vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

guc
s pulzom se ne preveč obremenjevat... teč kolko čutiš da lohk.. pr teh letih bi srce moglo zdržat... na tvojem mestu bi šel na dieto pa spustu težo na okol 100-110 kg (ja vem da je veliko,vendar da se, samo vstrajen treba bit)... boš vidu kolk bo lažje tečt pol :-)... začni delat tudi vaje za ojačanje nog z utežmi... s tem boš močno ojačal noge, zaradi večje težje ki jo maš ne bo prišlo do poškodb... slovenskih imen vaj ne vem (vpiš v google pa boš najdu vaje: lunges (ta je najboljša), dead lift, hack squat, back squat, front squat, Physio Ball Weighted Squats, step up, romanian dead lift...enkrat tedensko vsaj pa se posveti tudi rokam (vaje naredi pred tekom, ne po njem!): delaj sklece in vzgibe... ker si tolko težak bo verjetno obe vaji težko delat... zato delaj sklece na kolenah (poglej na netu kako se pravilno delajo)... kar se pa vzgibov tiče pa je jeba s tvojo težo (jaz mam probleme občasno pa mam 97kg na 185 cm :-D ), vendar kupi si elastiko, ki ti močno olajašala potege na štango gor in dol, tako to zgleda: http://www.youtube.com/watch?v=3aaHRjbkWlA... če tud z elastiko ne gre probaj alternative: http://www.youtube.com/watch?v=nFrnlqwvIE4... izredno važno je da delaš tudi jogo/strečing enkrat tedensko nekje po 40 minut (tisti dan ko ne tečeš)... pr teb je to še tolk bolj pomembno k pr mušjih kategorijah :-D, sklepi, vezi, kosti pri tebi so bolj obremenjeni zaradi teže, zato jih moraš negovat z ustreznim razgibavanjem in raztegovanjem... če boš tko delal ne bo problemov... sam tek brez strečinga pa ti ne priporočam...
Hoj,

dobr si tole napisu, seveda se trudim a že doseženih 25 kg prejšnjega leta mi je bila totalna muka, jedel sem skor samo zelenjavo, če mal pretiravam, ves čas sem bil lačen.... čim sem se mal ospustil s "ketne" je šlo 5 kg nazaj, s tem da se res trudim s tekom vsaj 3x tedensko (cca 6 do 9km), pa sem ful zaposlen in imam zelo malo časa. Seveda bi bilo 110 kg idealka.. cilj je že. Bomo vidli... :) Je pa to vseeno debata za kje drugje kot na tem forumu, kjer imajo vsi pod 80 kg vsaj vecina... :)

Thnx za vzpodbudo.
Uporabniški avatar
 pajo
Ti samo še kar napiši kako ti bo šlo naprej - od teka do minus kg. Ne obupaj počasi se daleč pride.Je pa res, da če ne boš pazil se sklepom ne piše dobro.Niti tebi pa ti tega ne želim. Hujšanje mi je dobro poznano na lastni koži - najdi jedilnik, malo poišči po spletu. In pa nikar non stop ne misli na hrano. Vse se da. Vse je v glavi. :FO:
Nazadnje spremenil pajo, dne 07 Avg 2011, 21:53, skupaj popravljeno 1 krat.
 milk
Pri 130 kg zna biti tek ša kako škodljiv, saj je to izjemno velika obremenitev za sklepe. Ko sem imel okoli 75 kg (174 cm), so me po eni uri teka vedno začela boleti kolena in sem to že sprejel kot dejstvo, potem ko sem težo znižal na okoli 68 kg, so te bolečine čudežno izginile in sedaj nimam s tem nikakršnih težav. Tudi kolega, ki je včasih tekel, pravi, da zaradi boečin v kolenih ne more več teči, pa mu še nekaj kil manjka do 130kg. Pri daljših tekih, še posebno navzdol, boš verjetno kmalu na istem. Čeprav praviš, da ti kolesarjenje ne diši, ti svetujem prav to. Za zmanjševanje teže je na začetku tudi veliko bolj učikovito, saj lahko brez škode za sklepe zdržiš več časa z bolj enakomerno obremenitvijo in lahko se podaš tudi na bolj razgiban teren, ki ti bo potrošil več zaloge. Če boš po eni sezoni kolikor toliko spodobnega kolesarjenja, ko se boš spustil vsaj pod 100 kg, še vedno mnenja, da ti bolj leži tek, začneš počasi kombinirati oboje, vedno bolj v korist teku. Bolj intenzivno pa se boš lahko posvečal teku šele, ko boš spustil težo vsaj pod 90 kg. Dolgoročno je to najbolj varna pot da dosežeš svoj cilj. Seveda pa ti še tako pogosta rekreacija, sploh če je nizko intenzivna, kot navajaš, ne bo prinesla rezultata, če ne boš pazil pri prehrani in precej spremenil svoj življenjski slog - to zaleže veliko bolj kot rekreacija, rekreacija je le nadgradnja tega, da lažje in hitreje dosežeš željeno, sama po sebi pa še zdaleč ni dovolj.
Milk,

ne bereš dovolj natančno. Kot prvo, nisem na začetku izgubljanja, ampak sem s tekom v letu dni zbil že lepo število kg. Pogledal sem si tudi par zadev o tehniki in se trudim ne pristajati na petah. Do danes: trkam, a kolena še niso zaječala, izbiram tudi podlogo, če je možno grem na bankino ali na makadam. Sem imel pa lani vnet gleženj in občasno me boli ena peta. Tekel sem vso zimo. Pod 90 kg, bi bil jaz primerljiv le še kakšnemu primerku iz Dachaua. Res je to nerazumljivo nekomu k iima če pretiravam 50 kg. Tek po 6 do 9 km 3 do 4x tedensko s pulzom med 140 in 160 je rekreacija nizke intenzivnosti?! :shock:
Tečem kar nekaj let, v tem času nisem izgubil kg, tam nekje 95-96 je moja stalnica. Problemov s koleni še nimam.. trkam na les. Moja najljubša podlaga? Asfalt. :wink:
 milk
G-man napisal/-a:Pod 90 kg, bi bil jaz primerljiv le še kakšnemu primerku iz Dachaua. Res je to nerazumljivo nekomu k iima če pretiravam 50 kg. Tek po 6 do 9 km 3 do 4x tedensko s pulzom med 140 in 160 je rekreacija nizke intenzivnosti?! :shock:

Razumem, da si precej prizanesljiv do sebe in se ti zdi uspeh, če si uspel spraviti s sebe omembe vredno število kil, toda za tvojo velikost je pod 90 kg normalna teža in daleč od tega, da bi bil presuh. Razen če gledaš "z istimi očmi", kot takrat, ko si jih imel recimo 150 ali kolikor že, predno si začel hujšati. Tudi utrip med 140 in 160 je dokaj nizka intenzivnost, glede na to, da bi moral biti tvoj maksimum pri 35 letih okoli 185. Pri 150 utripa, se prične šele tvoje aerobno območje. Če boš vztajen in če se boš vsaj kolikor toliko približal temu, kar sem napisal, potem boš tudi sam začel na te reči gledati nekoliko drugače, zaenkrat pa je zelo pohvalno že to kar počneš in naj ti previsoki cilji ne zbijejo morale. To je lahko tvoj končni cilj, ki ga boš z vztrajnostjo dosegel v nekaj letih, do takrat pa si moraš postaviti čim več vmesnih ciljev, ki te bodo počasi pripeljali do končnega cilja, le tako boš lahko ves čas ohranjal motivacijo, ki je odločilna za uspeh.
Pozdravljen!

Z menoj teče prijatelj, ki kljub temu, da skupaj pretečeva prektično vse teke, odtekel je tudi že maraton (42), nikakor ne more priti pod 95kg pri cca 180cm. Pa je ravno tako pazil na hrano pa nič. Cilj mu je bil 80kg, pa jih še ni videl. Tečeva pa redno že več kot pet let 2-3krat na teden. Kako to rešiti ne vem, očitbo bo potreben kakšen medicinski strokovnjak. Jaz suhec ti ne morem nič pametnega povedati le to, da je verjetno najbolj zdrava rekreacija zmerno hitra hoja v klanec. Poskusi še s tem za dodatek k teku, boš videl kako se boš potem počutil.
Uživaj še naprej v teku, saj če je vse o.k. ti ne more škodovati.
Pri vsaki rekreaciji ali športi so možne poškodbe tako kot pri delu.

Pa še malo heca: Morda veš pri katerem športu je največja umrljivost?
Pri balinanju.
Popaj napisal/-a:Z menoj teče prijatelj, ki kljub temu, da skupaj pretečeva prektično vse teke, odtekel je tudi že maraton (42), nikakor ne more priti pod 95kg pri cca 180cm. Pa je ravno tako pazil na hrano pa nič. Cilj mu je bil 80kg, pa jih še ni videl. Tečeva pa redno že več kot pet let 2-3krat na teden.

Pri meni isto, s tem da imam pri tej višini okrog 90 kg. Pa sem svoj čas tekel tudi 5 ali 6-krat tedensko oz. med 35 in 60 km na teden. Pod 90 kg pridem samo, če se mučim ali tečem do onemoglosti, kar mi pa ni všeč. :) Zdaj več ne pazim na prehrano in tudi manj se rekreiram, vseeno pa včasih sanjarim, kako bi bilo fajn, če bi imel 80 kg. :)

Kar sem ugotovil pri sebi je, da se telo očitno navadi na nek "program" in potem se ustali, zato sem začel pri rekreaciji uvajati organizirano zmedo. Pa je do neke mere pomagalo, ampak se mi kmalu več ni dalo.
naj še jaz napišem svoja mnenja in izkušnje.
v mladosti sem aktivno treniral alpsko smučanje, do petnajstega leta. seveda so me že ob tem bolela kolena. kasneje sem imel pri osemnajstih prometno nesrečo, kjer sem si poškodoval, poleg ostalega, tudi križne vezi na levem kolenu. po letu dni sem ugotovil ,da koleno ne deluje v redu in sem parkrat začutil, da ne drži več skupaj. tako sem šel na oparacijo, da mi zašuijejo križne vezi. v redu, kakšne dodatne rehabilitacije nisem izkoristil. rekli so mi, naj ne pretiravam s športom. leta 1990 ali kasneje ali prej, ne vem več, sem začel teči iz čisto preprostega razloga - pozimi me je zeblo, če sem samo posedal in se prekldadal po stanovanju. tekel sem povsem rekreativno. leta 2001 me je nekdo izzval, da mi kupi tekaške superge, če se udeležim malega LM. sem se ga in dosegel soliden čas, nekaj minut pod dvema urama. izzivalnež je rekel, da sploh ni verjel, da bom lahko to razdaljo pretekel, glede na to, da sem prej pretekel največ 10 km v enem kosu. seveda so me po tekih ponavadi bolela kolena. približno 5 let kasneje mi je partnerka namignila, naj se udeležim še kakšnega drugega teka, na samo "lublanca". od takrat naprj tečem oz. tekmujem bolj pogosto in dosegam v redu zezultate za moje "razmerje" med višino in težo. imam okrog 90 kg pri 183 cm. pa mi je vseeno ali imam tri kilograme več ali manj. odkar redno tečem je počutje v kolenih super. pred tekom sem imel prešibke vezi okoli kolena. sedaj mi pa mišice poskrbijo, da koleno deluje normalno. res pa je, da vsako jutro ko vstanem, malo pošepam. predvsem ahilove vezi so vzrok za to. obenem pa skoraj vsako jutro in večer namažem in zmasiram noge s smrekovo mastjo in sem mnenja, da mi zelo pomaga. kar me bolijo kolena, je pa to posledica igranja košarke, ki jo poleg teka igram, rekreativno seveda, vsak petek.

toliko o mojih poškodbah, teži in škodljivosti teka oziroma o mojem mišljenju o tem :D
 milk
Nekateri mislijo, da bodo z nekoliko rekreacije in mogoče nekaj malega spremembe pri prehrani shujšali na optimalno težo in seveda to tudi obdržali. To gre do neke meje in nekateri, ki zgoraj pišejo o tem so to ugotovili. Potem se ustavi in nikakor ne gre naprej, kvečemu nazaj. Če želimo resnično priti na primerne kilograme (pa ne po Ameriških tabelah) potem je potrebno nekaj več, predvsem če želimo dosežene kilograme obdržati. Telo hujšanje dolgo smatra kot stresno situacijo in se zelo počasi sprijazni s tem, da je to nova "normala". Za učinkovit trajni uspeh je potrebno poleg nekoliko obsežnejše in intenzivnejše rekreacije ter drastične spremembe prehranjevalnih navad, spremeniti tudi celoten slog življenja, kar je za nekatere najtežje.

Samo kot primer navajam svojo včerajšno izkušnjo. Z namenom, da bi zapolnil svoje glikemične zaloge, sem po nekoliko intenzivnejši rekreaciji (2,5h) jedel jedi z nekoliko višjim glikemičnim indeksom, toda še vedno glede na hranjenje povprečja, prej manj kot več. V dobrih 5 urah sem se uspel "zrediti" za dobre 3 kg. :x
Živjo,
Tudi jaz sem začetnik težkokategornik. Po letih fizične neaktivnosti in "zapuščanja" sem pričel s tekom lani okoli božiča. Začel s 103 kg pri 173 cm. Vsi poskusi začeti malce bolj agresivno so se končali z bolečo pokostnico in dalšjo pavzo. Pred tem zadnjim. Nazadnje sem začel res počasi. Predvsem s hojo in kako minuto dve teka. POtem pa tisti klasični program za začetnike s hojo in tekom. Sedaj vaga kaže 96 kg in trikrat tedensko prelaufam med 40 minutami in eno uro. Kakih večjih težav s poškodbami in bolečinami nimam. Še najbolj sem se uštel s prepozno menjavo prejšnjih superg, ki so definitivno bile preveč načete.
Ali je to pametno početje ali ne pa nebi vedel. Vem, da se počutim precej bolje, tečem z relativno lahkoto in veseljem. V bistvu vedno večjim, ker mi kar dobro gre. Seveda pa nimam kakih prav prevelikih pričakovanj, ker vem, da pot do prave forme traja precej dolgo. Bom pa na LM prelaufal 10 km, pa tudi če zelo počasi. Vsaj toliko dolgo kot je trajalo "zapuščanje". Občutek dosežka je pa definitivno fajn :lol:
lp,
M

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA