vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Tjaša
Hoj,

hvala vsem za prizadevnost! Sem pa res totaln butl. Saj vse to poznam, a sem si mislila, le kaj mi to koristi pri teku. Tudi sama imam shranjene vse številke Poletov in bi lahko tam kaj našla, a gledam le tisto, kar me trenutno muči. Se bom zdaj bolj potrudila.

Ali vi res po vsakem teku delate tak sistematičen strečing? Koliko pred in koliko po teku? Nekaj sem vas videla na tekmah in priznati moram, da res celovito lotevate te zadeve!

Fotr, tudi sama sem počasna kot polž :? , zato nisem s svojim tekom preveč zadovoljna. Če malce pospešim, mi zdivja utrip, na hitrosti pa nič ne pridobim. Vse kar sem v petih mesecih pridobila, je dolžina teka. Zato moji cilji vse bolj postajajo resničnost. Trudim se, da vsaj 3x na teden pretečem 8 km. Ta teden pa sem povsem nemotivirana - vreme! Ne sodim še med tiste, ki tečejo po snegu (raje zavijem v hrib in tam švicam pol ure).

Kljub tem pa moje misli občasno ujamejo noro idejo iz podzavesti "kaj če bi v oktobru štartala na polmaraton, čisto počasi, bodo pač organizatorji počakali, da pridem na cilj?" :shock: A sem to res napisala?

Pozdravček,

Moram povedat, da bi Bajsija kar utopila v žlici vode, ko nam takole dela skomine s svojimi bogokletnimi obroki!!!? :twisted:
Uporabniški avatar
 Bajsi
Tjaša napisal/-a:Moram povedat, da bi Bajsija kar utopila v žlici vode, ko nam takole dela skomine s svojimi bogokletnimi obroki!!!? :twisted:

Helou!
Ce bos danes na predavanju, me lahko kasneje utopis v tivolskem bazenu.
Za zadnjo zeljo bi se pa priporocil na kaksno obilno vecerjo, npr. takole za zacetek kaksen majhen kroznik spagetov s tartufi ali pa s prstaci, nekaj malega bovskega sira in prsut, ter olive, orehe in hruske. Zraven bi se prilegel dober deci refoska ali terana. Malo pocakam in se pocasi lotim telecjega medaljona v vinskosmetanovi omaki s tremi krepkimi kepami, ne prevec kuhanega kruhovega cmoka. Za prilogo pa kuhano cvetaco s cesnom, oljcnim oljem ter kanckom vinskega kisa, ter nekaj glavicami sprocenkola. Za zraven pa kaksne dva deci rujnega belega vina, nadvse me radosti Janzevec. Lahko tudi Sivi pinot.
Da se zelodck enu malck umiri, bi dahnil kaksnem pozirek Napoleona ter z veseljem pocakal na sladico. Npr. kaksne flambirane palacinke z orehi, cokoladnim prelivom in smetano. Za zraven pa se dve kepici vanilijevega sladoleda. Ce dobro premislim pa bi skoraj rajsi eno krasno Pohorsko omleto. Preden ti prinesejo racun pa se en Earl Grey z mlekom, ce pa tega nimajo pa dvojno kavo z obilico smetane.
Uh, ja! Drvim na malico!
Uporabniški avatar
 matjaz
:D :D :D tjasa, 100% sem da bos oktobra tekla 21-ko, namrec po lastnih izkusnjah in poznavanju kar nekaj tekacev si ze "pecena". V bistvu si se ze odlocila ampak rabis malo "porivanja" od zunaj. To da teces pocasneje ni nic narobe, saj vidis se kaj lepega.
Uporabniški avatar
 5rca
Bajsi ... mi je že žal, da sem prebrala do konca tole zgoraj napisano :)

LAČNAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:) :) :)
Uporabniški avatar
 Fotr
Tjaša napisal/-a:Ali vi res po vsakem teku delate tak sistematičen strečing? Koliko pred in koliko po teku?

Po teku vedno naredim vaje iz Poleta, počasi in med hojo na koncu teka. To se mi splača, da nisem tako neroden. :o

Tjaša napisal/-a:Fotr, tudi sama sem počasna kot polž, zato nisem s svojim tekom preveč zadovoljna. Če malce pospešim, mi zdivja utrip, na hitrosti pa nič ne pridobim. Vse kar sem v petih mesecih pridobila, je dolžina teka.

Nekateri moramo spoznati, da hitrostnih rekordov ne bomo podirali. :( Pridobili pa bomo dolžine tekov in to je zagotovo dobro in veliko šteje. :P Kaj pa je lepšega, kot dolg počasen tek po travnikih in poljih, čez poljane in dobrave, čez trate in livade preko holmov in ravnin po beli cesti in po gozdnih poteh? :lol:

Tjaša napisal/-a:Zato moji cilji vse bolj postajajo resničnost. Trudim se, da vsaj 3x na teden pretečem 8 km. Ta teden pa sem povsem nemotivirana -vreme! Ne sodim še med tiste, ki tečejo po snegu (raje zavijem v hrib in tam švicam pol ure).

Tudi jaz toliko tečem, če pa pride kaj vmes, :? kot sedanji zasneženi tereni, pa hodim malo okoli, kakšno uro ali kaj takega. Sicer pa se trudim hoditi tudi tiste dneve, ko ne tečem.

Tjaša napisal/-a:Kljub tem pa moje misli občasno ujamejo noro idejo iz podzavesti "kaj če bi v oktobru štartala na polmaraton, čisto počasi, bodo pač organizatorji počakali, da pridem na cilj?" :shock: A sem to res napisala?

Važen je cilj in če se ti je vgnezdil v podzavesti, potem boš tekla polmaraton. Moj prvi polmaraton v Sežani 2002 je trajal 2 uri in 34 minut, :cry: pa sem bil tako vesel, ko sem ga pretekel, kot da bi bil prvi. V Ljubljani 2002 sva v cilj skoraj hkrati pritekla z zmagovalcem na maratonu 42 km. Nekateri so mislili, da sva rivala, pa so navijali zame, daj stari, dejmo fotr, dobil sem energije, da bi lahko tekel še en krog. :) :D

Tjaša napisal/-a:Moram povedat, da bi Bajsija kar utopila v žlici vode, ko nam takole dela skomine s svojimi bogokletnimi obroki!!!? :twisted:

Ko bova midva tekla 1 km v 4 minutah :shock: , bova tudi lahko tako in toliko pojedla. Kar reciva mu dober tek! :D
Uporabniški avatar
 nada
Tjaša, daj vzemi pri nas v knjižnici knjigo o strečingu (takšna velika rumena, avtorja se ne spomnim), je kar dobra knjiga. Jaz sem jo pred časom preštudirala in ko sem še delala z utežmi doma redno raztezala po teh vajah in res strečing ni kar nekaj brez veze. Sedaj si skoraj vedno po teku vzamem nekaj minut za ratezanje in je res fino, ni več tiste mišične "zakrčenosti".
Uporabniški avatar
 matjaz
:D :D :D jaz po teku prakticiram, po strecingu, da noge namakam kaksnih 10 minut v mrzli vodi, nasvet doktorja in zacuda naslednji dan skoraj ni bolecin v misicah. Jasno prekrvavitev je boljsa in tako gre mlecna kislina v ....
Uporabniški avatar
 Matevz
nada napisal/-a:...avtorja se ne spomnim....

Se mi zdi, da je Bob Anderson ali nekaj podobnega.
Uporabniški avatar
 miro
Matevž
Tudi jaz sem napisal tega avtorja , vendar nisem bil prepričan, sedaj si mi ti to potrdil.
Pričakoval sem , da se bo kaj oglasila Nataša.
Lp
Miro
 dragons
Pri strechingu ( raztezna vadba) obstajajo dve struje. Ena ki ne zagovarjajo strechinga pred tekom ,ker so mišice napete in zato bolj dojemljive za poškodbe.Raziskave doktorja Neda Fredericka so pokazale , da imajo tekači,ki se pred tekom raztezajo več možnosti , da se poškodujejo.Bob Anderson pa meni da prihaja do poškodb samo kadar raztezanje ni pravilno.
Uporabniški avatar
 ero
dragons napisal/-a:Bob Anderson pa meni da prihaja do poškodb samo kadar raztezanje ni pravilno.

pred obremenitvo naj bo raztezanje 'balistično', kar pomeni, da mišico zanihate v končni položaj in takoj nato sprostite. po domače je to podobno 'guncanju' in ne 'nategovanju'.

kaj več žal ne bi vedel. v načrtu imam, da se s tem pobliže spoznam in takrat bom poročal...
Uporabniški avatar
 primus
Mislim, da vsa tekaska teorija mocno propagira strteching kot glavno preventivo pred poskodbami:
cca. 5 minut pocasnega teka za ogrevanje, potem stretching in sele potem ta prav tek (karkoli ze planiras). Na koncu iztek ter zopet stretching. Je pa najvazneje, da delas to z 'obcutkom', da se slucajno pri tem ne poskodujes, he, he.

Jaz ga obvezno izvajam na koncu vsakega teka - pred tekom pa samo na tekmah, ko se strasno resno drzim, ogrevam po regelcih in se trudim zgledat kot cist ta zaresen tekac. :wink:

primus
Uporabniški avatar
 Fotr
Kateri slovenski besedi je "stretching" najbolj podobna? :?: Najprej bi človek rekel, da besedi "streči", saj z raztegovanjem strežeš sam sebi na več načinov. En način je, da postaneš z uporabo stretchinga bolj gibčen in elastičen, :lol: drugi način pa je, da si postrežeš tako, da se stegneš preko kakšne ovire in prideš do stvari, ki si jo želiš. :shock:
Lahko pa bi "stretching" primerjali z besedo "skrekovanje", ki je v slovarju sicer ni, ampak iz šole se spomnim, da so nas stalno opozarjali, naj se ne skrekujemo, če se je kdo pretegoval v šolski klopi. :? Če pa se je kdo zibal na stolu tako, da je nanj sedel in ga nagnil na zadnje noge, je bil opozorjen, naj ne kreti stola. Od kretenja do kretena potem ni bilo več daleč. :cry: Podobna je tudi beseda kretanje, ki tudi pomeni gibanje ali premikanje. Beseda "streti", v povezavi s predlogom pomeni tudi prostreti, razprostreti, kar spominja na razgibavanje, saj pri tem razprostiramo svoje ude okrog sebe. :) "Streč" je tudi vrsta elastičnega blaga, verjetno se tako imenuje zaradi raztegljivosti, ali pa je to blago za specialna oblačila za "stretching". :x
Meni se zdi, da bi bilo najbolje vse malo pomešati: streči, streti, skrekovanje, kretanje, kretenje, strečing in stretching vržemo v mikser in ven dobimo "skrečing". :shock: Podobno je besedi krčenje, kar je ravno nasprotno od raztezanja, ampak brez krčenja tudi raztezanja ne more biti, ostala pa je podobna angleški besedi, da ne bo kdo rekel, da se je izgubil izvor besede. :roll: Mogoče bi lahko uporabili tudi "skrčing". :P Slično besedo imajo južni bratje, namreč "skreči!", pomeni da zavij s poti, kar je lahko tudi sprememba dosedanjega načina življenja. To pa ni nič drugega kot napotek, da začni teči in uporabljaj "stretching". :!: Sam največkrat uporabljam besedo skrečing. :P Če bo tole bral kakšen jezikoslovec, bo vse skupaj skrčil na eno vprašanje: Kateri skret(en) pa je tole napisal?!:evil:
Uporabniški avatar
 Tjaša
Primus, a tkole me vlečete za nos na tekmah, jaz pa mislim, da ste sami profiji, ko vam gre strečing tako od rok. Saj je prava mala predstava! :P
 mateja
Tjaša sprašuje:
Ali vi res po vsakem teku delate tak sistematičen strečing? Koliko pred in koliko po teku?

Pozdravljena
Tjaša in vsi ostali,

sama sicer ne tečem (še zbiram pogum), vendar vseeno poizkušam "redno" delat strečing. Delam (jih masiram) s kar precej tekači-rekreativci, se pa vmes najdejo tudi vrhunski športniki. Moje lastne izkušnje pravijo, da je raztegovanje nujno portebno pred in po teku oziroma po kateremkoli treningu. Prej toliko časa, da se mišice segrejejo in potem toliko, da se ohladijo. Streč po treningu je že priprava na naslednji trening. Če mišica po treningu ni raztegnjena, nastanejo vozlički in prej ko slej pride do poškodb. Najbolj se disciplina obrestuje v mrzlem vremenu, če pa pada dež ali celo sneg, pa še toliko bolj.

Zaradi poškodb, ki so jih imeli rekreativci zaradi neraztegovanja, sem pred časom organizirala v mojih prostorih "predavanje" o strečingu. Rezultat je bil čudovit; večinoma so se vsi začeli raztegovat, poškodb je manj, sama pa jih s še večjim užitkom masiram.

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA