vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Z*
Ker sem že dokaj stara mačka v raznih aktivnostih (sicer ne tako stara Slika :twisted: ...) in dokaj fit, sem mislila, da se mi muskelfiber v nogah skoraj ne more več zgoditi. Pa sem z ekipo po daljši pavzi spet malce bolj na dolgo (11 ur hoje) poromala v naše čudovite hribe, in glej ga, zlomka :twisted: , v naslednjih dneh je tisto, kar sem dotlej nadvse spoštljivo "moje lepe suhe noge" imenovala, v svoji togosti spominjalo na vse mogoče pripravke za kurjenje :shock: , s katerimi je kar najbolj boleče naokrog hoditi, vsakršni izleti v območja, ki so vključevala stopnice, so bili pa sploh do nadaljnjega odpovedani ... :evil:
Čisto tako za firbec sem si v obdobju "zvoniti po toči je prepozno" ogledala, kako se taka neprijetnost pridela. Evo, prilagam izrezke z neta:
Kaj se dogaja, ko se mišica krči?
Kot za vsako delo je tudi za delo mišic potrebna energija. Mišice dobivajo energijo iz hranilnih snovi, ki jih kri neprestano dovaja vanje. Glavni vir energije je grozdni sladkor (glukoza). Ko se mišica skrči, razpade sladkor najprej v mlečno kislino. Ob tem dobi mišica energijo, da se skrči. Mlečna kislina pa takoj nato oksidira (spoji se s kisikom) ter razpade v vodo in ogljikov dioksid. Ob tem se sprošča toplotna energija, ki daje telesu določeno temperaturo. Razkroji pa se samo en del mlečne kisline, drugi del pa se spet spoji v grozdni sladkor. Grozdni sladkor je nato spet vir energije za krčenje. Človeško telo deluje torej zelo gospodarno.
Utrujenost mišic
Mlečna kislina je za mišice strup in jih hromi. Če se je preveč nabere, se mišica ne more več krčiti in pravimo, da je utrujena. Če dela mišica zelo hitro, kri ne more dovajati dovolj naglo toliko kisika, kolikor ga je potrebno, da bi se mlečna kislina sproti razkrajala. Če mišica nato nekaj časa počiva, se mlečna kislina razkroji in mišica spet lahko dela. Čim hitreje dela kaka mišica, tem hitreje se utrudi. To utrujenost občutimo kot svojevrstno bolečino, ki jo vsakdo pozna, če je telovadil, šel v hrib in podobno, posebno če mišice določenega giba že dlje niso izvajale. Vsi vemo, da hitro tečemo lahko le nekaj minut, počasi pa lahko hodimo ure in ure. Delavci vzdigujejo težka bremena v določenem ritmu. Za vsako mišico torej velja zadosten počitek po vsakem delu in dovolj hranilnih snovi ter kisika. Hranilne snovi in kisik dovaja mišicam kri. Zato je razumljiva, da vse, kar pospešuje krvni obtok, skrajša čas, ki je potreben, da se mišica odpočije. Zato je tudi tako pomembna športna masaža.
Kadar mišica dela, se razkrajajo v njej še druge snovi. Pri tem nastajajo različne razkrojnine, ki so za mišico prav tako strupene kot mlečna kislina. Te snovi prihajajo s krvnim obtokom v vse telo. Pri težkem in dolgotrajnem delu se ne utrudijo le mišice, ki delajo, temveč je utrujen ves organizem. Po celodnevni hoji, čeprav smo premikali v glavnem le noge, zvečer komaj odpiramo oči od utrujenosti. Ko pa telo počiva, se vse to škodljive in strupene snovi odstranijo iz mišic in iz telesa. In spet smo zmožni za delo.
Vir: http://med.over.net/za_bolnike/nase_telo_clanki/misicevje.htm
Kaj je aerobno območje?
Aerobno območje je tisto območje, v katerem je zadovoljena potreba mišic po kisiku. Določata ga aerobna praga: minimalni, ko se potrebe po kisiku zaradi povečanega napora povečajo ter maximalni, po katerem preidemo v t.i. anaerobno območje, ko tudi s pospešenim dihanjem ne moremo več zagotoviti mišicam potrebne količine kisika, ki ga potrebujejo za svoje delo. Vsako povečanje intenzivnosti v anaerobnem območju povzroči naglo nabiranje mlečne kisline, kar se kaže v hitri izčrpanosti, slabem počutju ter boelčih mišicah.
Vir: http://www.gibis-em.si/aerobno_obmocje.php
Pa dober tek brez muskelfibra želim! Zinka :hello:
Uporabniški avatar
 Fotr
Z* napisal/-a:...Kaj je aerobno območje?...

Zinka, kot nalašč sovpada tvoja razlaga aerobnega območja z današnjim navodilom o treningu za Poletovo ekipo http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?p=15182#15182
poleg tega pa ga še dopolnjuje in naredi dodatno zanimivega in bolj razumljivega. Tudi musklfibr včasih prav pride! :D
Na TF smo že tako usklajeni, da vemo kaj je treba napisati. Bravo Zinka in hvala. Čimprej preženi musklfiber z vadbo v aerobnem območju! :D
 Lučko
Končno spet nekaj pametnega na Forumu :clap: . Zinka čestitke za tale prispevek, kjer si kratko in razumljivo opisala najpogostejše tekaške tegobe. Res super, super. :wink:

Z* napisal/-a:Vsako povečanje intenzivnosti v anaerobnem območju povzroči naglo nabiranje mlečne kisline, kar se kaže v hitri izčrpanosti, slabem počutju ter boelčih mišicah.

No, na tole sem postal pozoren. Mene sicer po daljšem teku (20 km) mlečna kislina v mišicah ne matra, ampak izčrpan sem pa zelo, me trese kot bi imel vročino, se moram v postelji pokrit z koutrom. To traja približno dve uri, potem je pa vse OK. Opazil sem pa tudi, da imam zelo hitro regeneracijo, tako, da sem v teh dveh urah dober.

P.S. Toti pa hitro preženi tega hudiča (musklfiber) :wink:
Uporabniški avatar
 Filipid
Čim več treningov na določeni razdalji z dobrim ogrevanjem in ohlajevanjem na koncu ter resnejše priprave za tekmo, pa bo tudi ta problem izginil :wink: .

Fotr napisal/-a:
Z* napisal/-a:...Kaj je aerobno območje?...

Zinka, kot nalašč sovpada tvoja razlaga aerobnega območja z današnjim navodilom o treningu za Poletovo ekipo http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?p=15182#15182
poleg tega pa ga še dopolnjuje in naredi dodatno zanimivega in bolj razumljivega. Tudi musklfibr včasih prav pride! :D
Na TF smo že tako usklajeni, da vemo kaj je treba napisati. Bravo Zinka in hvala. Čimprej preženi musklfiber z vadbo v aerobnem območju! :D

Hu, pa res sovpade ... :shock: :lol: Ja, ponavljanje je mati modrosti 8) (pri teku pa temelj hitrosti (in vzdržljivosti))... :wink: )
Fotr napisal/-a:...Čimprej preženi musklfiber z vadbo v aerobnem območju! :D

Lučko napisal/-a:...P.S. Toti pa hitro preženi tega hudiča(musklfiber)

Hvala, fanta :cmok: , saj tegobe so že čisto mimo, sem kar uspešno zdravila - z lahkotnim, počasnim, dovolj kratkim tekcem... Tale objava je rezultat mojega lisičjega značaja - poberem vse, kar se mi zdi uporabno (kar je skoraj vse :lol: ), in ker ne utegnem vsega sproti prebaviti, spravim na čakanje - za boljše čase ... In potem čakam na boljše čase ... :roll: :lol:
Uporabniški avatar
 pershing
Kdo pa tega ne pozna? če ga v kratkem nisem "fasal" od teka, sem ga pa v soboto od hoje. res že nekaj časa nisem bil v planinah, zato sem se dopoldne odpravil s kolegom iz Kamniške Bistrice na Kamniško sedlo. Včasih pozabim, da nimam več 25 pa sem zanesljivo pretiraval, saj sva bila pri koči v 2 urah in 20 minut, nato malica, razgledovanje naše dežele, pečat v planinsko knjižico in nazaj proti dnu v 1 urci in 35 minut. saj imate prav vsi tisti, ki prav'te-kaj pa si bezljal. sem prišel do spoznanja takoj naslednji dan, ko so me bolele prednje stegenske mišice. no saj za drugič bom pa vedel ali pa tudi ne. Včeraj sem ga delno že pregnal z enournim tekom v aerobnem območju, po današnjem teku pa bo verjetno že mimo...
Uporabniški avatar
 Hudl
Zdravo vsi.
Evo moj 1. (z besedo: prvi) post-na tem forumu.
Poznam zdravilo, ki odpravi (vsaj v veliki meri) musklfibr.
Pred in po treningu oz. naporu vzameš Mg pa je.
Tam nekje do 450mg/dan je vse v redu.
Zadeva preizkušeno deluje.
Bom poiskal še kako študijo na to temo :)
Hudl
 mina
Da pristavim piskerček in se že vnaprej opravičujem, če ne bo najbolj kristalno jasen. :roll:

Sicer pregleden prispevek Zdenke ni »več« točen. Žal je okoli mišičnega dela, utrujenosti in presnove še toliko nejasnega, da se resni raziskovalci še vedno ukvarjajo s tem. Dokaz za to je avgustovska objava dveh člankov na temo mlečne kisline v reviji Science (po faktorju vpliva druga najvplivnejša revija s področja splošne znanosti). Uvod prvega se nanaša na raziskave na področju nedovoljenih poživil in nadaljuje z »za številne atlete, trenerje in športne komentatorje sta mišična utrujenost in akumulacija mlečne kisline sinonima« - to pa že dolgo ni pravilno. Skupni imenovalec obeh člankov so nova odkritja o mlečni kislini – da določen nivo te »neželenega« stranskega produkta mišične celice celo ščiti pred prehitro utrujenostjo in škodljivimi vplivi drugih metabolitov. Vsekakor kaže, da mlečna kislina v celici (intracelularna acidoza) niti slučajno ni »strup«. Žal pa odpravljanje viška mlečne kisline ven iz celic povzroči ekstracelularno acidozo (zunajcelično zakislitev), ki verjetno sodeluje pri povzročanju značilne bolečine ob mišični utrujenosti. Ni pa mlečna kislina ne edini, ne glavni povzročitelj teh bolečin. Med ostalimi omenjajo natrij, neorganske fosfate, nekatere nukleotide in predvidevajo, da je še precej neodkritih zadev. Najbolj moteča je akutna bolečina, ki nastane med močno intenzivnostjo (tek ali poganjanje kolesa v strmino) zaradi trenutne premajhne prekrvavitve, po počitku pa normalno hitro popusti. Mišice nas »pečejo«, kot bi v njih nekaj gorelo. Če bolečina ostane še po vadbi, ni zelo močna, jaz jo opisujemo kot »težke noge« ali utrujenost. Pri močnih bolečinah je treba pomisliti na poškodbo.

Zdaj pa pridemo do druge zadeve. Mišična bolečina ni vedno enako mišična utrujenost. In ta tip bolečine, ki ga opisujeta Zinka in pershing po turi v hribih, predstavlja čisto nekaj drugega.
Gre za t.i mišično togost ali DOMS (delayed onset muscle soreness – zakasnjena obolelost/vnetje mišice). Nastane predvsem (če ne celo izključno) zaradi »prenapetih vaj« ali »negativnega dela«. Tipični primeri: hoja navzdol -> bolečine v štiriglavi stegenski mišici, hoja/tek po prstih (v strm breg) -> bolečine v mišicah goleni, iztegovanje rok ali spuščanje uteži -> bolečine v dvoglavi nadlahtni mišici. Značilno je, da med samo vadbo/aktivnostjo v mišici ni posebnih bolečin, čez 6-12 ur pa se pojavi zatrdelost in zakrčenost mišic sploh pri gibih, ki so podobni gibom, zaradi katerih je vnetje nastalo (npr. hoja navzdol). Mišice nas »pečejo«, vendar zdaj ta občutek bolj asociira na kislino kot na ogenj. Z ogrevanjem bolečina popusti, po počitku pa se vrne. Pritisk na prizadeto mišico zelo boli. Bolečina je najhujša po 24 do 48 urah, izgine nekako v petih dneh.
Razlog: ni dokončno pojasnjeno, vendar je očitno, da gre predvsem za vnetje vezivnega tkiva (rahlo vezivo obdaja vsako mišično vlakno, nekoliko čvrstejše vezivo skupke vlaken in togo vezivo celotno mišico). Ker so mišice prenašale neobičajne zategovalne, zadrževalne gibe ali se celo prenategovale, se posledica prenapetosti pokaže na manj fleksibilnem delu - vezivu. Podatki namigujejo, da so lahko nekoliko poškodovana tudi mišična vlakna in snovi, ki se ob taki poškodbi sproščajo, povzročajo bolečino. Vendar ker se bolečina izzove pri nategovanju ali pritisku na mišico in ne med samim delom - krčenjem vlaken, je prava razlaga vnetje vezivnega tkiva v mišici in okoli nje. To vnetje senzibilizira mehanoreceptorje, ki so nameščeni v vezivnih povojih. Na nesrečo običajna protivnetna zdravila pri temu tipu bolečine ne pomagajo.
To zadevo zelo poznam sama – ne glede na to, koliko kondicije imam, po daljši hribovski turi (z več kot 1000 m sestopa) s strahom pričakujem naslednje dni, ko bo vsaka domača in službena stopnica muka. Masaža zaradi bolečin ne pride v poštev, regeneracijski trening pa nekoliko pomaga. Podobno se dogaja z ritnimi mišicami in desno roko na začetku vsake nove sezone badmintona. Preventive ni, razen trening točno teh vaj (navajenost :idea: ).
Vir: DA Jones & JM Round. Skeletal muscle in health and disease. Manchester: University Press, 1999: 175-187.

LP pa čimmanj bolečin
Mina
Uporabniški avatar
 bosin
Odlično pojasnilo! Hvala.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Tudi jaz imam včasih musklfibr zaradi intervalnih tekov ali pa po tekmah in moje izkušnje so takšne-obvezno še isti dan lahkoten iztek-jogging, pomaga pa tudi hlajenje z mrzlo vodo, mogoče plavanje.V vodi se mišice zelo dobro in hitro sprostijo. Definitivno pa ti odsvetujem kakršnokoli raztezanje ali stretching. Če imaš musklfibr-kajti to je verjetno vnetje mišičnih vlaken, pomeni da se pojavijo na njih mikrotravme, to je če poenostavimo tako kot elastika, ki se natrga ali se začne cufat. Torej, če natrgano elastiko raztezaš jo kvečjemu lahko še bolj natrgaš. :D
Uporabniški avatar
 Magnitude
Kako pa kaj mrzla/topla voda vpliva na vse zadeve?

Sprašujem, ker sem dolgoletni odbojkaš in imam zelo veliko izkušenj z zvini, izpahi in podobnim; vedno je prvo zdravilo led, kolikor dolgo zdržiš, da oteklina uplahne. Razmišljam, da je podobno pri mišici, samo da mrzla voda zavira metabolizem/kemijske procese in posledično zavira odhod strupenih snovi iz mišice.
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Magnitude napisal/-a:Kako pa kaj mrzla/topla voda vpliva na vse zadeve?

Sprašujem, ker sem dolgoletni odbojkaš in imam zelo veliko izkušenj z zvini, izpahi in podobnim; vedno je prvo zdravilo led, kolikor dolgo zdržiš, da oteklina uplahne. Razmišljam, da je podobno pri mišici, samo da mrzla voda zavira metabolizem/kemijske procese in posledično zavira odhod strupenih snovi iz mišice.

Če hladna voda stisne žile oz. mišico, le ta odvede te snovi s sabi ven iz mišice.Topla voda pa pospeši prekrvavitev-a si že videl šprinterje, ki stojijo po treningu v sodih vode, v kateri plava led?! Se pa mišica hitreje obnovi po treningu, če jo hladiš-kajti po hudem treningu ali tekmi, nastanejo zaradi obremenjenosti na mišici zelo majhne poškodbe, ki pa se lahko razširijo, s hladno vodo to načeloma preprečiš. :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA