vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Bonita
Tečem že približno 3 mesece, pretečem pa cca. 3 km. Naprej sem imela težave le z dihanjem, po malo daljšem teku (za začetnika) sem bila zelo zadihana in sem komaj lovila sapo. Sedaj po 3 km teh problemov nimam, vendar me začnejo občasno že po kakšnem kilometru boleti meča (čisto otrdijo). Pred in po teku se vedno ogrejem. Kje je vzrok za takšno bolečino (ponavadi zaradi tega končam tek)?
 John Wayne
Tvoj zapis kaže na to, da si začela preveč intenzivno za tvojo trenutno pripravljenost. Močna zadihanost in bolečine v mečih med tekom te opozarjata na to. Začetek naj bo bolj postopen, naj se menjavata tek in hoja, pa tudi ko tečeš, naj to ne bo prehitro.

Malo še pobrskaj tukaj po forumu v temah o tekaških začetkih, kjer boš našla povezavo na blog, ki ga je napisal naš kolega Wega. On je na zelo duhovit način prikazal svoje začetke. Ta zapis je postal že kar pravi priročnik za tekaške začetke. Preberi, koristno branje, pa še nasmejala se boš.

Dobrodošla med tekači, pa srečno in še veliko prijetnih kilometrov.
Uporabniški avatar
 Bonita
Je sploh še kakšna rešitev zdaj? Verjetno sem res prehitro začela, ker sem vedno tekla dokler sem lahko (nikoli nisem hodila ter tekla). Napaka, ja.
Uporabniški avatar
 maratonac42
Pozdrav..

Meča ponavadi bolijo začetnike zaradi nepravilne tehnike teka.. To pomeni, da tečejo preveč po zadnjem delu stopala... Bolečine se lahko pojavijo tudi zaradi neprimernega obuvala ter teka v klanec.. Seveda pa tudi ne zanemarjati gibljivost po treningu..

LP
 John Wayne
Bonita napisal/-a:Je sploh še kakšna rešitev zdaj? Verjetno sem res prehitro začela, ker sem vedno tekla dokler sem lahko (nikoli nisem hodila ter tekla). Napaka, ja.

Seveda je rešitev, o tem ni dvoma.
Stvar je v tem, da si začela na takšen način, ki ga tekači začetniki večkrat uberejo. Začela si "na polno" in kolikor gre. To je pot, ki vodi v to, da na koncu ugotoviš "to ni zame" ali "jaz nisem za tek", kar seveda nikakor ne drži. Ti si za tek, le malo bolj postopno se ga loti. Telo potrebuje čas, da se prilagodi.

Mogoče za začetek vzemi koga s seboj na tek, pa se poskusi pogovarjat med tekom. Če si preveč zadihana, da se ne moreš pogovarjat, greš za začetek prehitro. Zmanjšaj hitrost, tvoje 3 km pa tudi lahko razbiješ na več kosov in vmes tudi kaj prehodiš. Pa ne misli, da je zato trening kaj manj vreden. Telo ne prenaša preveč dobro hitrega prehoda s kavča na resen tek. Daj mu možnost, da se prilagodi. Začutila boš, da ti bo po nekem času lažje teči in takrat boš dodajala hitrost ali razdaljo (ne oboje hkrati).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA