vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

major
Pozdravljeni.

Nisem ravno tekač, se pa kar veliko in vsak dan rekreiram na različne načine. Ponavadi so to uteži (fitnes), boks vreča, cross fit, rekreativno tudi hodim na boks in judo, tečem 2-3 x na teden cca 5km.Leta 2013 me je začelo občasno boleti v desnem kolku, potem je bil skoraj eno leto mir nakar sem skoraj pozabil na bolečino in letos marca so se mi spet pojavile bolečine. Nisem posvečal temu neke pozornosti, mislil sem da gre za prehodne bolečine, ki pridejo in grejo saj me ne boli vsak dan, nakar sem vseeno pojamral osebnemu zdravniku in sva posumila na išijas, pa me je vseeno napotil na slikanje RTG kolka. Zatem ko dobim izvid pa cel šok.
Križna hrbtenica: Intervert. artroza ledveno križnega prehoda
RTG obeh kolkov: Na desni strani rahlo asimetrično zožena sklepna špranja. Neravna sklepna ploskev ter povdarjena skleroza, na strani strehe acetabuluma kot pri obrabi sklepa-koksartroza desno. Nativno radiološko znaki začetne obrabe levega kolka.

Skratka po tem izvidu sem čisto iz sebe, športne aktivnosti in rekreacija mi pomeni največ v vsakdanju, ne predstavljam si, da bi mogel opustiti vse te stvari pri svojih 33 letih in se več ne rekreirati, od prejšnjega tedna sem se psihološko z mislimi navezal na to bolečino, ki me zdaj spremlja vsak dan, bolečina se širi v desno koleno, tudi tećti sem nehal. Bolečine niso neznosne, so zbadajoče (kot da bi me nekdo z iglo pikal v predelu kolka), skratka čutim ga vedno bolj. Zanima me, če slučajno kdo izmed vas ve kako poteka zdravljenje kolka? Kako je z zamenjavo kolka? ali se dobijo in obstajajo kaka zdravila za obnovo, npr. glukozamin če pomaga?
Nikoli nisem igral košarke, smučal, igral in treniral nogometa ali pa športov na trdih podlagah kjer so prisotni poskoki, skakanje, tudi s tekom se nisem aktivno ukvarjal, zdaj pa takšen izvid pri teh letih, da sem čisto obupan...

Prosim za kakšen nasvet, ker na ortopeda morem še počakati.

Hvala
Uporabniški avatar
 čara
Se z ortopedom nisi nič pomenil? Fizioterapevtom?

Najslabše kar lahko človek naredi je, da začne mirovati. Mišice so tiste, ki skupaj držijo telo. Manj jih je, bolj so obremenjene kosti.

Kaka vadba pa je primerna, pa se pozanimaj pri svojem ortopedu in fizioterapevtu.
Glukozamin, hondrotin, msm, c vitamin, boswelia. Verjetno že kaj pomaga. Vsaj pri živalih je opazna razlika, dobrodejno vpliva tudi back on track. A je pri ljudeh tudi opcija matičnih celic? Ker to je še zdaleč najbolj učinkovito.

Operacije delajo, ko drugo poti ni.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA