- 16 Okt 2007, 11:17
Seveda ni samo to. Še mnogo drugega je, recimo to, kako ješ zelenjavo. Če jo slabo prežvećiš, kar počne večina ljudi, potem je izplen zelo majhen. Zato je še bolje da jo zmiksamo s kakšnim mikserjem. Potem ali poleg surove jemo tudi kuhano zelenjavo, s katero lahko dosežemo popolnoma nasproten učinek. In seveda si vsak po svoje razlaga, ali poje zadosti zelenjave. Moj sin recimo pri kosilu poje skodelico zelenjave in reče, ja saj pa pojem veliko zelenjave. Skodelica zelenjave je ena figa. Večina ljudi pa še tega ne poje. Od jutra do večera po jejo kuhano hrano. Kaj potem lahko naredi skodelica solate, ki plava v olju, soli in kisu. Nič, čisto nič.
Seveda pa je najprej treba poznati točno diagnozo. Ali gre za displazijo, artritis, psoriatični artritis, ali morda za fizično poškodbo...........Potem pa je treba ugotoviti vzroke in jih začeti odpravljati. In na konci skoraj pri vseh teh težavah ugotovimo, da je razlog v napačni prehrani. In da je rešitev v opustitvi maščob in živalskih beljakov in vnosom čim večjih količin sadja in zelenjave. In tako svetuje vedno več zdravnikov uradne medicine. Prej so to svetovali samo alternativci, zdaj pa je že precej drugače. Čeprav, kakšne tabletke vam še že pripišejo, da farmacevti ne bi obubožali. Tako da.....vegeterijanstvo le ni tako iz trte zvita zadeva. Ampak vse zahteva svoj čas.
In da ne bo kdo mislil, da govorim na pamet. Dve leti nazaj sem žrl samo meso. Ja res, žrl. Brez klobase, dveh treh kosov kruha in pol litra alpskega, homogenizira, pasteriziranega mleka po večernih poročilih nisem mogel zaspati. Čez dan sadja in zelenjave za vzorec. Kuhano, kuhano, vse kuhano. Potem sem pa pre slabim letom začel teči, kao leta so tu, bo treba nekaj narediti za sebe. Pa še psoriatični artritis sem imel na grbi. Sklepi, ne. In ni šlo tečt, no šlo je že malo, potem pa teden dni hoja v rikverc. No potem pa mi je bila sreča naklonjena in sem naletel na SNEŽNEGA TEKAČA in njegovo filozofijo prehranjevanja. In sem se učil od njega in ga spraševal (vse preko interneta, ker ga še v življenju nisem videl), kupil sokovnik in malo po malo pa eto ti mnogo. Prvega teka sem se udeležil letos v Sežani. 8km. Sem bil skeptičen, če bom prišel skozi. Nekako je šlo. Potem pa sem mislil, če bi morda pa le lahko letos na LM poskusil 21 km. Zdaj je to tik pred nami in ima za sabo že Ptujsko in Varaždinsko polovićko. Pa še Palmonovo mislim pregurat, pa VREME obljublja šesturni tek.
Tako, zadisti oziroma preveč. Se opravičujem. Brez SNEŽNEGA TEKAČA, njegove folozofije prehranjevanja, pretežno surove hrane in sokov to ne bi šlo. S tem nočem reči, da morate vsi postati vegeterijanci, oziroma presnojedci. Kdor nima nobenih težav in mu vse špila, ne bo menjaval konja ki zmaguje. Če pa so težave, pa se ne zanašajte na tabletke, ampak na sebe. Treba je narediti radikalne poteze. Druge ni.