vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

mish
Pozdravljeni!

Sem svež na forumu, a vendar že lep čas aktiven športnik, med drugim tudi tekač.

Podobne težave sem enkrat že imel, vendar na drugi nogi, zato sklepam (tudi takrat sem zgolj sklepal) da gre za vnetje tetive.
Gre za bolečino na zunanji strani levega stopala, vbistvu niti ne več na stopalu, temveč že pri strani, torej med peto ter mazincem recimo.
Ko se mi je to zgodilo prejčnič, sem resda tekel kar lep čas, mogoče celo malo pretriaval, ter še po neumnosti obul neke debelejše nogavice, za katere sem ugotovil da mi povzročajo nepravilno lego stopala v čevlju, ter jih tako za tek nisem uporablal več.

Sedaj pa se mi je težava pojavila včeraj (sobota), občutno me je začelo boleti med sprehodom po ljubljani .. nazadnje pa sem zaradi pomankanja časa tekel v četrtek, kakšnih 10km naenkrat. Takrat nisem čutil nobene bolečine ali čudne pozicije stopala med tekom.
Včeraj sem si nogo namazal z kitajskim 'zelenim oljem', ter nekoliko zmasiral, ter kasneje povil ..
Danes pa je bolečina še močnejša, že skorajda šepam, imam tudi občutek da me kljuva med hojo (oziroma nekšne čudne vibracije med premikanjem tega dela noge pod obremenitvijo).
Aja, še to - ni čutiti kakeršne koli zatekline al kaj podobnega ..

Če ima kdo kakšen nasvet se priproročam, sicer pa če se bo zadeva stopnjevala grem absolutno do zdravnika.

Lep pozdrav, in hvala vsem!
Uporabniški avatar
 pajo
Imel sem kar pošteno vneto tetivo. To se mi je zgodilo lani prvič letos pa še v hujši obliki februarja. Vsa obsevanja v UKC - kot, da tam sploh nisem bil nikoli. Pomagala mi je šele Nataša, ki je priporočila fizioterapevta Danija in Pia od Erota. Na žalost sem vso zadevo popravil šele pri Daniju. Sedaj pa res redno vsako jutro in zvečer masiranje z kocko ledu po mestu poškodbe in pa obvezno vaje na stopnicah. Tetiva ne bo nikoli več taka kot je bila. Pri meni je še vedno rahlo zatečena vendar gre še vedno lepo počasi nazaj. Sedaj lahko vsaj za moje zmožnosti normalno tečem in po teku normalno hodim. Več si ne želim in če bo tako ostalo.... :laola Če ti bo pa kdo lahko kaj več svetoval pa toliko bolje.
Uporabniški avatar
 vigor
Zdravo.

Po opisu sodeč, ne gre za vnetje tetive (ahilove, če si to imel v mislih). Možno je da si zaradi pretiravanja nategnil kakšno izmed mišic v stopalu (abduktor digiti minimi, glede na to da gre za območje med peto in mezincem) in te zato boli. Do tega pride če je preveč obremenitve in pa seveda če ja napačna obutev, ki ne nudi več blaženja in potem spremeni dinamiko stopala (sile se povečajo na zunanji strani stopala - supinatorji), kar pripelje do tega da se sile čudno razporedijo skozi kosti in mišice v stopalu.
Seveda gre lahko za poškodbo vezi ki držijo stopalo skupaj. Težko je reči tako iz glave.
Najslabša varjanta pa je, da gre za stres frakturo, kar pomeni da je ena izmed kosti lahko počena. Do tega pride če se prevelike sile ponavljajo, kosti stopala pa niso utrjene in pri ponavljajoči se sili lahko pride do tega.

Glede na to da kljub počitku, mirovanju in masaži ter povijanju, bolečina ostaja in se celo stopnjuje, ti priporočam da greš k zdravniku, kateri naj te napoti na slikanje in takrat se bo najbolje vedelo. Čeprav se mi zdi da če bi prišlo do stres frakture, bi prišlo tudi da otekline. No ne vem, te poškodbe namreč še nisem imel, tako da ne morem govorit iz prve roke.

Skratka če se bolečina stopnjuje, vsekakor obišči zdravnika.
 mish
Aha, najlepša hvala za odgovor .. jutri grem do osebnega zdravnika, defintivno. No sej trenutno se mi zdi da je bolje, čeprav ponavadi je z vsemi sortami bolečin enako .. zjutraj najbolj boleče, zvečer najbolj mirno.

Sprašujem se če imam čevlje primerne zame, moram nujno iti na merjenje moje hoje (supinacije?) .. Čevlje imam sicer kakor vem ene izmed najboljših (Asics Kayano 15), vendar nevem ali je podplat primeren zame .. počasi bom moral nabaviti nove, pa nevem ali bi šel na 16ko ali na kakšno drugo firmo ..

Vsekakor hvala za odgovor!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA