vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 mare
ton napisal/-a:Tele številke o izgubi vode in potrebni energiji se mi zdijo nekam vesoljske. Mare, take 'izgube' ne boš pokril niti v primeru, če boš tisto uro namesto teka sedel, pil in jedel! Liter in 800! Ob taki porabi bi ljudje padali v cilj ko presušeni slaniki!
Za ironmanske dirke velja, da na kolesu (ki je še najbližje sedežu za mizo) skušaj vnašati 300 do 400 kalorij na uro. Za tekaški del Friel (Triathlete's Training Bible) svetuje tam 200 kot še dovolj, več pa izrecno v primeru, če si povečan vnos intenzivno natreniral.
Glede soli imaš varianto s tabletkami, zadostna količina je je v izo napitkih ob progi (če ti le pašejo) in v gelih, žal pa se je ne da prej 'uskladiščiti', saj jo izgubljaš s potenjem in lulanjem (ob premočni hidraciji pred tekmo lahko tudi nevarno 'spereš sol' iz telesa že z obiskovanjem stranišča pred štartom...)

Ne trdim, da so številke povsem natančne, a prav daleč od pravilnih niso. Izmeril sem jih pri trening teku v idelanih razmerah. Po dveh urah lahnega teka v idealnih razmerah (20 km) (ob zaužitju 0,66 vode med tekom) imam po teku skoraj 2 kg manj kot pred tekom. Pri daljših tekih je izguba teže (vode) manjša, a to že pomeni dehidracijo. Porabo kalorij mi izračuna moj polar. Zelo podobno je najbrž pri maratonu, vendar bo nekdo, ki ga preteče v 3 urah porabil manj kalorij in vode, kot jaz, ki ga pretečem v 4 urah.

Letos med maratonom (prvim in edinem) sem izrazito pazil, da sem veliko pil in jedel. Koliko vode sem dejansko zaužil med maratonom ne vem, gotovo ne liter na uro, morda pol litra. Na skoraj vsaki okrepčevalnici sem vzel kozarček vode in izotonika, enkrat pa pomotoma čaj. Vsaj pol kozarčka spijem takoj, pol ga nosim s seboj in pijem po malem (imam tehniko pitja, ki mi omogoča pitja med tekom). Po zaužitju gela pazim, da spijem cel kozarček vode. Bolj natančne podatke imam iz kolesarskih maratonov. Na 4- urnem maratonu lahko spijem tudi 4 bidone, minimum pa je 2 bidona. Na maratonu sem pojedel 3,5 gelov (mislim, da ima vsak dobrih 400 kcal), 3-4 banane in 1-2 jabolka. Hotel sem pojesti še sol (ki sem jo dobil na avionu), pa mi je v dežju to le delno uspelo.
 PPoce
Po moje lahko telo prebavi precej več vode - sam sem bil na ultra kolesarskem treningu cca 450 km na najbolj topel dan na Hrvaškem (avgusta 2 leti nazaj?) - vozil po jadranski magistrali in sem popil med 2 in 2,5 litra vode/tekočine na uro. Tako da pravilno trenirano telo lahko naredi marsikaj.
LD
Uporabniški avatar
 spaček
važno je da se nadomesti to kar izgubimo z znojenjem

http://www.toplevel.si/index.php?productID=127

Uravnava deficit vitaminov in mineralov, ki nastane zaradi telesnega napora pri športu (znojenja). Hyperlyt je bil sestavljen na podlagi analize izgubljenih vitaminov in mineralov v znoju pri športnih aktivnostih, torej napitek vsebuje dejansko to, kar med športno aktivnostjo telo izgubi.
 ton
Mare, oprosti, ker se takole zatikam vate, ampak meni se zdi bistvo maratonskega teka v tem, da sem (ob kar najmanj škode za telo) kar najhitreje na cilju, ne pa, da neko dopoldne v gneči malicam med tekom. Zato pazim, da med tekom zalivam in dodajam toliko, da mašina kar najbolj idealno deluje, izgubljeno pa potem nežno in skrbeče nadomestim POTEM, torej za ciljno črto. Trening je ravno v tem, da telo napalimo, da si jemlje gorivo med določenim naporom ob minimalnem dodajanju svežih virov (ki se itak ustrezno predelajo z zamikom).
 kundum
PPoce
Po moje lahko telo prebavi precej več vode - sam sem bil na ultra kolesarskem treningu cca 450 km na najbolj topel dan na Hrvaškem (avgusta 2 leti nazaj?) - vozil po jadranski magistrali in sem popil med 2 in 2,5 litra vode/tekočine na uro. Tako da pravilno trenirano telo lahko naredi marsikaj.

Nekaj čisto drugega je hidracija telesa med kolesarjenjem in pa med tekom.Na kolesu je skoraj polovica telesa pri miru organi v telesni votlini niso izpostavljeni gravitaciji in pa tudi prekrvavljenost črevesja je med kolesarjenjem veliko večja kot med tekom. Prav zato na kolesarskih maratonih vnos tekočine in energija ni noben problem; le pozabit ne smeš na vnos ij vse o.k.
Sam sem popil na biciklu že po 3 l tekočine na uro, kar je seveda med tekom čista utopija.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Dečki zdaj že delate znanstveno fantastiko iz tega. A vi laufate da pridete cilj ali da mate na koncu številke, ki jih lahko na takšen ali drugačen način obračate?

Eno je količina tekočine, ki jo je telo sposobno absorbirat, drugo je zaužita tekočina, ki se izloči s potenjem in pipico odspodaj. Vse je odvisno od vsakega posameznika, če eden bolj švica mu logično telo tudi več vode absorbira.

Maraton traja 42,2 km, časovno odvisno od vsakega posameznika. Čisto dovolj je da na vsakih 5 km spijete kozarec vode (~2 dl), oziroma vzamete dva ker ponavadi polovico polijete po sebi oziroma so kozarčki napolnjeni le do polovice.

Kar se nadomeščanja energije tiče je zanjo potrebno poskrbeti par dni prej, tako da najprej izpraznimo glikogenske rezerve (intervalni trening) nato pa takoj začnemo s polnjenjem. Nekateri pretiravajo, polnjenje ni prenajedanje ampak rahlo dvignjen kalorični vnos oziroma hrana, ki vašemu želodcu najmanj škode naredi. Zadnji dan tako ni možno na silo vse not spravit, posledica so ponavadi krči noč pred tekmo in slab občutek, da nam ne bo uspelo. Drugače pa nekaj energijskega na 15 in 30 km (kjer večino doleti "hit the wall" efekt oziroma jim pade motivacija zaradi padca sladkorja v krvi) je čisto dovolj.

Pa ne mi spet reklame delat z jakojačimi praški, za to obstajajo druge teme.
 spela*
Uroš Sobočan napisal/-a:Dečki zdaj že delate znanstveno fantastiko iz tega. A vi laufate da pridete cilj ali da mate na koncu številke, ki jih lahko na takšen ali drugačen način obračate?

Uf, še dobro, da kdo to napiše. Ker sem že mislila, da sem jaz čudna, ker ne izvajam nobenih tovrstnih meritev pred tekom in po njem. Vem samo, da med tekom ne smem piti preveč, po teku pa sem žejna in zato pijem, največkrat kar vodo ali cedevito, v 2-decilitrskih kozarcih (število kozarcev pa je odvisno od počutja, pretečene dolžine, vremena ...). Mogoče bom, če bom slučajno kdaj tekla maratone in daljše teke, začela uporabljati 5-decilitrske kozarce. :D
Uporabniški avatar
 mare
ton napisal/-a:Mare, oprosti, ker se takole zatikam vate, ampak meni se zdi bistvo maratonskega teka v tem, da sem (ob kar najmanj škode za telo) kar najhitreje na cilju, ne pa, da neko dopoldne v gneči malicam med tekom. Zato pazim, da med tekom zalivam in dodajam toliko, da mašina kar najbolj idealno deluje, izgubljeno pa potem nežno in skrbeče nadomestim POTEM, torej za ciljno črto. Trening je ravno v tem, da telo napalimo, da si jemlje gorivo med določenim naporom ob minimalnem dodajanju svežih virov (ki se itak ustrezno predelajo z zamikom).

Ne, mi je tvoje zatikanje všeč. Poglej, jaz z maratoni nimam veliko izkušenj, saj sem pretekel šele enega, drugi najdaljši tek pa je bil trening na 30 km, od katerih sem uspel preteči le 25, ker potem verjetno nisem imel več goriva. Najbrž bi bil na tekmi rezultat podoben. Brez hrane bi najbrž obtičal na kakšnem 25. km. Tako pa sem pretekel brez problemov, kakšnega hujšega musklfibra, krčov ali česa drugega. V bistvu je bil moj cilj enak tvojemu: ob najmanj škode za telo priti najhitreje do cilja (oziroma pri meni vsaj blizu cilja), malicanje pa je bilo le nujno sredstvo. Mogoče ob nekaj več treninga ne bom več potreboval toliko hrane, ampak vseeno se mi zdi koristneje trošiti energijo iz gelov kot kuriti svoje mišice.
Uporabniški avatar
 mare
spela* napisal/-a: Vem samo, da med tekom ne smem piti preveč, po teku pa sem žejna in zato pijem, največkrat kar vodo ali cedevito

Ti bom povedal eno svojo izkušnjo. Ko sem šel nekoč v Avstriji tečt in se po kake pol ure teka zbudil v rešilcu, so najprej pomislili na dehidracijo (vzrok je bil seveda drug) in me preventivno takoj priključili na flašo. Zdravnica se je potem čudila, kako grem lahko na tek brez vode, čeprav sem ji povedal, da sem šel le okoli jezera (8 km). Očitno potem pitje le ni čisto brez veze.
 spela*
mare napisal/-a:
spela* napisal/-a: Vem samo, da med tekom ne smem piti preveč, po teku pa sem žejna in zato pijem, največkrat kar vodo ali cedevito

Ti bom povedal eno svojo izkušnjo. Ko sem šel nekoč v Avstriji tečt in se po kake pol ure teka zbudil v rešilcu, so najprej pomislili na dehidracijo (vzrok je bil seveda drug) in me preventivno takoj priključili na flašo. Zdravnica se je potem čudila, kako grem lahko na tek brez vode, čeprav sem ji povedal, da sem šel le okoli jezera (8 km). Očitno potem pitje le ni čisto brez veze.

Ne trdim, da je pitje brezveze. In poudarjam, da govorim le zase, ne za koga drugega.
 ton
Mare, očitno je podlaga tvoji skepsi glede goriva slaba izkušnja. Ne vidim druge poti, kot da jo z empirijo (recimo: pol ure teka brez vsakega vnašanja, potem ena ura...) počasi in postopoma premaguješ. Seveda vsakič že steci primerno 'nalit' in 'sladek' in potem kot Špela po koncu tankaj čimveč. In to naj denimo velja samo za en tek na teden. Če delaš recimo intervale, tempo tek ali kaj podobnega (karkoli, da se le vračaš na isto mesto), med pavzami kajpak pij iz bidona ali plastenke.
Vse najboljše¨!
Uporabniški avatar
 mare
ton napisal/-a:Mare, očitno je podlaga tvoji skepsi glede goriva slaba izkušnja. Ne vidim druge poti, kot da jo z empirijo (recimo: pol ure teka brez vsakega vnašanja, potem ena ura...) počasi in postopoma premaguješ. Seveda vsakič že steci primerno 'nalit' in 'sladek' in potem kot Špela po koncu tankaj čimveč. In to naj denimo velja samo za en tek na teden. Če delaš recimo intervale, tempo tek ali kaj podobnega (karkoli, da se le vračaš na isto mesto), med pavzami kajpak pij iz bidona ali plastenke.
Vse najboljše¨!

Do 2 ur (rekreacija alias treningi) že zdaj običajno tečem brez vsake hrane in pijače, oz je to meja pri kateri že vzamem s sabo bidon. Kar je dalj pa se ne igram.
Uporabniški avatar
 tae
Kar bom napisal so le moje osebne izkušnje. Tako, kot vsako življenje piše svoj roman, ima vsak tekač svoje izkušnje. Nismo si enaki, to je dejstvo, zato so tudi potrebe po tekočini in hranilih različne. Jaz osebno najbolj verjamem v navajenost telesa. Načeloma pa bolj si pripravljen, manj dodatnih vnosov potrebuješ med aktivnostjo.

- Med treningi nikoli ne tovorim sabo nobene pijače ali hrane. Posledično v 90% tudi nič ne pijem in ne jem. (izjeme so zelo dolgi teki ali ob izredni vročini, takrat raje vzamem denar :D )
- Včasih sem moral piti tudi med 10km tekmami, sedaj načeloma tudi med polmaratonom popolnoma nič.

Pitje med tekmo mi zmeša ritem dihanja, korakov in prebave.

Po vsej verjetnosti tudi v Ljubljani med polmaratonom ne bom nič pil, razen če se bom na okrepčevalnici ustavil zaradi utrujenosti.

Moj način po teorijah iz knjig nikakor ni zdrav, a pri meni očitno deluje.

Je pa sigurno drugačna zgodba, če govorimo o maratonu, kjer aktivnost traja že 3 ure ali več.
Uporabniški avatar
 raf
pa sem mislil, da sem jaz posebnež pri teh izračunih kdaj smem jesti in kaj piti :mrgreen: .......ko berem tole vašo solato sem ugotovil, da imate iste probleme, kot jaz...... :laola
Uporabniški avatar
 Popaj
Zanimivo branje!

Moram vam povedati, da ste me kar precej naučili, najbližje so mi pa Urošove razlage.
Še moja izkušnja. Okoli deset dni nazaj sem šel teč 20 km planiranih, lepo rekreacijskih 2 urci sem si mislil, pa malo okol sem gledal, pa fajn sem se počutil, pa sem kar tekel no nekje na 24 km sem pa rekel zdaj pa domov (do doma sem jih imel še 6). Malo me je skrbelo, ker nisem imel nič za pit sabo, ampak po navadi pijem bolj malo, pa sem si rekel saj bo šlo, sej se presenetljivo dobro počutim. Kar naenkrat psa nikamor več. Privlekel sem se do doma in iz drevesa odtrgal jabolko, ker sem bil preveč žejen, da bi naredil še 10 korakov do pipe. Ko sem ugriznil v jabolko, sem sok enostavno vpil kot goba, jabolko pa je imelo v ternutku okus po žagovini. Te napake si ne bom nikoli več privoščil. Očitno mora človek sam probati, pa čeprav teorijo pozna (oziroma je tako dolgo tega, kar sem bil nazadnje tako žejen, da sem že pozabil).
Drugače pa na maratonih se da jesti in piti, le tempo je potrebno takrat malo zmanjšati. Jaz imam vodo za na glavo, izotonični napitek ali sok ali cedevito pa za v glavo. Paše mi tudi banana pa čokolada. Na vsaki postaji po malo nekje na 5 km je čisto dovolj. Če pa imaš prehud tempo ali pa nisi dovolj dobro pripravljen za nameravano razdaljo pa itak nič ne pomaga. Takrat pa grizeš na škrge in šele na cilju začutiš kaj ti manjka. Pitje po požirkih, to je moja formula.
Drugače pa kot ste že zapisali, razlčični ljudje, različne potrebe, samo spoznati se moraš.

S tem končujem moje filozofiranje. Pozdrav, jutri pa spet na 20-ko brez vode, pa niti metra več.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA