vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 markok
Pozdravljeni,

pred dvemi leti sem v Ljubljani prvič pretekel cel maraton... obcutki so bili enkratni se posebej v zadnejm kilometru! :-) No kasneje, po slabi uri ko sem si sezul copate in potegnil dol stunfe pa... groza... odstopilo mi je kar 7 nohtov!!? Najbolj zanimivo je bilo to da med tekom tega sploh nisem obcutil... prevec adrenalina? ... pa tudi na treningu kjer sem tekel v istih copatih tudi parkrat tudi razdaljoi vecjo od 30km nisem imel nobenih tezav!

Ker imam v planu zopet maratonski nastop bi se rad pozanimal ce je kdo imel podobne tezave in predvsem zakaj se je to zgodilo, ter kako to prepreciti v prihodnje. Malo sem ze spraseval na okoli pa mi je eden od izkusenih maratoncev rekel da sam tece v copatih ki so za dve stevilki vecji od njegove obicajne stevilke cevlja...? Je res kriv cevelj, ki me ne zuli in ima tudi spredaj se skoraj za prst prostora? Ali pa je problem moja tehnika teka? Sem tudi precej velik - 198cm in imam skoraj 105kg...

Vsak vas nasvet bi z veseljem prebral!

lep pozdrav iz Dunaja.
M.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
O tem se je že pisalo večkrat. Tudi sam imam s tem veliko težav in dvakrat letno menjam nohte. Ukrepi so predvsem:
:arrow: ustrezno velika obutev, npr. 1,5 št. večja
:arrow: udobna obutev, ki ne pritiska z vrha ali s strani na nohte
:arrow: ustrezne nogavice, dovolj velike, jaz na prstih potegnem obuto nogavico, da se malo pretegne in se ne stiska na nohte
:arrow: prsti, nohti, se lahko oblepijo, potejpajo - to pomaga, vendar zagotovila ni
Uporabniški avatar
 markok
Hvala za odgovor!

Torej, moji naslednji copati bodo za kaksno stevilko vecji in sirsi....
Nekje sem videl da si tekaci namazejo stopala in pa prste pred tekonm z nekaksno "mastjo"... le kaksen "zvarek" bi bil to?!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Teh preparatov je že kar nekaj. Jaz uporabljam vazelinsko kremo z ognjičem, ki deluje antiseptično in predvsem odvaja vlago od kože ter jo potiska v nogavice in naprej na svobodo. Z isto kremo seveda namažem še nekaj drugih delov, ki se med seboj drgnejo.
 skorc
Podpiram vse Zdravkotove točke z izjemo prevelikih zoknov. Sem to poizkušal pa so se mi potem zgubali in me nažulili. Sedaj kupujem številko manjše zokne, da so na nogi zelo napeti. Težav z gubanjem več ni.

Formula pri meni je 1,5 številke večji copat in 1 številko manjše nogavice.
 dojencek
Tudi mene ožulijo prevelike nogavice, tako da jih imam raje malce premajhne kot prevelike. Sicer pa, če je čevelj velik, se nogavica lepo raztegne in nič ne tišči.
Zdravko, ko si napisal, da se nohti lahko prelepijo, zakaj pa tesna nogavica ni vredu? Sicer sama nimam teh problemov, sprašujem čisto iz firbca, da se kaj novega naučim :) .
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Da pojasnim zmoto:
skorc napisal/-a:Formula pri meni je 1,5 številke večji copat in 1 številko manjše nogavice.

Jaz kupujem nogavice 38-42, teniske pa najmanj 43.
Nogavice se tesno prilegajo ob nohte in ko prsti odrivajo v koraku, migajo gor in dol, pri tem pa nohet rahlo podrgne ob nogavico in tako se po nekaj urah naredi voda pod nohti - žulj oziroma gre noht dol. Da to preprečim, tesno nogavico pri prstih nategnem in tako sprostim pritisk ali napetost.
Da se noht ne bi ribal ob nogavico, ga lahko prelepimo in tako tejping ali morda hanzaplast drži noht ob nogi in preprečuje rahlo privzdigovanje.

Sicer pa itak: vse je v glavi :lol:
Uporabniški avatar
 markok
Zares sem hvaležen vsem za koristne nasvete in komentarje! Sedaj vem kako se lotiti problema.... vem, da ni garancije za 100% uspeh ampak ce naslednji maraton koncam samo s tremi odpadlimi nohti bo to velik uspeh :D cas pa tako in tako ni pomemben :D
Vse je v glavi!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA