vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

DrejKa napisal/-a:P.S. Je pa zanimiv pristop trenerjev. Namesto, da bi ti pomagali poiskati pomoč, te dodatno zabijejo v tla. Mogoče je to princip ''reverse psychology'' :?

Po mojem jim hodi po glavi: "Kaj pa bomo z njim če ni haska?"
Dejstvo je da se v "profesionalnem" športu vse vrti okrog denarja, če nisi sposoben prenašat pritiskov (iz vseh strani) se zlomiš prej ali slej. Prebral sem že marsikatero izpoved in se mi zato včasih stvari dobesedno zagabijo in se sprašujem če so lahko sploh taki ljudje (če jih lahko tako imenujemo) na svetu.

@Krokodil dobil si kar nekaj nasvetov, torej kar nekaj ljudi verjame vate in v tvoj uspeh, ne pusti se pritiskom in prvo pomisli nase šele nato sledi vse ostalo!

Lp

Uroš
 DrejKa
Uroš Sobočan napisal/-a:Dejstvo je da se v "profesionalnem" športu vse vrti okrog denarja, če nisi sposoben prenašat pritiskov (iz vseh strani) se zlomiš prej ali slej

Moj dodatek k pisanju je bil popolnoma nepotreben, vem. Glede denarja in športa je vse jasno, že mnogokrat prežvečena tema.

Samo včasih (ko se čudim nad svetom nasploh :shock: ), me še vedno preseneti (pa ne vem ali naj to poimenujem ignoranca ali nezavedanje)da ljudje, ki se ukvarjajo s športom (na tem mestu predvsem trenerji), zanemarjajo dejstvo, da dobro pripravljen športnik pomeni dvoje: dobra fizična priprava in dobra psihična priprava. In da se dobra psihična priprava dolgoročno obrestuje na večih področjih (vzdržljivosti naporov, večji motivaciji, boljši rezultatih etc.). Kot v življenju nasploh.
Uporabniški avatar
 marcy
DrejKa napisal/-a:P.S. Je pa zanimiv pristop trenerjev. Namesto, da bi ti pomagali poiskati pomoč, te dodatno zabijejo v tla. Mogoče je to princip ''reverse psychology'' :?

Tokrat nekaj v zagovor trenerjem. Ne vem kakšne kategorizacije je krokodil19, vendar mislim, da so bistvene razlike v "obnašanju" trenerjev do športnika prav v tem. Trenerji so v prvi vrsti zato, da učijo tehnike v določenem športu oz. pomagajo športnikom do čim boljšega rezultata. V začetni fazi treningov je športnikov precej s takšnimi in drugačnimi kvalitetami. Skozi obdobja treningov si trener ustvarja sliko posameznika. Jasno, da se predvsem pri "zrelih" športnikih (s tem izrazom mislim na tiste, ki niso več otroci) trener nima niti časa, niti volje posvečati vsem v enaki meri. Tisti, ki pokažejo več potenciala, imajo zagotovo prednost. Tako pač je in tako je vedno v življenju. Lahko se nekomu posveča v vseh fazah (psihično, fizično), pa ni rezultata in potem skromno rečeno "obupa" nad svojim varovancem. Preprosto se včasih v praksi dokaže, da žal niso vsi talenti na vseh področjih in ni malo športnikov, ki so na treningu odlični, na tekmi pa daleč zadaj ( v nasprotju s tistimi, ki so na trenigu povprečni, na tekmi pa blestijo). Seveda postane to s časom velik problem, ki se mu mora v prvi vrsti posvetiti športnik sam in ni dovolj, da o tem samo govori oz. prepozna svoj problem (lahko je bolj kompleksen kot izgleda). Morda je potrebno celo spremeniti način življenja, da lahko spremenimo način razmišljanja..
Nikakor nisem imela namena vzeti voljo krokodilu, ker bi glede na opisano, težko ocenila v kateri rang sploh sodi. Vsekakor je predvsem na njem, da se po svojih najboljših močeh potrudi in tudi ugotovi, ali je lahko kos tekmovalnemu športu. Ne nazadnje, tudi rekreacija je lahko še kako zanimiva :wink:!
Se pa v veliki meri strinjam z DrejKo in sem podobno, podrobnejše razmišljanje napisala krokodilu19 v ZS, preko katerega nas je nekatere že pred časom prosil za pomoč..
 DrejKa
marcy napisal/-a:Tokrat nekaj v zagovor trenerjem.

Moj komentar je spisan zelo posplošeno, kar pa ne pomeni, da vse trenerje mečem v isti koš. Daleč od tega. Niti ni toliko namenjen v razmislek trenerjem, ampak vsem, ki se ukvarjajo s športom. (Mene je najbrž zbodel način, kako je krokodil19 opisal komentarje. Ne samo v športnem smislu, tudi kot človeku, se mi zdijo ponižujoči. :| )

In popolnoma se strinjam, da je potreben individualen pogled, tako na tekmovalca, trenerja, kot njuno interakcijo (v tem je zavzeto vse, starost, vrsta športa, način ukvarjanja s športom, motivacija, profesionalizacija, vrsta kluba, pogostost treniranja,...in vse kar marcy opisuješ).

marcy napisal/-a:Morda je potrebno celo spremeniti način življenja, da lahko spremenimo način razmišljanja..

Za tole krasno spesnjeno misel, ti poklanjam majhen mehiški val :wink:
:laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA