vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Tuareg
Tuaregi smo že pred davnimi časi iznašli učinkovito zaščito dihalnih organov pred mrazom ali vročino.

Maska, kot jo predstavlja Aleš, je za nizke temperature zakon.
Kdor rad pljuva med tekom, bo sicer nekoliko razočaran...
Uporabniški avatar
 runner
Kdor rad pljuva med tekom, bo sicer nekoliko razočaran...

Jaz imam Buff. Potegnem ga cez nos prvih par km. Ko pa rabim ... hmmm ... prosta usta, ga potegnem dol in eto...
:-P
 Eos
runner napisal/-a:Jaz imam Buff. Potegnem ga cez nos prvih par km. Ko pa rabim ... hmmm ... prosta usta, ga potegnem dol in eto...
:-P

jaz imam tudi Buff, ampak "navadnega". daj kaj vec povej o termo Buffu, kako se obnese...

edit: mislila sem na polar, ne termo Buff
Uporabniški avatar
 mihaperme
Bor napisal/-a:podkapa za jurjasedemsto......

materiali odlični...priporočam
lp bor

Jaz tud naroču :--
 Pirat
Takole... Po težavah s prehladi sem se vrnil na tekaška pota. Neverjetno kako pade kondicija v enemu mesecu (nekaj gre tudi na račun veselega december). Pred prehladom mi ni bil problem preteči 8-10 km, sedaj pa sem s težavo pretekel 5 km. No, drugič in tretjič je bilo že precej lažje.
Uporabniški avatar
 natasa
Oj,

da nisem odpirala nove teme sem na plan privlekla tole staro. Zaradi teka pri minusu so me začela boleti pljuča.Vem, da sem zaj.... v nedeljo zjutraj, ker si pri hudem minusu nisem zaščitila ust, vem ker sem po teku "čutila" rahlo pljuča. Včeraj pozno zvečer sem tudi urco in pol tekla v mrazu sicer zaščitena kot polarni medved pa vendar se oglašajo pljuča :cry:. Prosim, pomagajte mi z nasveti kako odpraviti težave :shock: ( čajček-kateri :?:, inhalacije ...).

Hvala,
:wink:
Nazadnje spremenil natasa, dne 06 Jan 2009, 19:45, skupaj popravljeno 1 krat.
 kovit
natasa napisal/-a:Oj,

da nisem odpirala nove teme sem na plan privlekla tole staro. Zaradi teka pri minusu so me začela boleti pljuča.Vem, da sem zaj.... v nedeljo zjutraj, ker pri si pri hudem minusu nisem zaščitila ust, ker sem po teku čutila rahlo bolečino v pljučah. Včeraj pozno zvečer sem tudi urco in pol tekla v mrazu sicer zaščitena kot polarni medved pa vendar se oglašajo pljuča :cry:. Prosim, pomagajte mi z nasveti kako odpraviti težave :shock: ( čajček-kateri :?:, inhalacije ...).

Hvala,

Ja kakšen zeliščni čaj takoj po teku pa inhalacije da malo pomiriš dihalne poti. Sicer pa pljuč ne moreš čutit, čutiš lahko kaj drugega v predelu prsi. Jaz prakticiram kar grelno kremo (od ice power)...malo jo nanesem pred tekom na pljuča da me potem med tekom greje. Sicer se pa človek z leti tudi navadi mraza in je lažje.
Uporabniški avatar
 Wega
mislim da načeloma tja do -15 ni hujšega problema. Ampak samo načeloma, seveda...
 ALEŠŠ
Se strinjam :idea: organizem se mora utrditi z raznimi ogrevalnimi kremami, ki sploh niso namenjene temu da se mažeš po plučih, pa nevem kakšnim zavijanjem v topla oblačila se stvar samo poslabša treba se je pravilno obleči (NE PREVEČ), da se telo ne prepoti preveč, ker potem še bolj zazebe telo in se prehladiš.Glede mrzlega zraka pa pljuč je tako da se zrak pri vdihu segreje tako da do-15 sigurno ne pride v pljuča premrzel zrak.Zalo pomembno pa je da imaš na glavi dobro kapo saj telo 60% telesne temperature oddaja skozi glavo,pa na vitamine se ne sme pozabiti.
Uporabniški avatar
 IRA
nataša pri meni je samo od sebe zginlo v parih dneh ... mal sem si našpricala angal s (sem čutla tut grlo) in je šlo mimo ...
Se mi je to 2x zgodilo, na podlagi iste traparije kot pri tebi ...

Enkrat po Barbarinem teku, ker sem tekla na "vsa USTA" ... in ne tko pravilno ... skozi nos not, skozi usta ven ... (sem se preveč gnala, da bi lahk pravilno dihala) ...

in še enkrat prej pri -5 ... zdej na - 10 sem jo pa čist ok odnesla ... brez zaščitenih ust, sam s počasnejšim tekom in pravilnim dihanjem ...

Jest bi se na tvojem mestu stlačla v banjo, da se orng pregrejem .... men osebno to najbolj paše ... za večino stvari, tut tiste, ki jih "normalni ljudje" ponavadi hladijo :D :oops:

Upam, da čim prej mine ... in boš spet tipi-topi :D
Uporabniški avatar
 tosalifi
Prejšnja leta me mrzel zrak tudi do -10 ni motil. Lani sem pa kasiral angino in se je boleče grlo vleklo še kar nekaj časa (približno dva meseca). Za grlo sem bil občutljiv kot majhen otrok, motile so me tudi temperature nad nulo. Zato Nataša, stvar zna biti kar nadležna, vendar je bolečina izginila, tako kot je prišla.

LP
Uporabniški avatar
 Andreja_T
js mam tud kar občutljive dihalne poti, že ko je -5 me zna zašraufat, če imam prehud tempo (pregloboko prehitro diham) :roll:

ampak sem si že nekaj časa nazaj nabavila Wind (različica buffa) in je zadeva več kot zlata vredna, da ne omenjam multifunkcionalnosti :P imam pa čisto navadnega tankega, ki si ga nategnem čez usta in včasih tudi čez nos + flis kapa, če je hudo mraz. šal mi je zoprn, ker zmeri nekam leze in dol pada, pa še velik je in tisti vozel hoče opletat okrog kot vreča krompirja :lol:

@nataša: meni blagodejno deluje timijanov sirup (naša lokalna lekarna ima laboratorij, kjer ga sami izdelujejo, sam morajo najbrž tudi drugje imet kaj podobnega). Sirup je sicer za izkašljevanje, deluje pa tudi blago protivnetno, tako da se tudi grlo po njem dobro počuti. :wink:
Drugače pa strt česen v medu, kar pustiš kak teden stat, da med potegne iz česna snovi. :shock: To je najbolj nagravžna stvar na svetu :shock: ampak se mi zdi 4 žličke na dan pobijejo vse bacile nesramne. :)
Uporabniški avatar
 natasa
Andreja_T napisal/-a:@nataša: meni blagodejno deluje timijanov sirup (naša lokalna lekarna ima laboratorij, kjer ga sami izdelujejo, sam morajo najbrž tudi drugje imet kaj podobnega). Sirup je sicer za izkašljevanje, deluje pa tudi blago protivnetno, tako da se tudi grlo po njem dobro počuti. :wink:
Drugače pa strt česen v medu, kar pustiš kak teden stat, da med potegne iz česna snovi. :shock: To je najbolj nagravžna stvar na svetu :shock: ampak se mi zdi 4 žličke na dan pobijejo vse bacile nesramne. :)

Hvala, timijanov sirup imam pa doma....no pa česen in med tudi, ampak rabim psihično pripravo, ker ne maram medu :twisted: .

Uporabniški avatar
 metkamarjetka
čeprav težav , ki bi mi jih povzročal mrzel zrak nimam (trkam po lesu!), pa take in podobne težave rešujem z mazanjem s kremo materine dušice. namažem spredaj po prsnem košu in vratu, pa tudi zadaj po plečih. ponovim nekajkrat na dan.
edino kar vedno naredim, ko pridem z "zimskega" teka je to, da spijem metin čajček in se stuširam s kar precej toplo vodo.

po novem imamo doma tudi vlažilec zraka, ki je kar non-stop vklopljen, v vodo dodam kapljico, dve naravnega cedrinega olja - če drugega ne lepo diši, pa še ves prah je na tleh po kotih namesto v zraku :oops: :wink:

...... se lažje diha in nič ne kiha :D
Uporabniški avatar
 zajc
Preživel nedeljskih -11, ponedeljkovih -10, torkovih -8, danes je bilo že vročih -4 in lahko rečem, da je čisto navaden tanek "buff" zakon. Brez njega bi mi pomojem pljuča "zaribala". V nedeljo sem prišel domov kot snežak, ker mi je ves švic zmrznil, na buffu pa sem imel "mini" ledeno svečo. Zeblo me pa ni niti enkrat, čeprav sem imel samo ene 3 sloje tankih oblačil :)

Drugače pa v teh hladnih dneh zelo pazim, da me ne zebe (tudi če skočim ven samo za kakšno minutko), ker drugače hitro fašem kakšen prehlad. Se pa zadnje čase oskrbujem z vitaminom C. Pa tudi v službo hodim peš namesto s kolesom.

Skratka brez "buffa" si ne predstavljam teka v hladnem zraku, "odvržem" ga šele če je temperatura > 3+. Odkar imam "buff" z bolečinami v "pljučih" nimam več težav.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA