se zelo rad pogovarja, mi je povedal, da je z mojo mašino vse OK in da sem glede na svojo športno zgodovino v odličnem stanju. :D Tekaško stezo je navil na takšno hitrost, pa še naklon zraven, da sem bila v zadnjih sekundah prepričana, da bom poletela rikverc skozi okno. :oops:

Za menoj je bila na vrsti še Jožica (ha, ha, tudi bikica, je doktor rekel, da smo bili danes vsi rogati). Tudi dr. Škof nas je obiskal in obljubil, da "bo šlo zdaj zares"! Le pazite se srede :!: Vseeno bom preverila, tako za ziher, če so Rožnik medtem že kaj zravnali".
Uporabniški avatar
 5rca
#13499
Tjaša napisal/-a:Vseeno bom preverila, tako za ziher, če so Rožnik medtem že kaj zravnali".


niso ga zravnali, na žalost :cry: smo šiškarce včeraj zvečer preverjale :shock:
Uporabniški avatar
 Manika
#14344
Danes sem pa tudi jaz opravila tole testiranje. Najbrž zadnja iz ekipe. Zvedela sem pa, da do prihodnjega tedna ne bom imela še analize rezultatov, ker je ta gospa, ki to dela, na dopustu. Prav škoda.

Moram pa reč, da sem imela izredno tremo. Tako kot vedno, ko počnem kakšno stvar prvič. Ko me je sestra začela merit, mi je kar vroče ratalo. Uf, kakšni obsegi in kožne gube :( Ko sem stopila na vago, ki meri tudi % maščobe v telesu, sem bilakar zadovoljna, pa se mije vseeno zdelo, da mora biti napaka v tem merjenju. No, in ko je sestra nehala s "ščipanjem", je seveda ta moj sum samo potrdila. :oops:

Potem pa še vse tiste aparaturice in kabli na meni. Pa maska. jao, jao, sem mislila kar pobegnit. Na koncu sem tudi jaz mislila, da bom poletela nekam. Z rezultatom pa nisem nič kaj zadovoljna. Žal nisem z zdravnikom nič govorila, ker je imel nek obisk in ga nisem mogla zmotit, tako da bom morala počakat do prihodnjega tedna. Je pa res, da sem ta teden že 3x trenirala po našem programu, premalo spala in preveč bila v službi :x

Bi bilo pa fino, da bi ta test ponovili pred lj. maratonom, da vidimo razlike.

Lepo se imejte čez vikend, malo trenirajte, če ne bo preveč deževalo, pa se seveda vidimo v ponedeljek na Kodeljevem. Komaj čakam :)
Uporabniški avatar
 Tjaša
#15522
Zdaj je pa cajt, da še jaz kaj izdihnem.

Vedno znova, po vsakem treningu Poletove ekipe 2004 hočem kaj napisat, pa mi ne rata. Ko pridem domov sem zmatrana in samo še na posteljo mislim, naslednje dopoldne v službi iz mene stisnejo zadnje kapljice energije in pisanje ne pride v poštev, zvečer pa spet trening, pa zmatrana, pa spat…. Le v kaj sem se podala?
No takole. Čeprav sem bila zelo vesela svojega mesta v Poletovi ekipi, moram priznati, da sem še vedno precej kaotična. Že v naprej sem vedela, da bom imela težave, ne v nogah, v glavi. Glede na mojo tekaško pridnost so me razvrstili v skupino bodočih polmaratoncev, na kar sem zelo ponosna. Po drugi strani pa sem v skupini spet najpočasnejša in temu primerno s seboj nezadovoljna. Nenehno se ukvarjam z vprašanjem, kaj delam napačno in kaj naj storim, da bo drugače? Sem pa trmasta, bikica seveda, in bom cilj zanesljivo dosegla, le da se bom med tem pogosto smilila sama sebi. :?

Najbolj so me osrečila vsa ta testiranja in meritve. Končno vem, pri čem sem, čeprav na zgornja vprašanja, ki si jih zastavljam, še vedno ne najdem pravega odgovora. Dobila sem odgovor, da sem za tek primerno zdrava, brez holesterola in cukra in to mi ogromno pomeni. :wink: Najbrž me ima dr. Škof poln kufr, ker ga kar naprej nadlegujem z vprašanji, je pa res, da prav z njimi veliko izvem. Tudi na analizi testov sem dobila od dr. Miliča ogromno informacij, ki jih sicer nikoli v življenju nebi. Da imam preveč špeha vem že celo življenje, da pa imam 28.000 kcal suficita :roll: pa sem prvič slišala. To pomeni, da moram teči 4 mesece in nič jesti, če želim doseči uravnoteženo bilanco (idealno težo), kar bi mi pri teku nedvomno koristilo. :shock: Dr. Milič in dr. Škof sta tudi ugotovila, da v primerjavi z drugimi (60-70%) pri teku kurim predvsem glikogen in le 30% maščobe – evo odgovor, zakaj s tekom nič ne shujšam! :cry: Bistven odgovor pa je, da nimam aerobne baze, ker sem že iz samega začetka s tekom štartala čisto prehitro. Moja domača naloga je, da vse tedenske teke, razen enega tečem v zelo počasnem aerobnem tempu – zdaj sem šele počasna. Začela bom teči kar ponoči, ker me je sram. :oops: :oops: :oops:

Še ena zanimivost, ki jo verjetno tudi vi ne poznate. Izvedela sem, da se človeško telo razvršča v tri temeljne komponente telesne zgradbe, ki so v različnem obsegu prisotne v vsakem človeku in so povezane tudi s potezami temperamenta:
- endomorfnost (komponenta okroglosti) – endo telesa so osredotočena okoli trebuha in bokov; endo pomeni rejenost in obline, kratke roke in noge, drobne kosti; okroglolični, počasni, sproščeni, topli, družabni, ektstravertirani ljudje,
- mezomorfnost (komponenta mišičnosti) – mezo telesa so trda, oglata, čvrsta, imajo masivne mišice in kosti, prsni koš prevladuje nad trebuhom, močne roke in noge; torej prevladuje mišičnost, ti ljudje so energični, zelo samozavestni in imajo zagon v osebnosti ter
- ektomorfnost (komponenta dolžine) – ekto telesa označuje ozek, plosk in kratek trup, če ga primerjamo z dolgimi rokami in nogami; ti ljudje so hitri tudi pri odločitvah, občutljivi in introvertirani.
Pomembno je to, da se vsaka komponenta ne proučuje ločeno. Vse tri komponente so prisotne v vsakem človeku. Ena od teh prevladuje, druga je sekundarna, tretja pa komaj zaznavna. Tako daje mešanica teh sestavin v različnih razmerjih vsakemu od nas lastne telesne sposobnosti, lasten stil mišljenja, čutenja in delovanja.
Torej meni prevladuje MEZO, sekundarni je ENDO, EKTO pa komaj zaznaven. Pa povejte, če to ni res?! :D :shock: :D Kaj več bi lahko s psihološkega vidika osvetlila Matejka. Sama sebe bi razvrstila v čisti endo tip, zdaj pa imam priložnost, da začnem z body buildingom. :wink: Dr. Škof je rekel, da sem počasna zato, ker sem švoh, ampak jaz se po dveh letih kvihtanja počutim zelo močno. Sicer pa, če mi pri teku ne bo uspelo imam na vidiku že nov šport. :rol:

ROŽNIK. Ja, tudi meni je tek po Rožniku nekaj zelo lepega. Ljubljančani, se sploh zavedate, kaj imate? Še na Celovški huda vročina, da se na parkirišče pripelješ čisto prešvican, potem pa hlad, mehka tla, ptički, pa veliko tekačev, ogromno različnih poti, ki jih lahko kombiniraš in nihče te ne gleda kot da si malo prismuknjen, ker tečeš. Sem šele na začetku raziskovanja Rožnika, ampak ob tako dobri družbi pridruženih Šiškaric ga bom kmalu do potankosti spoznala.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA