vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Poldy76
Bosonogi tekaci...

Prebral knjigo Rojeni za tek, nekaj zapisov Marka Rolbecka... In se odlocil zato, da poskusim z bosonogim tekom. Ker sem tudi zeno preprical za tek (no odlocila se je sama) sem se odlocil, da zacnem tect z njo. Dnevno teceva med 3 in 4 km po sistemu tri minute teka, minuta hoje. Rekel sem si da je to idealno za zacetek bosega teka.

Drugace tecem med 30 in 40 km tedensko v copatih, lepih, blazenih Mizuno. No nove sem si kupil pred enim tednom. Nisem jih se sprobal... Mogoce sem opravil brez veze drag nakup.

Ok zdaj pa vprasanje. Kake tri ure po bosonogem teku me malenkost pecejo podplati. Le toliko da jih cutim. Cisto malenkost cutim tudi peto. Pri teku pazim, da pristajam pravilno. Imam cas... ker z zeno teceva zelo pocasi... tecem po asfaltu... delam kaj narobe ali ne to obicajno? Namen bosonogega teka je bil sprva izboljsanja tehnike... zdan pa imam obcutek, da bo iz tega maj vec...

Ste poskusoli teci v sandalih? Tekaskih seveda. Kako vam to ustreza?
..
Uporabniški avatar
 Miroslav
Jaz ti svetujem dve stvari:
- začni res počasi in naj se ti nikamor ne mudi (niti s hitrostjo niti z kilometrino), ker drugače se lahko noge uprejo, delajo namreč čisto druge mišice in kite, ki tega niso vajene,
- uporabljaj minimalistične copate uli copate z majhno razliko peta-prsti.
:wink:
Jaz sem na isti poti in mi najbolj pašejo copati Saucony Kinvara (za tekme) in On-ke (za treninge). Tečem pa izključno na prste.
:D
 Poldy76
Hvala.

Tecem ZELO pocasi. Zena je cisti zacetnik v teku in kako kilo ima prevec. Ker si zeli teci ne zelim pa da se ji upre, teceva posledicno zelo pocasi.

Glede obutve sem razmisljal o huaracijih... zaenkrat pa bos ker so res lepe potke. Tecem po asfaltu...cistem... glede relacin pa kot sem napisal. Zacela sva pri 2,5 km, zdaj sva pri 4 km. In ne bova vec podaljsevala... bova spilila tole.

Ko sem bil pred dobre pol leta na testiranju teka mi je stric rekel, da sem piflar...tecem pravilno. Poskodba je bila v slabih dveh letih na sreco le ena kratkotrajna.... vnetje burze. En teden brez teka in to je bilo to.

Kako pa ti napredujes? Te podplati kaj pecejo?
Uporabniški avatar
 Miroslav
Jaz sploh ne tečem bos, razen na triatlonih od jezera do menjalnega prostora.
:lol:
Tečem pa v bosonogi tehniki že od novembra lani in počasi napredujem, z majhno mesečno kilometrino. Zavedam se, da je to dolgotrajen proces, večletni projekt. In nimam več problemov s petami, koleni in ahilovimi tetivami.
8)
Hodim pa bos doma in na sprehod z ženo tu in tam.
Takrat pa me malo pečejo podplati.
Pa vso srečo, Poldy76.
:D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA