vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

corsa
Pozdravljeni! Pisem v upanju, da mi bo znal pomagati... Tecem ze nekaj let, recimo trikrat na teden, toliko da z lahkoto opravim 10 km. V zadnjih dveh tednih pa imam tezave s hrbtom. In sicer najprej me je zacelo boleti pod rebri spredaj, na obeh straneh. Kot da bi slo za prepono. Bolecina je minila oz. se preselila na zadnji del, hrbet. Boli me kot bi se kam udarila in jo obcutim ze na dotik. Po nekaj dnevih huda bolecina mine, grem tect in me spet boli ... Masaza pomaga, ampak bolecina se vedno pristona. Je sploh mozno, da je povezano s tekom? Vnaprej hvala za odgovore!!
Uporabniški avatar
 zlopi
Hoj,
jaz tečem z občasnimi prekinitvami tudi že več kot 15 let. Od lanskega septembra sem začel zopet počasi prihajati v ritem okoli 40 km na teden.
Prejšnji mesec pa se mi je ravno tako začela pojavljati bolečina na hrbtu pod rebri na levi strani. Nekaj časa sem počasi tekal vendar bolečina kar ni hotela izginit.

Potem pa sem se na enem teku spomnil dihanja. Začel sem globoko dihati s prepono na tri korake vdih in tri korake izdih. To mi je pomagalo, bolečina je izginila.

Lp, zlopi
corsa napisal/-a:Pozdravljeni! Pisem v upanju, da mi bo znal pomagati... Tecem ze nekaj let, recimo trikrat na teden, toliko da z lahkoto opravim 10 km. V zadnjih dveh tednih pa imam tezave s hrbtom. In sicer najprej me je zacelo boleti pod rebri spredaj, na obeh straneh. Kot da bi slo za prepono. Bolecina je minila oz. se preselila na zadnji del, hrbet. Boli me kot bi se kam udarila in jo obcutim ze na dotik. Po nekaj dnevih huda bolecina mine, grem tect in me spet boli ... Masaza pomaga, ampak bolecina se vedno pristona. Je sploh mozno, da je povezano s tekom? Vnaprej hvala za odgovore!!

Cestitke za napredek pri teku.

Z enimi podobnimi bolecinami se vsake tolik casa tudi jaz ukvarjam , zadnje ravno prejsni teden na Teku cez Pohorje ( spusti ).

Ideja, ki jo je podal Zlopi je dokaj bistra.
Dihanje s prepono - ne samo da aktivira dolocene spodnje misice in umiri skelete v smislu da si prisljen paziti na drzo - ampak tudi dodatno odplavlja zastale ostanke.

Sam v zadnjem casu prihajam do zkaljuckov, da je vecino bolecin ali poskodb posledica naplavljenih kislin in strupenih ostankov in posledicno
zaradi tega poskodb tkiva. Zato je po tekih potrebna cimprejsna regeneracija in prepojitev tkiv z vec kisika ( prehrana, pravo dihanje ) - torej vse kar deluje protivnetno na notranje mišice.

Osebno sem podoben problem z bolecinami pod rebri ( ki se seli od leve proti desni pa vcasih v trtico ) resil z veliko vec pitja alkalnih naravnih napitkov, stretching vajami ( rahlo ), nasprotni trening ( nekaj kar deluje nasprotno v gibih - recimo iz teka na gorsko kolesarjenje , verjetno bi plavanje delovalo še uèinkoviteje ), stretching v savni ( na toplem se tkiva razpustijo in je stretching ucinkovitejsi in pri tem je manj poskodb tkiv ).

Najboljse pa je delovati preventivno: sprotna alkalizacija telesa z dihalnimi vajami in ustrezno prehrano, jutranji stretching - recimo kaksna jogijska vaja Pozdrava Soncu.
 corsa
Najlepsa hvala za odgovore! Mi potem svetujete, da s tekom za nekaj dni prekinem? Danes celo tezko sedim za racunalnikom....
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
corsa napisal/-a:Najlepsa hvala za odgovore! Mi potem svetujete, da s tekom za nekaj dni prekinem? Danes celo tezko sedim za racunalnikom....

Ja recimo da ta cas izkoristite da si pogledate knjigo Gentle Running - kjerj e opisanih nekaj neznih vaj za stretching,
pocnete nekaj drugega kot pa je tek recimo kolo
- naredite nekaj stretchinga
- se posvetite prehrani oz. pitju in uzivanju sadja in surove zelenjave

V tem casu bo telo odplavilo kisle ostanke iz misicevja in tkiva se bodo regenerirala.

Za kasneje pa imat fajn ucno uro za segrevanje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA