vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Leon81
Ko enkrat upočasnim tempo, pade utrip sorazmerno hitro. Kolikor sem sedaj uspel ugtoviti, gre za minimalne spremembe v tempu, ki vplivajo na SU. To se pri moji pripravljenosti in pri izjemno počasnem SU (Ciljni SU imam okoli 145 pri starosti 26 let) kar hitro pozna.

Morda bi moral vseeno teči pri nekoliko močnejšem tempu?
 zappa
Leon81 napisal/-a:Ko enkrat upočasnim tempo, pade utrip sorazmerno hitro. Kolikor sem sedaj uspel ugtoviti, gre za minimalne spremembe v tempu, ki vplivajo na SU. To se pri moji pripravljenosti in pri izjemno počasnem SU (Ciljni SU imam okoli 145 pri starosti 26 let) kar hitro pozna.

Morda bi moral vseeno teči pri nekoliko močnejšem tempu?

Ja potem pri tebi ne gre za isto kot pri meni. Pri meni so tiste spremembe (ko in če se zgodijo, se ne na vsakem teku) hipne. V enem trenutku kaže 140 naslednji trenutek pa lahko 180, pa 160, pa 90... dokler ni spet vse o.k..

Če si čisti začetnik, potem bi se jaz na tvojem mestu kar nekaj časa večinoma držal okrog teh 75% MaxSU (če res veš, kakšen MaxSU imaš - drugače se pa lahko držiš pravila "pogovorne hitrosti") in bi počasi povečeval čas tekov oz. tedensko kilometrino (za recimo 10% vsak drug teden), preden bi začel sistematično vključevati teke pri višjih tempih. Da najprej pridobiš nekaj aerobne baze, kot se temu reče. Ampak ne se sekirat, če ti utrip kdaj malo pobegne, sploh na koncu teka, al pa če ti kdaj zapaše na gas stopit. V glavnem, delaj predvsem po občutku, če si seveda zdrav.

Če te zanima, se ti splača prebrati kaj o teku. Na internetu je jasno na tone razno raznih programov in teorije o tem in večinoma so variacije na isto temo. Ampak zame je še vedno najboljša knjiga o teku tale od Jacka Danielsa:

http://www.humankinetics.com/products/s ... 0736054928

LP
 Leon81
Pozdravljeni!

Najprej hvala za nasvete, precej tovrstne literature preberem, tako da sem kar izobražen, kar se tega tiče.

Glede pulza pa je tako. Računam ga po klasični metodi 220 - leta, kar je 194. Potem pa izračunam 75% msu, vendar sta možna dva izida:

1.- Klasična metoda:
0,75*194=145,5

2.- Karvonen metoda:
pulz v mirovanju (zjutraj): 50
razlika: 194-50=134
(0,75*134)+50=150,5

Uporabljam klasično metodo in torej tečem do 145 (to pomeni okoli 7 min/km), kar je izjemno počasen tempo, zadnje dni pa se poskusil vendarle nekoliko dvigniti pulz (do nekako 150, kolikor naj bi bilo po Karvonen metodi), pa je pulz bolj enakomeren. To si razlagam z nekoliko višjim tempom (okoli 6,45 min/km), ki dopušča manj neželenih nihanj.
Glede tempa naj rečem še to. oba sta zame pogovorna in noben ne pušča 'muskelfibra' za sabo. torej se nagibam k nekoliko hitrejšemu teku, seveda pa si želim tudi še kakšnega nasveta ali komentarja na to temo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA