uradni program vadbe Poletove tekaške ekipe v letu 2004

Moderator: Fotr

Uporabniški avatar
 GaGa
#14021
Ker sem direktno z dopusta, ne vem kako je z današnjim treningom. Zanima me kdaj je, da vem, ce pridem v lj!!! :D :D :D
Uporabniški avatar
 Fotr
#14023
GaGa napisal/-a:Ker sem direktno z dopusta, ne vem kako je z današnjim treningom. Zanima me kdaj je, da vem, ce pridem v lj!!! :D :D :D


Živjo, dobrodošla z dopusta. Danes je trening Poletove ekipe ob 19.00 uri na stadionu na Kodeljevem, zborno mesto na tribuni. Kakšen bo trening še ne vem, bo pa nekaj za povečanje moči!
Uporabniški avatar
 Manika
#14031
Živjo!

Tudi jaz sem danes zjutraj prišla z dopusta in sem čisto zgubljena v tem realnem svetu. Se pa seveda veselim druženja s tekaško ekipo :D

Danes zvečer pridem. A pridemo kar v tekaški opremi?

Se vidimo!
Uporabniški avatar
 Fotr
#14032
Manika napisal/-a:Živjo! Tudi jaz sem danes zjutraj prišla z dopusta in sem čisto zgubljena v tem realnem svetu. Se pa seveda veselim druženja s tekaško ekipo :D Danes zvečer pridem. A pridemo kar v tekaški opremi? Se vidimo!


Manika, Dobrodošla z dopusta. Tekaško opremo moramo imeti s sabo, lahko pa se pride kar v njej. Saj izgleda, da bo prav prišla, ker bo vroče! Se vidimo.
Uporabniški avatar
 Manika
#14078
No, končno sem dala skozi 1. trening s Poletovo ekipo. Sem imela kar nekaj treme. Pa čisto upravičeno, ker sem bila počasnejša od večine. Sicer ne veliko, pa vseeno. Današnji tek je bil zame malce prehiter. Če bi tekli 15 sekund/km počasneje, pa bi bil moj pulz malce nižji.

GaGa, ker danes nisi uspela priti, ti še poročam, kako je v bistvu zgledal tale trening:
Najprej 35 minut teka po parku in po stadionu. Potem smo na stadionu delali stretching, pa še vaje za trebušne, hrbtne in mečne mišice. Na koncu je dr. Škof še malo preveril, kakšne pulze smo imeli. Nekaterim je bil današnji tek precej prepočasen, nekaterim pa prehiter.

Aja, vse te vaje, ki smo jih delali, bodo poslali po mailu.

Se vidimo v sredo v Tivoliju!
Uporabniški avatar
 Fotr
#14097
Ponedeljkov trening se je nekoliko razlikoval od treningov v Tivoliju. Medtem, ko v Tivoliju tečemo malo bolj intenzivno in fartlek, pa smo na Kodeljevem tekli s pogovorno hitrostjo. Vsi smo dobili merilce srčnega utripa, da smo lahko kontrolirali tek v okviru 60 % VO2max. Tekli smo po parku, potem pa 2 km po stadionu, da je bilo merjenje bolj transparentno.
Pred in po teku so nam pokazali nekaj res učunkovitih vaj za moč in razgibavanje, ki jih bomo dobili v slikicah, da bomo to počeli tudi doma. Občutek imam, da smo vodeni in servisirani zelo strokovno. Dr. Škof teče z nami in vsakega posebej kontrolira med tekom. Pri meni je ugotovil, da prehitro diham in mi pokazal, kako naj zmanjšam ritem dihanja. Takoj mi je bilo lažje teči. Po končanem treningu nam je razložil tudi del podatkov s testa in nam povedal, kako naj vsak teče na podlagi teh ugotovitev. Tudi trenerji se posvetijo vsakemu posebej, če vidijo, da ne gre preveč dobro od rok in nog. Naslednjič je v sredo spet na vrsti Tivoli.
Nujno pa je treba omeniti spremljanje naših treningov s strani ostalih forumcev. Vedno se kdo najde, ki ga zanima trening ali ki tudi sam trenira. Včeraj se je na rolerjih pripeljal Runner (neverjetno koliko forumcev tudi rola, mogoče bi enkrat naredili še en rolarsko tekaški duatlon Tekaškega foruma), ki nas je vseskozi bodril med treningom in obenem stražil pri naši prtljagi ali pijači, da je bilo vse varno. Hvala Runner, bil si nam v vzpodbudo.
Ženski del TF s 5rco na čelu, je tudi navijal za nas forumce, posebno za Fotra. Ko so vpile Živjo Fotr, se je mimo pripeljal mladi očka in pevec Janez Benčina - Benč. Ker je mislil, ko ženske vpijejo Dejmo Fotr, da je to namenjeno njemu, je navdušeno mahal nazaj in se prijazno smejal. Vseeno pa si Benč zasluži tudi priznanje, da je v teh letih še fotr. Generacija pač.
Hvala vsem za trud in vzpodbudo, upam, da bomo to na kakršenkoli način lahko vsem povrnili. V sredo ob 18.00 je na vrsti trening v Tivoliju.
Uporabniški avatar
 5rca
#14107
Taša in jaz sva "pridruženi" članici Poletove ekipe in ni nama žal! bil je odličen trening. nadzorovali so vsak naš gib :wink: , tako da včasih sploh nisem vedela da tečem, ker sem morala misliti na držo rok pa na korake pa držo trupa pa ... :roll: strečing pa ... spoznala sem kar nekaj novih vaj :shock:
Runner se je pa še prav posebej potrudil za nas. pazil je na našo pijačo in odganjal komarje od nje in sebe :wink:
Uporabniški avatar
 runner
#14138
Hvala Runner, bil si nam v vzpodbudo.

ni panike Fotr, bilo mi je zadovljstvo...

tukaj pa je moje:

Poročilo Vohuna

Pod pretvezo da bom "kuža pazi (ključe in ostalo tekaško navlako) čuva" sem se infiltriral v :polet-ovo skupino. Celo obuti rolarji niso pomagali in so zelo hitro odkrili, da sem v resnici od TF-a. (mogoče zato ker sem imel TF majico? – ah kakšna amaterska napaka)… heh to me spomni na uni vic ko so Ameri odkrili ruskega vohuna. Izdalo ga je to, da je imel kavbojke zlikane na črto (ali na ćizo kakor mi Sarajevčani pravimo). No tudi Rusi so hitro odkrili ameriškega vohuna – bil je črnec. No približno tako hitro je bila odkrita moja "under cover" operacija.
Ko sem se sprijaznil, da od moje vohunske kariere ne bo nič sem se prelevil v pravega TF-ovca. Natašin priročnik za navijanje ne opisuje situacije, ko je navijač sam na tribunah a gužva je na tekaški stezi, pa sem mogel malo improvizirati. Po nasmehih :polet-ovih tekačev bi rekel, da mi je kar dobro šlo.
Najbolj me je zanimal trening za moč. Tako da so me samo neverjetno nadležni komarji motili, ko sem opazoval te vaje. Vaje so res težke. To se videlo tudi na obrazu tekačev po parih ponovitvah. Dr. Škof je imel še tri pomožne trenerje kateri so pomagali tekačem pri vajah in odpravljali napake pri drži telesa. Tudi sam sem jih ponovil, ko sem prišel domov. Vseeno bi rad imel to vse opisano (Fotr please) in zbrano na enem mestu. Dr. Škof žarči s enim posebnim sijem in njegov umirjen glas je vreden pozornosti. Vsem :polet-ovim tekačem svetujem, da preberejo kakšno knjigo o teku. (ne bom delal reklame) Na ta način bodo bolj razumeli ozadje dr. Škofovih besed. Tudi investicijo v nabavo osebnega merilca srčnega utripa bi svetoval. Očitno je, da dr. Škof želi da bo celoten program opazovan/merjen skozi pulz.
Šiškarcam se je mudilo na analizo v Piramido, Fotru k vnučkam, meni pa k mojim dedičem tako da smo se kar hitro razšli.

LP runner
Uporabniški avatar
 GaGa
#14916
Se ne ponedeljkov trening je za nami... :D

Po kratkem sestanku, kjer na smo se pogovorili o nasih izidih testiranj, smo se odpravili na atletsko stezo. Tam smo odtekli 3x2km z razlicnimi pulzi. Prvic smo tekli v nasem aerobnem obmocju, drugic + 10 utripov vec in tretic 10 utripov manj kot prvikrat. Sledile so se raztezne vaje in vaje za moc.

To je bilo na kratko vse ... lep pozdrav! :D :D :D
Uporabniški avatar
 Fotr
#14984
Ponedeljkov trening je bil spet nekoliko drugačen, saj smo tekli samo po stadionu, razen kilometrski krog za ogrevanje. Dr. Škof nam je najprej razložil nekaj teorije, na primer, kakšna je največja poraba kisika pri posameznemu človeku (50 ml/min/kg za mladega moškega, ki pa se s staranjem manjša za 1% na leto, za športnika pa 80 ml/min/kg ) in komentiral naše izvide iz testiranja. Najnatančnejši najvišji srčni utrip je izmerjeni najvišji srčni utrip, ker se iz ustaljene formule (220 - leta starosti)ne da ugotoviti realnih vrednosti, ker se podatki zelo razlikujejo, saj je pri posameznikih srčni utrip zelo različen, ne glede na starost. Razložil nam je porabo kisika pri laktatnem pragu, ki so nam ga izmerili na testiranju, kako naj vsak teče pri laktatnem pragu in kako naj vsak teče pri aerobnem teku. Vse te izmerjene količine smo v ponedeljkovem teku hoteli preveriti in utrditi pri vsakem posebej, zato smo tekli na stadionu po ravni progi, ker je tek po tekočem traku na testiranju naravnan na 3% vzpon. Najprej smo tekli 2 km pri aerobnem teku, nato 2 km pri tempo teku, kar pomeni 10% večji srčni utrip, nato pa še pri laktatnem pragu, ki pomeni 10% manjši srčni utrip kot pri aerobnem teku. Ne vem, kako so se ujemali testi z rezultati pri drugih, pri meni so bili kar precej enaki, čeprav mi je merilec v začetku kazal vse mogoče. Potem se je umiril in kazal skoraj natančno tako kot je bilo ugotovljeno na testiranju. Verjetno je merilec dobival od nekod nekaj časa drugačne signale. Sam pri sebi sem čutil, da bi lahko tekel še hitreje (manj kot 5,5 min/km), kar je zame tako hitro kot še nikoli, a sem se ravnal po nasvetih dr. Škofa in sem tekel tako, da so se lahko rezultati teka in testiranja med seboj primerjali. Res pa je tudi, da je to štadion in da je proga popolnoma ravna, na tekmah pa se to redko zgodi. Na koncu smo se še pošteno raztegnili in ugotavljam vedno bolj, da mi tale streching zelo dobro dene, zato ga bom uporabljal kadar ga bom le mogel. Na koncu analize ni bilo, ker smo se kar na hitro razšli. Pa drugič. Trening je bil pa učinkovit in poučen.
Uporabniški avatar
 Tjaša
#15520
Ponedeljkov trening je bil praktična preizkušnja rezultatov na testiranju in vseh izračunov. Meni so izračunali zelo nizek laktatni prag :shock: , tako da ga dosežem že samo s pospešeno hojo in ga s tekom presežem že v prvi minuti, pa naj tečem še tako počasi. Na mojo pripombo mi je dr. Škof svetoval, naj tečem po občutku in naj ne bom preveč pozorna na utrip. In res. Izkazalo se je, da so bile meritve skladne z mojimi sposobnostmi teka, :D le tempo tek bi lahko odtekla nekoliko hitreje.

Všeč so mi bile tudi vaje za moč, ki smo jih delali po teku. Takole doma se človek niti ne spomni, kako bi telovadil :? , na treningu pa gre kar samo od sebe in to brez muskelfibra. Sem pa ponosna, da sem svoje telo iz nič natrenirala tako vsestransko, da zadnje leto muskelfibra nisem nikoli občutila, pa naj tečem, plavam, kolesarim, hribolazim ali kvihtam. No ja, občasno mišice malo čutim in to je tudi prav, nikoli več pa ni bil potreben analgetik, da bi naslednji dan lahko hodila. :P

Na jesenskem ponedeljkovem treningu bomo videli ali smo napredovali.
Uporabniški avatar
 NatašaB
#16318
..... dan

pravkar sem se vrnila z dopusta, pa ne vem, kako je zdaj s ponedeljkovimi treningi na stadionu. Se nadaljujejo normalno (kdor pride, pride)? Ker sem na morju precej zabušavala, mislim, da bi morala ta teden vsaj nekaj nadoknaditi. Če kdo pride na stadion, se mu lahko pridružim, če pa ne, bom šla pa kar na Brdo okrog 19.00....


LP
Uporabniški avatar
 Fotr
#16319
Priseljenka napisal/-a:..... dan
pravkar sem se vrnila z dopusta, pa ne vem, kako je zdaj s ponedeljkovimi treningi na stadionu. Se nadaljujejo normalno (kdor pride, pride)? Ker sem na morju precej zabušavala, mislim, da bi morala ta teden vsaj nekaj nadoknaditi. Če kdo pride na stadion, se mu lahko pridružim, če pa ne, bom šla pa kar na Brdo okrog 19.00....
LP


Živjo, Nataša! Ponedeljkovih skupnih treningov ni več, ostali so samo sredini, ki pa niso obvezni, kdor pride pride. Prisoten je tudi Brane, vsaj v sredo so rekli, da je bil. Tako danes pojdi kar na Brdo, saj bo prijetno.:D
Uporabniški avatar
 NatašaB
#16320
Živjo, Fotr!

Se mi je zdelo, da ob ponedeljkih ni treninga. No, bom pa šla na Brdo. Saj verjetno tudi tam ne bom sama... Na morju pa je bilo že ob osmih zjutraj več kot 30 stopinj, tako da več kot 5 km res nisem zmogla (pa še to ne vsak dan).

Lepo treniraj, kmalu se vidimo.

Nataša
Uporabniški avatar
 Manika
#16321
Fotr napisal/-a:Živjo, Nataša! Ponedeljkovih skupnih treningov ni več, ostali so samo sredini, ki pa niso obvezni, kdor pride pride. Prisoten je tudi Brane, vsaj v sredo so rekli, da je bil. Tako danes pojdi kar na Brdo, saj bo prijetno.:D


Živjo, Priseljenka in Fotr!

Sredini treningi seveda še vedno so. Upam, da nas bo to sredo kaj več kot zadnjič. Če nas je premalo, potem se sploh ne moremo pogrupirati, ker imamo tako različne tempe, in je res vseeno, če greš trenirat nekam drugam (in sam).

Tjaša, baje v sredo ne bo več tako vroče :wink: Vidiš, da sem vse zrihtala :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA